Συντάξεις

Συντάξεις: Μεγάλες αλλαγές έρχονται με τη νέα χρονιά στις επικουρικές συντάξεις, με άλλες να αλλάζουν προς τα πάνω και άλλες προς τα… κάτω! Διαβάστε στο xristika.gr το νέο σχέδιο που προωθείται!

Το κλειδί των αυξήσεων, σύμφωνα με τους πίνακες που συνοδεύουν την πρωτόλεια μορφή του νέου συστήματος τους οποίους αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι στο ποσό των εισφορών και στα έτη που θα αποταμιεύονται ή θα επενδύονται. Επένδυση μεγάλων εισφορών για πολλά χρόνια ακόμη και με μηδενικό ρίσκο φέρνει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με επένδυση λιγότερων εισφορών για λιγότερα έτη.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος με μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη εισφορών στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με επένδυση χαμηλού και μεσαίου ρίσκου, θα πάρει στην ηλικία των 65 ετών 522 ευρώ επικουρική σύνταξη, ενώ με το σημερινό καθεστώς, στην ίδια ηλικία με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με τον ίδιο μισθό, θα έπαιρνε 343 ευρώ.
Εργαζόμενος με μισθό 857 ευρώ και 30 έτη εισφορών στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που θα αποχωρήσει στην ηλικία των 62 ετών, θα πάρει 171 ευρώ επικουρική σύνταξη, ενώ με το σημερινό καθεστώς, στην ίδια ηλικία με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με τον ίδιο μισθό θα έπαιρνε 125 ευρώ.
Το κεφαλαιοπποοιητικό μοντέλο στις επικουρικές συντάξεις είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από τη Ν.Δ. και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στο εθνικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που προωθείται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το νέο σύστημα εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σηματοδοτεί το «τέλος εποχής» για τις επικουρικές συντάξεις. Πλέον ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει για τη δική του σύνταξη, ενώ με το ισχύον σύστημα που θα σταματήσει να παίρνει νέες εισφορές σε μερικούς μήνες, οι ασφαλισμένοι που θα μείνουν θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές για τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Οι συντάξεις, δε, των παλαιών ασφαλισμένων που θα συνεχίσουν στο υφιστάμενο σύστημα θα πληρωθούν από τον εθνικό κουμπαρά του Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), καθώς από εκεί θα καλύπτονται τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν στα επόμενα χρόνια λόγω της έλλειψης νέων εισφορών.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για τη μετάβαση από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Η ηλικιακή γραμμή που χωρίζει νέους και παλιούς ασφαλισμένους είναι τα 35 έτη, καθώς στο σχέδιο αναφέρεται ότι στο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα ασφαλίζονται οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία και σε εθελοντική βάση όσοι είναι ήδη ασφαλισμένοι με ηλικία ως 35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ένας 30άρης ασφαλισμένος ήδη στο ΕΤΕΑΕΠ θα μπορεί να μεταφερθεί στο νέο επικουρικό παίρνοντας στα χέρια του την ευθύνη για την αξιοποίηση των εισφορών του και στοχεύοντας σε μια καλύτερη επικουρική σύνταξη μετά τα 62 έτη.

Στο διανεμητικό μοντέλο, οι εισφορές των ασφαλισμένων κατατίθενται άτοκα σε έναν ενιαίο λογαριασμό και από αυτόν το λογαριασμό βγαίνουν κάθε μήνα τα 300 εκατ. ευρώ για να πληρώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα οι εισφορές θα πηγαίνουν σε ατομικό κουμπαρά και ο ασφαλισμένος ακόμη και αν επιλέγει το μηδενικό ρίσκο επένδυσης (π.χ. κρατικά ομόλογα) για σιγουριά θα έχει και τόκο που σήμερα δεν υπάρχει.

Το μειονέκτημα στο νέο μοντέλο είναι ότι η εγγύηση του κράτους για την πληρωμή των συντάξεων θα είναι έμμεση, καθώς το νέο επικουρικό ταμείο θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα ενταχθεί στον πρώτο πυλώνα για τον οποίο ισχύει η συνταγματική υποχρέωση του κράτους να καλύπτει την πληρωμή των κύριων συντάξεων και των υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων. Για τις παροχές του νέου συστήματος δεν υπάρχει εγγύηση, αλλά εξετάζονται δικλίδες ασφαλείας ώστε σε κάθε περίπτωση (ακόμη και αρνητικών μεταβολών) οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις να έχουν μια εγγυημένη ελάχιστη θετική απόδοση. Βέβαια το οξύμωρο στα χρόνια των Μνημονίων ήταν ότι ναι μεν οι συντάξεις πληρώνονταν με εγγύηση από το κράτος, πλην όμως είχαν ψαλιδιστεί πάνω από 25%.

Η εποπτεία του νέου φορέα στο σκέλος των επενδύσεων θα ασκείται από τις αρμόδιες αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Τράπεζα της Ελλάδος) και η διοίκησή του θα επιλέγεται με διαγωνισμό και αυστηρά κριτήρια.

Συντάξεις: Αναλυτικά οι διαφορές

(προβολή πρώτης μελέτης με επένδυση χαμηλού και μεσαίου ρίσκου) 

  1. Μέσος μισθός 857 ευρώ για όλα τα έτη
Eτη καταβολής εισφορών (σώρευση κεφαλαίου)Ηλικία συνταξιοδότησης και ποσό επικουρικής με παλιό και νέο σύστημα ανάλογα με έτη εισφορών
626567
ΠαλιόΝέοΠαλιόΝέοΠαλιόΝέο
30124,60170,97137,27188,35147,33202,16
35150,47217,28165,78239,37177,93256,92
40178,07270,96196,18298,52210,57320,40
  1. Μέσος μισθός 500 ευρώ για όλα τα έτη
Eτη καταβολής εισφορών (σώρευση κεφαλαίου)Ηλικία συνταξιοδότησης και ποσό επικουρικής με παλιό και νέο σύστημα ανάλογα με έτη εισφορών
626567
ΠαλιόΝέοΠαλιόΝέοΠαλιόΝέο
30218,05299,19240,22329,62257,83353,78
35263,33380,23290,11418,90311,37449,61
40311,63474,18343,32522,41368,49560,70

Συντάξεις: Τι θα γίνει με τις ισχύουσες

Οι επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων θα μειωθούν; «Οχι» είναι η απάντηση του υπουργείου που συμπληρώνει ότι «οι σημερινές επικουρικές συντάξεις όπως και οι κύριες δεν επηρεάζονται από το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Το κόστος μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα, δηλαδή ποιος θα πληρώνει τις σημερινές επικουρικές καθώς θα λιγοστεύουν οι ασφαλισμένοι, το αναλαμβάνει το ΑΚΑΓΕ, το Ταμείο για την αλληλεγγύη των γενεών, το οποίο σήμερα έχει αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία διαρκώς αυξάνονται κατά περίπου 1 δισ. τον χρόνο, και ο Τακτικός Προϋπολογισμός. Το μεταβατικό κόστος απλώνεται σε βάθος χρόνου 60 ετών, με τα πρώτα χρόνια να είναι σχετικά χαμηλό. Ηδη εκπονούνται τρεις επιστημονικές μελέτες που θα κατατεθούν μαζί με το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το νέο σύστημα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2022. Δεν αποκλείεται όμως να έρθει και νωρίτερα (π.χ. στα μέσα του 2021) αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η αρχική στόχευση της κυβέρνησης πριν την πανδημία ήταν να ξεκινήσει από 1/1/2021.

Η εμπειρία άλλων χωρών δείχνει ότι μακροπρόθεσμα σε 30-40 χρόνια τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα εξασφαλίζουν υψηλότερες συντάξεις από το σημερινό (διανεμητικό) σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Η δημογραφική γήρανση είναι ένας από τους βασικούς αν όχι ο βασικότερος λόγος που αλλάζει το μοντέλο στην επικουρική ασφάλιση καθώς η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Ιταλία στην εξάρτηση ηλικιωμένων από νέους εργαζόμενους και βαθμιαία όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι θα πλήρωναν για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία μείωση των συντάξεων.

Συντάξεις: Το προφίλ του νέου ταμείου

Ποιους αφορά:

  • Τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
  • Τους νέους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες με επικουρική ασφάλιση, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, και
  • Σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.

Ποιους δεν αφορά:

  • Τους σημερινούς συνταξιούχους
  • Τους σημερινούς σφαλισμένους άνω των 35 ετών, και,
  • Τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Υψος Εισφορών:

Οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν ίδιες, δηλαδή 6% για τους μισθωτούς (3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών) ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

Ατομικός κουμπαράς εισφορών:
Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του, και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής σύνταξης μετά την πρώτη 15ετία.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr