IKEA: Ένα μεγάλο εμπορικό θα κατέχει ο όμιλος Fourlis στο νέο πάρκο του Ελληνικού που ετοιμάζεται. Τι προβλέπει η συμφωνία με τη Lamda Development του Λάτση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Lamda Development και του ομίλου Fourlis για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου λιανικής (“Retail Park”) συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ., εντός του Ελληνικού.
Το εμπορικό πάρκο που θα αναπτύξει ο όμιλος Fourlis θα αποτελεί μια σύνθεση από καταστήματα μεγάλης επιφάνειας (“Big Boxes”) και η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές προβλέπει την απόκτηση από την Fourlis διηρημένων ιδιοκτησιών και του αντίστοιχου ποσοστού συνιδιοκτησίας επί μέρους του οικοδομικού τετραγώνου εντός του οποίου θα αναπτυχθεί το εμπορικό κέντρο, με σκοπό το σχεδιασμό και τη δημιουργία του Retail Park. Το εμπορικό πάρκο θα ανεγερθεί εντός της επένδυσης στο Ελληνικό επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, δίπλα στο εμπορικό κέντρο της Lamda.
Η αγορά της γης και η ανάπτυξη του retail park θα γίνει μέσω της Trade Estates, της εταιρείας του ομίλου Fourlis που δραστηριοποιείται στα ακίνητα.
H ΑΕΕΑΠ, που έχει μηδενικό δανεισμό και διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ “θα ενεργοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο ανάπτυξης της ενισχύοντας την κερδοφορία του ομίλου”, είχε αναφέρει προ ημερών η διοίκηση του ομίλου Fourlis.
Στο Retail Park, θα φιλοξενηθούν τα σήματα που αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis, όπως κατάστημα ΙΚΕΑ και Intersport, αλλά και καταστήματα άλλων γνωστών brands από τον χώρο της ένδυσης, των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών, παιγνιδιών, σούπερ μάρκετ, κ.λπ., κατά το μοντέλο των Retail Park που έχει αναπτύξει ο όμιλος Fourlis και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Μέχρι στιγμής πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του ομίλου, δεν έχει κλείσει κάποια συμφωνία. Άλλωστε μόλις χθες ανακοινώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας με την Lamda για την ανάπτυξη του Retail Park η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στην πρώτη πενταετή φάση υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό.
Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τα σχέδια για την επένδυση στο Ελληνικό, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστούν από τη Lamda Development τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου οικιστικού πύργου, ενώ σε ότι αφορά στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά με 337 θέσεις ελλιμενισμού προβλέπεται και η εμπορική ανάπτυξη της με χώρους εστίασης και εμπορίου.
Ο πύργος κατοικιών θα αναπτυχθεί από τη Lamda Development, για τον δεύτερο πύργο μεικτής χρήσης (γραφεία και ξενοδοχείο) έχει κατατεθεί δεσμευτική προσφορά ενώ για τη δημιουργία 5άστερου ξενοδοχείου και μέρους των παραθεριστικών κατοικιών, η Lamda έχει συνάψει joint venture με την ΤΕΜΕΣ.
IKEA: Στη μισή τιμή όλα τα έπιπλα
Να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον επιχειρεί η εταιρεία IKEA, αποσύροντας όλα τα παλιά έπιπλα. Μοναδική ευκαιρία για τους πελάτες να προμηθευτούν έπιπλα σε άπιστευτα χαμηλές τιμές. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Πρόγραμμα «απόσυρσης» των επίπλων της ξεκινά η IKEA, δίνοντας στους πελάτες της τη δυνατότητα να επιστρέψουν προϊόντα τα οποία δεν θέλουν πια και να πάρουν πίσω το 30-50% της αρχικής αξίας τους. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στις προσπάθειες της σουηδικής εταιρείας να περιορίσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον.
Το σχέδιο, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ξεκινά ήδη στα καταστήματα της IKEA στη Βρετανία και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, θα εφαρμοστεί σε 26 ακόμα χώρες.
Εταιρείες που πουλάνε φθηνά έπιπλα, συχνά με περιορισμένη διάρκεια ζωής, αλλά και οι αλυσίδες του λεγόμενου «fast-fashion», δέχονται έντονες επικρίσεις για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον αυτό το μοντέλο της κατανάλωσης.
