Σταματήστε να τρώτε στέβια αμέσως: Έκτακτη προειδοποίηση του ΠΟΥ για καρκίνο

Υγεία: Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν κι επίσημα πλέον τα τεχνητά γλυκαντικά, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου προκειμένουν να μην χρησιμοποιούνται και ιδιως μακροχρόνια καθώς «πυροδοτούν» την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.

Ο ΠΟΥ εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην καταναλώνουν γλυκά χωρίς ζάχαρη με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση ασθενειών μη μεταδοτικών (ΜΣΝ), καθώς τα γλυκαντικά μπορούν να αποβούν εξίσου επικίνδυνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το news4health, ο οργανισμός προέβη Δευτέρα (15/05) σε επίσημη ανακοίνωση των ευρημάτων μιας συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων που υποδηλώνουν πως η χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν προσφέρουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή σε παιδιά, αντίθετα προκαλούν παρενέργειες στην υγεία.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, που δημοσίευσε ο ΠΟΥ, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, μέχρι και θνησιμότητα στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν βοηθά στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», ανέφερε ο Dr. Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Ασφάλεια των Τροφίμων.

«Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) δεν είναι απαραίτητα καθώς δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση τους, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους» πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες, για όλα τα συνθετικά, φυσικά ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που βρίσκονται είτε σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά είτε πωλούνται μόνα τους για προσθήκη σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές.

Τα γλυκαντικά αυτά που χρειάζονται προσοχή περιλαμβάνουν τις εξής γλυκαντικές ύλες:

Ακεσουλφάμη καλίου
Ασπαρτάμη
Αντβαντάμη
Κυκλαμικά
Νεοτάμη
Σακχαρίνη
Σουκραλόζη
Στέβια και παράγωγα στέβιας

Η σύσταση αυτή δεν ισχύει για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμα, κρέμα δέρματος και φάρμακα, ή για σάκχαρα χαμηλών θερμίδων και αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα ζάχαρης που περιέχουν θερμίδες και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται «επικίνδυνα»

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως επειδή η σχέση που παρατηρείται στα στοιχεία μεταξύ των γλυκαντικών και των αποτελεσμάτων της νόσου μπορεί να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης αυτών των γλυκαντικών, η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, ακολουθώντας τις διαδικασίες για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών.

Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ για τα γλυκαντικα χωρίς ζάχαρη (NSS) αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και μελλοντικών κατευθυντήριων γραμμών για υγιεινές δίαιτες που στοχεύουν στη θέσπιση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου για ΜΜΝ παγκοσμίως.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Καμπανάκι» και από πολλούς επιστήμονες για πιθανή εμφάνιση καρκίνου

Επιστήμονες έχουν και εκείνοι επιστήσει την προσοχή στα άτομα που χρησιμοποιούν στην διατροφή τους τεχνητά γλύκαντικά, προειδοποιώντας πως με την κατανάλωση τους υπάρχει πιθανός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Συγκεκριμένα, στηριζόμενοι σε μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 100.000 ενήλικες Γάλλους συμμετέχοντες, παρατήρησαν πως τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην είναι τόσο καλά τελικά για την υγεία.

Αυτή η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από τους Charlotte Debras, Mathilde Touvier και τους συναδέλφους τους στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο».

Υγεία: Μην χρησιμοποιείτε αυτά τα σκεύη

Μια νέα έρευνα προκαλεί σοκ για απλά αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Τα τηγάνια, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης συνδέονται με την υπογονιμότητα των γυναικών προειδοποιεί νεα αμερικανικη μελέτη με αντικείμενο τις γνωστές τοξικές χημικές ουσίες PFAS, ύποπτες εδώ και χρόνια για καρκίνο, στειρότητα αλλά και αυτισμό.

Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) κρύβονται στα μαγειρικά σκεύη, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης και τελικά στο αίμα των γυναικών, που προσπαθούσαν να συλλάβουν – με αποτέλεσμα να έχουν έως και 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ζωντανό μωρό, σύμφωνα με ερευνητές από τον οργανισμό υγείας “Mount Sinai” στη Νέα Υόρκη.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματα στο περιοδικό Science of The Total Environment, ο συγγραφέας Dr Nathan Cohen, τόνισε, ότι θα η μελέτη πρέπει να χρησιμεύσει ως «καμπανάκι» αφύπνισης.

Η ουσία PFAS μπορεί να διαταράξει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και έχει συνδεθεί με καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και αυξημένους κινδύνους για ενδομητρίωση καθώς και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε προηγούμενες μελέτες.

Αυτό που προσθέτει η μελέτη είναι ότι το PFAS μπορεί επίσης να μειώσει τη γονιμότητα σε γυναίκες που είναι γενικά υγιείς και προσπαθούν φυσικά να συλλάβουν, σημείωσε ο Cohen σε δηλώσεις του που επικαλείται η Daily Mail.

Τα παράγωγα πολυφθοροαλκυλίου βρίσκονται σε μια σειρά από καθημερινά είδη: από αντικολλητικά σκεύη, ρούχα, συσκευασίες τροφίμων, χαλιά και χρώματα έως και καθημεριινά προϊόντα περιποίησης.

Είναι χημικές ουσίες, σχεδιασμένες για να κάνουν τις επιφάνειες ανθεκτικές στους λεκέδες και στο νερό. Δεν διασπώνται φυσικά στο περιβάλλον και έτσι χαρακτηρίζονται ως «παντοτινά χημικά».

Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 1.032 γυναίκες, που προσπαθούσαν να αποκτήσουν μωρό και είχαν μέσo όρο ηλικίας τα 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα για 15 συγκεκριμένα είδη PFAS και στη συνέχεια παρακολούθησαν κάθε γυναίκα για τουλάχιστον ένα χρόνο για να δουν αν είχε συλλάβει με επιτυχία.

Υγεία: Αυτά είναι τα τρόφιμα-δηλητήριο

Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα, οι ερευνητές ανέλυσαν 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.

Τα βατόμουρα, αγαπητά από τους διατροφολόγους για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, έχουν προστεθεί στα πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινα φασόλια στη φετινή “βρώμικη δωδεκάδα” των μη βιολογικών προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας.

Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα στα προϊόντα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο, ένας κατάλογος προϊόντων ελέγχεται από υπαλλήλους του USDA, οι οποίοι πλένουν, καθαρίζουν ή τρίβουν τα φρούτα και τα λαχανικά όπως θα έκαναν οι καταναλωτές, προτού τα τρόφιμα εξεταστούν για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Όπως και το 2022, οι φράουλες και το σπανάκι συνέχισαν να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της “βρώμικης δωδεκάδας”, ακολουθούμενα από τρία χόρτα – λάχανο, κολλάρδα και μουστάρδα.

Ακολουθούν τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, οι πιπεριές και οι καυτερές πιπεριές και τα κεράσια.

Τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια βρίσκονταν στην 11η και 12η θέση του καταλόγου.

Συνολικά 210 φυτοφάρμακα βρέθηκαν και στα 12 τρόφιμα
Το λάχανο και τα χόρτα μουστάρδας περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων – 103 είδη – και ακολούθησαν οι καυτερές και οι πιπεριές με 101 είδη.

«Ορισμένες από τις δοκιμές του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.

«Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εκ κατασκευής», δήλωσε η Jane Houlihan, πρώην ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας της EWG. Δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν εξίσου πολλά τοξικά βαρέα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν τόσα τοξικά μέταλλα όσα και οι επιλογές που αγοράζονται στο κατάστημα, λέει η έκθεση.

«Προορίζονται να βλάψουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Houlihan, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής έρευνας για το Healthy Babies, Bright Futures, μια οργάνωση αφιερωμένη στη μείωση της έκθεσης των μωρών σε νευροτοξικές χημικές ουσίες.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα.

Οι καταναλωτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν συμβατικά καλλιεργούμενα λαχανικά και φρούτα από το Clean 15 της EWG, έναν κατάλογο καλλιεργειών που βρέθηκαν με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχεδόν το 65% των τροφίμων της λίστας δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων
Λίστα που δημοσιεύθηκε το 2023 από το λιγότερο προς το περισσότερο μολυσμένο λαχανικό:

Αβοκάντο

Γλυκό καλαμπόκι

Ανανάς

Κρεμμύδια

Παπάγια

Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια

Σπαράγγια

Πεπόνι

μελιτζάνα

Ακτινίδια

Λάχανο

Μανιτάρια

Μάνγκο

Γλυκοπατάτες

Καρπούζι

Καρότα

Τα αβοκάντο βρέθηκαν και φέτος στην κορυφή της λίστας των λιγότερο μολυσμένων προϊόντων του 2023, ακολουθούμενα από το γλυκό καλαμπόκι στη δεύτερη θέση.

Ο ανανάς, τα κρεμμύδια και η παπάγια, τα κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια, τα σπαράγγια, το πεπόνι μελιτζάνα, το ακτινίδιο, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, το καρπούζι και τα καρότα αποτέλεσαν την υπόλοιπη λίστα.

Γιατί τα επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων να είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;

Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση “σκόπιμα παραποιεί” τα στοιχεία του USDA.

«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», δήλωσε ο Novak μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί δισταγμό και σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να επιλέγουν να παραλείπουν εντελώς τα φρέσκα προϊόντα».

Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων, μια ένωση του κλάδου, δήλωσε στο CNN ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.

Πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε μην τα παραλείπετε, λένε οι ειδικοί.

Αντιθέτως, αποφύγετε τα περισσότερα φυτοφάρμακα επιλέγοντας να τρώτε βιολογικά προϊόντα.

Αν και τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά, η πλειονότητα έχει ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων.