Βαρδινογιάννης: Νέα επιχειρηματική κίνηση – Δείτε πού επενδύει

Βαρδινογιάννης: Δυναμική κίνηση από την οικογένεια Βαρδινογιάννη που προχωρά σε νέες επενδύσεις. Αποδέσμευση μεγάλου χρηματικού ποσού και συνεργασία με άλλους 27. Δείτε στο xristika.gr τη νέα δράση Βαρδινογιάννη.

Επιτυχημένη κρίνεται, τόσο από την ίδια την τράπεζα, όσο και από την χρηματοπιστωτική αγορά, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank, που ενίσχυσε τα ίδια κεφάλαιά της κατά 80.139.546 ευρώ.

Σημειώνεται πως στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχε η οικογένεια Βαρδινογιάννη, καθώς και 27 ακόμη σημαντικοί επενδυτές.

Λαμβάνοντας υπόψιν την εξαιρετικά αρνητική συγκυρία της πανδημίας, το μεγάλο ποσό που συγκεντρώθηκε, εντυπωσιάζει και ταυτόχρονα αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της δυναμικής πορείας που χαράσσει η Optima bank. Μόλις σε έναν χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας της, η Optima bank έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα δίκτυο 25 σύγχρονων, φιλόξενων καταστημάτων, δημιουργώντας πάνω από 360 θέσεις εργασίας. Μέχρι σήμερα η Optima bank έχει συγκεντρώσει καταθέσεις που ξεπερνούν τα 750.000.000 ευρώ, ενώ έχει στηρίξει την Ελληνική Οικονομία με εκταμιεύσεις δανείων που υπερβαίνουν τα 550.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωδη, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκπέμπει, παράλληλα, ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης της αγοράς, αναφορικά με τη δυναμική της Ελλάδας και τις προοπτικές της επιχειρηματικότητας, σε μια περίοδο όπου η ανασύνταξη της Οικονομίας αποτελεί μια κοινή, παγκόσμια πρόκληση.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο Πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης, δήλωσε:

“H επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ορόσημο στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου. Το έντονο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, και μάλιστα σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην Optima bank, όσο και στην ίδια την Ελλάδα. Αυτή την κρίσιμη ώρα για την Οικονομία, η Optima bank είναι ισχυρότερη και κυρίως αποφασισμένη, προκειμένου να συμβάλει στην απελευθέρωση των μεγάλων αναπτυξιακών προοπτικών που ανοίγονται για τη χώρα. Με αισιοδοξία και πίστη στις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας, συνεχίζουμε την πορεία που ξεκινήσαμε πριν από έναν σχεδόν χρόνο, με στόχο να αποτελέσουμε έναν σταθερό, αξιόπιστο σύμμαχο για κάθε υγιή επιχείρηση. Για κάθε πελάτη που χρειάζεται και αξίζει τη στήριξή μας”.

Βαρδινογιάννης: Έρχεται ο «Ηρακλής 2» για τα «κόκκινα» δάνεια

Νέα μεγάλη «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να δώσει ο δεύτερος κύκλος τιτλοποιήσεων, έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης.

Την 1η Μαΐου 2021 ξεκινά ο “Ηρακλής ΙΙ”, με στόχο την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απόφαση για τον δεύτερο γύρο τιτλοποιήσεων ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την τελική έγκριση από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν ήδη ενημερωθεί οι τράπεζες και οι τέσσερις συστημικές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, παρουσιάζοντας η καθεμία τα ποσά για τα οποία θα αιτηθούν. Ταυτόχρονα, έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση των επενδυτών, από όπου προκύπτει έντονο ενδιαφέρον, όπως και στον “Ηρακλή Ι”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι συνολικές τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων (μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα χρηματοοικονομικά ανοίγματα) θα ανέλθουν σε περίπου 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 13 δισ., θα αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα υπόλοιπα 17 δισ. κατανέμονται σχεδόν ισόποσα στις υπόλοιπες τρεις συστημικές, δηλαδή Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Τα τελικά ποσά των τιτλοποιήσεων ανά τράπεζα δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί με ακρίβεια.

Τράπεζες: Η διαδικασία τιτλοποίησης

Ο τελικός υπολογισμός θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων και σίγουρα αρκετά πριν από την 1η Μαΐου, λαμβάνοντας υπόψη τρεις βασικούς παράγοντες:

Ο πρώτος σχετίζεται με τις διαδικασίες τιτλοποίησης και πώλησης των “κόκκινων” δανείων σε funds από τον “Ηρακλή Ι”. Για παράδειγμα, η κρατική εγγύηση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί εδώ και αρκετό καιρό για το senior κομμάτι των τιτλοποιήσεων Cairo της Eurobank, αναμένεται να δοθεί από το Δημόσιο εντός ημερών ή το αργότερο εντός Ιανουαρίου. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με διαδικαστικά θέματα που απαιτούν χρόνο, αναφέρει πηγή που γνωρίζει τις διαδικασίες τιτλοποιήσεων.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τα “κόκκινα” δάνεια που θα απομείνουν στις τράπεζες μετά τον “Ηρακλή Ι”, τη στρατηγική τους απόφαση για πιθανή διακράτηση κάποιου μέρους για ενεργητική διαχείριση και δημιουργία κεφαλαιακού buffer (και μέσω των τραπεζικών μετασχηματισμών).

Ο τρίτος παράγοντας περιλαμβάνει το αναγκαίο κομμάτι που πρέπει να τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο του “Ηρακλή ΙΙ”, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Κομισιόν για ποσοστά “κόκκινων” δανείων κάτω του 5% των συνολικών χορηγήσεων το 2022. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η αναμενόμενη νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας, τα οποία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ίσως ξεπεράσουν τα 8 με 10 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, ανάλογα με τη σύνθεση και το ύψος του χαρτοφυλακίου “κόκκινων” δανείων που θα έχουν διαμορφωθεί εν όψει “Ηρακλή ΙΙ”, οι τράπεζες θα αποφασίσουν και θα ανακοινώσουν τα τελικά μεγέθη των τιτλοποιήσεων.

Ένας ακόμα τεχνικός παράγοντας σχετίζεται με την ποιότητα του κάθε δανείου και το πακετάρισμα ανάλογα με τη διαβάθμισή του (senior, mezzanine και junior, δηλαδή υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης). Αυτό είναι κρίσιμο για τις αποτιμήσεις αλλά και για τον υπολογισμό των senior τιτλοποιημένων δανείων που θα καλύπτονται με εγγύηση του Δημοσίου. Επομένως, και το τελικό μέγεθος των κρατικών εγγυήσεων για τον “Ηρακλή ΙΙ” θα εξαρτηθεί από τις αποτιμήσεις και το ύψος των senior τίτλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις από κυβερνητικές πηγές, το νέο ποσό των εγγυήσεων αναμένεται να κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του “Ηρακλή Ι”, δηλαδή γύρω στα 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα της δημιουργίας κεφαλαιακού buffer μέσα από τους εν εξελίξει τραπεζικούς μετασχηματισμούς (εκτιμάται περίπου σε 4 δισ. συνολικά, δηλαδή 1 δισ. ευρώ για κάθε συστημική τράπεζα), αλλά και ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν οι ίδιες οι τράπεζες στο πλαίσιο της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr