Σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους: «Ψαλίδι» 110 ευρώ λόγω… λάθους!

Συντάξεις: Ένα λάθος του ΗΔΙΚΑ θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι και μάλιστα με 110 ευρώ από τις συντάξεις τους! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Την ώρα που ο ΕΦΚΑ απαντώντας στις απανωτές αποκαλύψεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά».

Eρχεται η ΙΔΗΚΑ και με τον ποιο επίσημο τρόπο αποκαλύπτει, τόσο την έκταση του φαινόμενου καθώς αφορά πάνω από 2.000.000 περιπτώσεις, όσο και το ύψος των υποτιθέμενων «λαθών», που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 110 ευρώ μηνιαίως!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι παλαιές συντάξεις (ουσιαστικά) δεν επανυπολογίστηκαν, διατηρούν στο ακέραιο τις παράνομες περικοπές και υπολείπονται του νόμου 4387/2016 110 ευρώ μηνιαίως!! Η διοίκηση του ΕΦΚΑ αντί να εφαρμόζει πλήρως την ασφαλιστική νομοθεσία όπως υποχρεούται, συνεχίζει να κρύβει το πρόβλημα!

Τα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. και συγκεκριμένα το Σύστημα Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», με πλήρη σαφή τρόπο δείχνουν το προβάδισμα των νέων συντάξεων συγκριτικά με τις παλαιές και καθώς οι νέες, που έχουν απονεμηθεί με τον νόμο 4387 μετά το 2016, σήμερα αποτελούν το 1/4 του συνολικού αριθμού των συντάξεων, εύκολα υπολογίζεται και το ύψος των διαφορών!!

Οι διαφορές αυτές, φαίνονται ολοκάθαρα, μέσα από τους δυο πίνακες που παραθέτουμε, αλλά και μια απόφαση διευθυντή:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Στο ΠΙΝΑΚΑ 1 αποτυπώνεται η εξέλιξη των συνταξιούχων και όλων των συντάξεων που λαμβάνουν (κύριας και επικουρικής) όπου, στην πρώτη στήλη είναι ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων (από το 2016 έως το 2021) ενώ στην δεύτερη το μηνιαίο ποσό (κύριας και επικουρικής) και στην τρίτη στήλη η μέση σύνταξη που αναλογεί. Από τα στοιχεία αυτά, φαίνονται όλες οι διαφορές, όχι μόνο από τα μηνιαία ποσά, τα οποία παρά την μείωση των συνταξιούχων αυτά αυξάνονται (!) αλλά και από τον μέσο όρο των συντάξεων, όπου από 888 ευρώ που ήταν το 2016, αυξάνονται στα 933 ευρώ!! Διαφορά 45 ευρώ!!

Επειδή λοιπόν, η διαφορά (45 ευρώ) προκύπτει μόνο από το 1/4 του συνόλου των νέων συντάξεων και επειδή τα «λάθη» δεν αφορούν όλους, αλλά σχεδόν 2.000.000 συνταξιούχους, ο μέσος όρος των «λαθών» ανέρχεται περί τα 110 ευρώ μηνιαίως!

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 αποτυπώνετε, επίσης η εξέλιξη των συνταξιούχων και όλων των συντάξεων που λαμβάνουν (κύριας και επικουρικής) ανά κατηγορία σύνταξης. Εδώ βλέπουμε, ότι στις συντάξεις γήρατος, από 963 ευρώ που είχαν μέσο όρο το 2016, αυξάνεται στα 1.030 ευρώ!! Διαφορά 67 ευρώ!! Που σημαίνει, τα «λάθη» στις συντάξεις αυτές ξεπερνούν τα 150 ευρώ!!

Συνταξεις: Που επικεντρώνονται τα «λάθη»

  • Εισφορές 13ος& 14ος μισθού: Οι εισφορές των δυο επιπλέον μισθών, δεν συνυπολογίστηκαν, ούτε όπως οι νέες, ούτε με βάση του άρθρου 30 του ν. 4387/16 δηλαδή προσαύξηση (14Χ20/12) (3,33Χ0,075) 0,25% ανά έτος!! Δηλαδή, όσοι από τις παλαιές συντάξεις κατέβαλαν εισφορές για 14 μήνες, υπολείπονται κατά 17% επί του ποσού της ανταποδοτικής!
  • Βαρέα: Ενώ στις νέες και από τον νόμο προσαυξάνονται όλες οι ημέρες (0,27% ανά έτος) για τις παλαιές: υπολογιστήκαν μόνο οι άνω τις 3.300 ημέρες, ενώ σε άλλους δεν υπολογίστηκαν καθόλου!! Δηλαδή «λάθη» έως 250 ευρώ!
  • Παράλληλη ασφάλιση: Ενώ στις νέες προσαυξάνονται όλες οι ημέρες (1,5% ανά έτος) στις παλαιές, για όσους δεν είχαν συμπληρώσει 4.800 ημέρες και δεν τύγχαναν δεύτερης σύνταξης εξαιρέθηκαν!! Δηλαδή «λάθη» (μ.ο) 200 ευρώ!
  • ΔΕΚΟ: Οι επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι των ταμείων αυτών, δεν υπολογίστηκαν στο σύνολό τους, με «λάθη» έως και πάνω από 500 ευρώ!!
    Επικουρικές: Περί τις 450.000 επικουρικές (με αρχικό ποσό άνω των 200 ευρώ) διατηρούν ακόμα τις παράνομες περικοπές των νόμων 4051 & 4093 (!) αλλά ούτε με τον νέο νόμο έχουν επανυπολογιστεί!! Εκκρεμότητες «λάθη» (μ.ο.) 50 ευρώ μηνιαίως!
  • Ε.Α.Σ. Επικουρικής: Για 274 επικουρικές, η Εισφορά Αλληλεγγύης συνεχίζει να υπολογίζεται στο αρχικό (ανύπαρκτο) ποσό, κάτι που για τις υπόλοιπες συντάξεις διορθώθηκε, μάλιστα από τον Μάιο του 2018!! «λάθη» έως 80 ευρώ!

Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, δεν χρησιμοποίησαν καν την κατάσταση με τον “ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ” για κάθε ασφαλισμένο χωριστά, οι οποίες απεικονίζουν (αναλυτικά) τόσο τον συνολικό χρόνο ασφάλισης, όσο και την κατηγορία ασφάλισης!

Συνταξεις: Το άγνωστο επίδομα των συνταξιούχων

Την ώρα που οι συνταξιούχοι… υποφέρουν από την ακρίβεια, ένα άγνωστο επίδομα έρχεται να τους δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα. Δείτε στο xristika.gr ποιος είναι και πώς θα το πάρετε…

Μεταξύ των «άγνωστων» επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ είναι και αυτό της Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιακές ομάδες υπερηλίκων άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει τα λάθη στην απουσία χορήγησης του επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων και να “ξεπαγώσει” τη χορήγηση επιδομάτων σε εκατοντάδες ηλικιωμένους από το 2018 μέχρι και σήμερα!

Αιτήσεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ εντός του 2022.

Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες, δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά, εφόσον αυτά μπορούν να αντληθούν μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Με το άρθρο 24 έως 30 του ν. 4756/2020 (26.11.2020) και της ΚΥΑ ΦΕΚ Β΄ 2156 (25.5.2021) θεσμοθετήθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Προσδιορίζονται πλέον με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η διαδικασία καταβολής του. Επιπλέον, ηλεκτρονικοποιείται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης της αίτησης και καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της πλατφόρμας που υποστηρίζει τη διαχείρισή του.

Για την πληρέστερη κατανόηση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ο ΟΠΕΚΑ παραθέτει ενδεικτικά ερωτήσεις και απαντήσεις:

Που να υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής

Η αίτηση μετά την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα ΣΣ.

Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι ευρώ (4.320,00 €), ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα ευρώ (8.640,00 €).

Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;

Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ

Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.

Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.

Πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Τι ποσό θα λάβω εάν υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον το ενοίκιο είναι μικρότερο των 362 ευρώ, μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

Λαμβάνω σύνταξη γήρατος. Μπορώ να λάβω και το επίδομα;

Εφόσον συνταξιοδοτείστε εσείς ή και ο/η σύζυγός σας από ελληνικό ή ξένο φορέα, τότε δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ.

Ζω στην Ελλάδα μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαιούμαι το επίδομα ΣΣ;

Εφόσον υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησής σας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, τότε δικαιούστε να λάβετε την παροχή.

Λαμβάνω το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούμαι παράλληλα να λάβω και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ;

Το επίδομα αναπηρίας δεν επηρεάζει τη χορήγηση του επιδόματος ΣΣ.

Είμαι 60 ετών. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το επίδομα ΣΣ;

Όχι δεν μπορείτε. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στέγασης που χορηγεί επίσης ο ΟΠΕΚΑ.