Μεγάλα νέα για συνταξιούχους: Επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης – Απόφαση για τα Δώρα

Συνταξιούχοι: Ανακοινώνεται η δικαστική απόφαση για το αν θα επιστρέψουν ή όχι τα Δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας. Οι προϋποθέσεις για αναδρομικές πληρωμές από το 2012 και το 2015. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Σαν «βόμβα» έσκασε η υπενθύμιση ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για να επιστρέψουν τα Δώρα των συνταξιούχων, που κόπηκαν με τα μνημόνια από το 2012 και μετά.

Μάλιστα, εκτός από τα Δώρα, δεν αποκλείεται να πληρωθούν και αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις από την περίοδο του 2015 και μετά.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 17 Απριλίου, ανήμερα της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, συζητείται το θέμα που οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016  και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

Εάν βγει θετική η απόφαση για τους συνταξιούχους, τότε το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τη σεβαστεί, και να «βγάλει» προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις πληρωμές.

Μπαίνουν ξανά αναδρομικά στο τέλος Απριλίου – Οι δικαιούχοι

Ένας νέος κύκλος καταβολής αναδρομικών έως 50.000 ευρώ πρόκειται να δοθεί σε 12.000 συνταξιούχους, ενώ η απόφαση για τη χορήγηση των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας σε συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012 θα εξεταστεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στις 17 Απριλίου.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την απόφαση του ΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, προς το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα καταβληθούν σε 10.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Σε αυτήν την ομάδα συνταξιούχων, τα ποσά που θα καταβληθούν υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης λαμβάνουν περισσότερα αναδρομικά λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Συντάξεις Μαΐου 2024 – Πότε πληρώνονται

Αλλαγή στον προγραμματισμό της πληρωμής των συντάξεων φέρνει το Πάσχα με τον ΕΦΚΑ να τις καταβάλει νωρίτερα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την 25η/4/2024, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Την 29η/4/2024, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι τα χρήματα θα φανούν στους λογαριασμούς από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

Δηλαδή, αντίστοιχα, από την Τετάρτη 24 Απριλίου μετά τις 17:00 και την Παρασκευή 26 Απριλίου μετά τις 17:00.

Νέο μπόνους 150 ευρώ στους συνταξιούχους

Η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) αναμένεται να επηρεάσει περίπου 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, με πρόσθετες αυξήσεις -μπόνους- που κυμαίνονται από 20 έως 150 ευρώ τον μήνα.

Αυτή η νέα ρύθμιση προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στην αλλαγή της φιλοσοφίας της ΕΑΣ, με τη μετάβαση από μια οριζόντια δομή σε μια κλιμακούμενη προσέγγιση, παραμένοντας ωστόσο σημαντικός πόρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η κράτηση να μην εφαρμόζεται στο σύνολο της σύνταξης, αλλά μόνο στη διαφορά μεταξύ της σύνταξης και του πλαφόν των 1.400 ευρώ. Για παράδειγμα, εάν ένας συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση θα επιβάλλεται μόνο στα 100 ευρώ που υπερβαίνουν το πλαφόν των 1.400 ευρώ, με στόχο τη μείωση των απωλειών του δικαιούχου.

Τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επιβολή κράτησης μόνο στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή. Για παράδειγμα, για συνταξιούχους με σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ, η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό. Με το νέο σχέδιο, η κράτηση θα επιβάλλεται μόνο στο μέρος της σύνταξης από τα 1.400 έως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%. Έτσι, η ΕΑΣ θα μειωθεί από τα 48 ευρώ σε 20 ευρώ.
  • Επιβολή κράτησης μόνο στο μέρος της σύνταξης που υπερβαίνει την εκάστοτε κλίμακα, με τον ίδιο συντελεστή όπως και σήμερα. Δηλαδή, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 2.600 ευρώ θα υπόκειται σε κράτηση 9% μόνο επί των 1.200 ευρώ της σύνταξής του.
  • Επιβολή κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα, το ποσοστό της κράτησης στην πρώτη κλίμακα θα μειωθεί από 3% σε 1,5%, στη δεύτερη κλίμακα από 6% σε 3% κ.λπ.

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις από 26 έως 254 ευρώ

Οι μελλοντικοί… συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2025 αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερη αύξηση στις συντάξεις, καθώς θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού.

Το νέο σύστημα θεωρείται βελτιωμένο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και προσφέρει μεγαλύτερη ανταπόδοση στις συντάξεις.

Με το τρέχον σύστημα υπολογισμού των συνταξιοδοτικών αποδοχών, οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο στις περιόδους υψηλού πληθωρισμού.

Με εξαίρεση το έτος 2022, όπου ο πληθωρισμός ήταν στο 9,9%, οι αυξήσεις δεν υπερέβησαν το 3% στα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, με την αλλαγή που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν μεταξύ 2025 και 2028 αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με αυξήσεις μισθών κατά 5% ετησίως.

Τονίζεται ότι αυτή η αλλαγή που θα επέλθει το 2025 θα ωφελήσει τους νέους συνταξιούχους, προσφέροντάς τους υψηλότερη ανταπόδοση στις συντάξεις τους.

Οι διατάξεις προβλέπουν τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τα έτη έως και το 2024, ο οποίος γίνεται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Από το 2025 και στη συνέχεια, η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.