Σούπερ μάρκετ: Ανακοινώνεται! Σε ποια πρροϊόντα μειώνονται άμεσα οι τιμές

Σούπερ μάρκετ: Περισσότερα επώνυμα προϊόντα μπαίνουν στο «Καλάθι του νοικοκυριού». Από την Τετάρτη 30 Αυγούστου οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ θα διαπιστώσουν μείωση στις τιμές των προίόντων που αφορούν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από το Καλάθι έχουν αφαιρεθεί είδη που δεν είχαν την αναμενόμενη ζήτηση, π.χ. κακάο, σοκολάτα και αντισηπτικά ενώ καθίσταται υποχρεωτική η προσθήκη, τουλάχιστον, ενός επώνυμου προϊόντος (για όσα σούπερ μάρκετ πωλούν επώνυμα προϊόντα) σε ορισμένες κατηγορίες βασικών ειδών διατροφής (π.χ. γαλακτοκομικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά).

Επίσης, προβλέπεται σε χώρο κοντά στα ταμεία, η καθιέρωση ενός δεύτερου σημείου ιδιαίτερης προβολής και πώλησης για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» (για όσα δεν χρειάζονται ψυγείο). Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει – όπου είναι χωροταξικά εφικτό – ειδική προθήκη για τα περισσότερα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», περιλαμβάνονται τα εξής είδη:

 1. Ρύζι
 2. Ψωμί για τοστ
 3. Ψωμί φραντζόλα
 4. Φρυγανιές
 5. Μακαρόνια τύπου σπαγγέτι
 6. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 7. Όσπρια (φακές)
 8. Όσπρια (φασόλια)
 9. Όσπρια (ρεβύθια)
 10. Πάριζα
 11. Γαλοπούλα (αλλαντικά)
 12. Κατεψυγμένα ψάρια
 13. Νωπό χοιρινό
 14. Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου
 15. Νωπό μοσχάρι
 16. Γάλα φρέσκο πλήρες
 17. Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
 18. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
 19. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
 20. Γάλα εβαπορέ
 21. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
 22. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
 23. Τυρί φέτα
 24. Λευκό τυρί
 25. Τυρί γκούντα
 26. Τυρί με χαμηλά λιπαρά
 27. Χυμός τομάτας διατηρημένος
 28. Αυγά
 29. Μαργαρίνες
 30. Ελαιόλαδο
 31. Ηλιέλαιο
 32. Κατεψυγμένα λαχανικά
 33. Λευκή ζάχαρη
 34. Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
 35. Προϊόντα βρώμης
 36. Κρέμα βρεφικής ηλικίας
 37. Γάλα βρεφικής ηλικίας
 38. Ελληνικός καφές
 39. Στιγμιαίος καφές
 40. Γαλλικός καφές
 41. Χυμός πορτοκάλι
 42. Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
 43. Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
 44. Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
 45. Χαρτί κουζίνας
 46. Χαρτί υγείας
 47. Οδοντόκρεμες
 48. Σερβιέτες ή ταμπόν
 49. Σαμπουάν
 50. Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
 51. Πάνες ακράτειας
 52. Πάνες για μωρά
 53. Μωρομάντηλα
 54. Σαμπουάν για μωρά
 55. Τροφές για σκύλους
 56. Τροφές για γάτες.

Σούπερ μάρκετ: Τεράστιες αλλαγές στα ράφια

Σειρά μέτρων στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για στήριξη των καταναλωτών στο περιβάλλον των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας.

Στη συνάντηση εκφράστηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να επικοινωνεί τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τις αλυσίδες:

 • Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.
 • Να καθιερωθεί 2ο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.
 • Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά είδη έχουν ενταχθεί στην περίμετρο εφαρμογής του Νόμου 4818/2021 με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ώστε να μην είναι μεγαλύτερο ανά μονάδα από εκείνο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021).

Στη συνάντηση μετείχαν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας υπό τον πρόεδρό της, Αριστοτέλη Παντελιάδη (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ) και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα, Κώστα Μαυροειδή (Γαλαξίας), του μέλους του ΔΣ, Λάμπρου Παπακοσμά (Σκλαβενίτης) και του γενικού διευθυντή, Απόστολου Πεταλά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

«Το μήνυμά μου προς την Ένωση των Σούπερ Μάρκετ όσο και γενικότερα προς όλους τους παράγοντες στην αγορά (βιομηχανία, χονδρικό και λιανικό εμπόριο) είναι ξεκάθαρο: πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια ορθώνοντας δίχτυ προστασίας απέναντι στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις.

Ως υπουργείο Ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τους αυστηρούς ελέγχους που ενεργούμε σε όλα τα προϊόντα για το μεικτό περιθώριο κέρδους, σε εφαρμογή του Νόμου 4818/2021, την ισχύ του οποίου παρατείναμε έως το τέλος του 2023, με έμφαση στα σχολικά και τα προϊόντα αλευροποιίας, επεξεργαστήκαμε και καταθέτουμε δέσμη θετικών προτάσεων, λογικών και εφαρμόσιμων, που είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσουν τους καταναλωτές και κυρίως τους πιο ευάλωτους.

Επαναλαμβάνω ότι ως κυβέρνηση κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για όλους αυτήν την δύσκολη περίοδο».

Σούπερ μάρκετ: Μεγάλη προσοχή! Μην αγοράσετε ποτέ αυτά τα 7 προϊόντα online

Τα σούπερ μάρκετ πλέον μας δίνουν τη δυνατότητα να αγοράζουμε προϊόντα online ωστόσο δεν είναι όλες οι επιλογές ασφαλείς.

Είτε ζεις σε μια πολυσύχναστη πόλη, είτε έχεις ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, είτε απλώς απεχθάνεσαι να πηγαίνεις στο super-market, το να σου παραδίδονται τα ψώνια σου στην πόρτα σου είναι ίσως η πιο βολική υπηρεσία που θα μπορούσες να έχεις.

Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα καλά πράγματα, έτσι και με την παράδοση των ψώνιων υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα.

Αν είσαι αρκετά ιδιότροπή όσον αφορά τα ψώνια τροφίμων, μπορεί να μην είσαι ικανοποιημένη που κάποιος άλλος επιλέγει τα είδη της λίστας σου.

Το άλλο αρνητικό είναι ότι ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να χαλάσουν ή να καταστραφούν κατά τη μεταφορά, οπότε καλό είναι να αποφεύγεις να αγοράσεις ορισμένα προϊόντα.

Ανάλογα με τον τόπο από τον οποίο παραγγέλνεις, μπορεί να θέλεις να ελέγξεις τον τρόπο με τον οποίο τα συσκευάζουν για την παράδοση.

Αν χρησιμοποιούν παγοκύστες και σακούλες κατάψυξης, μπορείς να αισθάνεσαι σίγουρη ότι τα προϊόντα της παραγγελίας σου θα φτάσουν φρέσκα και κρύα.

Ωστόσο, όταν έχεις αμφιβολίες, απλά πάρε αυτά τα λίγα πράγματα από το κατάστημα.

1.Φρούτα Κάθε ποικιλία πυρηνόκαρπων φρούτων -όπως το ροδάκινο- «μελανιάζει» εξαιρετικά εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να μην είναι καλύτερο να προσθέσεις φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στην παραγγελία παράδοσης. Ωστόσο, αν θέλεις να επωφεληθείτε από κάποια νόστιμα εποχιακά πυρηνόκαρπα φρούτα, τα κεράσια είναι μια πολύ καλή επιλογή για παράδοση, καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητα.

2.Αυγά Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αυγά δεν είναι το καλύτερο αντικείμενο για παράδοση, είναι αρκετά δύσκολο να μην σπάσεις κανένα όταν τα ψωνίζεις μόνη σου.

3.Αβοκάντο Δεν υπάρχει πιο ιδιότροπο φρούτο από το αβοκάντο, γι’ αυτό και σου συνιστούμε πάντα να το διαλέγεις μόνη σου. Ανάλογα με το πότε σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τα αβοκάντο, μπορεί να θέλεις να είναι ώριμα και έτοιμα για κατανάλωση ή να είναι έτοιμα σε λίγες ημέρες.

4.Μαρούλι Υπάρχουν αμέτρητα είδη μαρουλιού, αλλά όλα έχουν ένα κοινό: μαραίνονται όταν δεν διατηρούνται στο ψυγείο. Το να παραγγείλεις μαρούλι ως μέρος της παράδοσης θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό, καθώς μπορεί να μαραθεί και να χαλάσει κατά τη μεταφορά του από το κατάστημα στο σπίτι.

5.Πεπόνι Ομοίως, με το αβοκάντο, το πεπόνι είναι ένα άλλο προϊόν που πρέπει να προσέχεις κατά τη μεταφορά του και σχετικά με την ωριμότητα του. Μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να κόψεις ένα άγουρο πεπόνι, αλλά υπάρχουν κόλπα για να διαλέξεις το τέλειο καρπούζι και πεπόνι. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να ψωνίζεις πεπόνι στο κατάστημα, ώστε να μπορείς να πιάσεις και να δεις τη φλούδα, το βάρος και την κοιλότητα.

6.Ψάρια Είτε αγοράζεις μαγειρεμένο είτε φρέσκο ψάρι, είναι πάντα καλύτερο να το ψωνίζεις στο κατάστημα ή στο ιχθυοπωλείο της περιοχής σου για να διασφαλίσεις ότι δεν θα χαλάσει. Όταν τα ψάρια δεν διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και να προκαλέσουν σοβάρη ασθένεια μετά την κατανάλωσή τους.

7.Κρέας Ακριβώς όπως και τα ψάρια, το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας κινδυνεύουν από μόλυνση των τροφίμων, αν παραδοθούν στο σπίτι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αν το κρέας δεν μεταφέρεται σε ψυγείο ή αν βρίσκεται δίπλα στην πόρτα σου, μπορεί να χαλάσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις όταν επιλέγει ένα κομμάτι κρέατος, καλύτερα να το ψωνίζεις από μόνη σου.