Σοβαρές καταγγελίες για την Εθνική Τράπεζα: Τι αποκάλυψαν υπάλληλοι

Εθνική Τράπεζα: Νέα καταγγελία από εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, καθώς κάνουν λόγο για πίεση στην επίτευξη στόχων!

H Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας «Πρόταση Προοπτικής», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

“Κάθε μέρα, όλη μέρα, τα στελέχη της Εθνικής σε όλα τα επίπεδα ασχολούνται μόνο πώς θα πιέσουν το προσωπικό του δικτύου να πιάσει τους παράλογους στόχους – κυρίως για πωλήσεις προϊόντων – που θέτουν οι ίδιοι!

Ακόμα και μέσα στον Ιούλιο και αρχές Αυγούστου(!), σε περίοδο αδειών, κλιμάκια της Διοίκησης με περιφερειακούς, τη Γενική Δ/ντρια Δικτύου, μέχρι και τον ίδιο το Διευθύνοντα Σύμβουλο, επισκέφτηκαν καταστήματα στην Αττική και ρωτούσαν τους συναδέλφους αν ξέρουν τους στόχους και πώς θα επιτευχθούν!

Έλεγαν σε ταμίες να κάνουν 20 παραστατικά την ημέρα (!), να διώχνουν τους πελάτες για τις συναλλαγές (αυτές που έμειναν απαγορευμένες ενώ τα μέτρα για τον κορονοϊό έφυγαν) και μόνο να πουλάνε προϊόντα!

Οι στόχοι που θέτουν στο δίκτυο κάθε τρίμηνο είναι για πολλαπλάσιο προσωπικό. Ζητάνε από κάθε κατάστημα να πουλάει τραπεζοασφαλιστικά κάθε μέρα, πακέτα με προμήθειες και άλλα προϊόντα λες και είναι είδη πρώτης ανάγκης! Και μετά μας εγκαλούν γιατί δεν τους πιάνουμε και μας αξιολογούν κάτω του μετρίου.

Μέχρι και προσωπικό e-mail έστειλε ο Διευθυντής Δικτύου Β΄ προς κάθε υπάλληλο αρχές Αυγούστου, με κοινοποίηση στον διευθυντή του, να συνδράμει για να πωληθούν τραπεζοασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα ως τέλη Σεπτέμβρη!

Δεν καταλαβαίνουν από καλοκαιρινές άδειες, την ανάγκη των εργαζομένων στην αναψυχή και στην ξεκούραση καθώς και το ασυμβίβαστο μεταξύ αξιοπρεπούς μεταχείρισης της πελατείας και της αφόρητης πίεσης για στόχους.

Έχουν ξεφύγει εξαιτίας της ακόρεστης δίψας τους για τα κέρδη της ΕΤΕ.

Φυσικά τα μεγαλοστελέχη δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν παρά μόνο ανταγωνίζονται ποιος θα τσεπώσει τα μεγαλύτερα bonus από τον κόπο μας,

Προβλέπεται και εγκυκλίως ότι οι περιφερειακοί λαμβάνουν bonus όταν τα καταστήματα της δικαιοδοσίας τους εκπληρώνουν τους στόχους σε συγκεκριμένα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα.

Κανένα bonus όμως δεν δικαιολογεί να γινόμαστε κοράκια εμείς για να πλουτίζουν αυτοί.

Η κατάσταση είναι τραγική. Έκλεισαν καταστήματα και μέσα στον Αύγουστο, συνεχώς διώχνουν υπαλλήλους από το δίκτυο προς υπηρεσίες κεντροποίησης ή το data remediation και οι πελάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ταλαιπωρούνται αφόρητα και έχουν δικαιολογημένη δυσαρέσκεια.

Τρέχουμε να συμμαζέψουμε το χάλι που δημιούργησε η Διοίκηση της ΕΤΕ.

Μας βομβαρδίζουν καθημερινά σχεδόν με μέιλ, excel, νέες ενέργειες, λίστες πελατών και θέλουν να κάνουμε και τελεμάρκετινγκ!

Μήπως να αναλάβουν τις τηλεπωλήσεις όσοι έχουν την άνεση, το χρόνο και κυρίως τις πωλησιακές δεξιότητες που τους ανέδειξαν σε στελεχάρες της Διοίκησης;

Έδιωξαν ταμίες από το δίκτυο στο data remediation, και τώρα ψάχνουν ταμίες που τους γυρίζουν σε όλη την Αττική ή σε περιοχές με τεράστιες αποστάσεις στην επαρχία, ενώ πολλοί είδαν τον μισθό τους από 1 η Μάη πετσοκομμένο λόγω της περικοπής της θέσης τους από το κατάπτυστο πελατοκεντρικό σύστημα και τη μετατροπή τους σε αναπληρωτές.

Μάλιστα, υπήρξε και περίπτωση συναδέλφου που λόγω των αλλαγών δεν είχε λάβει το ταμειακό επίδομα για τον Μάιο και ευτυχώς το έψαξε μόνος του και με τη συνδρομή μας.

Κόβουν 50 και 100 ευρώ από οικογενειάρχες και χαμηλόμισθους σε εποχή με τέτοιο πληθωρισμό, όταν δύο μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ λαμβάνουν πάνω από 280.000 ευρώ το χρόνο, και φυσικά έχουν κι επιπλέον έκτακτες αποδοχές!

Μας λένε με θράσος «θα πάρετε bonus, αν πιάσετε τους στόχους», όταν όλοι βλέπουν τα περίφημα bonus πώς κατανέμονται με πλήρη αδιαφάνεια και πόσο φορολογούνται. Μειώνουν τις σταθερές αμοιβές μας για να τις αντικαταστήσουν με έκτακτες, που δίνουν όταν θέλουν, όπως θέλουν, και καλλιεργούν το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ μας.

Η συναίνεση της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ σε αυτήν την αβίωτη κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι πλέον εξοργιστική. Σιωπούν σε αυτά τα φαινόμενα οι παρατάξεις του Προεδρείου.

Προφανώς τα θεωρούν φυσιολογικά.

Και μόνο η υπογραφή τους στο νέο κανονισμό αξιολόγησής μας με βάση τη στοχοθεσία, είναι αρκετή για να δείξει πόσο εργοδοτικοί είναι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

Ο ΣΥΕΤΕ πήγε διακοπές από τέλη Ιουνίου, αφού η τελευταία συνεδρίαση ήταν 28/6 και έκτοτε δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα. Ακόμα πανηγυρίζουν για την άθλια επιχειρησιακή σύμβαση. Καμία προσπάθεια για ανασυγκρότηση της συλλογικής μας δράσης, αδιαφορούν για τη διάλυση των ΕΑΚ επίτηδες για να ελέγχουν τα πάντα και να μην ξεπηδήσει καμία αντίδραση στους χώρους δουλειάς. Οι γραμματείες δεν έχουν συγκροτηθεί και οι παρατάξεις του Προεδρείου με τόσους αποσπασμένους απουσιάζουν από τους χώρους δουλειάς.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ, με 4 αποσπασμένους στο ΣΥΕΤΕ ενώ είχαν λιγότερες ψήφους από την Πρόταση Προοπτικής, κι ενώ ελέγχουν σωματεία (ΣΕΕΤ, κλαδικό χρηματοπιστωτικό) δεν οργάνωσαν την παραμικρή κινητοποίηση ή απεργιακή δράση τον Ιούλιο ούτε για την 1η απόσχιση στην ΕΤΕ, του τμήματος POS, ακολουθώντας τη γραμμή των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ σε ΣΥΕΤΕ – ΟΤΟΕ.

Οι συναντήσεις του ΣΕΕΤ με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για να τους «ενημερώσουν» για την απόσχιση της ΕΤΕ και πόσο κακό δήθεν κάνει στην Τράπεζα δεν είναι συνδικαλιστικά αποδεκτές, αφού και τα δύο κόμματα ως κυβερνήσεις με τους νόμους τους ευνόησαν τις αποσχίσεις για τις Τράπεζες.

Η Διοίκηση κάνει πάρτι σε βάρος μας και της κοινωνίας, με τα στοιχεία της ΕΤΕ να μιλούν από μόνα τους: «490 εκ κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2022,με αύξηση οργανικών κερδών κατά 40% σε ετήσια βάση.

Ενώ, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι λειτουργικές δαπάνες ήταν σχεδόν αμετάβλητες (1%), με τη συνεχιζόμενη περιστολή των δαπανών προσωπικού (-2% ετησίως)».

Αυτοί κερδίζουν εκατομμύρια, κι εμείς χάνουμε συνεχώς σε μισθό και δικαιώματα! Γι΄ αυτό η επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργοδοσίας- δεν κόστισε τίποτα στη Διοίκηση!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι εργαζόμενοι να σηκώσουμε κεφάλι επιτέλους! Με αξιοπρέπεια, να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η δουλειά μας δεν είναι μόνο να πιάνουμε τους ανέφικτους στόχους!

Αυτό πρέπει να το χωνέψει όλη η αλυσίδα της εκμετάλλευσής μας, από τους διευθυντές καταστημάτων μέχρι τις γραμματείες Περιφερειακών και τα στελέχη στην κορυφή της πυραμίδας.

Να οικοδομήσουμε ξανά επιτροπές και σχέσεις αλληλεγγύης σε κάθε χώρο δουλειάς, πρέπει να οργανώσουμε τη συλλογική μας αντίδραση.

Δεν μας ταιριάζει η μοιρολατρία, όσα κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δράσης και αγώνα.

Υπερασπιζόμαστε κάθε κατάκτησή μας, δεν χαρίζουμε τίποτα!”

Εθνική Τράπεζα: Εκτακτη ενίσχυση μέχρι 700 ευρώ στους εργαζόμενους

«Κλείδωσε» η νέα επιχειρησιακή σύμβαση στην Εθνική Τράπεζα καθώς διοίκηση και Σύλλογος Εργαζομένων κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει μεταξύ άλλων την εφάπαξ καταβολή βοηθήματος από 200-700 ευρώ, ανάλογα του μικτού μισθού, καθώς και την εξομοίωση του επιδόματος δικτύου με το αντίστοιχο που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας και το οποίο θα ανέρχεται σε 136 ευρώ και αφορά περίπου 3.500 εργαζομένους στο δίκτυο.

Επίσης αυξάνονται τα επιδόματα μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών.

Αναλυτικά, η νέα επιχειρησιακή σύμβαση, που περιλαμβάνει ρήτρα προστασίας απασχόλησης, ίδια με την Κλαδική της ΟΤΟΕ και στήριξη του ΤΥΠΕΤ με 2,35 εκατ. ευρώ, αναμένεται να υπογραφεί αύριο και προβλέπει:

  1. Εκτακτο βοήθημα προσωπικού που θα πιστωθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μένει να ξεκαθαριστεί η μορφή του (vouchers ή μετρητά), αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι «καθαρό».

Αναλυτικότερα.

Για μικτό μισθό ως 2.500 ευρώ το βοήθημα θα είναι 700 ευρώ.

Για μικτό μισθό 2.501-3.500 ευρώ το ύψος του βοηθήματος καθορίζεται στα 400 ευρώ

Για μικτό μισθό άνω των 3.501 ευρώ 200 ευρώ.

  1. Επίδομα δικτύου: αυξάνεται στα 136 ευρώ από 68 ευρώ που είναι σήμερα και θα χορηγηθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, αρχής γενομένης από 1/7/2022.
  2. Το επίδομα μονογονεϊκών οικογενειών αυξάνεται στα 150 ευρώ (από 100 ευρώ) και των πολυτέκνων σε 250 ευρώ (από 200 ευρώ)
  3. Τα παιδιά των εργαζομένων που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλη πόλη από αυτή κατοικίας τους θα υποστηριχθούν με επίδομα 700 ευρώ, αυξημένο κατά 200 ευρώ.

Επίσης, ανεβαίνει το όριο των ατομικών δανείων σε 2.000 ευρώ και 8 μισθούς, μειώνονται οι προμήθειες των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ.

Τέλος, στην επιτροπή για την σεξουαλική παρενόχληση που θα δημιουργηθεί θα συμμετάσχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ).