Σοκ στα ΑΤΜ – «Κουρεμένες» συντάξεις κατά 30%!

Συντάξεις 2022:  Χιλιάδες συνταξιούχοι θα υποστούν σοκ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα δουν τις συντάξεις τους «κουρεμένες» κατά 30%!

Αιτία είναι λήξη του μεταβατικού καθεστώτος και η εφαρμογή του νόμου Βρούτση, ο οποίος επεκτείνει τις περικοπές των συντάξεων κατά 30% των συνταξιούχων που εργάζονται και σε όσους λαμβάνουν συντάξεις έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, είχαν εξαιρεθεί από τον ν. Κατρούγκαλου, από την περικοπή και εφόσον εργάζονταν ελάμβαναν το 100% των αποδοχών τους.

Δηλαδή, για όσους ήταν συνταξιούχοι και εργάζονταν πριν από τον Μάιο του 2016, προβλέφθηκε μια μεταβατική περίοδος, έως τον Φεβρουάριο του 2022, κατά την οποία ίσχυε το παλαιό καθεστώς που προέβλεπε:

 • Μηδενική παρακράτηση σύνταξης για συντάξεις έως 1.000 ευρώ και
 • Παρακράτηση του 50% για το ποσό της σύνταξης, για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ.
 • Από την 1η Μαρτίου (για τους συνταξιούχους προ του 2016) εφαρμόζεται η γενική περικοπή των συντάξιμων αποδοχών κατά 30% από το πρώτο ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή θίγει όχι μόνο όσους έχουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, αλλά και όσους έχουν υψηλότερες συντάξεις, καθώς, πλέον, δεν θα εισπράττουν τα πρώτα 1.000 ευρώ χωρίς περικοπή, αλλά ολόκληρο το ποσό της σύνταξης θα «κουρεύεται» κατά 30%, πλην 8 κατηγοριών που εξαιρούνται.

Υπενθυμίζεται ότι νόμος Κατρούγκαλου είχε επιβάλει περικοπές έως 60% στους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που εξακολουθούσαν να εργάζονται, ώστε να αποτελεί αντικίνητρο εργασίας των συνταξιούχων και να προτιμώνται οι άνεργοι, δεδομένου ότι του υψηλού ποσοστού της ανεργίας.

Με τον ν. Βρούτση, επήλθαν ανατροπές. Αφενός καταργήθηκε η παρακράτηση του 60% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονταν και είχαν αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και αντικαταστάθηκε από παρακράτηση του 30%, αφετέρου επιβάλλεται η παρακράτηση του 30% και στις χαμηλές συντάξεις, κάτω των 1.000 ευρώ.
Η παρακράτηση του 30% για όλους τους συνταξιούχους με συντάξιμες αποδοχές έως 1.000 ευρώ, εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2022, που σημαίνει ότι οι συντάξεις που θα εισπράξουν για τον μήνα Απρίλιο, θα είναι το 70% εκείνων που εισέπρατταν τους προηγούμενους μήνες.

Συντάξεις 2022: Ο κίνδυνος προστίμου

Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, υπάρχει και η προειδοποίηση επιβολής υψηλού προστίμου.

Συγκεκριμένα δίνεται περιθώριο έως τις 31 Μαΐου, ώστε οι παλαιοί συνταξιούχοι να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ ότι εργάζονται.
Όσοι δεν το πράξουν και εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις των αρχείων του Taxisnet και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, από την περικοπή του 30% της σύνταξης εξαιρούνται και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξης οι ακόλουθες κατηγορίες:

 • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
 • Οι συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς
 • Οι συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.
 • Οι συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) με βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.
 • Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου.
 • Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
 • Όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ.
 • Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Συνταξεις 2022: Το άγνωστο επίδομα των συνταξιούχων

Την ώρα που οι συνταξιούχοι… υποφέρουν από την ακρίβεια, ένα άγνωστο επίδομα έρχεται να τους δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα. Δείτε στο xristika.gr ποιος είναι και πώς θα το πάρετε…

Μεταξύ των «άγνωστων» επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ είναι και αυτό της Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιακές ομάδες υπερηλίκων άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει τα λάθη στην απουσία χορήγησης του επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων και να “ξεπαγώσει” τη χορήγηση επιδομάτων σε εκατοντάδες ηλικιωμένους από το 2018 μέχρι και σήμερα!

Αιτήσεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ εντός του 2022.

Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες, δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά, εφόσον αυτά μπορούν να αντληθούν μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Με το άρθρο 24 έως 30 του ν. 4756/2020 (26.11.2020) και της ΚΥΑ ΦΕΚ Β΄ 2156 (25.5.2021) θεσμοθετήθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Προσδιορίζονται πλέον με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η διαδικασία καταβολής του. Επιπλέον, ηλεκτρονικοποιείται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης της αίτησης και καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της πλατφόρμας που υποστηρίζει τη διαχείρισή του.

Για την πληρέστερη κατανόηση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ο ΟΠΕΚΑ παραθέτει ενδεικτικά ερωτήσεις και απαντήσεις:

Που να υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής

Η αίτηση μετά την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα ΣΣ.

Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι ευρώ (4.320,00 €), ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα ευρώ (8.640,00 €).

Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;

Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ

Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.

Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.

Πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Τι ποσό θα λάβω εάν υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον το ενοίκιο είναι μικρότερο των 362 ευρώ, μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

Λαμβάνω σύνταξη γήρατος. Μπορώ να λάβω και το επίδομα;

Εφόσον συνταξιοδοτείστε εσείς ή και ο/η σύζυγός σας από ελληνικό ή ξένο φορέα, τότε δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ.

Ζω στην Ελλάδα μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαιούμαι το επίδομα ΣΣ;

Εφόσον υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησής σας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, τότε δικαιούστε να λάβετε την παροχή.

Λαμβάνω το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούμαι παράλληλα να λάβω και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ;

Το επίδομα αναπηρίας δεν επηρεάζει τη χορήγηση του επιδόματος ΣΣ.

Είμαι 60 ετών. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το επίδομα ΣΣ;

Όχι δεν μπορείτε. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει και το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στέγασης που χορηγεί επίσης ο ΟΠΕΚΑ.