Συναγερμός: Θα μείνει χωρίς ρεύμα η Ελλάδα – Έρχεται μπλακ άουτ

Ενεργειακή κρίση: Ναι, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μπλακάουτ με φόντο το χειμερινό ενεργειακό χάος, την ώρα που η ηγεσία των Βρυξελλών καθυστερεί στην ανακοίνωση άμεσων μέτρων.

Πλέον, η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται σε πόλεμο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι φόβοι για το αυξημένο κόστος ενέργειας, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχουν κάνει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προετοιμάζονται ακόμα και για τα πιο δύσκολα σενάρια.

«Στην Ευρώπη είναι Δεκέμβριος και η θερμοκρασία πέφτει. Οι άνθρωποι έχουν ανοιχτή τη θέρμανση, μαγειρεύουν το δείπνο, βάζουν το πλυντήριο και βλέπουν τηλεόραση.

Αλλά ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, όπως και οι αντίστοιχοί του σε άλλα μέρη της ηπείρου, έχει ήδη εξαντλήσει τις επιλογές του για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό, που σημαίνει ότι οι προμήθειες είναι στο όριο τους. Έχει ήδη αποκόψει ορισμένους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και έχει μειώσει την τάση, ενώ έχει στείλει μαζικό αίτημα στα νοικοκυριά να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολλοί συμμορφώνονται, αλλά είναι η ώρα της κρίσης. Η διαχειρίστρια εταιρεία πρέπει να κάνει το δραστικό βήμα της διακοπής της παροχής ρεύματος σε ορισμένα σημεία για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση του συστήματος».

Ενεργειακή κρίση: Το σενάριο που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα

Είναι ένα δραματικό σενάριο, που περιγράφει το πρακτορείο Bloomberg, για το οποίο, όμως προετοιμάζονται οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή πίεση που έχει κυριεύσει την ήπειρο χειροτερεύει εβδομάδα με την εβδομάδα.

Την Τετάρτη, η διαχειρίστρια ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας (Reseau de Transport d’Electricite) δήλωσε ότι ενδεχομένως η χώρα να κληθεί να μειώσει την κατανάλωση αρκετές φορές αυτόν τον χειμώνα για να αποφευχθούν οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Η Φινλανδία αύξησε επίσης τις προειδοποιήσεις της για διακοπές λειτουργίας.

Ο αυξημένος συναγερμός είναι επακόλουθο της κίνησης της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, αυξάνοντας περαιτέρω την προοπτική έλλειψης φυσικού αερίου για τη θέρμανση των σπιτιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα μειώσει τις ροές προς την Ευρώπη φέτος, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Εάν η ζήτηση δεν μειωθεί, τότε οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το δίκτυο κάτι που -σε ένα ακραίο σενάριο- θα μπορούσε να γίνει και για τα νοικοκυριά», δήλωσε ο Ed Birkett, επικεφαλής ενέργειας και κλίματος της Onward, μιας think tank με έδρα το Λονδίνο.

Ενεργειακή κρίση: Τι ρόλο θα παίξει ο καιρός του χειμώνα

Για την Ευρώπη, πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό τους επόμενους μήνες. Μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να αλλάξουν ριζικά τις ανάγκες σε ενέργεια.

Στη Γαλλία, μια πτώση ενός βαθμού Κελσίου συνήθως αυξάνει τη ζήτηση ενέργειας κατά περίπου 2.400 μεγαβάτ, δηλαδή την ισχύ περίπου δύο από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

«Αν έχουμε έναν πραγματικά ακραίο χειμώνα, ο αντίκτυπος στο δίκτυο θα είναι τεράστιος, είναι πιθανό να καταρρεύσει. Οτιδήποτε μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι τώρα για να μειώσουν τη ζήτηση θα βοηθήσει στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε ο Άνταμ Μπελ, σύμβουλος και πρώην επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής στο υπουργείο Επιχειρήσεων και Ενέργειας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση της συνολικής χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, καθώς και την υποχρεωτική μείωση κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής.

Αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. δήλωσαν ότι «όσο περισσότερες μειώσεις βλέπουμε, ειδικά το καλοκαίρι, στην κατανάλωση φυσικού αερίου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος».

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα στήριξης που μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα στον τομέα της ενέργειας

Ωστόσο, ορισμένα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα αντί να το αποσοβήσουν.

Τα ανώτατα όρια τιμών που στοχεύουν να βοηθήσουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές μειώνουν τα κίνητρα για χαμηλότερη κατανάλωση.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Η Γαλλία, παραδοσιακά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, ενδέχεται να χρειαστεί να εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, καθώς η Electricite de France SA αντιμετωπίζει τη μειωμένη αξιοπιστία του γηρασμένου πυρηνικού στόλου της.

Η ξηρασία του φετινού καλοκαιριού έχει επηρεάσει την υδροηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, επίσης παραδοσιακά μεγάλου εξαγωγέα.Εάν η κρίση κλιμακωθεί, η διακοπή ρεύματος στα σπίτια είναι η τελευταία λύση και υπάρχει μια σειρά επιλογών που θα πάρουν πρώτα οι αρχές.

Οι πιο εύκολες έχουν ήδη εφαρμοστεί. Οι κυβερνήσεις συνέστησαν στους πολίτες να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες και να κάνουν πιο σύντομο ντους, να μειωθεί η θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες και να κλείνει ο εξωτερικός φωτισμός των δημόσιων κτιρίων τη νύχτα.

Το πιο σύνηθες επόμενο βήμα είναι το κάλεσμα στις πολύ ενεργοβόρες εταιρείες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη προκαθορισμένες συμφωνίες με τις κυβερνήσεις, να μειώσουν τη χρήση ή να κλείσουν. Μετά από αυτό, οι επιλογές γίνονται ακόμη πιο δυσάρεστες.

Οι προγραμματισμένες απώλειες ρεύματος, αν και επώδυνες, εξακολουθούν να είναι καλύτερες από τις ανεξέλεγκτες διακοπές ρεύματος λόγω της τεράστιας έλλειψης στις προμήθειες. Επιτρέπουν στους χειριστές να περιορίζουν τις διακοπές λειτουργίας, αντί να βυθίζονται σε μια χαοτική κατάσταση όπου χρειάζονται μέρες για να επανέλθουν τα πάντα σε λειτουργία.

Ενεργειακή κρίση: Δείτε πού θα φτάσει η τιμή του ψωμιού

Το ψωμί… ψωμάκι θα πούμε στην κυριολεξία, καθώς οι τιμές έχουν αρχίσει και ξεφεύγουν από κάθε λογική.

Στη Γερμανία, μία χώρα με τεράστια παράδοση, η τιμή του κιλού στο ψωμί αγγίζει τα 6 έως 8 ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι φούρνοι δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης από τα τεράστια κόστη στις πρώτες ύλες, αλλά και τα ενεργειακά που είναι δυσανάλογα με τις τιμές πώλησης και τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Φούρνοι κατέβασαν ρολά για καλοκαίρι και δεν άνοιξαν ποτέ ξανά!

Τα λουκέτα στα αρτοποιία πέφτουν βροχή, καθώς η ακρίβεια και τα χρέη έχουν κάνει τους αρτοποιούς να μην βγάζουν ούτε το δικό τους… ψωμί.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση «διώχνει» τους πελάτες και πλέον τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα των επιχειρήσεων.

Οι αρτοποιοί λένε πως αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές κόστους, την ώρα που επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως με τα σημερινά δεδομένα για να είναι μια επιχείρηση βιώσιμη θα πρέπει να πωλείται το ψωμί στα 2 ευρώ το λιγότερο και κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμη και για 3 ευρώ το κιλό!

Φυσικά, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού κανείς δεν θα αγόραζε.

Η «θηλιά» όμως, μεγαλώνει, καθώς αρκετοί φούρνοι και λόγω ανταγωνισμού έκαναν επενδύσεις σε εξοπλισμό για να «τραβήξουν» πελάτες.

Οι αρτοποιοί ανησυχούν και για ένα ακόμη φαινόμενο: Αυτό της… εξαφάνισης σταθερών πελατών τους!

Πολλοί είναι οι «παλιοί» πελάτες τους που μπαίνουν όλο και σπανιότερα στα αρτοποιεία, αφού δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα.

Οι δυσβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα οικογενειακά έξοδα αδειάζουν όλο και νωρίτερα τα πορτοφόλια των καταναλωτών με αποτέλεσμα από τα μισά του μήνα να μην έχουν λεφτά να κινηθούν ακόμη και για τα απαραίτητα, όπως τα βασικά αγαθά.

Από βερεσέ μέχρι και… δωρεάν

Αμέτρητα είναι τα χρέη σε φούρνους ακόμη και από τα παραδοσιακά τεφτέρια που επέστρεψαν για τα καλά στην αγορά! «Πολλοί πελάτες μη έχοντας χρήματα για το τελευταίο 10ήμερο του μήνα, έρχονται και μας λένε, δώσε μου το ψωμί και θα σε πληρώσω στο τέλος του μήνα, ή στις αρχές του επόμενου.

Τι να κάνουμε; Μπορείς να πεις όχι; Πολλοί είναι χρόνια πελάτες μας, μας έχουν στηρίξει και προσπαθούμε να τους το ανταποδώσουμε» λέει στην κάμερα του Live News, αρτοποιός που όπως αποκαλύπτει υπάρχει και άλλη κατηγορία πολιτών που δεν θα επιστρέψουν για να πληρώσουν:

«Υπάρχουν πολλοί φούρνοι που δίνουν ψωμί σε ανθρώπους ακόμη και δωρεάν! Είναι συγκεκριμένες οικογένειες που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν λεφτά ούτε για ψωμί! Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουν για να τους βοηθήσουμε», λένε οι αρτοποιοί της γειτονιάς, καθώς τα συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν να κάνουν περισσότερο με περιπτώσεις που υπάρχουν και διαπροσωπικές σχέσεις.

Συνέπεια όλων των παραπάνω δεν θα μπορούσε να είναι και η μείωση της κατανάλωσης και πωλήσεων.

Ετσι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Aρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, η τιμή του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα

. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει το ψωμί από 1 ευρώ το τεμάχιο, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι στα 90 λεπτά ή 1,10 ευρώ και 1,20 ευρώ.

Ο κ. Μούσιος είπε ακόμη ότι η κατανάλωση του ψωμιού στα αρτοποιεία έχει μειωθεί κατά 20% την χρονιά που διανύουμε σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο επεσήμανε ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα προϊόντα του φούρνου. Δηλαδή το 20% είναι ο τζίρος των αρτοποιών.

Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα;

Ο κ. Μούσιος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Επάρκεια για το επόμενο διάστημα και σιτηρών και αλεύρων και ό,τι χρειάζεται για το ψωμί υπάρχει και δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί κάτι απρόοπτο. Θέμα επάρκειας αυτή τη στιγμή δεν τίθεται. Όσον αφορά στην επάρκεια του ψωμιού, δεν υπάρχει κάποια εκτίμηση».

Φέτος η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών ήταν ικανοποιητική. Αποθέματα σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχουν.

Η Ρωσία φέτος είχε υπερπαραγωγή… είχε ρεκόρ όλων των εποχών- 90 εκατ. τόνους.

Η σοδειά ακόμη της Ουκρανίας ήταν στους 50 εκατ. τόνους από 80 εκατ. τόνους που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Σιγά – σιγά με μικρά βήματα τα ουκρανικά σιτηρά τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία δεν ανησυχούν μόνο για τον δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έλλειψης φυσικού αερίου.

Η εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει πλέον επιβεβαιωθεί:

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο και έτσι αυξήθηκε και πάλι, ακόμη και πριν από το τέλος της έκπτωσης στη βενζίνη και του εισιτηρίου των 9 ευρώ, ενώ το ψωμί άγγιξε τα 8 ευρώ το κιλό!

Ετσι, μετά από δύο μήνες ελαφράς υποχώρησης, ο πληθωρισμός απειλεί ξανά την εύρυθμη λειτουργία της χώρας.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του μέσου όρου, 16,6%, και αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Το λάδι (+44,5%), καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (+26,8%) έγιναν σημαντικά ακριβότερα.

Οι τιμές για το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (+18,6%), τα προϊόντα δημητριακών (+17,1) αυξήθηκαν επίσης αισθητά, ενώ το ψωμί έφτασε να γίνει είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές.