Συναγερμός: Τι είναι η βρώμικη βόμβα και γιατί είναι επικίνδυνη

Βρώμικη βόμβα: Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ενδεχόμενο χρήσης «βρώμικης» βόμβας. Τι μπορεί να προκαλέσει η βρώμικη βόμβα; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, είπε στους δυτικούς ομολόγους του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς μια «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» εν μέσω στοιχείων ότι το Κρεμλίνο εξετάζει πώς να απαντήσει σε μια ακόμη αναμενόμενη ήττα στο πεδίο της μάχης γύρω από τη Χερσώνα στο νότο.

Με τα ρωσικά στρατεύματα να δημιουργούν νέες άμυνες για μια νέα ουκρανική επίθεση στο Λουγκάνσκ στα ανατολικά της χώρας, η Μόσχα φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω κλιμάκωση, με ισχυρισμούς ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα ως «ψευδή» επιχείρηση σημαίας» για να κατηγορήσει τη Ρωσία.

Διαψεύδοντας τον ρωσικό ισχυρισμό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα: «Ο ισχυρισμός ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει βρώμικες βόμβες στην Ουκρανία είναι παράλογος». Tι είναι όμως οι βρώμικες βόμβες; Έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο που υπερβαίνει κατά πολύ τον κίνδυνο για τη ζωή, λέει Αμερικανός ειδικός, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι «βρώμικες βόμβες» θεωρούνται πιθανό όπλο των τρομοκρατών, επειδή ο κύριος στόχος τους είναι να σπείρουν τον πανικό, τη σύγχυση και το άγχος εκτοξεύοντας ραδιενεργή σκόνη και καπνό στην ατμόσφαιρα.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα» για να κατηγορήσει στη συνέχεια τη Ρωσία και να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση του πολέμου που έχει μπει στον ένατο μήνα. Οι δυτικές χώρες απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό ως «καταφανώς ψευδή».

Αν και δεν έχει καταγραφεί ποτέ βομβιστική επίθεση, δύο αποτυχημένες προσπάθειες πυροδότησης ενός τέτοιου μηχανισμού αναφέρθηκαν στην Τσετσενία πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Βρώμικη βόμβα: Πώς λειτουργεί;

Τεχνικά γνωστές ως συσκευές ραδιολογικής διασποράς, οι βρώμικες βόμβες είναι σχετικά πρωτόγονα, ανακριβή όπλα. Είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο στην κατασκευή τους από μια πυρηνική συσκευή και επίσης πολύ λιγότερο επικίνδυνα.

Οι βρώμικες βόμβες χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά, όπως δυναμίτη, τοποθετημένα δίπλα σε ραδιενεργό υλικό, το οποίο στη συνέχεια εκτοξεύεται από τη δύναμη της έκρηξης.

Η ποσότητα ραδιενεργού υλικού που διασπείρεται, αν και επικίνδυνη, δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρα.

Το υλικό που χρησιμοποιείται στη βόμβα θα μπορούσε να είχε ληφθεί από ραδιενεργές πηγές που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία ή από ερευνητικές εγκαταστάσεις.

«Μια βρώμικη βόμβα είναι πραγματικά εύκολο να κατασκευαστεί», λέει ο Σκοτ Ρέκερ αντιπρόεδρος για το πρόγραμμα ασφάλειας πυρηνικών υλικών στο Nuclear Threat Initiative, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ουάσιγκτον. «Είναι μια ακατέργαστη συσκευή».

Βρώμικη βόμβα: Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει;

Ο αριθμός των θυμάτων και η έκταση της ζημιάς από μια βρώμικη βόμβα εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Βασικός παράγοντας είναι η ποσότητα και το είδος των συμβατικών εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται, που καθορίζουν το μέγεθος της έκρηξης.

Η ποσότητα και το είδος των ραδιενεργών υλικών που απελευθερώνονται είναι άλλοι παράγοντες, όπως και οι καιρικές συνθήκες, ειδικά ο άνεμος,τη στιγμή της έκρηξης.

Μια δυνητικά ευρεία περιοχή θα μπορούσε να μολυνθεί. Οι περισσότερες «βρώμικες βόμβες» δεν εκπέμπουν αρκετή ακτινοβολία για να προκαλέσουν θάνατο ή ακόμα και σοβαρή ασθένεια.

Τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολία συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν εάν έχουν εκτεθεί επειδή δεν μπορούν να δουν, να μυρίσουν ή να γευτούν την ακτινοβολία.

Βρώμικη βόμβα; Πόσο επικίνδυνη είναι;

Ο κύριος αντίκτυπός τους είναι ψυχολογικός, γι’ αυτό τέτοιες συσκευές αναφέρονται συχνά ως «όπλα μαζικής αναστάτωσης».

Οι βρώμικες βόμβες δεν προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης, καθώς αναπτύσσονται προφανώς σε αστικές περιοχές, είπε ο Ρέκερ «Είναι περισσότερο ψυχολογικό όπλο. Όταν προσπαθείς να τρομάξεις τους ανθρώπους, να εκφοβίσεις τους ανθρώπους, θα χρησιμοποιούσες ένα τέτοιο όπλο», είπε.

Η ραδιενεργή σκόνη και ο καπνός μπορούν να εξαπλωθούν μακριά και είναι επικίνδυνα εάν εισπνευστούν κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Το ραδιενεργό νέφος πιθανότατα θα εξαπλωθεί σε πολλά οικοδομικά τετράγωνα, σύμφωνα με τον Ρέκερ. Αλλά καθώς το ραδιενεργό υλικό εξαπλώνεται στην ατμόσφαιρα, γίνεται λιγότερο συμπυκνωμένο και επομένως λιγότερο επιβλαβές.

Βασικοί παράγοντες της έκθεσης στην ακτινοβολία είναι το είδος της ακτινοβολίας, το πόσο καιρό εκτίθεται κάποιος σε αυτήν και εάν η ακτινοβολία απορροφάται μέσω του δέρματος, εισπνέεται ή «καταναλώνεται» από το στόμα.

Απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός για την ανίχνευση ακτινοβολίας. Μολυσμένα σπίτια, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας για μήνες και να καθαριστούν στη συνέχεια εντατικά.

Βρώμικη βόμβα: Πώς θα είναι ο κόσμος μετά τον Πούτιν – Έρχεται το απόλυτο χάος;

H θητεία του Πούτιν στους ανώτατους πολιτικούς θώκους και η πορεία του προς την τυραννία έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων και έχει βυθίσει την Ευρώπη σε μία απροσδόκητη ενεργειακή κρίση, ενώ ο παγκόσμιος τρόμος για τα μελλούμενα κυριαρχεί..

Το μέλλον, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, προμηνύεται «Σαιξπηρικό» με τον διαξιφισμό ολιγαρχών για την εξουσία, τους ανεξέλεγκτους «κοτζαμπάσηδες» μίας πολιτικά διασπασμένης Ρωσίας και διακύβευμα το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου.

Ελάχιστοι, μέχρι τώρα, επιλέγουν να συζητήσουν για το μέλλον της χώρας με τον Πούτιν, θέλοντας να αποφύγουν το «στόχαστρο» του ισχυρού Ρώσου Προέδρου αλλά και τις κατηγορίες για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας.

Από την άλλη, τόσο οι χώρες της Δύσης όσο και οι αναλυτές έχουν αρχίσει να μελετούν τα σενάρια της επόμενης μέρας και ο παγκόσμιος τρόμος καλά κρατεί.

«Δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις όσον αφορά το πολιτικό μέλλον της Ρωσίας», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας πως «παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, αυτό που πρέπει να κάνουμε ως ΝΑΤΟ είναι να προετοιμαστούμε για τα πάντα όσον αφορά την Ουκρανία και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε».

Βρώμικη βόμβα: Σαίξπηρ και Game of Thrones

Όλοι οι ειδικοί, όμως, συμφωνούν στο εξής: η μετάβαση της πολιτικής ισχύος δε θα είναι ομαλή. Πόσο λοιπόν θα πρέπει να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα οι Ευρωπαίοι;

Τι θα γίνει εάν υπάρξει αυτονόμηση κάποιας περιοχής της χώρας; Πώς θα πρέπει να προσεγγίσουν οι Δυτικοί τον νέο Ρώσο Πρόεδρο;

«Δεν θα πρέπει να αιθεροβατούμε και να εκτιμούμε πως η Ρωσία θα αποτελεί δημοκρατική χώρα», τόνισε η Λώρι Μπρίστοου, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στη Ρωσία, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως η επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη με ταραχές και προβλήματα».

Προς το παρόν, ο Πούτιν συνεχίζει και έχει τον απόλυτο έλεγχο τόσο της κυβέρνησης όσο και των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η μέχρι τώρα αποτυχία του στην Ουκρανία, όμως, έχει αναδείξει τα προβλήματά του ως ηγέτη και έχει αυξήσει τις ανησυχίες όσον αφορά τον διάδοχό του.

«Για να υπάρξει σταθερή μετάβαση προς κάποιον διάδοχο, είναι απαραίτητο το “πράσινο φως” της ελίτ. Οι ολιγάρχες, αυτή τη στιγμή, είναι εν μέρει διασπασμένοι όσον αφορά την επιλογή τους», τόνισε η Μπρίστοου.

«Πρόκειται για κάτι το Σαιξπηρικό, σαν τον “Βασιλιά Ληρ” ή τη διαδοχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στο “Εγώ, ο Κλαύδιος” ή, αν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι μοντέρνο, σαν το Game of Thrones», υπογράμμισε ο Ουίλιαμ Αλμπέρκι, πρώην ανώτατο στέλεχος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βέρσμποου, πρώην αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ, «το πιθανότερο σενάριο είναι μια ομαλή μετάβαση, αλλά σε περίπτωση εσωτερικής αστάθειας τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο δύσκολα, πολύ πιο γρήγορα, δεδομένων των ιστορικών στοιχείων που έχουμε από απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Ρωσίας».

Όσο για την Μπρίστοου, προειδοποίησε τις δυνάμεις της Δύσης να κρατήσουν αποστάσεις από οποιαδήποτε εμπλοκή στην εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, παρά το προφανές συμφέρον τους, σύμφωνα με το Politico.

Βρώμικη βόμβα: Πυρηνικά ίσον δύναμη

Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου, με χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές οι οποίες μπορούν να πλήξουν όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και να προκαλέσουν εκατομμύρια θανάτους.

Το οπλοστάσιο αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης Πούτιν στο παγκόσμιο στερέωμα και μέρος της φαινομενικής ισχύος της Ρωσίας ως παγκόσμια δύναμη.

Σε περιόδους πολιτικής μετάβασης μετά από μία εικοσαετία και πλέον κυριαρχίας του Πούτιν, τα πυρηνικά αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν «πολύτιμο λίθο στο στέμμα» επίδοξων δικτατόρων και πολιτικών.

Σύμφωνα με τον Αλμπέρκι «θα υπάρξει σημαντικός ανταγωνισμός μεταξύ των διαφορετικών ολιγαρχών που θα προσπαθήσουν να έχουν την υποστήριξη συγκεκριμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της 12ης GUMO, μονάδας που διαχειρίζεται το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας».

Βρώμικη βόμβα: Αυτονομία περιοχών

Εκτός από το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, η Ρωσία είναι και η μεγαλύτερη σε μέγεθος χώρα του κόσμου, από τα Καυκάσια όρη, μέχρι την Αρκτική και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αν και ο Πούτιν φαίνεται παντοδύναμος, είναι πολλές οι περιοχές της αχανούς αυτής χώρας οι οποίες έχουν βλέψεις για αυτονομία και ακόμα περισσότεροι οι πολιτικοί οι οποίοι φαίνονται διατεθειμένοι να προβούν σε τέτοιες ενέργειας σε περίπτωση δημιουργίας κενού ισχύος στην κυριολεκτικά μακρινή Μόσχα.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η Ρωσική Ομοσπονδία ως επί το πλείστον θα παραμείνει ενωμένη μετά από την αποχώρηση του Πούτιν από την κυβέρνηση όπως και να συμβεί αυτή, γνωρίζουν πως η αυτονομία των περιοχών αυτών ανησυχεί το Κρεμλίνο εδώ και δεκαετίες.

Ένα όνομα που ξεχωρίζει μεταξύ όλων των άλλων είναι αυτό του αδίστακτου ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

«Θα ξεκινήσει άλλη πολιτική φράξια αυτονομίας και ελέγχου της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν ή θα παραμείνει πιστός προς τη ρωσική κυβέρνηση δεδομένης της τεράστιας οικονομικής στήριξης προς την περιοχή;», αναρωτάται ο Αλμπέρκι.

Επιπροσθέτως, η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενδέχεται να αποτελέσει μακροπρόθεσμο πρόβλημα όσον αφορά τη συνοχή της ομοσπονδίας.

Ο Βέρσμποου, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία τόνισε πως «η προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο όσον αφορά τους αυτονομιστές οι οποίοι ενδέχεται να θεωρήσουν τα σύνορα των περιοχών τους με τη Ρωσία ελεύθερα για προσάρτηση».

Βρώμικη βόμβα: Η μεγάλη επανεκκίνηση

Πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι δυτικών δυνάμεων τονίζουν πως σε περίπτωση που ο Πούτιν «πέσει», θα υπάρξει τεράστια ευκαιρία επανεκκίνησης των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει στη Ρωσία την ευκαιρία της «μεγάλης επανεκκίνησης» κατά τη διάρκεια της θητείας Ομπάμα, η οποία όπως δεν ευοδώθηκε.

Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη για συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά αναγκάστηκε να επικαλεστεί «τέλος εποχής» της προσπάθειας αυτής όταν η Ρωσία αποφάσισε να επιτεθεί στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας «Zeitenwende» (σημείο καμπής).

Ο Αλμπέρκι τονίζει πως η Γερμανία, σε περίπτωση καθαίρεσης του Πούτιν θα μπορούσε να πει και πάλι «Zeitenwende» και να ζητήσει από τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο. Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όμως, θα αντιτεθεί σε τέτοια αναστροφή της ρητορικής.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα ισχυριστούν πως “η Ρωσία δε θα αλλάξει ποτέ” και θα πιέσουν τους συμμάχους τους να κάνουν το ίδιο».

Ο Πολωνός ΥΠΕΘΑ Μάριους Μπλάζακ υποστήριξε ακριβώς αυτό σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Politico, τονίζοντας πως «η Ρωσία υπό του Τσάρου και η Ρωσία υπό του γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος δρούσε ακριβώς το ίδιο όπως κάνει και υπό του Πούτιν. Το σημαντικότερο, κατά την άποψή μας, είναι η απομόνωσή της από τη διεθνή κοινότητα».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος φανερός «διάδοχος» του Πούτιν, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν πως το πιθανότερο είναι η δημιουργία μίας νέας απολυταρχικής, ή ακόμα χειρότερης, κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Λετονίας Γιάνις Γκάρισονς «οι μόνοι επικριτές του Πούτιν που δεν έχουν φυλακιστεί είναι οι ακροδεξιοί».

Όσο για τον Μπεν Χότζες, στρατηγό ε.α. και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη «δεν θα πρέπει να πέσουμε θύματα του φίλιου αφηγήματος μίας χούντας ή ορισμένων που θα υποστηρίζουν τη μεγάλη επανεκκίνηση εάν τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ριζικά».

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ε.Ε., όσον αφορά την πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στη Ρωσία, είναι πως η Γηραιά Ήπειρος έχει ξεκινήσει το αμετάκλητο πρόγραμμα απεξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, η Δύση θα πρέπει να παίξει σε διπλό ταμπλό ενίσχυσης του πλαισίου αναχαίτισης του ρωσικού επεκτατισμού αλλά και στην προσέγγιση της λογικής μερίδας της κοινωνίας των Ρώσων.

«Η δυτική συμμαχία θα πρέπει να μελετήσει πως να προσεγγίσει τους Ρώσους πέραν του Κρεμλίνου, την επόμενη γενιά των Ρώσων λόγιων, πολιτικών, καθηγητών και επιχειρηματιών. Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι οι οποίοι διψούν για μία τέτοια, δημοκρατική αλλαγή», τόνισε η Μπρίστοου.