Super Market Pass: Η αίτηση στο gov.gr για το Food Pass – Υπολογίστε πόσα χρήματα θα πάρετε

Super market pass: Πώς θα κάνετε αίτηση για να πάρετε το νέο «κουπόνι» για το σούπερ μάρκετ. Τα εισοδηματικά κριτήρια και όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Με φόντο τον διψήφιο πληθωρισμό που «στραγγαλίζει» τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα ελάχιστο προεκλογικό κουπόνι για σούπερ μάρκετ. Το Food Pass, έγινε στην ουσία Market Pass και δεν πρόκειται για μετρητά που θα μπορούν να ξοδεύουν οι δικαιούχοι σε αγορές τροφίμων, αλλά έκπτωση που θα επιστρέφεται ανάλογα με τα χρήματα που ξοδεύουν.

Η αρχική ανακοίνωση που έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, μπέρδεψε τα πράγματα, καθώς εκ παραδρομής έγινε αντιληπτό ότι θα δοθεί Food Pass 220 ευρώ, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών με άμεση ανακοίνωσή του διευκρίνισε κάπως το τοπίο.

Σε απλά λόγια, για έξι μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2023, το κράτος θα καλύπτει το 10% των εξόδων για σούπερ μάρκετ, αλλά με πολύ συγκεκριμένα όρια αγορών και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Επί της ουσίας, όσοι είναι δικαιούχοι, θα κάνουν μια αίτηση στο gov.gr και θα έχουν μια ψηφιακή κάρτα στο κινητό. Κάνοντας ελάχιστες αγορές 220 ευρώ τον μήνα, θα παίρνουν πίσω το 10%, δηλαδή 22 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον. Για να φτάσει κανείς τα 100 ευρώ τον μήνα είναι σχεδόν αδύνατο.

Από το νέο σύστημα δεν εξαιρούνται όσοι θα πάρουν φέτος επιταγή ακρίβειας. Αντιθέτως θα λάβουν και άλλοι που αποκλείστηκαν (π.χ. συνταξιούχοι άνω των 800 ευρώ, άνεργοι μη εγγεγραμμένοι σε ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κ.λπ.).

Αποκλείονται όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση Ε1 φέτος. Ωστόσο λαμβάνεται πρόβλεψη (πρoσαύξηση 5.000 ευρώ) και για όσους δηλώνουν φιλοξενία.

Πιο αναλυτικά:

Market Pass: Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

 • Πίστωση χρημάτων κάθε μήνα σε ψηφιακή άυλη κάρτα. Απαιτείται smartphone κινητό με υπηρεσία ανέπαφων πληρωμών NFC.

Η πληρωμή θα γίνεται δεκτή μόνο σε POS καταστημάτων τροφίμων: σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία κ.λπ. Δεν θα «περνούν» αγορές από καταστήματα που έχουν άλλον κωδικό δραστηριότητας (π.χ. πρατήρια καυσίμων, καταστήματα ρούχων κ.λπ.).

Επίσης:

– πληρωμές θα γίνονται δεκτές και σε λαϊκές αγορές, εφόσον οι έμποροι και παραγωγοί που δέχονται τις πληρωμές με POS έχουν Κωδικό Δραστηριότητος σχετικό με τρόφιμα

– καλύπτονται αγορές κάθε είδους, από τα καταστήματα που έχουν κωδικό εμπορίας τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αγοραστούν επίσης, μεταξύ άλλων, χαρτικά, απορρυπαντικά, καθαριστικά από παντοπωλεία, σχολικά είδη, έπιπλα ή ρούχα από σούπερ μάρκετ κλπ.

 • Κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό. Ο δικαιούχος που θα επιλέξει αυτόν τον τρόπο θα λάβει το επίδομα σε 2 τριμηνιαίες δόσεις στο ΑΤΜ. Δεν θα ελέγχεται πού δαπανά τα χρήματα. Το ποσό όμως θα είναι 20% μικρότερο από όσο θα έπαιρνε αν είχε επιλέξει την άυλη κάρτα.

Τα ποσά του Market Pass

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, άυλη κάρτα θα δικαιούνται:

 • Μονομελές νοικοκυριό: 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 132 στο εξάμηνο (105 αν μπει σε ΙΒΑΝ)
 • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο (153 αν μπει σε ΙΒΑΝ)
 • Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο (153 σε ΙΒΑΝ)
 • Μονογονεϊκή με 2 παιδιά: 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο (202 σε ΙΒΑΝ)
 • Ζευγάρι με 1 παιδί: 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο (202 σε ΙΒΑΝ)
 • Ζευγάρι με 2 τέκνα: 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 312 στο εξάμηνο (250 σε ΙΒΑΝ)
 • Ζευγάρι με 3 εξαρτώμενα τέκνα: 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 372 το εξάμηνο (298 σε ΙΒΑΝ)
 • Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 432 το εξάμηνο (345 σε ΙΒΑΝ)
 • Ζευγάρι με 4 εξαρτώμενα τέκνα: 100 ευρώ μηνιαία ενίσχυση ή 600 το εξάμηνο (480 σε ΙΒΑΝ)

Τα ποσά αυτά σχεδιάστηκαν ώστε να αντιστοιχούν στο 10% μιας μέσης δαπάνης για σούπερ μάρκετ που υπολογίστηκε, για παράδειγμα, για 4μελή οικογένεια σε περίπου 500 ευρώ τον μήνα, ή 1.000 ευρώ για 9μελη οικογένεια κ.λπ.

Food Pass: Βήμα-βήμα η διαδικασία στο gov.gr

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα στο Fuel Pass ζητούσε να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

 • Διεύθυνση email
 • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
 • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Για το Fuel Pass η πίστωση της ενίσχυσης στην άυλη ψηφιακή κάρτα γινόταν εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.

Επιταγή ακρίβειας: Πότε είναι η πληρωμή

Έως τις 20 Δεκεμβρίου γίνεται προσπάθεια να δοθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

 • στους ευάλωτους συνταξιούχους
 • στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
 • στους ανασφάλιστους υπερήλικες
 • στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • στους μακροχρόνια ανέργους, και
 • στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Ποιοι θα πάρουν «διπλή» την επιταγή ακρίβειας

Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος.

Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, έως 1.400 ευρώ (και οι δύο σύζυγοι), και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ, σύνολο 500 ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα.

Άτυπο «Δώρο Πάσχα 2023» – Πόσα λεφτά είναι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, το νέο έκτακτο επίδομα θα είναι κατά 50 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με πέρσι και θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ.

Πρόκειται για την περίφημη επιταγή ακρίβειας, που από ότι φαίνεται εξετάζεται από τώρα να δοθεί ξανά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα του 2022 η πληρωμή έγινε τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.

Δώρο Χριστουγέννων 2022: Πότε μπαίνει

Το Δώρο Χριστουγέννων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ο εργοδότης, ωστόσο, μπορεί και νωρίτερα να καταβάλλει το δώρο Χριστουγέννων.