Οργή για την Εθνική Τράπεζα: Δείτε τι έχει συμβεί και τις καταγγελίες

Εθνική Τράπεζα: Σε μαζικά λουκέτα προχώρησε η Εθνική Τράπεζα ενώ την ίδια ώρα δεκάδες υπάλληλοί της απολύονται! Δείτε τις εξελίξεις στο xristika.gr

Σε νέα «προκλητική» απόφαση προχώρησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώνοντας ξαφνικά κλείσιμο 25 καταστημάτων μέσα στο 2022 σε Αθήνα και επαρχία!

Μάλιστα ορισμένα καταστήματα κλείνουν στις 10 Ιουνίου, σε 2 εβδομάδες δηλαδή, ενώ σε κάποια άλλα ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τον Οκτώβρη.

Η λίστα των κατ/των που “θέλουν” να κλείσουν ως μέσα Ιουλίου: Αμφιθέας , Γέρακα, Ζεφυρίου, Αιδηψού, Λίμνης Ευβοίας, Αρεόπολης, Σκάλας Ωρωπού, Στυλίδας, Ερυθρών, Γαργαλιάνων, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης, Βλαχιώτη, Οδ. Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας, Μετσόβου, Εθνικής Αντιστάσεως Αγρινίου, Λεωφ. Θησέως, Ακτής Δυμαίων Πατρών, Τυρνάβου.

Το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δρομολογηθεί να συγχωνευτούν τα: Σάμης Κεφαλλονιάς, Μονεμβασιάς, Δημοτικού Κήπου Δράμας, Ρεθύμνου, Λουτρακίου, Σύρου-Νεώριο, Μήθυμνας Λέσβου.

Η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας είναι στα «κάγκελα» με αυτές τις κινήσεις, σημειώνοντας τα εξής:

«…Την ίδια ημέρα που ανακοίνωσαν «Εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου», με νέα κέρδη ύψους 300 εκ.€ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση εργατικού κόστους, προξενώντας τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία που δίκαια διαμαρτύρεται!

Δεκάδες εργαζόμενοι του δικτύου θα δουν μείωση στο μισθό τους, θα έχουν βλαπτική μεταβολή καθώς θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, θα κινδυνέψουν να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους!

Ήδη κυκλοφόρησαν οργανογράμματα, με βάση το νέο πελατοκεντρικό μοντέλο που ξεκίνησε αυθαίρετα να εφαρμόζει η ΕΤΕ από 1/4, όπου, δήθεν, περισσεύουν δεκάδες εργαζόμενοι! Είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν τα γνωστά διλήμματα «πάρε την εθελούσια ή θα βρεθείς στη διάθεση του προσωπικού».

Οι ελλείψεις στο προσωπικό του δικτύου πλέον είναι τεράστιες. Η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δεν υπάρχουν ταμίες πια αφού βιάστηκαν να τους διώξουν όλους ή να τους μετακινήσουν στη γνωστή «αποθήκη» Data Remediation. Τα στελέχη της ΕΤΕ, «Εθνικάριοι» και μη, λένε όμως ότι είμαστε πολλοί και θέλουν πάση θυσία να διώξουν κι άλλους συναδέλφους! Οι στόχοι έχουν τετραπλασιαστεί, είναι κυριολεκτικά άπιαστοι, μας αξιολογούν βάσει αυτών, ενώ λειτουργούμε με το μισό προσωπικό και μας βγάζουν «κατώτερους των περιστάσεων»!

Δεν υπολογίζουν οικογένειες, προσωπική ζωή, προγραμματισμό ούτε φυσικά καλοκαιρινές άδειες, αφού με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάζομεν» κλείνουν καταστήματα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού κι ενώ έχουν προγραμματιστεί οι καλοκαιρινές άδειες!

Παρά την τεράστια πίεση που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι στα καταστήματα ιδιαίτερα την τελευταία 3ετία, λόγω κορωνοϊού αλλά και όλου αυτού του σχεδίου της μείωσης προσωπικού και καταστημάτων, η Διοίκηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και ευθαρσώς περιφερειακοί πήγαιναν σε συναδέλφους και τους έλεγαν να μειώσουν την αυτοαξιολόγησή τους!

Το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της Εθνικής εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες. Ειδικά στην επαρχία, το δίκτυο μειώνεται πολύ, με αποτέλεσμα ολόκληροι, τεράστιοι γεωγραφικά, δήμοι να μένουν χωρίς κατάστημα!

Συνταξιούχοι και αγρότες, όταν χρειάζεται να εξυπηρετηθούν για δεκάδες υπηρεσίες που χρειάζονται παρουσία στο κατάστημα, θα πρέπει να διανύσουν μέχρι και 50-60 χιλιόμετρα (πχ Μάνη) ή και με διόδια (Μέτσοβο). Κλείνουν στην πολύπαθη Εύβοια 2 καταστήματα, 5 κατ/τα στην Πελοπόννησο και θα ακολουθήσουν νησιά. Λες και στην επαρχία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ και στην Αττική τα καταστήματα πλέον είναι ελάχιστα και οι πελάτες περιμένουν σε ουρές και κλείνουν ραντεβού μετά από πολλές μέρες.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε προσωρινή αναστολή λόγω των αντιδράσεων. Και στην Εύβοια για λίγο έκαναν πίσω και επανήλθαν. Πρέπει να σταματήσουν οριστικά αυτά τα σχέδια.

Ο περίφημος ιδιωτικός τομέας στο τραπεζικό σύστημα δείχνει καθημερινά τα δόντια του. Τόσα εκατομμύρια έλαβαν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις εις βάρος όλων των πολιτών, και τώρα μέτοχοι και γιάπηδες γλεντούν εις υγείαν των κορόιδων, αφού όλες οι κυβερνήσεις τούς αφήνουν ανενόχλητους και χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η προκλητική απόφαση της Διοίκησης έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επιχειρησιακή σύμβαση. Αφού εδώ και 2 χρόνια που κλείνει μαζικά καταστήματα, δεν υπήρχε η παραμικρή αντίδραση από το ΣΥΕΤΕ και τις ίδιες παρατάξεις που τον διοικούν, καμία κινητοποίηση για να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια, προχωρά ανενόχλητη.

Πριν 2 μήνες προτείναμε, στο πλαίσιο προς τη Διοίκηση, να μπει ρήτρα ότι η «Διοίκηση δεσμεύεται να μην κλείσει καταστήματα για το 2022», όμως ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ δεν το έκαναν δεκτό. Οι ευθύνες του Συλλόγου είναι παραπάνω από τεράστιες. Αντί να οργανώνει τον αγώνα για τη σύμβαση, να λειτουργεί συλλογικά και να αξιοποιεί όλες τις παρατάξεις, αντί να επιδιώκει τη συμμετοχή των εργαζομένων, μας αποκλείει από τη δράση του Συλλόγου. Το ΔΣ δεν λειτουργεί ούτε καν τυπικά και διακοσμητικά, δεν λαμβάνουμε γνώση των επίσημων κειμένων του ΣΥΕΤΕ και όλα λύνονται στο Προεδρείο των 4 παρατάξεων.

Συνάδελφοι απευθύνονται στο ΣΥΕΤΕ για την απαράδεκτη τακτική της περικοπής οργανικών θέσεων λόγω του πελατοκεντρικού και ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αδιαφορούν! Εκτός αν είναι «κάποιος δικός τους», δηλαδή κάποιο ρουσφέτι όπως αυτά που παζαρεύουν για τις προαγωγές, με αντάλλαγμα τη σιωπή και την ανοχή τους στις επιλογές της Διοίκησης.

Υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση όμως είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γιατί έδωσαν στις παρατάξεις αυτές πλειοψηφία και δεν έχουμε Σύλλογο να μας εκπροσωπεί. Γιατί έχουν αυταπάτες ότι «εγώ θα τη γλιτώσω, ακόμα κι αν πιάνει τον διπλανό μου».

Όμως, η αλήθεια είναι ότι μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε γονατιστοί. Να νικήσουμε επιτέλους το φόβο, όχι στην παραίτηση και την ανάθεση. Να ξαναχτίσουμε από την αρχή συλλογικότητες σε κάθε διεύθυνση και κάθε κατάστημα. Να φτιάξουμε ΕΑΚ σε κάθε χώρο.

Μπορούμε να σταματήσουμε τα κλεισίματα των καταστημάτων. Με κινητοποιήσεις, καταλήψεις, συντονισμό με τοπικές κοινωνίες και συλλογικούς φορείς. Να ξεκινήσουμε έναν αγώνα για συλλογική σύμβαση όπως τη δικαιούμαστε!»

Εθνική Τράπεζα: Πώς έχασαν 11,3 δισ. οι ελληνικές τράπεζες

Βαρύ τίμημα πλήρωσαν οι τράπεζες για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, παρότι οι κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» περιορίζουν την επιβάρυνση. Μέσα σε ένα 18μηνο, δηλαδή το 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, η Εθνική Χρηματιστηριακή υπολογίζει ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι τράπεζες από τις τιτλοποιήσεις πλησίασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η χρηματιστηριακή. Όμως, η εκκαθάριση των προβληματικών δανείων δεν έρχεται χωρίς κόστος, όπως τονίζεται στην έκθεση, καθώς οι τράπεζες υποχρεώνονται να σχηματίζουν μεγάλου ύψους προβλέψεις και ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις για επισφάλειες ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων.

Το 2020, οι προβλέψεις που σχηματίσθηκαν και οι ζημιές που έχουν εγγραφεί για τις τιτλοποιήσεις ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής, ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας τα 6,3 δισ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε ένα 18μηνο οι απώλειες έφθασαν τα 11,9 δισ. ευρώ. Το δε κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε σε 3,86% το 2020 και εκτινάχθηκε σε 8,91% το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω της επιτάχυνσης των τιτλοποιήσεων.

Το καλό νέο είναι ότι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής, μόλις οι τράπεζες ολοκληρώσουν τις τιτλοποιήσεις, το κόστος ρίσκου θα πέσει σημαντικά. Το υποκείμενο κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων που εγγράφονται χωρίς να υπολογίζονται οι τιτλοποιήσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κυμάνθηκε για τις συστημικές τράπεζες μεταξύ 1% και 1,3%, ενώ εκτιμάται ότι το μέσο κόστος ρίσκου το 2022 θα υποχωρήσει κάτω από 1% το 2022 και θα κυμανθεί περίπου σε 0,5% μεσοπρόθεσμα, επιτρέποντας στις τράπεζες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το απόθεμα των NPE (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) μειώθηκε στο τέλος Ιουνίου 2021 στα 24,9 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 57,1% σε σχέση με το τέλος του 2019. Ο δείκτης των NPE έπεσε στο 20,3% των χορηγήσεων από το 40,6% στα τέλη του 2019. Για τα επιχειρηματικά δάνεια, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 19,5%, για τα στεγαστικά σε 19,3% και για τα καταναλωτικά σε 32,8%. Σχεδόν στο σύνολό της, αυτή η μείωση των προβληματικών δανείων ήταν αποτέλεσμα μη οργανικών κινήσεων, δηλαδή τιτλοποιήσεων, που έγιναν με τη βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής».

Μέχρι το τέλος του 2021 η μείωση NPE θα συνεχισθεί, ενώ το 2022 θα πέσουν οι δείκτες NPE σε μονοψήφια ποσοστά. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει πολύ μεγάλη, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Εθνικής Χρηματιστηριακής, καθώς οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν δείκτη NPE χαμηλότερο του 5% και κατά μέσο όρο 2% στην ευρωζώνη.

Ενθαρρυντικό είναι ότι ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τιτλοποιήσεις, ήταν αρνητικός το 2020 και το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς μειώθηκαν τα NPE κατά 3,4 δισ. και κατά 0,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα δάνεια που βγήκαν από μορατόρια δεν πέρασαν στο «κόκκινο». Αυτά που έγιναν μη εξυπηρετούμενα το πρώτο εξάμηνο ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,9% των δανείων που είχαν περάσει σε αναστολή λόγω της πανδημίας. Σε καθεστώς προστασίας παραμένουν μέχρι σήμερα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ, μέσω κρατικών προγραμμάτων (Γέφυρα) και ειδικών ρυθμίσεων από τις τράπεζες.

Προς το παρόν, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των τραπεζικών διοικήσεων για τα δάνεια που μπήκαν σε μορατόριουμ λόγω πανδημίας επιβεβαιώνονται, αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να λήξουν οι προστατευτικές ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια πριν εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Οι τιτλοποιήσεις δανείων

Η Eurobank έχει συμφωνήσει με την doValue για την τιτλοποίηση Mexico, που αφορά δάνεια ακαθάριστης λογιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021 και θα επιτρέψει στη Eurobank να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE, στο 7,3%.

Η Alpha Bank ολοκληρώνει τρεις συναλλαγές (Cosmos, Orbit και Sky) ως το τέλος του έτους, με συνολική αξία δανείων 7 δισ. ευρώ. Πρόσφατα η τράπεζα συμφώνησε με την Davidson Kempner για τη συναλλαγή Cosmos (3,5 δισ. ευρώ). Στο τέλος του έτους, ο δείκτης NPE θα έχει πέσει στο 13%, ενώ ακολουθούν συναλλαγές αξίας 1,1 δισ. ευρώ το 2022, που θα οδηγήσουν τον δείκτη στο 7%.

Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε με τις Bain Capital, Fortress και doValue σχετικά με την πώληση του χαρτοφυλακίου Fortress (δάνεια αξίας 5,7 δισ. ευρώ). Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ο δείκτης NPE έχει ήδη πέσει στο 12.7% και με νέες συναλλαγές αναμένεται να υποχωρήσει στο 6% ως το τέλος του 2022.

Η Τρ. Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τη συναλλαγή Sunrise 1 (7,2 δισ. ευρώ) και έχει συμφωνήσει με Intrum και Serengeti για ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο αξίας 2,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά την τιτλοποίηση Sunrise 3 (δάνεια αξίας 900 εκατ. ευρώ) με προοπτική να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022. Μαζί και με άλλες δράσεις, εκτιμάται ότι δείκτης NPE θα μειωθεί περίπου σε 9%.