Συναγερμός σε Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς: Η Revolut στην Ελλάδα

Revolut: Η start up που τα έβαλε με τους γίγαντες του banking έρχεται στην Ελλάδα. Γιατί προκαλεί… πανικό στους εγχώριους παίκτες. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ο Νικ Στορόνσκι ελπίζει να κάνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ό,τι έκανε η Amazon στο λιανεμπόριο.

Ο άνθρωπος που έβαλε σκοπό του να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια του αμερικανικού banking, όπως είναι η JP Morgan και η Bank of America, παραδέχεται ότι όταν ίδρυσε την Revolut δεν γνώριζε και πολλά για τις πληρωμές.

«Είχαμε μια ιδέα, ότι θέλαμε να τις κάνουμε δωρεάν. Έτσι, βουτήξαμε στα βαθιά», έλεγε σε μία συνέντευξή του.

Μόνο με μία εφαρμογή και μία κάρτα, η Revolut ξεκίνησε να ανταγωνίζεται τα παραδοσιακά ονόματα του banking, που έχουν πολλές δεκαετίες ιστορίας και πολλά δισεκατομμύρια σε κεφάλαια. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν ανησυχώ πραγματικά για τις τράπεζες. Το προϊόν μας είναι τόσο καλύτερο και φθηνότερο από τις τράπεζες», έλεγε σε κάποιο δημοσιογράφο, όταν πια είχε γίνει γνωστός στους κύκλους του fintech για το ότι δεν μασάει τα λόγια του.

Γεννημένος σε μία μικρή πόλη λίγο έξω από τη Μόσχα, ο 36χρονος σήμερα Στορόνσκι έπαιζε μποξ σαν παιδί. Σπούδασε φυσική σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας και έγινε πρωταθλητής της κολύμβησης.

Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του, έπιασε την πρώτη του δουλειά στο finance, ως trader της Lehman Brothers. Έφυγε πριν η τράπεζα καταρρεύσει για να δουλέψει στην Credit Suisse, στις αρχές του 2008.

Το 2015 έστησε τη Revolut μαζί με τον Βλαντ Γιατσένκο. Το αρχικό τους όραμα ήταν να προσφέρουν συναλλαγές σε συνάλλαγμα χωρίς χρεώσεις. «Η όλη ιδέα ήταν να προσφέρουμε το προϊόν δωρεάν και μετά να πουλάμε άλλες υπηρεσίες. Επομένως, απλά χρειαζόταν να έχουμε υψηλούς αριθμούς πελατών», εξηγούσε. Στην πορεία, η Revolut πρόσθεσε στην πλατφόρμα της πληθώρα υπηρεσιών, όπως το online trading μετοχών και κρυπτονομισμάτων, τις peer-to-peer αποστολές χρημάτων, ταξιδιωτική ασφάλιση, εταιρικούς λογαριασμούς και τη δυνατότητα δανεισμού σαν ένα είδος προκαταβολής έναντι μισθών.

Με αποτίμηση 5,5 δισ. δολαρίων, η Revolut έχει σήμερα περισσότερους από 15 εκατ. πελάτες σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου υπολογίζει ότι ένας στους τρεις ενήλικες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της, παρότι έχει κάνει ελάχιστο marketing. Πέρυσι, η Deloitte ξεχώριζε τη Revolut ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε την επέκταση των υπηρεσιών της στην Ελλάδα, όπου υπολογίζει ότι έχει προσελκύσει πάνω από 270.000 πελάτες. Παρέχοντας πλέον την υπηρεσία Revolut Bank, προσθέτει στις υπηρεσίες της και τους καταθετικούς λογαριασμούς.

Όμως, ο μεγάλος στόχος της Revolut αυτή την εποχή δεν είναι άλλος από την αμερικανική αγορά. Όπως μόλις αποκάλυψε στο CNN Business, η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει αίτηση τράπεζας στις ΗΠΑ, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού κοινού.

Στόχος της είναι να γίνει ένα ψηφιακό «one-stop shop» που θα προσφέρει όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο, όπου οι νέες start ups του fintech πολεμούν με τα παραδοσιακά ονόματα της τραπεζικής, η Revolut απέκτησε τη φήμη μιας εταιρείας με σκληρό εργασιακό περιβάλλον. Ο ίδιος ο Στορόνσκι λέει ότι βρίσκεται στο γραφείο του από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις περισσότερες ημέρες, και παρότι αποδέχεται τη φήμη του απαιτητικού αφεντικού που τον ακολουθεί, απορρίπτει τις κατηγορίες ότι εξουθενώνει το προσωπικό του. «Για να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, θα χρειαστεί να σπάσεις τοίχους. Και για να σπάσεις τοίχους πρέπει να προσπαθήσεις πραγματικά σκληρά, και δυστυχώς το να προσπαθείς σκληρά σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ότι χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο σε αυτό», λέει.

Όμως, η τοξική εργασιακή κουλτούρα είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους η Revolut έγινε αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Η συμμόρφωσή της με τους κανόνες περί ξεπλύματος χρήματος, οι συχνές αποχωρήσεις στελεχών, ακόμα και οι υποτιθέμενοι δεσμοί της εταιρείας με το Κρεμλίνο (αφού ο πατέρας του Στορόνσκι δουλεύει για την Gazprom) βρέθηκαν στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων.

Ωστόσο, όταν το CNN τον ρώτησε ποιο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Revolut τον κρατά ξύπνιο τα βράδια, ο Στορόνσκι απάντησε με το γνωστό, ευθύ στυλ του: «Κοιμάμαι καλά».

Revolut: Νέα ελληνική τράπεζα – Αποφασισμένος ο Βαρδινογιάννης

Μέσα στο 2020 η Optima bank κατέγραψε πολλαπλές διακρίσεις και επιτυχίες. Μεταξύ αυτών και η σημαντική διάκρισή της με 2 βραβεία στο θεσμό των Εθνικών Βραβείων Εξυπηρέτησης Πελατών, που διοργανώνει εδώ και 11 χρόνια το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ), επιβεβαιώνουν την διαφορετική φιλοσοφία της τράπεζας, που αποφάσισε να τα κάνει όλα από την αρχή.

Συγκεκριμένα, η Optima bank βραβεύθηκε στην κατηγορία «Η Καινοτομία στην Εμπειρία του Πελάτη», για την εφαρμογή πρακτικών που προσφέρουν την βέλτιστη και εξατομικευμένη τραπεζική εμπειρία στον πελάτη.

Έχοντας, μόλις, συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Optima bank κατάφερε όχι μόνο να εκπληρώσει, αλλά και να διακριθεί για έναν από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους της, που δεν είναι άλλος από το να παρέχει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία. Βασισμένη σε σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές εξυπηρέτησης και με σύμμαχο την τεχνολογία, η Optima bank επενδύει στην εξέλιξη απλών, ευέλικτων και συγχρόνων προϊόντων & υπηρεσιών που ανταποκρίνονται σε κάθε ανάγκη, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα της τραπεζικής στην χώρα.

Ταυτόχρονα, η Optima bank βραβεύθηκε στην ίδια διοργάνωση και στην κατηγορία ‘’Καλύτερη σχέση συνεργασίας με εξωτερικό πάροχο’’ για τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών (call center) σε συνεργασία με τη Mellon Technologies.

O κ. Δημήτρης Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank δήλωσε αναφορικά με τις βραβεύσεις της τράπεζας: «Οι διακρίσεις για εμάς στην Optima bank εκτός από τιμή, αποτελούν και δέσμευση. Δέσμευση για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε και να εργαζόμαστε μεθοδικά με σκοπό να αλλάξουμε τα δεδομένα στον κλάδο και να κάνουμε την τραπεζική συναλλαγή μια ευχάριστη εμπειρία. Το σημαντικότερο όμως βραβείο, είναι αυτό που παίρνουμε καθημερινά από τους πελάτες μας οι οποίο αναγνωρίζουν το επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουμε, δηλώντας σε ποσοστό άνω του 80% ότι θα σύστηναν την τράπεζα σε γνωστούς και φίλους.»

Revolut: Πανικός σε Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank με τις κινήσεις Βαρδινογιάννη

Η είσοδος του κολοσσού Βαρδινογιάννη στον τραπεζικό κλάδο έχει προκαλέσει πανικό στον ανταγωνισμό. Δείτε στο xristika.gr τις κινήσεις του ισχυρού επιχειρηματία.

Η Optima bank, πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει τη βέλτιστη τραπεζική εμπειρία, διακρίθηκε στα Επιχειρηματικά βραβεία «ΧΡΗΜΑ» ως η «Καλύτερη Χρηματιστηριακή – 2020», για την παροχή χρηματιστηριακών υπηρεσιών.

Η σημαντική διάκριση της τράπεζας έρχεται ως επιστέγασμα της καθημερινής εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πελάτες της Optima bank, ιδιώτες και επιχειρήσεις, τόσο στις χρηματιστηριακές της υπηρεσίες, όσο και στις έγκυρες και έγκριτες αναλύσεις της εξειδικευμένης ομάδας της τράπεζας.

Πρόσφατα, η Optima bank, ανακοίνωσε τον νέο πρωταγωνιστικό της ρόλο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αναγνωρίζοντας πως η συγκεκριμένη αγορά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας περεταίρω την παρουσία της χρηματιστηριακής της δραστηριότητας.

Ο κ. Αντώνης Μούζας, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Brokerage της Optima bank, δήλωσε:

«Στην Optima bank, από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας, έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε την βέλτιστη τραπεζική εμπειρία και σημαντικές διακρίσεις σαν αυτή, μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Η ανάδειξη της Optima bank ως ’’Καλύτερης Χρηματιστηριακής – 2020’’ αποτελεί για εμάς μια έκφραση της εμπιστοσύνης της επιχειρηματικής κοινότητας και των πελατών μας, στις υψηλού επιπέδου χρηματιστηριακές υπηρεσίες που προσφέρουμε».

Επιτυχημένη κρίνεται, τόσο από την ίδια την τράπεζα, όσο και από την χρηματοπιστωτική αγορά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank, που ενίσχυσε τα ίδια κεφάλαιά της κατά 80.139.546 ευρώ.

Σημειώνεται πως στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, καθώς και 27 ακόμη σημαντικοί επενδυτές.

Λαμβάνοντας υπόψιν την εξαιρετικά αρνητική συγκυρία της πανδημίας, το μεγάλο ποσό που συγκεντρώθηκε, εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της δυναμικής πορείας που χαράσσει η Optima bank.

Μόλις σε έναν χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας της, η Optima bank έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα δίκτυο 25 σύγχρονων, φιλόξενων καταστημάτων, δημιουργώντας πάνω από 360 θέσεις εργασίας.

Μέχρι σήμερα η Optima bank έχει συγκεντρώσει καταθέσεις που ξεπερνούν τα 750.000.000 ευρώ, ενώ έχει στηρίξει την Ελληνική Οικονομία με εκταμιεύσεις δανείων που υπερβαίνουν τα 550.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωδη, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκπέμπει, παράλληλα, ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης της αγοράς, αναφορικά με τη δυναμική της Ελλάδας και τις προοπτικές της επιχειρηματικότητας, σε μια περίοδο όπου η ανασύνταξη της Οικονομίας αποτελεί μια κοινή, παγκόσμια πρόκληση.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο Πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης, δήλωσε:

“H επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ορόσημο στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου.

Το έντονο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, και μάλιστα σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην Optima bank, όσο και στην ίδια την Ελλάδα.

Αυτή την κρίσιμη ώρα για την Οικονομία, η Optima bank είναι ισχυρότερη και κυρίως αποφασισμένη, προκειμένου να συμβάλει στην απελευθέρωση των μεγάλων αναπτυξιακών προοπτικών που ανοίγονται για τη χώρα.

Με αισιοδοξία και πίστη στις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας, συνεχίζουμε την πορεία που ξεκινήσαμε πριν από έναν σχεδόν χρόνο, με στόχο να αποτελέσουμε έναν σταθερό, αξιόπιστο σύμμαχο για κάθε υγιή επιχείρηση.

Για κάθε πελάτη που χρειάζεται και αξίζει τη στήριξή μας”.

Revolut: Έρχεται ο «Ηρακλής 2» για τα «κόκκινα» δάνεια

Νέα μεγάλη «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να δώσει ο δεύτερος κύκλος τιτλοποιήσεων, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης.

Την 1η Μαΐου 2021 ξεκινά ο “Ηρακλής ΙΙ”, με στόχο την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η απόφαση για τον δεύτερο γύρο τιτλοποιήσεων ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την τελική έγκριση από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν ήδη ενημερωθεί οι τράπεζες και οι τέσσερις συστημικές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, παρουσιάζοντας η καθεμία τα ποσά για τα οποία θα αιτηθούν.

Ταυτόχρονα, έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση των επενδυτών, από όπου προκύπτει έντονο ενδιαφέρον, όπως και στον “Ηρακλή Ι”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι συνολικές τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων (μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα χρηματοοικονομικά ανοίγματα) θα ανέλθουν σε περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 13 δισ., θα αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα υπόλοιπα 17 δισ. κατανέμονται σχεδόν ισόποσα στις υπόλοιπες τρεις συστημικές, δηλαδή Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Τα τελικά ποσά των τιτλοποιήσεων ανά τράπεζα δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί με ακρίβεια.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr