Σοκολάτα: Δημιούργησαν… Φρανκενστάιν – Τι θα τρώμε πλέον

Σοκολάτα: Φανταστείτε να μαζεύετε ένα ωραίο ζουμερό μήλο, αλλά αντί να το δαγκώσετε, κρατάτε τους σπόρους και πετάτε τα υπόλοιπα.

Αυτό έκαναν παραδοσιακά οι παραγωγοί σοκολάτας με τους καρπούς κακάο, χρησιμοποιούν τους κόκκους και πετούν τα υπόλοιπα.

Αλλά τώρα επιστήμονες τροφίμων στην Ελβετία έχουν βρει έναν τρόπο να φτιάχνουν σοκολάτα χρησιμοποιώντας ολόκληρο τον καρπό του κακάο και όχι μόνο τους κόκκους και χωρίς να προσθέτουν ζάχαρη.

Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη σοκολάτα, που αναπτύχθηκε στο διάσημο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης από τον επιστήμονα Kim Mishra και την ομάδα του περιλαμβάνει τον πολτό φρούτων κακάο, τον χυμό και τον φλοιό ή το ενδοκάρπιο.

Η διαδικασία έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή των εταιρειών βιώσιμων τροφίμων.

Λένε ότι η παραδοσιακή παραγωγή σοκολάτας, χρησιμοποιώντας μόνο τους κόκκους, συνεπάγεται ότι αφήνουμε το υπόλοιπο καρπό του κακάο, με μέγεθος κολοκύθας και γεμάτο θρεπτική αξία να σαπίσει στα χωράφια.

Το κλειδί για τη νέα σοκολάτα βρίσκεται στον πολύ γλυκό χυμό της, ο οποίος έχει γεύση, εξηγεί ο κ. Mishra, «πολύ φρουτώδες, λίγο σαν ανανάς».

Αυτός ο χυμός, που αποτελείται από 14% ζάχαρη, αποστάζεται για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο σιρόπι, σε συνδυασμό με τον πολτό και στη συνέχεια, ανεβάζοντας τη βιωσιμότητα σε νέα επίπεδα, αναμιγνύεται με τον αποξηραμένο φλοιό ή το ενδοκάρπιο, για να σχηματιστεί ένα πολύ γλυκό τζελ κακάο.

Το τζελ, όταν προστίθεται στους κόκκους κακάο για να γίνει σοκολάτα, εξαλείφει την ανάγκη για ζάχαρη.

Ο κ. Mishra θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά σειρά καινοτομιών από Ελβετούς παραγωγούς σοκολάτας.
Τον 19ο αιώνα, ο Rudolf Lindt, της διάσημης οικογένειας σοκολάτας Lindt, εφηύρε κατά λάθος το κρίσιμο βήμα του «κοψίματος» της σοκολάτας – κυλώντας τη ζεστή μάζα κακάο για να γίνει λεία και να μειώσει την οξύτητά της – αφήνοντας ένα μίξερ κακάο σε λειτουργία όλη τη νύχτα.

Το αποτέλεσμα το πρωί; Νόστιμα λεία, γλυκιά σοκολάτα.

«Πρέπει να είσαι καινοτόμος για να διατηρήσεις την κατηγορία των προϊόντων σου ή απλά θα φτιάξεις μέτρια σοκολάτα», λέει ο κ. Mishra».

Ο κ. Mishra συνεργάστηκε στο έργο του με την KOA, μια ελβετική start-up που εργάζεται στη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο. Ο συνιδρυτής του, Anian Schreiber, πιστεύει ότι η χρήση ολόκληρου του καρπού κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας κακάο, από την ραγδαία αύξηση της τιμής των κόκκων έως την ενδημική φτώχεια μεταξύ των καλλιεργητών κακάο.

Σοκολάτα: Αυτές μπορεί να δημιουργήσουν εγκεφαλικές βλάβες

Ένα ανησυχητικό εύρημα ανακάλυψαν επιστήμονες για την αγαπημένη μας… σοκολάτα!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Consumer Reports (CR), αποδείχθηκε ότι ορισμένες μαύρες σοκολάτες περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως μόλυβδο και κάδμιο.

Για τη μελέτη, η CR εξέτασε στις ΗΠΑ 28 μαύρες σοκολάτες για να μετρήσει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων που περιέχουν. Μόλυβδος και κάδμιο ανιχνεύθηκαν σε όλα τα προϊόντα, σύμφωνα με το CNCB.

Για να προσδιορίσει ποιες σοκολάτες ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η CR χρησιμοποίησε το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης της Καλιφόρνια (MADL) για το μόλυβδο και το κάδμιο ως βάση.

5 μάρκες των οποίων η σοκολάτα μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, καδμίου
Trader Joe’s:

  • Μαύρη σοκολάτα με 72% κακάο (192% MADL μολύβδου) και The Dark Chocolate Lover’s Chocolate 85% κακάο (127% MADL μολύβδου, 229% MADL καδμίου)
  • Hershey’s: Special Dark Mildly Sweet Chocolate (265% MADL μολύβδου)
  • Lindt: Μαύρη Σοκολάτα Excellence 85% κακάο (166% MADL μολύβδου) και Excellence Dark Chocolate 70% Κακάο (116% MADL μολύβδου)
  • Godiva: Signature Dark Chocolate 72% κακάο (146% MADL μολύβδου)
  • Dove: Promises Deeper Dark Chocolate 70% κακάο (112% MADL καδμίου)

Η έκθεση χαμηλού επιπέδου σε μόλυβδο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ Fred Henretig, ανώτερο τοξικολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, αναιμία και νεφρική ή εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιπλέον, «όταν καταναλωθεί το κάδμιο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει σοβαρά το στομάχι και να προκαλέσει εμετό και διάρροια», αναφέρει η έκθεση.

Έχουν υποβληθεί αρκετές αγωγές κατά ορισμένων brands σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των Trader Joe’s και Hershey’s – με τους καταναλωτές στις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν και τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας των προϊόντων σε βαρέα μέταλλα.

Οι Alter Eco, Endangered Species, Theo και Trader Joe’s δεν απάντησαν στην αναφορά από το Consumer Reports.

Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων Καδμίου μπορεί να βλάψει σοβαρά τους πνεύμονες.

Η κατανάλωση τροφίμων ή πόσιμου νερού με πολύ υψηλά επίπεδα Καδμίου ερεθίζει έντονα το στομάχι, οδηγώντας σε εμετό και διάρροια.

Η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα Καδμίου στον αέρα, στην τροφή ή το νερό οδηγεί σε συσσώρευση του Καδμίου στους νεφρούς και πιθανά σε νεφρική νόσο.

Άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι βλάβες στους πνεύμονες και δημιουργία εύθραυστων οστών.

Το Κάδμιο και οι ενώσεις του Καδμίου είναι γνωστά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα από την παρουσία του μολύβδου κυμαίνονται από πονοκέφαλο, εμετό, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, πόνο στην κοιλιά, απώλεια μαλλιών, ακόμη και αναιμία.

Ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις μολύβδου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών, όπως μαθησιακές δυσκολίες, ελλειμματική προσοχή, μαθησιακές δυσκολίες.

Γενικότερα, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση τους απέναντι στον μόλυβδο.

Τα βασικά σημεία όπου εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου στο ανθρώπινο σώμα είναι ο σκελετός, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα, το δέρμα και οι μύες, το αίμα και οι μαλακοί ιστοί.