«Πάγωσαν» LEROY MERLIN και PRAKTIKER – Η εξέλιξη με τα IKEA που δεν περίμενε κανείς

IKEA: Νέο μοντέλο καταστημάτων λανσάρει ο όμιλος. Ετοιμάζονται μαγαζιά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Δείτε στο xrisrtika.gr όλες τις εξελίξεις.

Το πρώτο μικρού μεγέθους ΙΚΕΑ, στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας ανάπτυξης καταστημάτων του ομίλου Fourlis, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στον Πειραιά.

Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο καταστημάτων που λανσάρει ο όμιλος, μεγέθους 1.000-2.000, τα οποία λειτουργούν εντός του αστικού ιστού, σε αντίθεση με τα κλασικά, μεγάλα ΙΚΕΑ. Το συγκεκριμένο κατάστημα εκτείνεται σε χώρο 2.000 τ.μ στην οδό Γούναρη στον Πειραιά και θα διαθέτει accessories αλλά και μικρότερα έπιπλα. Το «μίνι » ΙΚΕΑ ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει προς τα τέλη του 2020 ωστόσο το lockdownκαθυστέρησε τελικά τα εγκαίνια.

Όσο αφορά στην πορεία των πωλήσεων κατά τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας της αγοράς, πηγές της εταιρείας σημειώνουν στο insider.gr ότι ήταν αυξημένες αν και ο περιορισμός των 2 ωρών που ισχύει για τις αγορές δεν ευνοούσε τις μετακινήσεις των καταναλωτών στα καταστήματα που βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα ΙΚΕΑ την προηγούμενη περίοδο εξυπηρετούσαν τους καταναλωτές μέσω του e-shop το οποίο «κράτησε» έως έναν βαθμό τη συνολική πτώση των πωλήσεων από τα φυσικά καταστήματα ενώ μετά την εφαρμογή του click away τον Δεκέμβριο ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 40% των καταναλωτών επέλεξε τη συγκεκριμένη μέθοδο παραλαβής των προϊόντων.

IKEA: Νέα καταστήματα σε Πάτρα και Κρήτη

Με το βλέμμα στην μετά Covid εποχή, ο όμιλος Fourlis προγραμματίζει νέες επενδύσεις για την επόμενη τριετία ενώ δρομολογείται και η δημιουργία των νέων «μικρών» ΙΚΕΑ, σε Πάτρα και Κρήτη, στο πλαίσιο της νέα φιλοσοφίας καταστημάτων που αναπτύσσει ο Όμιλος.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς, μετά τον Οκτώβριο, όπου οι πωλήσεις του ομίλου και στους δύο κλάδους ισορρόπησαν, για τον Νοέμβριο αναμένεται κάμψη πωλήσεων μεταξύ 70% και 75% στην Ελλάδα λόγω του lockdown. Εκτίμησε ωστόσο ότι μέσω των ηλεκτρονικών πωλήσεων μπορεί να ανακτηθεί 30%-35% του τζίρου στη χώρα μας.

Η διοίκηση του Ομίλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επόμενη μέρα και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ενώ αναφέρθηκε και στις διευκολύνσεις που εξασφάλισε από τους βασικούς προμηθευτές IKEA, Nike, Adidas, με μετάθεση των πληρωμών για μετά την άρση του lockdown.

O όμιλος Fourlis αναμένεται να συνεχίσει τις επενδύσεις του με πλάνο 20-23 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023, στα logistic centers του ομίλου αλλά και στην επέκταση των φυσικών καταστημάτων.

Ήδη έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα καταστημάτων μικρών ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Κρήτη, όπου μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί και οι αγορές των σχετικών οικοπέδων. Παράλληλα το πρώτο μικρού μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ επιφάνειας 2.000 τ.μ. στον Πειραιά, το όποιο προγραμματιζόταν να ανοίξει έως το τέλος του 2020, αναμένεται να λειτουργήσει αμέσως μετά την περίοδο απαγόρευσης λειτουργίας της αγοράς.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr