ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς να διορθώσετε εύκολα το «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό

ΕΝΦΙΑ 2023: «Φουσκωμένος» ο φόρος ακινήτων για όσους απέκτησαν ακίνητα. Η εκτύπωση εύκολα, πώς θα κάνετε διόρθωση γρήγορα. Η προθεσμία.

Από την Κυριακή ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙA 2023 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν με τους κωδικούς τους Taxisnet να ενημερώνονται για τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν σε πολύ λίγο καιρό.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή «λυπητερή» θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί άμεσα μέχρι τις 31 Μαΐου 2023 και θα συνεχιστεί η πληρωμή μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ακόμα και αν εξοφλήσετε τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ δεν θα έχετε έκπτωση, όπως με τη φορολογία εισοδήματος, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα δουν έκπτωση 50% στο εκκαθαριστικό τους.

Εάν είδατε «φουσκωμένο» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε διόρθωση μόλις ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 και να ακολουθήσει στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε όσους διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα.

Η προθεσμία θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

ΕΝΦΙΑ 2023: Πώς θα κάνετε διόρθωση Ε9

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό την μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2020, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

Το Taxisnet είναι ανοιχτό και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

Πιο αναλυτικά, η πληρωμή του φόρου θα γίνει στις εξής 10 ισόποσες δόσεις:

 • Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
 • Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
 • Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
 • Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
 • Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
 • Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
 • Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
 • Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
 • Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Πώς εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2023

Μπορείτε εύκολα να κάνετε εκτύπωση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ή να κατεβάσετε το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ στο κινητό σας μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Θα χρειαστεί να μπείτε με τους κωδικούς taxisnet και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα βήματα.

Αναλυτικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του gov.gr, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

 • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
 • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

 • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ (εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
 • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος.
 • Για να εκδώσετε ή να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ πατήστε ΕΔΩ.

Οι σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2023

Αλλαγές προέκυψαν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και έχουν να κάνουν με την ημερομηνία υποβολής του εντύπου Ε9 για το 2023, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το 2023 καθώς και τους νέους κωδικούς.

Μετά την τελευταία απόφαση, δόθηκε παράταση στην υποβολή του εντύπου της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2023, μέχρι και την Τετάρτη 12/4/2023. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής, σύμφωνα με τον νόμο ήταν 31η Μαρτίου κάθε χρόνο, ώστε μέσα στον Απρίλιο να μπορέσει η ΑΑΔΕ να βγάλει τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ.

Δείτε, λοιπόν, πού απαιτείται μεγάλη προσοχή στα στοιχεία της δήλωσης ακινήτων. Αυτά είναι τα κρίσιμα:

 • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 • Hμιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 • Eμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
 • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 • Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
 • Ηλικία: Στον συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Μέχρι πότε κάνουμε φορολογικές δηλώσεις 2023 – Η προθεσμία

Πολύ αργά εξελίσσεται η διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2023, όπως εξάλλου γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του ανοίγματος του Taxisnet.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι καθυστερούν τη δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας το καλοκαίρι, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προεξοφλούν ότι θα δοθεί και φέτος παράταση, επομένως «τραβούν» μέχρι τέλους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πάντως, τυπικά και επίσημα, η προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων είναι μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παράταση θα πάει μέχρι την καρδιά, ή και το τέλος του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η πληρωμή του φόρου, εάν θέλετε να έχετε την έκπτωση του 3%, τότε θα πρέπει να κάνετε τη δήλωσή σας εμπρόθεσμα και να πληρώσετε μέχρι το τέλος Ιουλίου.