Τρόφιμα: Καταστάσεις που θυμίζουν πόλεμο. Καταστάσεις που αποτελούν προάγγελο δραματικών εξελίξεων. Πολλές χώρες φοβούνται ελλείψεις και μπλοκάρουν τις εξαγωγές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προσφορά ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, ανεβάζοντας τις τιμές βασικών προϊόντων
Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της παγκόσμιας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, παράλληλα με την ενεργειακή κρίση, η μια χώρα μετά την άλλη επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων για να διασφαλίσουν την επάρκεια εντός των συνόρων τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προσφορά ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, ανεβάζοντας τις τιμές βασικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται, ότι Ρωσία και η Ουκρανία έχουν μαζί το 30% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών, ενώ είναι και σημαντικοί προμηθευτές εδώδιμων ελαίων.
Ο δείκτης διεθνών τιμών των τροφίμων, που καταρτίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, αυξήθηκε 20,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, φθάνοντας σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ.
Οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί 60% από την αρχή του έτους και της σόγιας κατά 40%.
Η Ινδονησία σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές φοινικέλαιου, το οποίο είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως φυτικό έλαιο, μεταξύ άλλων στα μπισκότα, τη μαργαρίνη και τη σοκολάτα.
Οι τιμές του φοινικέλαιου έχουν αυξηθεί πάνω από 50% φέτος.
Ακολούθως, η Σερβία ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών, καλαμποκιού, αλευριών και μαγειρικών λαδιών για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να αποφευχθούν ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής όπως και μεγάλες ανατιμήσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Όπως ανέφερε αποφασίστηκε να απαγορευτούν οι εξαγωγές σίτου, αραβόσιτου, αλεύρων και σπορέλαιου.
Επίσης αποφασίστηκε η μείωση κατά 20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ώστε να κρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα. Παράλληλα, η Ουγγαρία απαγόρευσε από την περασμένη εβδομάδα όλες τις εξαγωγές δημητριακών.
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματά της σε δημητριακά και ότι μπορεί να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου κάνει τις σχεδιαζόμενες αγορές.
Κι από τη Ρουμανία οι προμήθειες δημητριακών έχουν γίνει πιο σφιχτές, η οποία είναι μεγάλος εξαγωγέας, καθώς πολλοί αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές πηγές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δεν υπάρχουν για την ώρα σχέδια για τον περιορισμό των εξαγωγών της.
Τρόφιμα: Αυτό που έρχεται δεν το έχουμε ξαναζήσει
«Βόμβα» παγκοσμίων διαστάσεων στα τρόφιμα. Απειλούνται και τα λάδια μαγειρικής. Μειώνονται τα αποθέματα σε ηλιέλαιο και καλαμποκέλαιο εξαιτίας του πολέμου. Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Σοβαρές ελλείψεις έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται σε ορισμένα από τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως το μαγειρικό λάδι.
Ένα σημαντικό ποσοστό και συγκεκριμένα, το 60% των εξαγωγών ηλιέλαιου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθυστερεί να φτάσει σε πολλές χώρες της Δύσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από το ζήτημα της παραγωγής ηλίανθου και καλαμποκιού. Αισθητά μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή σε Ουκρανία και Ρωσία, σύμφωνα με τον Τζέιμς Φράι, βετεράνο αναλυτή και πρόεδρο της συμβουλευτικής εταιρείας LMC International.
Μόλις έναν μήνα πριν, η εταιρεία εκτιμούσε πως οι εξαγωγές ηλιέλαιου από τη Μαύρη Θάλασσα θα αυξηθούν πολύ περισσότερο από 2 εκατομμύρια τόνους, αγγίζοντας έως και τους 13,5 εκατ. τόνους για την περίοδο 2021-22. Σύμφωνα ωστόσο, με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα χαθεί, εξαιτίας του πολέμου.
«Τα αποθέματα και οι εξαγωγικές προμήθειες λαδιών έχουν μειωθεί», είπε ο Φράι. «Η μόνη μας λύση είναι οι αυξήσεις στις τιμές να οδηγήσουν σε περιορισμό της ζήτησης και έτσι, να επέλθει η εξισορρόπηση της αγοράς» υποστηρίζει.
Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, το ακατέργαστο φοινικέλαιο για τοπική παράδοση στη Μαλαισία πιθανότατα να διαπραγματεύεται από 1.578 δολάρια σε 1934 δολάρια ανά τόνο μέχρι τον Ιούλιο.
Οι συνδυασμένες αποστολές φοινικέλαιου από τη Νοτιοανατολική Ασία δεν θα ξεπεράσουν τους όγκους του 2020 μέχρι το τρίτο τρίμηνο.
Παράλληλα, εκτιμάται πως η παραγωγή σε χώρες όπως η Μαλαισία θα αυξηθεί μόλις κατά 3%-4% φέτος λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, ενώ η «πραγματική κρίση» στις προμήθειες μαγειρικού λαδιού θα αποτυπωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Οι παραγγελίες σογιέλαιου πιθανότατα θα μειωθούν και αυτές, κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της υψηλότερης ζήτησης στις χώρες εξαγωγής.
Παρόλα αυτά, οι τιμές του φοινικέλαιου, του βρώσιμου λαδιού με τη μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς, θα μειωθούν τελικά, καθώς θα αυξάνεται η προσφορά αλλά και η ζήτηση ιδίως, κατά το δεύτερο μισό του έτους.
Αυτό πρακτικά, σημαίνει πως η τιμή του ακατέργαστου φοινικέλαιου για τοπική παράδοση στη Μαλαισία θα μειωθεί και θα κυμανθεί τελικά, από 1.480 δολάρια έως 1.671 δολάρια ανά τόνο.
Τρόφιμα: Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται να αυξάνονται καθημερινά οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί ακόμα ένα «κύμα» ακρίβειας, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των καταναλωτών, πολλοί εκ των οποίων, έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το real.gr, σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα νέο «κύμα» ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με τη λίστα της ακρίβειας να περιλαμβάνει αυξήσεις σε αγαθά.
Αναλυτικά:
- Κρουασάν (7% – 10%)
- Ζάχαρη άχνη (17%)
- Ηλιέλαιο (3%)
- Ελαιόλαδα (11%)
- Μαρμελάδα (8%)
- Χαρτικά (3%)
- Υγρά καθαρισμού (6%)
- Ξηροί καρποί (15% έως 40%)
- Κονσέρβες τόνου (10%)
- Απορρυπαντικό (19%)
- Δημητριακά (12%)
- Ελληνικός καφές (4,5%)
- Μπισκότα – φρυγανιές (3,5%)
- Αλεύρι (5% – 10%)
- Ρύζι (10%)
- Φακές (17%)
- Ζυμαρικά (9%)
- Ζάχαρη (6%)
- Τυροκομικά (12%)
- Κατεψυγμένα ψάρια (13%)
- Κατεψυγμένα λαχανικά (25%)
- Μαργαρίνες (4%)
- Κατεψυγμένες πατάτες (3,5%)
- Κατεψυγμένες ζύμες (4%)
- Αναψυκτικά (4%)
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.