Οι δύο λάθος κινήσεις που έφεραν πανωλεθρία – Πώς χάθηκαν 240 εκατ.

Bitcoin: Ο απόλυτος εφιάλτης για προγραμματιστή. Διαβάστε στο xristika.gr πώς χάθηκαν τόσα εκατομμύρια.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο που θυμούνται ότι είχαν ξεχαμένα Bitcoin και δεν μπορούν να τα εξαργυρώσουν αφού μαζί ξέχασαν και… τους κωδικούς τους.

Φανταστείτε να ανακαλύπτετε ότι έχετε 240 εκατ. δολάρια σε έναν λογαριασμό που είχατε… «ξεχάσει» και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα χρήματά σας γιατί έχετε (ξε)χάσει και τους κωδικούς πρόσβασης στο λογαριασμό σας. Ακόμη χειρότερα; Μπήκατε στον πειρασμό να κάνετε μερικές «μαντεψιές» για να ανοίξετε το λογαριασμό σας, οι οποίες αποδείχθηκαν όλες λάθος και πλέον δεν έχετε παρά μόνο δύο ευκαιρίες ακόμα πριν τα χρήματα γίνουν… καπνός.

Ακούγεται υπερβολικό και εξωπραγματικό, αλλά κάπως έτσι έχει η κατάσταση που βιώνει Στίβεν Τόμας, ένας προγραμματιστής εταιρείας υπολογιστών από το Σαν Φρανσίσκο. Πριν από δέκα χρόνια έλαβε ως αμοιβή 7.002 Bitcoin, για τη δημιουργία ενός βίντεο που εξηγούσε πως λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα. Με την αξία του Bitcoin να κυμαίνεται τότε ανάμεσα στα 2 με 6 δολάρια, τα χρήματα αυτά μπήκαν στην άκρη και έμειναν ξεχασμένο στο «ψηφιακό πορτοφόλι» του.

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά και η αξία του Bitcoin, ακόμη και με τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων ημερών, κυμαίνεται περί τις 34.000 δολάρια. Γεγονός που εκτίναξε το ποσό που βρίσκεται στο «ψηφιακό πορτοφόλι» του Τόμας στα 240 εκατ. δολάρια.

Το πρόβλημα είναι ότι μετά από τόσα χρόνια είχε ξεχάσει τους κωδικούς του και δεν μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τα χρήματά του. Προκαλώντας ακόμη περισσότερο την τύχη του, εισήγαγε οκτώ φορές λάθος κωδικό με αποτέλεσμα να του μένουν μόνο δύο ακόμη «μαντεψιές» πριν ο λογαριασμός του «κλειδωθεί» οριστικά.

Η τραυματική αυτή εμπειρία έκανε τον Τόμας να είναι ακόμη πιο σκπεπτικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Μιλώντας στους New York Times παραδέχθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει πολύ θετικά την ιδέα του να είναι ο ίδιος τράπεζα του εαυτού του, «Φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι τα παπούτσια που φοράμε; Ο λόγος που έχουμε τις τράπεζες είναι για να μην πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσα κάνουν οι τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεσή του Τόμας, ο από μηχανής θεός εμφανίστηκε στο πρόσωπο του ειδικου σε θέματα κυβερνοασφάλειας Άλεξ Στάμος, ο οποίος είπε ότι μπορεί να ανακαλέσει τον ξεχασμένο κωδικό μέσα σε έξι μήνες, αρκεί να λάβει ως ανταμοιβή το 10% των χρημάτων του «ψηφιακού πορτοφολιού» ήτοι ένα ποσό ύψους 24 εκατ. δολαρίων.

Καυτηρίασε δε την απόφαση του Τόμας να δοκιμάσει μόνος του να ανακαλέσει τους κωδικούς από τη στιγμή που κινδύνευε να χάσει όλα τα χρήματά του.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Chainanalysis, περίπου το 20% των Bitcoin είναι χαμένα ή ξεχασμένα σε «ψηφιακά πορτοκάλια» στα οποία η πρόσβαση δεν είναι δυνατή.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα… Το 2013 ο Τζέιμς Χόουελς, προγραμματιστής από την Ουαλία, πέταξε κατά λάθος έναν σκληρό δίσκο μέσα στον οποίο υπήρχε το δικό του «ψηφιακό πορτοφόλι» με 7.500 Bitcoin. Σήμερα το έχει μετανιώσει οικτρά, αφού συνειδητοποίησε ότι πέταξε στα σκουπίδα… 250 εκατ. δολάρια.

Bitcoin: Προσφέρεται αμοιβή για την ανάκτηση σκληρού δίσκου με bitcoin αξίας 225 εκατ. ευρώ

κληρός δίσκος που περιλαμβάνει 200 εκατ. λίρες σε bitcoins και πετάχτηκε το καλοκαίρι του 2013, αναζητείται από τον ιδιοκτήτη του με αντάλλαγμα τεράστια αμοιβή.

Σύμφωνα με τον 35χρονο Τζέιμς Χάουελς, ο σκληρός δίσκος από το παλιό του laptop, που πέταξε κατά λάθος το καλοκαίρι του 2013, βρίσκεται σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του Νιούπορτ, στη νότια Ουαλία. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές αρνούνται να γίνει εκσκαφή στον χώρο, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση αφενός αντιβαίνει στους κανονισμούς λειτουργίας και αφετέρου θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον.

«Η στάση του δημοτικού συμβουλίου δεν βγάζει κανένα νόημα», σχολίασε ο Χάουελς στην εφημερίδα Guardian, στο οποίο πρότεινε το 25% της αξίας των bitcoin εάν βρεθεί ο σκληρός δίσκος.

Σύμφωνα με το BBC, ο σκληρός δίσκος περιείχε 7.500 bitcoin, που αγοράστηκαν έναντι ευτελούς ποσού το 2009, με την αξία τους όμως σήμερα να ξεπερνά τα 38.000 δολάρια ανά μονάδα.

Ο Χάουελς εξήγησε ότι πέταξε το δίσκο κατά λάθος, καθώς ήταν ίδιος με έναν άλλον που είχε στην κατοχή του, ενώ καθάριζε το γραφείο του. Εκτιμά ότι ακόμα θα είναι σε κατάσταση που θα λειτουργεί: «η εξωτερική θήκη ίσως έχει σκουριάσει. Αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εσωτερικός δίσκος, εκεί όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα, να λειτουργεί», εξήγησε ο ίδιος στην Guardian.

Οι τοπικές αρχές του Νιούπορτ, που λένε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία μαζί τους πολλές φορές από το 2014 με αφορμή τον σκληρό δίσκο, υποστηρίζουν ότι το κόστος των ερευνών μπορεί να φθάσει τα «εκατομμύρια λίρες χωρίς καμία εγγύηση ότι θα βρεθεί ο δίσκος αυτός ή ότι θα λειτουργεί».

«Το συμβούλιο δήλωσε επανειλημμένα στον κ. Χάουελς ότι η άδειά μας δεν επιτρέπει τις εκσκαφές στο σημείο και ότι αυτό θα έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στη γύρω περιοχή. Ως εκ τούτου έχουμε υπάρξει σαφείς για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε εκπρόσωπος του συμβουλίου.

Ο Τζέιμς Χάουελς δήλωσε ότι έχει δεχθεί προτάσεις από επενδυτές να αναλάβουν το κόστος των ερευνών με αντάλλαγμα ένα μέρος της αξίας των bitcoin.

Bitcoin:Εποπτεία ζητά η Λαγκάρντ – «Χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος»

πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ζήτησε σήμερα να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για το bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλώνοντας ότι το ψηφιακό νόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος σε κάποιες περιπτώσεις και ότι θα πρέπει να κλείσουν τα όποια «παραθυράκια» υπάρχουν, σύμφωνα με το Reuters.

Αρκετοί επικεφαλής άλλων εποπτικών Αρχών από όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει πριν από την Κριστίν Λαγκάρντ να υπάρξουν παγκόσμιοι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα. «Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί και να συμφωνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή αν υπάρχει τρόπος διαφυγής θα χρησιμοποιηθεί», είπε η Λαγκάρντ.

Το bitcoin ακολούθησε εκρηκτική πορεία τα τελευταία χρόνια και πλέον αγοράζεται από απλό κόσμο, επενδυτικά ταμεία, ακόμη και από μεγάλες εταιρείες. Ορισμένοι έχουν πάρει ακόμη και δάνεια για να αγοράσουν μεγαλύτερα ποσά του κρυπτονομίσματος, η αξία του οποίου έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας που έχει το bitcoin,έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες. «Το bitcoin είναι ένα πολύ κερδοσκοπικό στοιχεία ενεργητικού, με το οποίο γίνονται κάποιες περίεργες δραστηριότητας και κάποια πολύ κατακριτέα δραστηριότητα ξεπλύματος χρήματος», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα ξεπλύματος χρήματος, αλλά είπε ότι αντιλαμβάνεται πως υπήρξαν ποινικές έρευνες για παράνομη δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από: «Ημερησία»

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr