Δεν είναι φάρσα: Μοιράζουν δωρεάν σπίτια σε όλη την Ελλάδα – Το «κόλπο» που κρατούσαν κρυφό

Τη δυνατότητα να πάρουν δωρεάν ολόκληρα σπίτια έχουν χιλιάδες ιδιώτες. Ένα μέτρο που είχε μπει στο ντουλάπι για πάνω από 1,5 χρόνο. Πώς θα το αποκτήσει κάποιος και μέσω ΟΑΕΔ.

Δεν είναι καθόλου πλάκα, υπάρχει η δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να πάρουν δωρεάν σπίτι το επόμενο διάστημα. Ο τρόπος είναι απλός και έχει ανακοινωθεί από το 2022.

Μιλάμε για το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουν τεθεί περίπου 1.600 ακίνητα σε ολόκληρη την επικράτεια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Αφορά τη «σύμπραξη φορέων της γενικής κυβέρνησης με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος».

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μοντέλο ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο του οποίου φορείς του Δημοσίου θα παραχωρούν σε ιδιώτες, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, οικόπεδα προς οικοδόμηση, με τον ανάδοχο να εκμισθώνει υποχρεωτικά σε δικαιούχους προγραμμάτων στέγασης το 30% έως 60% του συνόλου του κτιρίου που θα ανεγείρει.

Μετά τη λήξη της σύμβασης τα ακίνητα θα παραδίδονται στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι εκτός από οικόπεδα του Δημοσίου το πρόγραμμα αφορά και υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις που παραμένουν αναξιοποίητες.

Για την καταγραφή των ακινήτων, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει, θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η διαδικασία θα «τρέξει» σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Επισημαίνεται ότι, όπως προαναφέρθηκε, ο αριθμός των ακινήτων που ανήκουν στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τα οποία εξετάζονται για ενδεχόμενη αξιοποίησή τους στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» εκτιμάται σε περίπου 1.600, με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι κατά τόπους Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Σημειώνεται ότι πέραν του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής εμπλέκεται και η ΔΥΠΑ, που ως ΟΑΕΔ είχε διαδεχθεί τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ο οποίος καταργήθηκε αιφνιδιαστικά με το δεύτερο μνημόνιο, τον Φεβρουάριο του 2012.

Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 το υπουργείο Εργασίας σημείωνε ότι η ΔΥΠΑ διαθέτει 2.543 ακίνητα, εκ των οποίων τα 580 κρίνονται κατάλληλα προς αξιοποίηση. Διαθέτει, μάλιστα, και εντός σχεδίου ακίνητα που θεωρούνται κατάλληλα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οικόπεδα 11 στρεμμάτων στην Κηφισιά, 20 στρεμμάτων στην Παιανία, 40 στρεμμάτων στη Λάρισα, 28 στρεμμάτων στην Ξάνθη και 74 στρεμμάτων στον Βόλο (υπό ένταξη).

Σπίτια με 1 ευρώ: Δεν είναι ψέμα! Πώς έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία στα ακίνητα

Σπίτια με 1 ευρώ: Πώς η Ιταλία έδωσε ζωή σε εγκαταλελειμμένα χωριά. Στην πόλη Μουσομέλι, μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια πουλήθηκαν σχεδόν 300 σπίτια – περίπου το 95% του αποθέματος κατοικιών με μόλις ένα ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όλα ξεκίνησαν με μια δελεαστική προσφορά: σπίτια σε μια γραφική πόλη της Σικελίας, με μόλις ένα ευρώ.

Η πόλη Μουσομέλι είναι ένα μικρό χωριό της Σικελίας, στη νότια Ιταλία, με ιστορία, που χρονολογείται από το Μεσαίωνα. Είναι γνωστή για τα στενά γραφικά σοκάκια της, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και το εντυπωσιακό κάστρο Mussomeli, που χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Πολλά μικρά χωριά στην Ιταλία έχουν υιοθετήσει την πρακτική «1 Euro Houses», ή αλλιώς, σπίτια με ένα ευρώ, με σκοπό να αναζωογονήσουν εγκαταλελειμμένες περιοχές και να προσελκύσουν νέους κατοίκους.

Οι όροι της συμφωνίας μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το χωριό και τις συνθήκες, αλλά συνήθως οι αγοραστές υποχρεούνται να ανακαινίσουν το ακίνητο, και δεσμεύονται, ότι θα το αξιοποιήσουν ως κύρια κατοικία, για τουλάχιστον ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει πολλά άτομα, που ενδιαφέρονται να ζήσουν σε παραδοσιακά ιταλικά χωριά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της πόλης Μουσομέλι, η εν λόγω πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2017 και πυροδότησε μια συνολική αναζωογόνηση της άλλοτε υποβαθμισμένης περιοχής, προσελκύοντας τουρίστες, απομακρυσμένους εργαζόμενους και επενδύσεις στην περιοχή.