Η IKEA έχει δεσμευτεί να στραφεί σε ένα πιο κυκλικό μοντέλο, όπου θα πουλά είδη τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή να αναβιώσουν με κάποιο τρόπο, αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια.
Έτσι, οι καταναλωτές μπορούν τώρα να επιστρέψουν βιβλιοθήκες, ράφια, τραπέζια, τραπεζαρίες, συρταριέρες, γραφεία, καρέκλες και σκαμνιά που έχουν αγοράσει από την IKEA, αφότου συμπληρώσουν το σχετικό αίτημα online. Δεν χρειάζεται να ψάξουν για τα κατσαβίδια που βρίσκονταν μέσα στην αρχική συσκευασία, καθώς τα έπιπλα αυτά θα μεταπωληθούν συναρμολογημένα.
Οι υπάλληλοι της IKEA πραγματοποιούν ποιοτικό έλεγχο στα είδη, προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάστασή τους. Εάν είναι σαν καινούργια, ο πελάτης παίρνει δικαίωμα αγοράς ίσο με το 50% της αρχικής αξίας του είδους που επέστρεψε. Το ποσό του δικαιώματος αγοράς διαμορφώνεται στο 40% της αρχικής αξίας για τα έπιπλα που έχουν λίγες γρατζουνιές και στο 30% για εκείνα που έχουν πολλές γρατζουνιές.
Το πρόγραμμα αυτό δοκιμάστηκε στην Αυστραλία και στην Πορτογαλία, καθώς και σε καταστήματα της Σκωτίας, όπου οι πελάτες επέστρεψαν 10.000 είδη σε λιγότερο από ένα μήνα.
IKEA: Το μεγάλο ρίσκο – Η νέα κίνηση στα Intersport και ο κίνδυνος
Δυναμικές κινήσεις από τον όμιλο Fourlis, αλλά υπάρχουν και… λακούβες. Έμφαση στο e-commerce. Πώς προχωρά το πλάνο για το νέο logistics center στα Οινόφυτα
Την ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ (5-10 χιλ. τετραγωνικά) αλλά και των «city ΙΚΕΑ» (1-2 χιλ. τετραγωνικά) θα επιταχύνει ο Όμιλος Fourlis στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Ομίλου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για την περυσινή χρήση, το πρώτο μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (8.000 τ.μ. περίπου) ξεκίνησε τη λειτουργία του στο τρίτο τρίμηνο του 2020 στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ το πρώτο μικρού μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ (επιφάνειας 1.850 τ.μ.) στον Πειραιά, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2021.
Τα αποτελέσματα για αυτό το νέο τύπο καταστημάτων ΙΚΕΑ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά – για το διάστημα που έμεινε ανοικτό, πριν από τη νέα απαγόρευση λειτουργίας στην Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 – και μέσα στο επόμενο διάστημα το μοντέλο των… «μικρομεσαίων« ΙΚΕΑ θα επεκταθεί, με στόχο να φέρουν την ΙΚΕΑ πιο κοντά στον καταναλωτή.
Αρχικά, το concept των «ΙΚΕΑ πόλης» που θα φιλοξενεί περί τους 1.000 κωδικούς, μετά τον Πειραιά αναμένεται να επεκταθεί στην Πάτρα, την Κρήτη (Ηράκλειο), στη Σόφια, αλλά και στην Αθήνα και άλλα σημεία. Όπως αναφέρθηκε στη τηλεδιάσκεψη, μέσα στο 2021 αναμένονται δύο city IKEA, σε Σόφια και Αθήνα.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη μείωσης κατά το ήμισυ της επιφάνειας των δύο ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Γιάννενα, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας για ορισμένα καταστήματα του δικτύου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μέρος της επιφάνειας θα υπενοικιαστεί, όπως ήδη συμβαίνει με την Η&Μ στο κτίριο που στεγάζει τα ΙΚΕΑ στα Γιάννενα.
Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες που ο Όμιλος λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5.000 -12.000 τ.μ. και δέκα καταστήματα μικρού μεγέθους 1.000 –2.000 τ.μ την επόμενη πενταετία.