Σοκ για τα Praktiker: Μεγάλη ανησυχία για το μέλλον τους

Praktiker: Πολύ μεγάλη ζημιά υπέστησαν τα Praktiker λόγω της πανδημία του κορονοϊού με τα ταμειακά αποθέματα να μειώνονται δραματικά!

Στα 1,07 εκατ. ευρώ από 7,1 εκατ. ευρώ το 2019, περιορίστηκαν στην πανδημία τα ταμειακά διαθέσιμα της Praktiker, οι ζημιές της οποίας εκτοξεύθηκαν.

H Praktiker που δραστηριοποιείται στον τομέα προϊόντων «Φτιάξτο μόνος σου», από το 1991 και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων πανελλαδικά, αριθμώντας έξι καταστήματα και 2 b2b Centers στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, 10 καταστήματα σε μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς και ένα κανάλι e-commerce, είδε πέρυσι τις πωλήσεις της να συρρικνώνονται και τις ζημιές της να αυξάνονται.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υποχώρησε στα 147,5 εκατ. ευρώ από 186 εκατ ευρώ το 2019, ενώ η μείωση του όγκου των αγορών εμπορευμάτων και των δαπανών της εταιρείας ακολούθησε την μείωση του κύκλου εργασιών στα πλαίσια της πανδημίας COVID-19 με συνέπεια τον περιορισμό του όγκου των δανειακών κεφαλαίων και σε συνδυασμό με την σημαντική μείωση του επιτοκίου που επιτεύχθηκε οδήγησαν σε σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων στην κλειόμενη χρήση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Με τις ζημιές της να διαμορφώνονται στα 4 εκατ. ευρώ από ζημιές 278.410 ευρώ το 2019, η εταιρεία πέρυσι δεν σχημάτισε τακτικό αποθεματικό ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ζημιών.

Η εισπρακτική πολιτική της είναι σε ποσοστό περίπου 39,8% μετρητοίς με το εναπομείναν ποσοστό να προκύπτει από υπόλοιπα πιστωτικών καρτών χωρίς ρίσκο για την εταιρεία, μέρος των οποίων είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο. Η εταιρεία μέσω της εισπρακτικής της πολιτικής, ενδοομιλικών χρηματικών διευκολύνσεων και άντλησης κεφαλαίων κίνησης από τις ελληνικές τράπεζες διευθετεί τις υποχρεώσεις της βάσει τακτικού προγράμματος πληρωμών.

Η εταιρία απασχόλησε πέρυσι 1.534 άτομα από 1.567 το 2019, και προσέφερε 50.000 προϊόντα σε περισσότερους από 6 εκατ. πελάτες ετησίως, μέσα από τα καταστήματά της συνολικής έκτασης 100.000 τ.μ., με ολοκληρωμένες ιδέες, λύσεις και υπηρεσίες για το σπίτι, τον κήπο, το αυτοκίνητο, τις κατασκευές και τον ελεύθερο χρόνο, για κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή. Σε ότι αφορά το e-commerce κανάλι της που εξυπηρετεί αποκλειστικά επαγγελματίες δέχεται 1 εκατομμύριο επισκέψεις / μήνα.

Praktiker: «Εγκεφαλικό» από τα ΙΚΕΑ

Την ίδια ώρα. νέα επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ σε logistics για τις ανάγκες του κλάδου αθλητικών ειδών ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο Όμιλος Fourlis, ο οποίος παράλληλα αναπτύσσει το δίκτυο των μικρών και μεσαίων καταστημάτων ΙΚΕΑ εντός του αστικού ιστού σε διάφορες πόλεις.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr σχετικά με τη νέα επένδυση o οικονομικός διευθυντής του ομίλου Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος, από τη μία πλευρά η ανάπτυξη του δικτύου του ΙΚΕΑ και από την άλλη η άνοδος του e-commerce για τα Intersport καθώς και οι αποθηκευτικές ενδο-μετακινήσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση ολόκληρου του δικτύου σε 4 χώρες, δημιουργούν πλέον νέες ανάγκες.

Έτσι το logistics center στο Σχηματάρι της Βοιωτίας που εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ΙΚΕΑ και Intersport θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ ενώ με την νέα επένδυση από το 2022 το Intersport θα εξυπηρετείται από το κέντρο που θα διαμορφωθεί στο ακίνητο του Ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Άλλωστε όπως δείχνουν και οι πωλήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας το ηλεκτρονικό κανάλι, σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, φαίνεται ότι συνεχίζει «κρατάει» ένα μέρος των πελατών που μέχρι πρόσφατα έκανε αγορές σε φυσικά καταστήματα ακόμη και τις περιόδους που η αγορά λειτούργησε κανονικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ πανδημίας, το ποσοστό των ηλεκτρονικών καναλιών ΙΚΕΑ και Intersport ήταν περίπου 10% και 5% αντίστοιχα. Τις περιόδους των lockdown το ποσοστό για τα ΙΚΕΑ τριπλασιάστηκε ενώ για τα Intersport αυξήθηκε κατά 5-6 φορές. Όταν τα καταστήματα άνοιξαν τις 12 μέρες του Ιανουαρίου, το ΙΚΕΑ είχε ένα ποσοστό ηλεκτρονικών πωλήσεων 18% και το Ιntersport κοντά στο 9%. Ο Ιανουάριος γενικότερα ήταν πολύ καλός και για τα δύο δίκτυα καταστημάτων, ενώ και η μέθοδος click inside που εφαρμόστηκε για μία εβδομάδα στο δίκτυο των Intersport λειτούργησε θετικά.

Όσον αφορά τέλος τα καταστήματα ΙΚΕΑ, το πρώτο μικρού μεγέθους ΙΚΕΑ (2.000 τ.μ) άνοιξε στα τέλη του Ιανουαρίου στον Πειραιά ενώ αντίστοιχα καταστήματα αναμένεται δημιουργηθούν σε Πάτρα και Κρήτη. Στο πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους καταστημάτων, δηλαδή 5.000 – 12.000 τ.μ., με το πρώτο να έχει ανοίξει ήδη στη πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας το φθινόπωρο του 2020.

Praktiker: Βλέπει τα ΙΚΕΑ να… μεγαλώνουν

Παράλληλα, σε μια κίνηση που θα φέρει… εκατομμύρια στα ταμεία και «σεισμό» στην αγορά, προχωράει η ΙΚΕΑ! Διαβάστε στο xristika.gr τι ετοιμάζουν…

Η ΙΚΕΑ, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, συνεχίζει να ενισχύει περαιτέρω την omnichannel εμπειρία, καλωσορίζοντας το Φθινόπωρο του 2021 στο δίκτυό της, το δεύτερο κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens στο Μαρούσι.

Tα καταστήματα «νέας γενιάς», εντός του αστικού ιστού, έρχονται να αναδείξουν στην πράξη τη δέσμευση της ΙΚΕΑ να βρίσκεται πιο κοντά στους πελάτες, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις καθημερινές αγορές. Το κατάστημα ΙΚΕΑ στο The Mall Athens έκτασης 2.000 τ.μ., θα προσφέρει πάνω από 1.000 άμεσα διαθέσιμους κωδικούς, που ανανεώνονται διαρκώς και χαρίζουν έμπνευση κάθε φορά, σε κάθε επίσκεψη. Όλα τα προϊόντα θα βρίσκονται διαθέσιμα για παραγγελία και παράδοση στο χώρο των πελατών ή παραλαβή από τα καταστήματα ΙΚΕΑ Κηφισός ή ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο.

Το νέο κατάστημα «νέας γενιάς» ΙΚΕΑ στο The Mall Athens έρχεται να συμπληρώσει το δίκτυο της εταιρείας, προσφέροντας στους καταναλωτές ακόμα ένα κανάλι επικοινωνίας, βασισμένο στις δικές τους ανάγκες.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του The Mall Athens, με πάνω από 200 διαφορετικές επιλογές για αγορές, διασκέδαση και φαγητό. Πρόκειται για ένα κατάστημα που έρχεται να προσφέρει τη νέα εμπειρία ΙΚΕΑ, σε ένα πολυσύχναστο σημείο, όπου χιλιάδες κόσμου καθημερινά εργάζονται, μετακινούνται και κάνουν τις αγορές τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Πάνου Κατηφόρη, Διευθύνοντα Συμβούλου IKEA Ελλάδας/Κύπρου/Βουλγαρίας: «Πρόκειται για μία δυναμική συνεργασία, που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά σε ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών που έχουν το The Mall Athens ως τον αγαπημένο τους προορισμό».

Αντίστοιχα, o κ. Χρήστος Νικολόπουλος, Chief Asset Management Officer της Lamda Development δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την ΙΚΕΑ, που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις αγοραστικές αλλά και ψυχαγωγικές μας επιλογές».

Το κατάστημα «νέας γενιάς» στο The Mall Athens ανοίγει τις πόρτες του το Φθινόπωρο του 2021.