Ο Τότι Νιγκρέλι, δήλωσε στο Business Insider, ότι πριν από την εφαρμογή του προγράμματος, η πόλη βρισκόταν στα πρόθυρα της εγκατάλειψης.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός μειώθηκε σταδιακά από 25.000 σε περίπου 10.000, καθώς οι κάτοικοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών αφήνοντας πίσω δεκάδες άδεια σπίτια, ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη.

Όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα, η ανταπόκριση ήταν συντριπτική, δήλωσε ο αντιδήμαρχος. Ειδικότερα, μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια πουλήθηκαν σχεδόν 300 σπίτια – περίπου το 95% του αποθέματος κατοικιών με μόλις ένα ευρώ, έκαστο. «Τώρα βλέπουμε πολλούς ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, παρατηρήθηκε δεκαπλάσια αύξηση του τουρισμού. Η πρόσφατη ανάπτυξη της πόλης προσέλκυσε, επίσης σημαντικές επενδύσεις – δεκάδες εκατομμύρια ευρώ – από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε ο Νιγκρέλι.

Τα κεφάλαια αυτά προορίζονται για νέους δρόμους και την αναδιαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Παλιάς Πόλης, εξηγεί.

Σπίτια με 1 ευρώ: Όλοι οι πολίτες έχουν πάθει το ίδιο – Δείτε τι γίνεται στα σπίτια

Άμεση η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής (γράφημα). Στεγαστική κρίση: Το 45,5% των πολιτών ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική κρίση, αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή. Το σύνολο των δεικτών της Eurostat κατατάσσουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης για τουλάχιστον 6 συναπτά έτη στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Αναδεικνύοντας, την άμεση ανάγκη υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κόστους στέγασης.

Μέτρα που θα αφορούν τόσο τους ιδιοκτήτες – δανειολήπτες που λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων, η μηνιαία δόση του στεγαστικού τους δανείου αυξήθηκε ακόμη και κατά 30%, όσο και τους ενοικιαστές που στα μεγάλα αστικά κέντρα, το κόστος στέγασης αγγίζει το σύνολο ενός καλού μισθού αν αφορά κατοικία κατάλληλη για οικογένεια και το 60%-70% του μισθού αν αφορά ακίνητο κατάλληλο για εργένηδες ή/και φοιτητές.

Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα καταγραφεί ότι, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Οι Έλληνες σύμφωνα με την Eurostat είχαν τον πέμπτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα (9.520€) το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, τη στιγμή που το 26,3% των Ελλήνων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2023, εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Το 30,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε, με τον μέσο όρο της μείωσης στο 24,7%. Για το 60,6% των νοικοκυριών το εισόδημα δεν επαρκεί και περιορίζει τις δαπάνες του.

Επτά στα 10 νοικοκυριά επηρεάζεται σημαντικά από τις αυξήσεις στα τρόφιμα.

Στο σύνολο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μεσοσταθμικά για 23 ημέρες, ενώ για τα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα τελειώνει πριν από το τέλος του μήνα (60,7%), αυτό επαρκεί μεσοσταθμικά για 19 ημέρες.

Αύξηση κατά 9,1 μονάδες των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας

Οι καθυστερήσεις σε λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, ενοικίων ή υπηρεσιών κοινής ωφελείας είναι μια άλλη ένδειξη ότι το κόστος στέγασης μπορεί να είναι πολύ υψηλό.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές και τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2022, το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας στην ΕΕ μειώθηκε από 12,4% το 2010 σε 9,2% το 2022. Τα ποσοστά μειώθηκαν σε 22 κράτη μέλη και αυξήθηκαν σε 5.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα το 45,5% των ατόμων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των 29 χωρών της Ε.Ε., όταν το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 9,2%.

Δηλαδή, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας μας ζει σε νοικοκυριά που έχουν καθυστερήσεις σε έξοδα που είναι άμεσα σχετιζόμενα με τη στέγαση.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση κατά 9,1 μονάδων σε σχέση με το 2021 (36,4%), αντιστοιχεί σε περίπου 910.000 περισσότερα άτομα .

Στη λίστα με τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά για το 2022, ακολουθεί η Βουλγαρία (19,9%), η Ρουμανία (18,4%), η Κροατία (15,7%). Το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στην Τσεχία (2,7%), Ολλανδία (2,9%), Βέλγιο(4,2%) και Αυστρία (4,7%).

Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης, αναμένουμε ραγδαία αύξηση του ποσοστού των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφελείας στη χώρα μας.

Άμεση η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής

Στη χώρα μας, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση του κόστους κατασκευής που πιέζει αυξητικά τις τιμές πώλησης, η αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, το κόστος ενέργειας και γενικότερα η αύξηση του κόστους διαβίωσης, συρρικνώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Απαιτείται να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά ή μόνο τους νέους ηλικιακά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, αφετέρου όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.

Μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες (όχι εργατικές).Η κοινωνική κατοικία αντιπροσωπεύει μορφές παρεμβάσεων- κατασκευή, ρυθμιστικά μέτρα κλπ., της εθνικής κυβέρνησης ή/και των τοπικών αρχών στην αγορά κατοικίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων.

Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής.