Bitcoin

Bitcoin: Σε… ελεύθερη πτώση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το διασημότερο (και ακριβότερο) κρυπτονόμισμα του πλανήτη με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια εν ριπή οφθαλμού!

To μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, ήδη δεχόταν πιέσεις από μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter από τον επικεφαλής της Tesla Ίλον Μασκ, αλλά η είδηση από την Κίνα – όπως αναφέρθηκε επέβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – το οδήγησε στα 38.514 δολάρια με πτώση 9%. Το βράδυ της Πέμπτης (19/05) η τιμή του διαμορφώθηκε στα 40.157 δολάρια, με πτώση 6,4%.

Το νόμισμα βρέθηκε σχεδόν 40% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 64.895 δολαρίων το οποίο κατέγραψε στις 14 Απριλίου. Οδεύει επίσης προς την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2018.

Οι κινήσεις του bitcoin έπληξαν και άλλα κρυπτονομίσματα, με το ether να υποχωρεί κατά 15% στα 2.875,36 δολάρια. Για το Bitcoin η ελεύθερη πτώση δεν άρχισε, πάντως, από σχόλια τραπεζιτών και αξιωματούχων, αλλά από την κριτική που άσκησε ο έως πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής του, Ίλον Μασκ.

Ο ιδρυτής της Tesla αποφάσισε ότι η εταιρεία του θα σταματήσει να δέχεται Bitcoin για πληρωμές, επικαλούμενος την τεράστια κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί το κρυπτονόμισμα.

Οι πωλήσεις εντάθηκαν μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι απαγορεύει σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρίες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Προειδοποίησε επίσης τους επενδυτές να αποφεύγουν κερδοσκοπικές συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

«Τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως “πραγματικές επενδύσεις”, αφού η αξία τους είναι δύσκολο να αποτιμηθεί», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος και κάλεσε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για περισσότερες αναταράξεις στις αγορές. Το σχόλιό του ήρθε την ώρα που το Bitcoin βλέπει την τιμή του να βυθίζεται κάτω από τα 35.000 δολαρία και η «αιμορραγία» συνολικά στην αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζεται.

Το Bitcoin απέχει πλέον περίπου 45% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των σχεδόν 65.000 δολαρίων στα οποία είχε σκαρφαλώσει τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το Bloomberg έχουν χαθεί 500 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του σε αυτό το διάστημα. Απώλειες της τάξης του 40% -45% εμφανίζουν και άλλα κρυπτονομίσματα όπως το Dogecoin και το Ether. Τη σημερινή βουτιά πυροδότησε η κριτική του Πεκίνου.

«Οι τιμές των κρυπτονισμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και έχουν στη συνέχεια βυθιστεί, οι κερδοσκοπικές συναλλαγές έχουν επιστρέψει. Αυτό πλήττει την ασφάλεια της περιουσίας των ανθρώπων και ανατρέπει την φυσιολογική οικονομική και χρηματοπιστωτική τάξη» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της χώρας.

Την ιδια ώρα καυστικός και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Όταν δυσκολεύεσαι να πεις εάν αυτό που έχεις μπροστά σου είναι μία πραγματική επένδυση, τότε μάλλον δεν είναι πραγματική επένδυση» είπε χαρακτηριστικά την τηλεόραση του Bloomberg. «Πρόκειται για ένα ενεργητικό με πολύ αδύναμα θεμελιώδη το οποίο σίγουρα θα υπόκειται σε έντονη μεταβλητότητα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα.

Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που παρουσίασε η ΕΚΤ, επισημαίνεται, πάντως, ότι ο κίνδυνος από το Bitcoin για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περιορισμένος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα ανάλογα με εκείνα που είχαμε στο μακρινό παρελθόν με τη «μανία της τουλίπας», που έχει μείνει ως η πρώτη φούσκα στην ιστορία.

Bitcoin: Το αντίπαλο δέος

Μπορεί το bticoin να έχει αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία ωστόσο φαίνεται πως έχει αποκτήσει ανταγωνιστή και μάλιστα πολύ «δυνατό»!

Πρόκειται για το «Internet Computer» το οποίο μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως!

Μιλάμε για το νεότερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, έχει γίνει… πρώτο όνομα, καθώς κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να εισέλθει στη λίστα των 10 ακριβότερων ψηφιακών νομισμάτων παγκοσμίως.

Όπως έγινε γνωστό, το νέο κρυπτονόμισμα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις πλατφόρμες μόλις τη Δευτέρα (10/05) και μέχρι την Τετάρτη (12/05) κατόρθωσε να αποκτήσει χρηματιστηριακή αξία, ύψους 45 δισ. δολαρίων.

Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με την αξιολόγηση του «CoinMarketCap», αυτή τη στιγμή να θεωρείται το 8ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Το «Internet Computer», το οποίο χρησιμοποιεί προγράμματα software, – κατά πολλούς – έχει ως στόχο να «κλέψει» λίγη από τη λάμψη των Bitcoins, Ether και των υπόλοιπων δημοφιλών νομισμάτων.

Ήδη, μπορεί να το βρει κανείς στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, όπως η «Binance Coin» κ.α.

Πίσω από αυτό το ψηφιακό νόμισμα, κρύβεται, πάντως, μια ιδέα: στοχεύει στο να βοηθήσει οποιονδήποτε – προγραμματιστές λογισμικού ή δημιουργούς περιεχομένου – να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θέλουν στο Διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από ψηφιακούς γίγαντες όπως η Amazon ή το Facebook, ή να χρησιμοποιούν άλλους διακομιστές ή εμπορικές υπηρεσίες cloud.

Με απλά… ελληνικά οι χρήστες του θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς τους «τιτάνες» του Ίντερνετ.

Όπως τόνισε και ο ιδρυτής του «Internet Computer», Ντομινίκ Γουίλιαμς στο «Bloomberg», οι χρήστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες υπηρεσίες που ανταγωνίζονται με τιτάνες στο Διαδίκτυο, εξασφαλίζοντας τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Η χρονική συγκυρία για το «ντεμπούτο» του «Internet Computer» δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, καθώς από το «Bitcoin» έως το «Dogecoin» παρατηρείται μια εκρηκτική αύξηση της αξίας και της ζήτησης για κρυπτονομίσματα.

Τις τελευταίες ώρες, η συνολικά αξία της αγοράς ανέρχεται, μάλιστα, σε 2,48 τρισ. δολάρια, όταν στις αρχές του 2021 βρισκόταν λίγο κάτω από 1 τρισ. δολάρια.

Bitcoin: «Παγκόσμιος πόλεμος» κολοσσών

Μόνο… φούσκα δεν είναι τελικά το Bitcoin καθώς οι αρχικές προβλέψεις πως σύντομα θα «σκάσει» πήραν τη θέση τους από εκείνους που κάνουν λόγω για αύξηση – «μαμούθ» μέχρι το 2025, κάνοντας τους επιχειρηματικούς κολοσσούς να τρέχουν να επενδύσουν!

«Το Bitcoin θα αξίζει 1 εκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής του CoinDesk, Ollie Leech υπογραμμίζοντας ότι, στο άμεσο μέλλον το bitcoin θα είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που δεν θα αμφισβητείται».

Το ερώτημα ωστόσο είναι, «πότε θα φτάσει στο ρεκόρ αυτό το bitcoin», με τον Leech να εκτιμά ότι, μετά την τεραστία αύξηση της τιμής του το 2020, το επόμενο μεγάλο άλμα αναμένεται το 2024 ή 2025, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αύξηση των τιμών.

Το ανώτατο όριο αγοράς του Bitcoin είναι σήμερα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, περίπου διπλάσιο από ό, τι ήταν στις αρχές του έτους. Το ράλι τροφοδοτήθηκε από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επενδύουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Νωρίτερα φέτος, η Tesla επένδυσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin, ενώ οι Morgan Stanley και Goldman Sachs σκοπεύουν να δημιουργήσουν το δικό τους κρυπτονόμισμα σε συνεργασία με την NYDIG με το οποίο θα παρέχουν υπηρεσίες σε επιλεγμένους πελάτες τους.

Το Crypto κερδίζει επίσης δυναμικό χώρο στις κάρτες πληρωμών, με τις Mastercard, PayPal και Visa να αυξάνουν την χρήση του crypto τους τελευταίους μήνες. Μεγάλες τράπεζες και εταιρείες πληρωμών της Wall Street ασχολούνται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης των πελατών.

Μια πρόσφατη έρευνα της Mastercard διαπίστωσε ότι το 40% των ανθρώπων σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα μέσα στο επόμενο έτος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλοί ισχυροί επικριτές του όπως οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές Warren Buffett και Charlie Munger, οι οποίοι στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway υποστήριξαν χαρακτηριστικά ότι «τα κρυπτονομίσματα είναι μια καταραμένη εξέλιξη που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα του πολιτισμού».

Bitcoin: Πού παράγεται και πού δέχονται πληρωμές σε ψηφιακό νόμισμα

Μερικές από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που έχει ο μη ειδικός και αφορούν συνήθως το ιστορικό του bitcoin, τον ιθύνοντα νου που το εμπνεύστηκε, το πώς δημιουργείται και τι είδους πρόσβαση έχει κανείς σε αυτό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη χρήση του.

1. Πότε εμφανίστηκε το bitcoin και πώς δημιουργήθηκε;

Εμφανίστηκε το 2009 και ως δημιουργός του φέρεται η αινιγματική προσωπικότητα του Σατόσι Νακαμότο, όπως είναι το ψευδώνυμο του υποτιθέμενου δημιουργού του, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει αβέβαιη. Ζητούμενο της επινόησής του ήταν ακριβώς να δημιουργήσει μια αξία που να μην υπόκειται στον έλεγχο καμιάς κεντρικής τράπεζας, κυβέρνησης ή ρυθμιστικής αρχής.

2. Ποια είναι η δομή του και η ιδιαιτερότητά του;

Βασίζεται στην τεχνολογία blockchain που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διασαφηνιστεί και να καθοριστεί με απλούς και κοινά κατανοητούς όρους. Μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι σαν ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο που περιλαμβάνει όσες συναλλαγές έχουν εκτελεστεί και έχουν καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από διάσπαρτους μετόχους. Η τεχνολογία αυτή δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συμμετέχουν σε αυτή τη βάση δεδομένων, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν ή να εμπιστεύονται κάποιο άλλο μέλος του δικτύου. Η αξιοπιστία του blockchain και η εγκυρότητα των στοιχείων αυτής της κοινόχρηστης βάσης δεδομένων προκύπτουν από μια σειρά διαδικασιών κρυπτογράφησης.

3. Σε τι οφείλεται η διαστημική άνοδός του;

Το bitcoin έχει γνωρίσει ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις και δεν είναι πρώτη φορά που εκτινάσσεται στα ύψη. Εχουν προηγηθεί επανειλημμένως επεισόδια εκτίναξής του και καταβαράθρωσής του και, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ήταν σχεδιασμένο για τόσο μεγάλες διακυμάνσεις. Φέτος όμως έχει κυριολεκτικά απογειωθεί και πλησιάζει τις 58.000 δολάρια. Ισως κυριότερη αιτία είναι ότι αποφάσισαν για πρώτη φορά να τοποθετηθούν σε αυτό ορισμένοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, αν και μάλλον διστακτικά δεδομένου ότι ήταν χαμηλά τα κεφάλαια που δέσμευσαν. Μια άλλη αιτία της εκτόξευσής του μπορεί να είναι η στροφή ολοένα και περισσότερων επενδυτών σε αυτό, καθώς επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτίναξης του πληθωρισμού μετά τα εκτεταμένα πακέτα στήριξης των οικονομιών ή ακόμη και τα πολύ χαμηλά επιτόκια που στρέφουν τα κεφάλαια σε διάφορες κατευθύνσεις. Ισως ακόμη και η πεποίθηση ορισμένων παραγόντων της αγοράς ότι το bitcoin πρόκειται να υποκαταστήσει τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

4. Πώς και πού φυλάσσεται το bitcoin;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αναλόγως δυσνόητη με την περιγραφή της τεχνολογίας blockchain. To bitcoin φυλάσσεται σε εικονικά πορτοφόλια με μοναδικά κλειδιά. Οι συναλλαγές γίνονται με τη μεταφορά ενός bitcoin από ένα πορτοφόλι σε ένα μοναδικό κλειδί, το οποίο σχετίζεται με άλλο πορτοφόλι βάσει ακριβώς της διαδικασίας της κρυπτογράφησης. Η διαδικασία επαληθεύεται από υπολογιστές σε όλο το δίκτυο του bitcoin. Τα εικονικά πορτοφόλια μπορούν, πάντως, να αποθηκευτούν εκτός σύνδεσης ή σε απευθείας σύνδεση εντός των ειδικών χρηματιστηρίων που είναι για κρυπτογραφημένα νομίσματα.

5. Γιατί είναι το bitcoin το δημοφιλέστερο από τα κρυπτονομίσματα και με τη μεγαλύτερη αξία;

Σίγουρα η δημοτικότητά του έχει σχέση με το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη κρυπτογραφημένη αξία, το πρώτο κρυπτογραφημένο περιουσιακό στοιχείο. Ενδεχομένως και επειδή έχει σχεδιασθεί για να έχει περιορισμένη προσφορά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δημιουργούνται επ’ άπειρον νέα bitcoins.

6. Πώς παράγεται ένα bitcoin;

Ενα bitcoin δημιουργείται βάσει μιας διαδικασίας που στο γλωσσικό ιδίωμα της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων αποκαλείται «εξόρυξη». Η διαδικασία αυτή γίνεται όταν άτομα ή ομάδες ατόμων χρησιμοποιούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη, και ανάλογα μεγάλο όγκο ενέργειας, για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων. Ανταμείβονται με τη μορφή νέων νομισμάτων. Οφείλουν, όμως, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ακριβώς επειδή ο σχεδιασμός του bitcoin προβλέπει την παραγωγή του σε σταθερό ρυθμό. Και ο αριθμός των νέων bitcoins που δημιουργούνται μειώνεται αυτομάτως με την πάροδο του χρόνου. Βάσει, πάντα, του σχεδιασμού του bitcoin, η έκδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν θα υπάρχουν 21 εκατ. bitcoins. Σήμερα υπάρχουν ήδη πάνω από 18 εκατομμύρια.

7. Πού μπορεί κανείς να πληρώσει με bitcoin;

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η Tesla έχει ανακοινώσει πως δέχεται πληρωμές σε bitcoin. Παράλληλα όμως έχουν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις κολοσσοί όπως οι Microsoft, Apple και Amazon για συγκεκριμένες υπηρεσίες τους, αλλά και η online ταξιδιωτική Expedia που δέχεται πληρωμές με bitcoin μέσω συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την ψηφιακή πλατφόρμα Coinbase. Επίσης, η airBaltic αλλά και οι εταιρείες ιδιωτικών αεροσκαφών και θαλαμηγών PrivateFly, JetFinder και The Yacht Break.