Σεισμός τώρα: Ανησυχία έχει προκαλέσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας.
Τα πρόσφατα έντονα σεισμικά γεγονότα στη Νότια Εύβοια δεν προκάλεσαν μόνο πανικό στους κατοίκους της περιοχής, και όχι μόνο.
Πυροδότησαν αφενός άλλον έναν κωμικοτραγικό, εντελώς περιττό κύκλο διαμάχης εντός της κοινότητας των Ελλήνων σεισμολόγων – και δη στην πλέον ακατάλληλη συγκυρία.
Διότι, ενώ το κοινό απαιτεί έγκυρη και ψύχραιμη ενημέρωση, οι κορυφαίοι ειδικοί στη χώρα ανταλλάσσουν δημοσίως βαρύτατες προσβολές και καταρρακώνουν οι ίδιοι το επιστημονικό κύρος τους.
Αφετέρου οι προ ημερών σεισμοί στην Εύβοια αφύπνισαν σενάρια αγωνίας για έναν νέο, πολύ μεγάλο σεισμό με επίκεντρο μια περιοχή που τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια έχει ταυτιστεί με τον απόλυτο εφιάλτη του Εγκέλαδου – στην ελληνική εκδοχή του: τις Αλκυονίδες νήσους, το σύμπλεγμα νησίδων στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου.
Στις Αλκυονίδες αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δύο διαπρεπείς ειδικοί, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.
Αμφότεροι κάνουν λόγο για μια περιοδικότητα, για έναν κύκλο περίπου 40 ετών, ο οποίος ενδέχεται να ολοκληρωθεί με έναν νέο, πολύ ισχυρό -και πιθανώς καταστροφικό- σεισμό, αντίστοιχο με εκείνον του 1981.
Με απλά λόγια, οι κύριοι Τσελέντης και Λέκκας εκτιμούν ότι ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» για το ρήγμα των Αλκυονίδων, εφόσον έχουν περάσει 40 χρόνια από την τελευταία φορά που έδωσε μεγάλο σεισμό και επομένως τον «οφείλει».
Σχετικά με αυτή τη μελανή και ανησυχητική προοπτική, το «ΘΕΜΑ» αποτάθηκε στον γεωλόγο-σεισμολόγο δρα Αθανάσιο Γκανά, διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά τις Αλκυονίδες, ο κ. Γκανάς επισήμανε τα εξής:
«Με βάση τα γεωλογικά δεδομένα, η περίοδος επανάληψης του ρήγματος είναι τα 300 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας σεισμός μεγέθους ακόμη και 6 Ρίχτερ, αφού δεν γνωρίζουμε το σεισμικό ιστορικό όλων των ρηγμάτων στην περιοχή των Αλκυονίδων».
Οπως εξηγεί ο κ. Γκανάς, το 1981 είχαμε τρεις μεγάλους σεισμούς: ο πρώτος ήταν ο μεγαλύτερος και έγινε στις 24 Φεβρουαρίου με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ.
Την αμέσως επόμενη μέρα ακολούθησε ένας μετασεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και ακόμη ένας έγινε στις 4 Μαρτίου, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ.
Η δε μετασεισμική ακολουθία συνεχίστηκε έως και τον Σεπτέμβριο του 1981.
Ο δρ Γκανάς προσθέτει επιπλέον ότι «ο φόβος που προκαλείται για τις Αλκυονίδες οφείλεται στον μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, αλλά το ρήγμα που έδωσε αυτό τον σεισμό θα χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια για να ξαναδώσει επεισόδιο τέτοιου είδους – σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα δεδομένα τα οποία διαθέτουμε.
Επίσης, σήμερα που μιλάμε, με βάση αυτά που ξέρω εγώ, τη διεθνή βιβλιογραφία και την εικόνα που έχω για την περιοχή, δεν προκύπτει ότι επέρχεται μεγάλος σεισμός, παρόλο που έχουν περάσει 40 χρόνια.
Το μήκος του ρήγματος που έδωσε τα 6,7 Ρίχτερ είναι 17 χιλιόμετρα και είναι από τα μεγαλύτερα.
Ωστόσο, υπάρχουν άλλα ρήγματα μέσα στις Αλκυονίδες που μπορούν να δώσουν σεισμούς και για τα οποία αγνοούμε το ιστορικό τους.
Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι το μέγεθος στο οποίο είναι δυνατόν να φτάσει ένας σεισμός εξαιτίας αυτών των ρηγμάτων είναι κοντά στα 6 Ρίχτερ.
Γενικώς, η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να δώσει από 5,5 έως και 6,7 Ρίχτερ.
Αλλά τα ρήγματα στα οποία αναφέρομαι είναι πάνω από 10 σε αριθμό».
Η Νότια Εύβοια δεν ήταν καταγεγραμμένη στα μητρώα των επιστημόνων ως εξόχως σεισμογενής περιοχή.
Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική στον ελλαδικό χώρο. Σεισμολόγοι και γεωλόγοι συμφωνούν πως η χώρα μας έχει πάρα πολλά άγνωστα, μη ταυτοποιημένα ρήγματα, τόσο υποθαλάσσια όσο και χερσαία.
Τα οποία, όπως είναι ευνόητο, είναι δυνατόν να δώσουν σεισμό κάποια στιγμή στην πορεία του χρόνου.
Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Λέκκας, τέτοιο ρήγμα ήταν αυτό της Πάρνηθας που έδωσε τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ:
«Εκτός από την Πάρνηθα, και ο διπλός σεισμός στον Τύρναβο τον Μάρτιο του 2021 με μεγέθη 6,3 και 6,2 Ρίχτερ έγινε από ένα άγνωστο έως τότε ρήγμα, το οποίο δεν είχε χαρτογραφηθεί. Αυτή τη στιγμή περιοχές που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πάρα πολύ χαμηλής σεισμικότητας ενώ ενδέχεται να υπάρχουν εκεί άγνωστα ρήγματα είναι στο τμήμα των Κυκλάδων όπου βρίσκονται η Κύθνος, η Σέριφος και η Κέα. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως είχαμε αρκετές φορές πολύ ισχυρούς σεισμούς σε περιοχές για τις οποίες δεν είχαμε καταγεγραμμένα σεισμικά γεγονότα, όπως φέρ’ ειπείν στην περιοχή των Γρεβενών. Εκεί το 1995 είχαμε 6,6 Ρίχτερ. Παρομοίως, στην Αμοργό το 1956 συνέβη ο πλέον ισχυρός σεισμός των τελευταίων 120 ετών, με μέγεθος 7,7 Ρίχτερ. Επιπλέον, περιοχές του Νομού Ροδόπης είναι πολύ χαμηλής σεισμικότητας, αλλά χωρίς να αποκλείεται να υπήρξε κάποιος ισχυρός σεισμός από εκεί στους ιστορικούς χρόνους».
Από τη δική του πλευρά, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι η επιστημονική κοινότητα παίρνει στοιχεία για τη σεισμικότητα μιας περιοχής από την καταγραφή σεισμικών δεδομένων σε ένα εύρος χρόνου από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.
«Ωστόσο, οι οργανωμένες βάσεις δεδομένων ξεκινούν από τον 6ο αιώνα π.Χ.», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι «αναφέρονται όμως μερικοί από τους μεγάλους σεισμούς, όχι όλοι. Οσο ερχόμαστε προς τις ημέρες μας, η βάση δεδομένων γίνεται πιο πλήρης.
Το 1910 ξεκίνησε η ενόργανη καταγραφή σεισμών στην Ελλάδα, όπου από εκεί και μετά έχουμε πιο πλούσιες καταγραφές. Στην περίπτωση της Εύβοιας, ούτε από τα ενόργανα, ούτε από τα ιστορικά δεδομένα είχαμε καταγραφή ισχυρού σεισμού, γι’ αυτό και μιλάμε για άγνωστο ρήγμα».
Συναφώς, ο κ. Λέκκας παρατηρεί επίσης ότι πλέον συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες για κάθε ρήγμα, ώστε να υπάρξει ένας νέος σεισμοτεκτονικός χάρτης και με βάση αυτόν να αλλάξει ο αντισεισμικός κανονισμός:
«Ο σεισμοτεκτονικός χάρτης της χώρας καταρτίστηκε το 1983 και παρότι από τότε έχουν υπάρξει αρκετές επιστημονικές εργασίες χαρτογράφησης ρηγμάτων, για πρώτη φορά είμαστε τώρα σε θέση να συγκεντρώνουμε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και για κάθε ρήγμα. Στην ψηφιακή βάση δεδομένων θα προστίθενται κάθε φορά και τα λεγόμενα “άγνωστα ρήγματα”, όπως αυτό της Εύβοιας. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο και θα αποτελέσει τον οδηγό για την κατάρτιση ενός νέου αντισεισμικού κανονισμού στην Ελλάδα».
Σεισμός τώρα: Η έκπληξη της Νότιας Εύβοιας
Ομολογουμένως, αν υπήρχε μια περιοχή την οποία οι σεισμολόγοι θεωρούσαν από τις πιο ασφαλείς σεισμικά, αυτή ήταν η Νότια Εύβοια.
Αλλωστε, ακόμη και στον αναθεωρημένο χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έδωσε σεισμούς 4,8 και 5 Ρίχτερ, μαζί με εκατοντάδες άλλους σεισμούς μικρότερου μεγέθους αναστατώνοντας τους κατοίκους, κατατάσσεται στη «Ζώνη Α’», με τη χαμηλότερη σεισμική επικινδυνότητα.
Και αυτό διότι από το 1910 έως το πρωί της περασμένης Τρίτης ουδέποτε υπήρξε κάποιος ισχυρός σεισμός.
Οπως αναλύει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Παπαδόπουλος, η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου, αλλά λόγω των πολύ ασθενών δονήσεων (κάτω των 3 Ρίχτερ) δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία.
Εως ότου υπήρξε ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ.
«Αποδεικνύεται όμως ότι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι και τη στιγμή που έγινε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ, τα επεισόδια στη διάρκεια των προηγούμενων 40 ημερών ήταν προσεισμοί αυτού του μεγάλου συμβάντος, κάτι που θυμίζει αυτό που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης».
Το άγνωστο ρήγμα που έδωσε τους δύο ισχυρούς σεισμούς των 4,7 και 5 Ρίχτερ βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι προσπαθούν να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά και τη δυναμικότητά του.
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις τους και όπως ανέφερε στο «ΘΕΜΑ» ο δρ Γκανάς, το ρήγμα που έδωσε τα 5 Ρίχτερ έχει ένα ελάχιστο μήκος 5 χιλιομέτρων.
Ο ίδιος όμως υπογραμμίζει ότι «ακόμη δεν έχουμε δεδομένα για το πόσο μεγάλο είναι το ρήγμα, το οποίο μπορεί να παραμένει ενεργό. Αυτό που έχει ενεργοποιηθεί έχει ελάχιστο μήκος 5 χιλιόμετρα».
Σε σχέση με το ίδιο ζήτημα, ο κ. Παπαδόπουλος παρατηρεί ότι «το συγκεκριμένο ρήγμα δεν το γνωρίζαμε γιατί δεν έχει καταρχήν επιφανειακή εκδήλωση από παλαιότερες δραστηριοποιήσεις. Το είδαμε τώρα και από τη διάταξη των επικέντρων παρατηρούμε πως έχει μια τάση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατεύθυνση του ρήγματος είναι από την πλευρά του Αιγαίου προς τον Νότιο Ευβοϊκό».
Σεισμός τώρα: Πόσα Ρίχτερ μπορεί να δώσει το ρήγμα των Αλκυονίδων
Τα «μυστικά» του Κορινθιακού βρίσκονται διαχρονικά στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας και οι πρόσφατοι σεισμοί φούντωσαν τα σενάρια για τη ζώνη που ξεκόλλησε την Πελοπόννησο από τη Στερεά Ελλάδα.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο Κορινθιακός κόλπος καθώς πρόκειται για μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές διεθνώς.
«Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια τεκτονική τάφρος από τις πλέον ενεργές του πλανήτη, με μεγάλα ρήγματα που διασχίζουν όλη την τάφρο, ειδικά στον υποθαλάσσιο χώρο, και τα μήκη τους μπορεί να φτάνουν τα 20 χιλιόμετρα», λέει ο κ. Γκανάς, προσθέτοντας:
«Αυτά τα ρήγματα μπορούν να δώσουν σεισμούς έως 6,5 ρίχτερ, ωστόσο είχαμε στο παρελθόν περιπτώσεις που έχουν σπάσει κομμάτια ρηγμάτων κοντινά μεταξύ τους, διακλαδώσεις που έσπασαν μαζί, δίνοντας μεγαλύτερους σεισμούς, όπως το 6,7 το που καταγράφηκε το 1981.
Προφανώς υπάρχει κίνδυνος και για τσουνάμι, τόσο από θαλάσσια διάρρηξη, όπως έγινε το 1981 από τον σεισμό των Αλκυονίδων, όσο και από κατολισθήσεις, όπως έγινε το 1963», είχε πει πρόσφατα στον Ε.Τ. ο κ. Γκανάς.
Καθοριστικός πάντως για την πόλη της Κορίνθου ήταν ο σεισμός του 1858.
Ο οικισμός, που βρισκόταν τότε στην περιοχή της σημερινής Αρχαίας Κορίνθου, καταστράφηκε και η πόλη με κυβερνητική απόφαση μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία.
Σεισμός τώρα: Εφιάλτης δίχως τέλος – Έρχονται πάνω από 6 Ρίχτερ;
Το άγνωστο ρήγμα της Νότιας Εύβοιας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους σεισμολόγους, που δεν αποκλείουν σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα μας.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής , κος Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μίλησε στα Παραπολιτικά για τον σεισμό στην Εύβοια ενώ εμφανίστηκε ανησυχητικός για την σεισμική ακολουθία στη χώρα μας, καθώς όπως είπε ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με την σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.
Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν ένα σεισμό της τάξεως του 6
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5 σε μικρές αποστάσεις δηλαδή όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά επειδή τα 6αρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή κυρίως στα παλιά κτήρια.
Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Ευβοίας να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει.
Σεισμός τώρα: Αποκάλυψη Παπαδόπουλου – Αυτές είναι οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν
Οι χώρες της Μεσογείου συνεργάζονται και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι και θα πλήξει παράκτιες περιοχές τους, με πιθανότερο σενάριο ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σε όλη τη Μεσόγειο, κατά μήκος του περίφημου Ελληνικού Τόξου -ξεκινάει από τα νησιά του Ιονίου διασχίζει τον βυθό του Νοτίου Ιονίου έξω από την Πελοπόννησο και περνώντας νοτίως της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο- και για αυτό είναι απολύτως υπαρκτό το ενδεχόμενο γένεσης τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό.
Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου για πολλά χρόνια υπήρχε αμηχανία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης του, ωστόσο, πλέον τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού της UNESCO, έχουν καταρτιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα άμεσων ενεργειών, ενώ γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και δράσεις επιμόρφωσης των πολιτών.
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ερευνητής σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία «SafeThessaloniki 2022», στον σεισμό των 7 Ρίχτερ την 30η Οκτωβρίου 2020, στη Σάμο, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μέσω του 112) και σήμερα το εθνικό κέντρο που παρακολουθεί και προειδοποιεί την Πολιτεία για τον κίνδυνο τσουνάμι κινητοποιείται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες εντός χρονικού διαστήματος έως 10 λεπτών από την καταγραφή της σεισμικής δόνησης.
Σεισμός τώρα: Οι “κόκκινες” περιοχές στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τις σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα και τις ακτές όπου είναι υψηλότερος ο κίνδυνος παραγωγής τσουνάμι ο σεισμολόγος διευκρίνισε:
«Σε όλη τη Μεσόγειο έχουμε, κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, την υψηλότερη σεισμικότητα, η οποία είναι και υποθαλάσσια, άρα είναι αυτονόητο και το γνωρίζουμε και από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι εκεί ακριβώς έχουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή τσουνάμι. Το τσουνάμι διαδίδεται πολύ γρήγορα, δε “σβήνει” εύκολα και απειλεί παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Μετά έχουμε μια άλλη περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο, τον Κορινθιακό Κόλπο. Επίσης έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, όμως με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστό κόλπο και δεν μπορεί, ακόμη και μεγάλο τσουνάμι, να βγει προς τα έξω και να απειλήσει άλλες περιοχές. Έπειτα, έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και γενικότερα το Ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος, η Χίος».
Λιγότερο πιθανό, βάσει των δεδομένων σεισμικότητας, είναι το ενδεχόμενο να φτάσει στην Ελλάδα τσουνάμι που θα ξεκινήσει από άλλες χώρες της Μεσογείου. Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιταλία προετοιμάζονται συστηματικά για ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Ελληνικό Τόξο.
«Από γειτονικές χώρες απειλούμαστε ελάχιστα από την Ιταλία. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένος μεγάλος σεισμός που να προκάλεσε τσουνάμι και να ήλθε στη δική μας πλευρά. Δεν έχουν τόσο υψηλή σεισμικότητα όσο εμείς, παρόλα αυτά στα σενάριά μας λαμβάνουμε υπόψη κι αυτό το ενδεχόμενο. Αντιθέτως στην Ιταλία φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να ξεκινήσουν από την Ελλάδα κι έχουν κάνει πολλές έρευνες για αυτό το θέμα. Το ίδιο οι Ισραηλινοί. Έχουμε κάνει κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να δημιουργηθούν για παράδειγμα κατά μήκος της Κρήτης, ή της Ρόδου και σε 45 λεπτά, το πολύ σε μία ώρα, θα έχουν φτάσει στο Ισραήλ», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανή γένεση τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό;
«Βεβαίως μπορούμε», απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στην προετοιμασία της ελληνικής Πολιτείας αλλά και συνολικά των χωρών της Μεσογείου, μέσα από τη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Μετριασμού του Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις συνδεδεμένες θάλασσες (ICG/NEAMTWS) της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO (IOC-UNESCO), καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο σεισμός και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού του 2004 και οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές στις 14 χώρες που επηρέασε.
«Για το τσουνάμι κάναμε πολύ σημαντικά βήματα, ακριβώς επειδή υπήρξε η επιταγή της συνεργασίας των κρατών. Υστερούμε, παρά το ότι έχουν γίνει πρόοδοι στα τεχνολογικά συστήματα, στη διαλειτουργικότητα, δηλαδή στο πώς συνεργάζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες. Το τσουνάμι δεν έχει σύνορα. Στη Μεσόγειο ένα μεγάλο τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει 10-15 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Πολλές φορές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή δεν έχουν καλές σχέσεις, άλλοτε δεν έχουν το ίδιο τεχνολογικό επίπεδο, δεν έχουν το ίδιο πολιτιστικό επίπεδο, άρα χρειαζόμασταν έναν καταλύτη να φέρνει κοντά τις χώρες κι αυτός είναι η UNESCO», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σήμερα ο πάροχος υπηρεσιών τσουνάμι (TSPs) της Ομάδας ICG/NEAMTWS υποστηρίζεται τεχνικά από πέντε εθνικά κέντρα, αυτά της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Σημαντικότατη πρόκληση είναι η εξασφάλιση γρήγορων και αξιόπιστων μεταδόσεων προειδοποιήσεων για τσουνάμι, τις οποίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί στην UNESCO, τα πέντε κέντρα στέλνουν με τρεις τρόπους ταυτόχρονα (email, fax και GTS) και μετά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας πρέπει να χρησιμοποιούν εξίσου αξιόπιστα συστήματα, για να πάει προς τα κάτω το μήνυμα.
Τα πέντε κέντρα της Ομάδας ICG/NEAMTWS συνεργάζονται μεταξύ τους και έχουν καταρτιστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών, από τα οποία δεν μπορεί κανείς να αποκλίνει.
«Μόλις γίνει ένας σεισμός ύποπτος για τη γένεση τσουνάμι, δηλαδή μεγέθους άνω των 6, υποθαλάσσιος και επιφανειακός, αμέσως οργανώνεται ένα μήνυμα προειδοποίησης για τσουνάμι. Τα Αστεροσκοπεία της Αθήνας , της Ρώμης κ.ο.κ. στέλνουν στην Πολιτική Προστασία της χώρας τους εντός 8 έως 10 λεπτών αυτό το μήνυμα και η Πολιτική Προστασία κοιτάει πώς αυτό πάει προς τα κάτω, προς τις απειλούμενες περιοχές. Για πολλά χρόνια υπήρχε μία αμηχανία στο θέμα αυτό, δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά, δεδομένου ότι ειδικά εδώ στη Μεσόγειο το περιθώριο αντίδρασης για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός είναι πολύ περιορισμένος, συχνά μόνο λίγα λεπτά», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σημείωσε δε, ότι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο ίδιος είχε κληθεί στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον νέο νόμο πολιτικής προστασίας, που ψηφίστηκε και ισχύει τώρα, είχε θέσει το θέμα της προετοιμασίας της ελληνικής πολιτείας για το ενδεχόμενο τσουνάμι:
«Προσέξετε το αυτό, μία φορά θα χρειαστεί η χώρα. Τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είχε πει στην παρέμβασή του και λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2020 στον μεγάλο σεισμό της Σάμου «για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο και στη Μεσόγειο χρησιμοποιήθηκε το 112».
«Το θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα παρά τα μειονεκτήματα που παρατηρήθηκαν. Πρωτοπορήσαμε οι Έλληνες σε αυτό, υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα -είμαι βέβαιος – έτσι ώστε η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος που μας δίνει τη δυνατότητα μέσα σε 10 λεπτά να στείλουμε την προειδοποίηση, να γίνει ακόμη καλύτερη από επιχειρησιακή άποψη πλέον», πρόσθεσε.
Σε πιο άμεσο κίνδυνο στην περίπτωση γένεσης τσουνάμι βρίσκονται οι παράκτιες περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.
Εκεί, όσοι βρίσκονται κοντά σε ακτές και αισθανθούν το σεισμό θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, χωρίς να περιμένουν οποιουδήποτε είδους ενημέρωση και άρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν, μέσα από επιμορφωτικές δράσεις, σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
«Η πιο δύσκολη περίπτωση γενικώς αφορά τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στην εστία του σεισμού που παράγει το τσουνάμι. Αυτό το είδαμε στη Σάμο το 2020. Στη Βόρεια Σάμο το πρώτο κύμα έφτασε μόνο σε 4 λεπτά. Πώς το ξέρουμε; Δεν είχαμε όργανα αλλά βίντεο και τα αξιοποιήσαμε για πρώτη φορά σε σχετική μελέτη μας. Καταγράφηκαν από αξιόπιστες κάμερες. Σε τέσσερα λεπτά έφτασαν τα κύματα. Εκεί το σύστημα δυστυχώς δε νομίζω ότι προλαβαίνει να δώσει προειδοποίηση. Εκεί επεμβαίνει αυτό που λέγεται ενημέρωση, πληροφόρηση και εκπαίδευση του πληθυσμού. Η βασική οδηγία λέει: “Μόλις αισθανθείτε σεισμό σε παράκτια περιοχή, απομακρύνεστε αμέσως στα ενδότερα. Δεν προλαβαίνετε να ακούσετε προειδοποίηση, δεν περιμένετε να πάρετε μήνυμα από το 112, ή να πληροφορηθείτε από τα ΜΜΕ τι ακριβώς συμβαίνει. Αμέσως, ακαριαία, διότι το κύμα φτάνει αστραπιαία”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε έναν άλλον τομέα, την επιμόρφωση, εκπαίδευση, ενημέρωση. Θέλει εκπαίδευση και των ίδιων των στελεχών , των σωμάτων και των υπηρεσιών», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως διευκρίνισε, στη Σάμο μετά και την εμπειρία του 2020 οι δύο δήμοι προχώρησαν σε σειρά ενεργειών: «Ανέθεσαν μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -συμμετείχαμε και συμβάλλαμε κι εμείς- για τον κίνδυνο του σεισμού και του τσουνάμι, όπου χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά ο βαθμός κινδύνου στις ακτογραμμές του νησιού. Δεν είναι ο ίδιος παντού, εξαρτάται και από τη μορφολογία των ακτών. Για παράδειγμα, είναι δομημένη μια παράκτια ζώνη, είναι επίπεδη η μορφολογία και ένα ενδεχόμενο τσουνάμι μπορεί με πολύ μεγάλη ευκολία να προχωρήσει μέσα στην ξηρά; Υπάρχουν απότομες πλαγιές άρα δεν ευνοείται η αναρρίχηση του τσουνάμι; Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη και δόθηκε μια χαρτογράφηση στις ακτές του νησιού για πρώτη φορά. Επίσης ήδη έχει κάνει ο Δήμος Σάμου κάποιες προσπάθειες να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση του πληθυσμού στο θέμα αυτό, όπως έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, στη Ρόδο, την Κω, την Κρήτη, όπου έχουμε κάνει και ασκήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΗΕ έχει από το 2016 θεσπίσει την 5η Νοεμβρίου εκάστου έτους ως ημέρα ενημέρωσης για το τσουνάμι. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και εντείνονται».
Σεισμός τώρα: Πρόβλεψη για 6,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα – Σε ποια περιοχή θα είναι το επίκεντρο
Η μελέτη του καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρου Τσάπανου ξεκίνησε μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ τον Ιανουάριο στη Φλώρινα.
Η πιθανότητα να δώσει η περιοχή της Φλώρινας σεισμό μεγέθους 6, 6,5 ή 6,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ τα επόμενα 100 χρόνια είναι 69%, 30% και 25%, αντίστοιχα» δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Τσάπανος κατά την διάρκεια της παρουσίασης στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, των αποτελεσμάτων ερευνητικού προγράμματος «ανάλυσης και καταγραφής της τοπικής σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας».
Αμέσως μετά τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022 μεγέθους Μ=5.4, η περιοχή της Φλώρινας μπήκε στο …μικροσκόπιο των επιστημόνων με τον τομέα Γεωφυσικής και Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον Θόδωρο Τσάπανο, να αναλαμβάνει την παρακολούθηση του φαινομένου για λογαριασμό του Δήμου Φλώρινας.
Ο σεισμός και οι εκατοντάδες μικροσεισμοί που καταγράφηκαν είχαν μικρό εστιακό βάθος, από 6 km με μέγιστο τα 20 km ενώ το βάθος από το οποίο προήλθε ο κύριος σεισμός ήταν στα 8 km.
Ένα μικροδίκτυο ψηφιακών σεισμογράφων του εργαστηρίου αναπτύχθηκε σε όλο το γεωγραφικό φάσμα της πόλης, σε δημόσια κτίρια, σχολεία, πανεπιστημιακές αίθουσες, προκειμένου όπως αναφέρει ο κ. Τσάπανος «να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή της μικροσεισμικής δραστηριότητας, να γίνουν μετρήσεις γεωηλεκτρικής διασκόπησης σε μεγάλη έκταση για την αποτύπωση των γεωλογικών σχηματισμών και πιθανών ενεργών ρηγμάτων».
Σύμφωνα με την μελέτη «ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 2022 έγινε σε ένα ρήγμα 8.5 χιλιομέτρων. Ήταν επιφανειακός όπως και οι μετασεισμοί του. Ο σεισμός έγινε σε ένα μέρος κομματιού τεκτονικής δομής που «έσπασε» και που η συνέχεια της φθάνει μέχρι τα Μπίτολα», η οποία ωστόσο όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες «παρέμεινε ανενεργή σε όλη την διάρκεια της μελέτης».
Στο ερώτημα γιατί οι σεισμοί και οι εκατοντάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν γίνονται έντονα αισθητοί στους πολίτες ο κ. Τσάπανος εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι «το επίκεντρο όλων αυτών ήταν πολύ κοντά στην πόλη, ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και η κατευθυντικότητά τους ήταν προς την πόλη».
Ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα 59.58% για σεισμό με μέγεθος 6 μέχρι το 2030 και ότι η πιθανότητα να δώσει η περιοχή σεισμό με μέγεθος 6, 6,5 ή 6,6 Ρίχτερ τα επόμενα 100 χρόνια είναι 69%, 30% και 25%, αντίστοιχα.
Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, σημείωσε ότι τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από το δίκτυο ψηφιακών σεισμογράφων που αναπτύχθηκαν σε όλο τον δήμο, συνέβαλαν καθοριστικά στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Σεισμός τώρα: Εντοπίστηκαν δυο νέα μεγάλα ρήγματα στην Ελλάδα
Δύο ενεργά σεισμικά ρήγματα πολύ κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν έπειτα από μελέτη που διενεργήθηκε από την ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών και διευθυντή του Εργαστηρίου Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Παπανικολάου. Πρόκειται για το ρήγμα Ασσήρου – Κριθιάς και τη ζώνη ρήγματος Δρυμού.
Ο κ. Παπανικολάου έδωσε διευκρινήσεις στο grtimes.gr για τη ζώνη ρήγματος του Δρυμού: «υπήρχε σε ένα χάρτη της δεκαετίας του ’90 ως ζώνη με πιθανή ενεργή δομή, με τους συναδέλφους να έχουν ενδείξεις για την ύπαρξη του, ωστόσο τα μέχρι τότε δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους. δεν τους επέτρεπαν να καταλήξουν στο εάν είναι ενεργό ή όχι.
Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι όντως αυτό το ρήγμα είναι ενεργό». «Τα μεγάλα ρήγματα δημιουργούν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις και τα εντοπίζεις σαφώς πιο εύκολα. Τα συγκεκριμένα, δίνουν σεισμούς πιο αραιά στο χρόνο.
Μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ρήγματα με χαμηλούς ρυθμούς ολίσθησης, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό τους. Πρέπει να κινηθείς πολύ συγκεκριμένα για να μπορέσεις να τα ανακαλύψεις», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου «τα μέγιστα σεισμικά μεγέθη εκτιμώνται έως 6,2 με 6,4 βαθμούς με εξαίρεση την πιο ακραία πιθανότητα εμπλοκής και της ζώνης Γερακαρού – Λητής για τον Δρυμό.
Τα τελευταία γεγονότα, έχουν χρονολογηθεί πριν από περίπου 4.000 χρόνια γι’ αυτό και δεν έχουν αποτυπωθεί στην ιστορική σεισμικότητα».
Επιπλέον ξεκαθαρίζει ότι «αν και τα δύο ρήγματα βρίσκονται πολύ κοντά στον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης (περίπου 20 με 25χλμ), λόγω της αντίρροπης κλίσης τους προς την πόλη (το ένα κινείται προς τον Βορρά και το δεύτερο Βορειοανατολικά) δεν αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε πιθανή επαναδραστηριοποίησή τους».
Τέλος αναφερόμενος στα οφέλη της έρευνας, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι «είναι καλό να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για δύο σεισμικές πηγές που πλέον ξέρουμε ακριβώς και το που βρίσκονται και πότε έδρασαν.
Είναι καλό που γνωρίζουμε ότι δίνουν αραιά στο χρόνο σεισμό. Χρειάζεται βέβαια μια εγρήγορση, καθώς αυξάνεται η ποσοτικοποίηση των σεισμών που μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον, όμως ταυτόχρονα αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο για τυχόν επέκταση των πολεοδομικών στοιχείων.
Σ’ αυτά τα σημεία δεν πρέπει να υπάρχει οικιστική και βιομηχανική ζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, τέτοιου είδους μελέτες μας βοηθούν αφάνταστα».
Σεισμός τώρα: Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα
- 12 Οκτωβρίου 1856 Ρόδος 8,2 618 νεκροί
- 16 Φεβρουαρίου 1810 Κρήτη 7,8 2.500 νεκροί
- 26 Ιουνίου 1926 Ρόδος 7,7 ή 8,0 12 νεκροί
- 27 Ιουνίου 1886 Φιλιατρά 7,5 326 νεκροί
- 9 Ιουλίου 1956 Αμοργός 7,5 53 νεκροί
- 4 Φεβρουαρίου 1867 Κεφαλλονιά 7,2 224 νεκροί
- 11 Αυγούστου 1903 Κύθηρα 7,2με 8 14 νεκροί
- 12 Αυγούστου 1953 Αργοστόλι 7,2 476 νεκροί
- 25 Απριλίου 1957 Ρόδος 7,2 18 νεκροί
- 19 Φεβρουαρίου 1968 Άγιος Ευστράτιος 7,1 20 νεκροί
- 27 Απριλίου 1894 Αταλάντη 7,0 225 νεκροί
- 26 Σεπτεμβρίου 1932 Ιερισσός 7,0 161 νεκροί
- 25 Φεβρουαρίου 1935 Κρήτη 7,0 8 νεκροί
- 6 Οκτωβρίου 1947 Μεσσηνία 7,0 3 νεκροί
- 30 Απριλίου 1954 Σοφάδες 7,0 25 νεκροί
- 11 Οκτωβρίου 1845 Λέσβος 6,8 1 νεκροί
- 18 Αυγούστου 1853 Θήβα 6,8 13 νεκροί
- 7 Μαρτίου 1867 Λέσβος 6,8 550 νεκροί
- 1 Αυγούστου 1870 Αράχοβα 6,8 117 νεκροί
- 9 Φεβρουαρίου 1893 Σαμοθράκη 6,8 1 νεκροί
- 11 Αυγούστου 1904 Σάμος 6,8 4 νεκροί
- 31 Μαρτίου 1965 Αγρίνιο 6,8 6 νεκροί
- 7 Ιανουαρίου 1825 Λευκάδα 6,7 60 νεκροί
- 29 Φεβρουαρίου 1858 Κόρινθος 6,7 21 νεκροί
- 6 Ιουνίου 1861 Κορινθιακός κόλπος 6,7 20 νεκροί
- 23 Ιουλίου 1865 Λέσβος 6,7 10 νεκροί
- 25 Οκτωβρίου 1889 Λέσβος 6,7 36 νεκροί
- 23 Ιουλίου 1949 Χίος 6,7 11 νεκροί
- 24 Φεβρουαρίου 1981 Αλκυονίδες 6,7 20 νεκροί
- 21 Ιουλίου 2017 Κως 6,7 2 νεκροί
- 30 Οκτωβρίου 2020 Σάμος 6,7 2 νεκροί
- 8 Ιουνίου 1804 Πάτρα 6,6 10 νεκροί
- 16 Δεκεμβρίου 1869 Λευκάδα 6,6 15 νεκροί
- 23 Απριλίου 1933 Κως 6,6 178 νεκροί
- 23 Αυγούστου 1817 Αίγιο 6,5 65 νεκροί
- 30 Οκτωβρίου 1840 Χάλκη 6,5 600 νεκροί
- 11 Ιουνίου 1846 Μεσσήνη 6,5 30 νεκροί
- 22 Απριλίου 1948 Λευκάδα 6,5 10 νεκροί
- 20 Ιουνίου 1978 Θεσσαλονίκη 6,5 45 νεκροί
- 8 Ιουνίου 2008 Ανδραβίδα 6,5 2 νεκροί
- 17 Νοεμβρίου 2015 Λευκάδα 6,5 2 νεκροί
- 3 Απριλίου 1881 Χίος 6,4 3.350 (4.200 νεκροί)
- 17 Απριλίου 1893 Ζάκυνθος 6,4 23 νεκροί
- 30 Ιουνίου 1948 Λευκάδα 6,4 7 νεκροί
- 1 Μαΐου 1967 Δροσοπηγή Ιωαννίνων 6,4 9 νεκροί
- 14 Μαΐου 1895 Παραμυθιά Θεσπρωτίας 6,3 75 νεκροί
- 27 Νοεμβρίου 1914 Λευκάδα 6,3 16 νεκροί
- 22 Απριλίου 1928 Κόρινθος 6,3 20 νεκροί
- 1 Μαρτίου 1941 Λάρισα 6,3 40 νεκροί
- 6 Ιουλίου 1965 Κορινθιακός κόλπος 6,3 1 νεκροί
- 12 Ιουνίου 2017 Λέσβος 6,3 1 νεκροί
- 23 Μαΐου 1893 Θήβα 6,2 2 νεκροί
- 19 Απριλίου 1955 Βόλος 6,2 1 νεκροί
- 5 Φεβρουαρίου 1966 λίμνη Κρεμαστών 6,2 1 νεκροί
- 9 Μαρτίου 1965 Αλόννησος 6,1 2 νεκροί
- 4 Απριλίου 1965 Αρκαδία 6,1 18 νεκροί
- 21 Δεκεμβρίου 1990 Γουμένισσα 6,1 1 νεκροί
- 15 Ιουνίου 1995 Αίγιο 6,1 26 νεκροί
- 22 Ιουλίου 1938 Ωρωπός 6,0 18 νεκροί
- 29 Οκτωβρίου 1966 Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας 6,0 1 νεκροί
- 13 Σεπτεμβρίου 1986 Καλαμάτα 6,0 20 νεκροί
- 7 Σεπτεμβρίου 1999 Πάρνηθα 5,9 143 νεκροί
Σεισμός τώρα: Αυτά είναι τα ενεργά ρήγματα της Αττικής
Η χώρα μας έζησε ακόμη έναν μεγάλο σεισμό, εκείνον στην Ελασσόνα, ωστόσο η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, η Αττική, είναι περιτριγυρισμένη από ενεργά ρήγματα που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να δώσουν πολλά Ρίχτερ!
Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει έναν μεγάλο αριθμό ενεργών ρηγμάτων, μικρού ή μέσου μεγέθους, τόσο στον αστικό ιστό της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, παρά το σχετικά μικρό μέγεθός τους και το μικρό σεισμικό δυναμικό τους- στην Αθήνα υπολογίζεται πιθανό μέγεθος σεισμού ως 6,2 ρίχτερ και στη Θεσσαλονίκη ως 6,5 ρίχτερ-, η εγγύτητά τους με τμήματα των πολεοδομικών συγκροτημάτων οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας.
Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας- Φυλής.
Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό
Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί ένα σύστημα ρηγμάτων που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 ρίχτερ το 1858 και το 1914. «Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου», είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων
Είναι ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.
Σαρωνικός
«Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50 – 60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 ρίχτερ», λέει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ενας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962, έγινε πολύ αισθητός στην Αττική και προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.
Αταλάντη
Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μιας εβδομάδας προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει να μελετηθούν οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη.
Σεισμός τώρα: Τα μέτρα προστασίας
Οι πολίτες μπορούν να βρουν ειδικές οδηγίες σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά την σεισμική δόνηση στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας της Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθούν οι οδηγίες:
Όταν γίνεται σεισμός
Αν είστε μέσα στο σπίτι
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
- Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
- Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
- Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτήριο
- Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
- Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
- Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
- Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
- Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
- Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
- Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Τι να κάνετε μετά τον σεισμό αν είστε μέσα στο σπίτι
- Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
- Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς
- Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
- Εκκενώστε το κτήριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
- Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
- Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
- Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
- Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
- Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.