ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Τα κρούσματα σε Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, Lidl, My Market

Σούπερ μάρκετ: Η πανδημία του κορονοϊού έχει «γονατίσει» τη χώρα και κάθε κλάδο και φυσικά τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Έτσι, σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στα σούπερ μάρκετ προχώρησε για μια ακόμη φορά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, με αφορμή τον θάνατο από κορονοϊό εργαζόμενου σε κατάστημα του Σκλαβενίτη στον Πειραιά.

Όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Ντίνα Γκογκάκη:

«Η απώλεια του συναδέλφου μας δε μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο ή μεμονωμένο γεγονός. Ο συνάδελφος μας δεν έφυγε από τη ζωή λόγω ατομικής ανευθυνότητας μιας που συνεχίζει ακλόνητη η μεταφορά της ευθύνης στον καθένα από εμάς.

Ο συνάδελφος έφυγε από κορονοϊό την Κυριακή όταν τη Δευτέρα ήταν κανονικά στο πόστο του, όταν στο ίδιο κατάστημα αυτή τη στιγμή μετράμε επιπλέον 4 κρούσματα και τα οποία αυξάνονται.

Έχει σημασία να τονίζουμε κάθε φορά ότι οι εργαζόμενοι στα super market είναι οι εργαζόμενοι που ένα χρόνο τώρα δουλεύουν ασταμάτητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην ουσία σε συνθήκες θανάτου, δε γνωρίζουν αν θα γυρίσουν υγιείς πίσω στα σπίτια τους.

Τα κυβερνητικά λόγια περί ηρωισμού καίγονται καθημερινά στα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά και στην αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας να στηρίξει επαρκώς την υγεία του λαού», πρόσθεσε η κ. Γκογκάκη

«Στα καταστήματα που υπάρχουν κρούσματα η ενημέρωση σε προμηθευτές και καταναλωτές είναι ανύπαρκτη. Στο κατάστημα του συναδέλφου που χάσαμε η συγκεκριμένη αλυσίδα άνοιξε την επόμενη μέρα το κατάστημα σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Δεν ενημέρωνε καν για την ύπαρξη κρουσμάτων πόσο περισσότερο για τον θάνατο του συναδέλφου τους προμηθευτές που έμπαιναν στο κατάστημα αμέριμνοι», τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής Γιάννης Παπαδάς

Σούπερ μάρκετ: Τα κρούσματα ανά σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα

Η Αγγελική Δρακοντάδη, μέλος του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για τα κρούσματα σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.

Αναλυτικά:

  • Σκλαβενίτης: 54 κρούσματα σε 12 καταστήματα και ένας θάνατος
  • Lidl: Σε δύο καταστήματα τρία κρούσματα
  • ΑΒ Βασιλόπουλος: Σε τρία καταστήματα έξι κρούσματα
  • My market -Metro: Πέντε κρούσματα στις κεντρικές αποθήκες και εφτά κρούσματα σε κατάστημα των βορείων προαστίων.
  • Market in: Τρία κρούσματα στα κεντρικά γραφεία
  • Γαλαξίας: Τέσσερα κρούσματα σε κατάστημα των νοτίων προαστίων.
  • Praktiker: Εφτά κρούσματα που βρίσκονται και στα τέσσερα καταστήματα.
  • Leroy Merlin: Εφτά κρούσματα.

Όπως είπε η κ. Δρακοντάδη, «κρούσματα υπάρχουν σε αποθήκες όπως ΑΝΕΔΥΚ, Κρητικός, Διακίνηση, Σαρμέτ».

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αγόρασαν περισσότερο οι Έλληνες το 2020

Ένας στους τέσσερις καταναλωτές, χρήστες του διαδικτύου, πραγματοποιεί πλέον αγορές από online σούπερ μάρκετ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019, έφτανε το 1-2%. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης του κορονοϊού, με τους καταναλωτές να ρίχνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στην αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε μία χρονιά κατά την οποία τα Οnline σούπερ μάρκετ κατέγραψαν ανάπτυξη – ρεκόρ, «κερδίζοντας» εν μέσω πανδημίας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι αλλαγές ήταν εξίσου σημαντικές και όσον αφορά στα προϊόντα με τα οποία γεμίζει πλέον το ηλεκτρονικό καλάθι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Convert Group, το 2020 ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των Online σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, σημείωσε αύξηση 262% και έφτασε τα 163 εκατ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη των στελεχών της εταιρείας τον Ιούλιο του 2020 ήταν για συνολικά 100 εκατ. στο τέλος τους έτους. Έτσι πλέον, το μερίδιο των ηλεκτρονικών αγορών στον συνολικό τζίρο του κλάδου έφτασε, την περασμένη χρονιά, το 1,8% έναντι μόλις 0,4% το 2019.

Αν και τους πρώτους μήνες της πανδημίας οι καταναλωτές περισσότερο λόγω των συνθηκών και όχι τόσο από επιλογή, στράφηκαν στα ηλεκτρονικά σούπερ μαρκέτ και αντίστοιχα ο κλάδος δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για τη ραγδαία ανάπτυξη, οι επόμενοι μήνες έδειξαν ότι η νέα αυτή συνήθεια ήρθε για να μείνει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των Online σούπερ μάρκετ κορυφώθηκε τον τελευταίο μήνα του έτους τον Δεκέμβριο, όπου καταγράφηκε αύξηση 669% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Επιπλέον, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Convert Group, οι καταναλωτές άρχισαν να προσθέτουν στο ηλεκτρονικό τους καλάθι προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως φρέσκα και κατεψυγμένα τρόφιμα, που μέχρι το 2019 δεν ήταν στις κύριες προτιμήσεις τους. Άρχισαν δηλαδή να εμπιστεύονται τα Οnline σούπερ μάρκετ για τα συνολικά ψώνια της εβδομάδας και όχι για κάποια μεμονωμένα προϊόντα. Σ’ αυτό βέβαια βοήθησε και το γεγονός ότι ο μεγάλες αλυσίδες βλέποντας τη νέα τάση των καταναλωτών, προχώρησαν άμεσα σε σημαντικές επενδύσεις στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, βελτιώνοντας τόσο τις υποδομές τους όσο και τους χρόνους παράδοσης.

Έτσι, το 2020, οι Οnline πωλήσεις σε φρέσκα τρόφιμα κατέγραψαν αύξηση 486% τους μήνες της πρώτης καραντίνας (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) και 658% τους μήνες της δεύτερης (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος), σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019.

Αναλυτικά ανά κατηγορία και σε σχέση με το 2019, καταγράφηκε άνοδος 494% σε κατεψυγμένα τρόφιμα, 446% σε φρέσκα τρόφιμα, 420% σε προϊόντα αρτοποιίας, 397% σε συσκευασμένα τρόφιμα, 363% σε καλλυντικά και είδη περιποίησης, 337% σε ποτά και αναψυκτικά, 302% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, 233% σε προϊόντα για κατοικίδια και 88% σε προϊόντα περιποίησης για παιδιά.

Το μέσο ηλεκτρονικό «καλάθι» στην αρχή του έτους διαμορφώθηκε στα 100 ευρώ και μειώθηκε στα 80 ευρώ τους τελευταίους μήνες. Άλλωστε όσο περνούσε ο καιρός, οι καταναλωτές προσαρμόζονταν σιγά σιγά στις νέες συνθήκες και έκαναν πιο μικρές παραγγελίες ενώ και η ανταπόκριση των σούπερ μάρκετ βελτιώθηκε σε σχέση με τους πρώτους μήνες.

Όσον αφορά τέλος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τα επώνυμα προϊόντα φαίνεται ότι κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας των οποίων το μερίδιο αξίας στο ηλεκτρονικό καλάθι έχει μειωθεί από το 14,2% το 2017 στο 12,1% το 2020.

Σούπερ Μάρκετ: Ποιος κάνει πόλεμο σε Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη, Lidl και My Market

Μπροστά σε έναν νέο διαχωρισμό βρίσκεται το λιανεμπόριο, απόρροια των αναγκών που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και των αποφάσεων που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται από την Πολιτεία σχετικά με το ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι. Έτσι, ενώ μέχρι πρόσφατα ζούσαμε τον βασικό διαχωρισμό μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» του λιανεμπορίου, πλέον ζούμε τον ακόλουθο διαχωρισμό: από τη μία πλευρά τα σούπερ μάρκετ και από την άλλη όλο το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Στη μέση, ανήμπορος βρίσκεται ο καταναλωτής, ο οποίος, λόγω του ανοιγοκλεισίματος της αγοράς, καλείται να καλύψει με διαφορετικούς τρόπους τις ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα ταλαιπωρείται από αποφάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο περισσότερο να αμβλύνουν τις αντιδράσεις της μίας πλευράς, παρά να περιορίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Διακόπτουμε την λειτουργία του click inside που αποδεδειγμένα επιφέρει λιγότερο από 1% υγειονομική επιβάρυνση σε σχέση με το click away, χωρίς πριν να έχουμε διασφαλίσει τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κινητικότητας στο δημόσιο χώρο από άσκοπες μετακινήσεις, βόλτες, διαδηλώσεις, μεγάλες αγορές τροφίμων και σχολεία», ήταν η αντίδραση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) κ. Σταύρου Καφούνη, μετά τις ανακοινώσεις για λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική και σε άλλες μεγάλες περιοχές της χώρας μόνο με τη μέθοδο του click away. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΕΣΑ βάζει στο στόχαστρο τα σούπερ μάρκετ. Στις 28 Ιανουαρίου σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων.

Τον Νοέμβριο, βεβαίως, κατά το δεύτερο μεγάλο lockdown ήταν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) που είχε ζητήσει -και το πέτυχε τελικά- να μην πωλούν διαρκή προϊόντα τα σούπερ μάρκετ (είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.) για όσο διάστημα ήταν κλειστά τα φυσικά καταστήματα στο λιανεμπόριο. Η απαγόρευση επιβλήθηκε στα σούπερ μάρκετ, κάτι που συνέβη και τώρα, διατηρούν όμως το δικαίωμα να διαθέτουν τα είδη αυτά τόσο από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα όσο και με τη μέθοδο του click away.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 και παρά την απαγόρευση που επιβλήθηκε κατά το δεύτερο lockdown συνολικά οι πωλήσεις των διαρκών αγαθών στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2019 κατά 10,7% (στοιχεία Nielsen). Ειδικά οι αλυσίδες που διαθέτουν πολλά υπερμάρκετ, καταστήματα όπου συνήθως υπάρχουν πολλές κατηγορίες των διαρκών αγαθών (ή αλλιώς είδη bazaar) κέρδισαν πολλούς νέους πελάτες ακριβώς για τον λόγο αυτό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κορυφαία αλυσίδα του κλάδου, η «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» (ΕΥΣ) προτίθεται να εντάξει τις κατηγορίες αυτές στο ηλεκτρονικό της κατάστημα το 2022, αφού προηγουμένως κατασκευάσει ένα ειδικό logistics center, αποκλειστικά για τις κατηγορίες αυτές.

Σούπερ Μάρκετ: Μπαράζ «λουκέτων»! Πώς τα προκάλεσαν Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και My Market

Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της κρίσης του κορονοϊού, με τους καταναλωτές να ρίχνουν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους στην αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης. Πώς οι ισχυροί του κλάδου αναγκάζουν τα μπακάλικα να κατεβάσουν ρολά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ένας στους τέσσερις καταναλωτές, χρήστες του διαδικτύου, πραγματοποιεί πλέον αγορές από online σούπερ μάρκετ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019, έφτανε το 1-2%.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ και αποτυπώνει τη ραγδαία ανάπτυξη που κατέγραψε ο κλάδος την περίοδο της πανδημίας, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν, σύμφωνα με την Convert Group, τα 100 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιες συγκριτικά με τα 46,7 εκατ. ευρώ του 2019.

Οι Έλληνες καταναλωτές έβαλαν ξαφνικά στην καθημερινότητα τους τις Online αγορές, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown του περασμένου Μαρτίου, σε μία περίοδο μάλιστα που ο κλάδος δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την απότομη έκρηξη των παραγγελιών. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι μειώνει τη δύναμη των μπακάλικων της γειτονιάς, τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα των μεγάλων αλυσίδων. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι το πρώτο διάστημα η αναμονή στις παραδόσεις έφτανε ακόμη και τον έναν μήνα και τα ηλεκτρονικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ «μπλόκαραν» αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση.

Οι μεγάλες αλυσίδες έσπευσαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που φαινόταν ότι διαμορφώνονται στην αγορά και με επενδύσεις στα online καταστήματα τους αλλά και μέσω συνεργασιών με ηλεκτρονικές πλατφόρμες οι οποίες είχαν ήδη τις κατάλληλες υποδομές, να επιταχύνουν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τους καναλιού, η οποία εάν δεν υπήρχε η πανδημία θα είχε γίνει σαφώς με πιο αργούς ρυθμούς.

Στο δεύτερο lockdown πλέον, τα Online σούπερ μάρκετ λειτουργήσαν χωρίς προβλήματα, με την αντίδραση ωστόσο των καταναλωτών να είναι και πιο ήπια όσον αφορά στις αγορές τους, σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στο Οnline κανάλι διατηρήθηκαν ακόμη και την περίοδο του καλοκαιριού που είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα.

Η πλειονότητα των καταναλωτών πάντως, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ δηλώνει ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή για τις ηλεκτρονικές αγορές ειδών σούπερ μάρκετ είναι η ασφάλεια που τους παρέχουν από τον κορονοϊο, σε σχέση με τις αγορές σε φυσικό κατάστημα. Ένα σημαντικό ποσοστό (63% όσων έχουν ψωνίσει τις τελευταίες 15 μέρες), απαντά ότι τους προσφέρουν ευκολία στις αγορές. Το 41% επίσης σημειώνει ότι με αυτό τον τρόπο, κάνει πιο γρήγορες αγορές και το 24% ότι γίνεται πιο εύκολη η αναζήτηση των προσφορών.

Ένας στους δύο καταναλωτές συνεχίζει να επιλέγει το e-shop της αλυσίδας που προτιμά και ως φυσικό κατάστημα, ενώ το 21% δείχνει να έχει εξοικειωθεί με τις πλατφόρμες (efood, box.gr, delivery.gr) με τις οποίες συνεργάζονται οι μεγάλες αλυσίδες, για να κάνει τις παραγγελίες του. Η επιλογή αυτή πιθανότατα έχει σχέση και με το γεγονός ότι μέσα από τις πλατφόρμες, η παραγγελία παραδίδεται αυθημερόν.

Σημειώνεται τέλος ότι με βάση προηγούμενη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το ύψος των συνολικών επενδύσεων στις οποίες προχώρησαν τα σούπερ μάρκετ εντός του 2020 για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών τους καταστημάτων άγγιξε τα 8 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με στελέχη του κλάδου θα συνεχιστούν και μέσα στο 2021, την ίδια στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνήθεια που απέκτησαν εν μέσω πανδημίας οι Έλληνες καταναλωτές, ήρθε για να μείνει.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago