Τέλος στα σενάρια για συνταξιούχους: Αυτή είναι η απόφαση για 13η και 14η σύνταξη

Συνταξιούχοι: Είχε διαρρεύσει ότι θα προχωρήσει επιτέλους, η επιστροφή των Δώρων με 13η και 14η σύνταξη. Τελικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την οριστική απάντηση στο τι θα γίνει και έβαλε τέλος στην αναμονή. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Λίγο πριν τις ευρωεκλογές 2024 άνοιξε τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας τελικά στο τι θα γίνει με τα Δώρα στους συνταξιούχους με τη 13η και τη 14η σύνταξη. Το θέμα είχε επανέλθει στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, δίνοντας ελπίδα ότι θα πάρουν πίσω το μνημονιακό μέτρο που τα έκοψε όλα αυτά.

Ωστόσο, φαίνεται, ότι παρά τις διαρροές, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μια τέτοια μεγάλη κίνηση, και αυτό γιατί τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν βγαίνουν. Παρά τις «φωνές» και τις προσπάθειες να δοθεί η εικόνα ότι όλα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, τα πράγματα στην ελληνική οικονομία παραμένουν «σφιχτά».

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μακριά από την κάλπη της Κυριακής 9 Ιουνίου, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης το ξέκοψε τελείως το συγκεκριμένο ζήτημα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Τα 45 δισεκατομμύρια είναι προ 13ου και 14ου μισθού. Αυτά δεν έχουν ενσωματωθεί στον υπολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου. Αλλά, ξέρετε, αυτή η κουβέντα είναι λίγο άχαρη για τους συμπολίτες που μας παρακολουθούν. Πρώτον, γιατί δεν έχουμε εθνικές εκλογές τώρα, άρα δεν τίθεται ζήτημα κοστολόγησης προγραμμάτων. Και, δεύτερον, διότι πια έχουμε νομοθετήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, του 2027, να υπάρχει ανεξάρτητη κοστολόγηση προγραμμάτων από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.»

Και συμπλήρωσε:

«Αυτό το οποίο θέλω να καταδείξω ως το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές, φοροαπαλλαγές και αυξήσεις, με χρήματα τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν. Θα ήταν πολύ εύκολο και για εμένα να το κάνω. Μπορεί να ήμουν ευχάριστος πρόσκαιρα, όμως θα δημιουργούσα μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία και στη σταθερότητα της χώρας, που την έχουμε χτίσει με πολύ κόπο και δεν θέλουμε ποτέ να ξαναγυρίσουμε στις εποχές όπου η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία».

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πότε και ποιοι θα τα πάρουν

Αναδρομικά συντάξεων από περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές καθώς και από ανεφάρμοστες διατάξεις νόμων βρίσκονται σε διαδικασία οριστικής διευθέτησης από την κυβέρνηση με «οδηγό» την απόφαση που αναμένεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) πιθανότατα το φθινόπωρο.

Δεν αποκλείεται και η έκπληξη να βγει η απόφαση στο τέλος Ιουνίου επειδή λήγει η θητεία της προέδρου του ΣτΕ η οποία μετέχει στη σύνθεση του ΑΕΔ, αλλά είτε έρθει τώρα είτε το φθινόπωρο, η απόφαση εκτιμάται ότι δεν θα ανατρέπει τις προηγούμενες που έβγαλε το ΣτΕ κρίνοντας ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται πίσω ένα 11μηνο περικοπών στις επικουρικές του συντάξεις και στα Δώρα τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Εφόσον το ΑΕΔ δεν μεταβάλλει τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει οριστική λύση στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων είτε με αγωγές είτε χωρίς αγωγές.

Το πακέτο αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι περιλαμβάνει:

 • Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων για 11 μήνες από μειώσεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.
 • Επιστροφές ΕΑΣ 23 μηνών για κύριες συντάξεις Δημοσίου που κρίθηκαν αντισυνταγμαιτκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το διάστημα Φεβρουαρίου 2017-Δεκεμβρίου 2018.
 • Αναδρομικά συντάξεων χηρείας μετά το 2016, με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι οι συντάξεις θα έπρεπε να πληρωθούν στο 70% της αρχικής και όχι της επανυπολογισμένης σύνταξης του θανόντος όπως έγινε.

Συντάξεις Ιουλίου: «Βγήκαν» οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους

Τελείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι πληρωμές στους συνταξιούχους για τις συντάξεις Ιουνίου και πλέον έρχεται η επόμενη, που είναι για τις συντάξεις Ιουλίου.

Οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ΟΠΣ– ΕΦΚΑ Ιουλίου 2024 για όλους όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί και μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (νόμος 4387/2016) θα καταβληθούν την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024.

Ειδικότερα:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουλίου 2024 την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα τις καταβάλλει την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
 • Ο ΟΓΑ θα τις καταβάλλει την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
 • Το ΙΚΑ θα τις καταβάλλει την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα τις καταβάλλει την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα τις καταβάλλει την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
 • Το ΕΤΑΤ θα τις καταβάλλει την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
 • Η ΔΕΗ θα τις καταβάλλει την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
 • Το Δημόσιο θα τις καταβάλλει την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα τις καταβάλλουν όπως το Δημόσιο. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο.

Έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις το 2025

Το μηνιαίο εισόδημα τους να βελτιώνεται, βλέπουν σταδιακά οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την εργασία τους, λόγω της κατάργησης του πέναλτι 30% που τους επιβαλλόταν μέχρι και πέρυσι. Με την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή η σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων καταβάλλεται κανονικά, χωρίς μείωση και παρακρατείται μόνο το 10% του εισοδήματος από απασχόληση.

Να σημειωθεί ότι σε περίπου 100.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει ότι εργάζονται, όπως ανέφερε το Σάββατο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Μάλιστα, όσοι είχαν δηλώσει τη μόνιμη απασχόληση τους θα δουν από το νέο έτος εκτός από την πρόσθετη αύξηση και αναδρομικά, τα οποία θα διαμορφωθούν ανάλογα με τα έτη που εργάστηκαν από το 2017 και μετά, με σημείο αναφοράς το χρονικό διάστημα διακοπής της απασχόλησής τους.

Ωστόσο, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά θα αρχίσουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων με καθυστέρηση, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σχετικό λογισμικό του ΕΦΚΑ που κάνει τους σχετικούς επανυπολογισμούς των εν λόγω συντάξεων.