Συναγερμός: Είναι καρκινογόνα – Σταματήστε αμέσως να χρησιμοποιείτε αυτά τα σκεύη

Υγεία: Μια νέα έρευνα προκαλεί σοκ για απλά αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Τα τηγάνια, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης συνδέονται με την υπογονιμότητα των γυναικών προειδοποιεί νεα αμερικανικη μελέτη με αντικείμενο τις γνωστές τοξικές χημικές ουσίες PFAS, ύποπτες εδώ και χρόνια για καρκίνο, στειρότητα αλλά και αυτισμό.

Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) κρύβονται στα μαγειρικά σκεύη, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης και τελικά στο αίμα των γυναικών, που προσπαθούσαν να συλλάβουν – με αποτέλεσμα να έχουν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ζωντανό μωρό, σύμφωνα με ερευνητές από τον οργανισμό υγείας “Mount Sinai” στη Νέα Υόρκη.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματα στο περιοδικό Science of The Total Environment, ο συγγραφέας Dr Nathan Cohen, τόνισε, ότι θα η μελέτη πρέπει να χρησιμεύσει ως «καμπανάκι» αφύπνισης.

Η ουσία PFAS μπορεί να διαταράξει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και έχει συνδεθεί με καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και αυξημένους κινδύνους για ενδομητρίωση καθώς και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε προηγούμενες μελέτες.

Αυτό που προσθέτει η μελέτη είναι ότι το PFAS μπορεί επίσης να μειώσει τη γονιμότητα σε γυναίκες που είναι γενικά υγιείς και προσπαθούν φυσικά να συλλάβουν, σημείωσε ο Cohen σε δηλώσεις του που επικαλείται η Daily Mail.

Τα παράγωγα πολυφθοροαλκυλίου βρίσκονται σε μια σειρά από καθημερινά είδη: από αντικολλητικά σκεύη, ρούχα, συσκευασίες τροφίμων, χαλιά και χρώματα έως και καθημεριινά προϊόντα περιποίησης.

Είναι χημικές ουσίες, σχεδιασμένες για να κάνουν τις επιφάνειες ανθεκτικές στους λεκέδες και στο νερό. Δεν διασπώνται φυσικά στο περιβάλλον και έτσι χαρακτηρίζονται ως «παντοτινά χημικά».

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 1.032 γυναίκες, που προσπαθούσαν να αποκτήσουν μωρό και είχαν μέσo όρο ηλικίας τα 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα για 15 συγκεκριμένα είδη PFAS και στη συνέχεια παρακολούθησαν κάθε γυναίκα για τουλάχιστον ένα χρόνο για να δουν αν είχε συλλάβει με επιτυχία.

Υγεία: Αυτά είναι τα τρόφιμα-δηλητήριο

Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα, οι ερευνητές ανέλυσαν 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.

Τα βατόμουρα, αγαπητά από τους διατροφολόγους για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, έχουν προστεθεί στα πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινα φασόλια στη φετινή “βρώμικη δωδεκάδα” των μη βιολογικών προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας.

Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα στα προϊόντα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο, ένας κατάλογος προϊόντων ελέγχεται από υπαλλήλους του USDA, οι οποίοι πλένουν, καθαρίζουν ή τρίβουν τα φρούτα και τα λαχανικά όπως θα έκαναν οι καταναλωτές, προτού τα τρόφιμα εξεταστούν για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Όπως και το 2022, οι φράουλες και το σπανάκι συνέχισαν να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της “βρώμικης δωδεκάδας”, ακολουθούμενα από τρία χόρτα – λάχανο, κολλάρδα και μουστάρδα.

Ακολουθούν τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, οι πιπεριές και οι καυτερές πιπεριές και τα κεράσια.

Τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια βρίσκονταν στην 11η και 12η θέση του καταλόγου.

Συνολικά 210 φυτοφάρμακα βρέθηκαν και στα 12 τρόφιμα
Το λάχανο και τα χόρτα μουστάρδας περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων – 103 είδη – και ακολούθησαν οι καυτερές και οι πιπεριές με 101 είδη.

«Ορισμένες από τις δοκιμές του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.

«Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εκ κατασκευής», δήλωσε η Jane Houlihan, πρώην ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας της EWG. Δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν εξίσου πολλά τοξικά βαρέα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν τόσα τοξικά μέταλλα όσα και οι επιλογές που αγοράζονται στο κατάστημα, λέει η έκθεση.

«Προορίζονται να βλάψουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Houlihan, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής έρευνας για το Healthy Babies, Bright Futures, μια οργάνωση αφιερωμένη στη μείωση της έκθεσης των μωρών σε νευροτοξικές χημικές ουσίες.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα.

Οι καταναλωτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν συμβατικά καλλιεργούμενα λαχανικά και φρούτα από το Clean 15 της EWG, έναν κατάλογο καλλιεργειών που βρέθηκαν με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχεδόν το 65% των τροφίμων της λίστας δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων
Λίστα που δημοσιεύθηκε το 2023 από το λιγότερο προς το περισσότερο μολυσμένο λαχανικό:

Αβοκάντο

Γλυκό καλαμπόκι

Ανανάς

Κρεμμύδια

Παπάγια

Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια

Σπαράγγια

Πεπόνι

μελιτζάνα

Ακτινίδια

Λάχανο

Μανιτάρια

Μάνγκο

Γλυκοπατάτες

Καρπούζι

Καρότα

Τα αβοκάντο βρέθηκαν και φέτος στην κορυφή της λίστας των λιγότερο μολυσμένων προϊόντων του 2023, ακολουθούμενα από το γλυκό καλαμπόκι στη δεύτερη θέση.

Ο ανανάς, τα κρεμμύδια και η παπάγια, τα κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια, τα σπαράγγια, το πεπόνι μελιτζάνα, το ακτινίδιο, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, το καρπούζι και τα καρότα αποτέλεσαν την υπόλοιπη λίστα.

Γιατί τα επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων να είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;

Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση “σκόπιμα παραποιεί” τα στοιχεία του USDA.

«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», δήλωσε ο Novak μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί δισταγμό και σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να επιλέγουν να παραλείπουν εντελώς τα φρέσκα προϊόντα».

Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων, μια ένωση του κλάδου, δήλωσε στο CNN ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.

Πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε μην τα παραλείπετε, λένε οι ειδικοί.

Αντιθέτως, αποφύγετε τα περισσότερα φυτοφάρμακα επιλέγοντας να τρώτε βιολογικά προϊόντα.

Αν και τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά, η πλειονότητα έχει ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων.