Τέλος χρόνου για ΕΝΦΙΑ 2023: Η πληρωμή online εδώ σε απλά βήματα

ΕΝΦΙΑ 2023: Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2023 αφού απομένουν μονάχα λίγες ώρες για την πρώτη δόση. Όλες οι ημερομηνίες.Μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ 2023 οι περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που ήδη έχουν λάβει το φετινό εκκαθαριστικό τους από την ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε 10 ισόποσες δόσεις που θα φτάσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ακόμα και αν επιλέξετε την εφάπαξ πληρωμή δεν θα έχετε κάποια έκπτωση, αφού αυτό ισχύει μονάχα για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 και τον φόρο εισοδήματος που πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Από εκεί και πέρα μπορείτε να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους online. Προτού όμως προχωρήσετε στην πληρωμή θα πρέπει να εκτυπώσετε το «ραβασάκι» στην ψηφιακή πύλη myAADE της Α.Α.Δ.Ε. κάνοντας είσοδο με τους κωδικούς Taxisnet, ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή, και να λάβετε τον κωδικό.

Διαβάστε αναλυτικά στο xristika.gr:

Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση στους λογαριασμούς των περίπου 7,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2023. Το Taxisnet άνοιξε μετά το Πάσχα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Πιο αναλυτικά, η πληρωμή του φόρου θα γίνει στις εξής 10 ισόποσες δόσεις:

 • Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
 • Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
 • Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
 • Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
 • Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
 • Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
 • Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
 • Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Πώς εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

Μπορείτε εύκολα να κάνετε εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ή να κατεβάσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στο κινητό σας μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Θα χρειαστεί να μπείτε με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα βήματα.

Αναλυτικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του gov.gr, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

 • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ (εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
 • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος.
 • Για να εκδώσετε ή να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ πατήστε ΕΔΩ.

Οι σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2023

Αλλαγές προέκυψαν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και έχουν να κάνουν με την ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε9 για το 2023, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2023 καθώς και τους νέους κωδικούς.

Μετά την τελευταία απόφαση, δόθηκε παράταση στην υποβολή του εντύπου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023, μέχρι και την Τετάρτη 12/4/2023. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής, σύμφωνα με τον νόμο ήταν 31η Μαρτίου κάθε χρόνο, ώστε μέσα στον Απρίλιο να μπορέσει η ΑΑΔΕ να βγάλει τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε, λοιπόν, πού απαιτείται μεγάλη προσοχή στα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων. Αυτά είναι τα κρίσιμα:

 • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 • Hμιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 • Eμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
 • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
 • Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2023: Η προθεσμία

Με νέα ανακοίνωση όμως ορίζεται νέα προθεσμία στις 31 Ιουλίου 2023.  

Πέρσι, είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022.

Η ανακοίνωση για παράταση φορολογικών δηλώσεων 2023:

Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, φέτος έχουν υποβληθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις περισσότερες.

Ενδεικτικά, στις 22 Μαΐου είμαστε με 1,5 εκατομμύριο ολοκληρωμένες δηλώσεις σε σύνολο τουλάχιστον 6,5 εκατομμυρίων, είναι δεδομένο ότι οδεύουμε για παράταση. Αρχικά δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουλίου και από εκεί και πέρα θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση (μη υπηρεσιακή) να σταθμίσει τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί για να λάβει τις αποφάσεις για πιθανές επόμενες παρατάσεις.

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

«Η Κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.