Σοκ για χιλιάδες συνδρομητές ελληνικής εταιρείας: Τέλος το internet σε χιλιάδες τηλέφωνα:

NOVA: Τέλος το ίντερνετ για χιλιάδες συνδρομητές της NOVA, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το φάσμα που απελευθερώθηκε από την κατάργηση του 3G δικτύου, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G+ και 5G με στόχο την παροχή υψηλότερων ταχυτήτων, γρηγορότερης απόκρισης και καλύτερης εμπειρίας Mobile Internet στους πελάτες συμβολαίου κινητής και καρτοκινητής Nova, FREE2GO & Q.

Η κατάργηση του 3G δικτύου δεν επηρεάζει τις υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων, οι οποίες συνεχίζουν να εξυπηρετούνται κανονικά μέσω Nova 2G , 4G/4G+, με 100% κάλυψη ανά την επικράτεια, καθώς και μέσω 5G, του οποίου η κάλυψη μέχρι τέλος του 2023 θα φτάσει πανελλαδικά το 74% και μέχρι το τέλος του 2024 το 98%, ενώ ήδη αγγίζει το 99% σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι συνδρομητές Nova με κάρτα παλαιάς τεχνολογίας μπορούν να την αντικαταστήσουν εντελώς δωρεάν, όπως επίσης να επωφεληθούν μοναδικών εκπτώσεων για την απόκτηση συσκευής νέας γενιάς, στα καταστήματα Nova.

Ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου της Nova, Μανώλης Γρηγοράκης αναφέρει σχετικά: «Ένα μεγαλόπνοο έργο στρατηγικής σημασίας για την Nova ολοκληρώθηκε. Το 3G Δίκτυο της εταιρείας έχει απενεργοποιηθεί σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια. Στη Nova συνεχίζουμε δυναμικά τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς 4G+ και 5G για να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στους πελάτες μας.»

Η Nova μεγαλώνει συνεχώς τη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων της 4G+ και 5G, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες επικοινωνίας των πελατών της. Με τη συνεχή επέκτασή του σε όλο και περισσότερες πόλεις, το Nova 5G σε συγκεκριμένες περιοχές, προσφέρει μέγιστες ταχύτητες που ήδη ξεπερνούν το 1Gbps.

Ταχύτητες 1Gbps ήδη απολαμβάνουν οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου όπως σε Κρήτη, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Ρόδο και Κω, με το δίκτυο να επεκτείνεται διαρκώς.

Προχωρώντας στην υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027, συνεχίζει να επενδύει σε δίκτυα 4G+ και 5G, αναπτύσσει δικό της ιδιόκτητο σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών, στο 70% της επικράτειας δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομών με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

NOVA: Τεράστια κίνηση – Πώς γονάτισε την COSMOTE TV!

Την ανανέωση της συνεργασίας με την Ευρωλίγκα ανακοίνωσε η NOVA για τα επόμενα 3+2 χρόνια!

Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε το νέο deal κι η NOVA θα συνεχίσει για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια να δίνει στο ελληνικό κοινό εικόνα από τις προσπάθειες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και των υπόλοιπων 16 ομάδων, καθώς κι από όλη τη διοργάνωση του EuroCup.

Η ανακοίνωση:

Η Euroleague Basketball (EB), η διοργανώτρια αρχή των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων στο χώρο του μπάσκετ, κι η United Media, η κορυφαία εταιρεία ΜΜΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέλος της United Group, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την ανανέωση της συνεργασίας τους, η οποία εξασφαλίζει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης όλων των παιχνιδιών της Turkish Airlines EuroLeague και του 7DAYS EuroCup σε Ελλάδα, Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία.

Με τη νέα πολυετή συμφωνία για την κάλυψη των διοργανώσεων της Euroleague Basketball από τη NOVA και το Sportklub, που πλέον ξεπερνάει τις δύο δεκαετίες, δίνει τη δυνατότητα στη United Media να συνεχίσει τη στρατηγική της για επέκταση του portfolio της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου το μπάσκετ είναι ένα από τα κυρίαρχα αθλήματα.

“Οι τηλεοπτικοί μας συνεργάτες είναι θεμελιώδεις για το χτίσιμο του προϊόντος μας κι έχοντας έναν τόσο σημαντικό συνεργάτη όπως είναι η United Media, που είναι αφοσιωμένη στο να μπορέσουμε να προβάλλουμε τα παιχνίδια μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί κλειδί για την προσέγγιση νέων κοινών” δήλωσε ο Marshall Glickman, CEO της Euroleague Basketball. “Η NOVA και το Sportklub αποτελούν μακροχρόνιους εταίρους μας και το ότι γιορτάζουμε τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών συνεργασίας με αυτή τη συμφωνία αποτελεί απόδειξη της αμοιβαίας δέσμευσης για κορυφαία στάνταρ παραγωγής και δημιουργία περιεχομένου σε μία αναπτυσσόμενη και πολύ απαιτητική βάση φιλάθλων”.

Η Ελλάδα κι οι χώρες της Αδριατικής έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στις διοργανώσεις της Euroleague Basketball, με τις ελληνικές και σερβικές δυνάμεις του μπάσκετ, όπως οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν που συμμετέχουν στην EuroLeague και τις Μπουντούσνοστ VOLI Podgorica και Τσεντεβία Ολίμπια Λιουμπλιάνα που συμμετέχουν στο EuroCup.

“Η συμφωνία με την Euroleague Basketball είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων σχεδίων που έχει η United Group στις χώρες στις οποίες έχουμε αποκτήσει τα τηλεοπτικά αθλητικά δικαιώματα για πέντε χρόνια. Αυτή η επένδυση στο καλύτερο αθλητικό περιεχόμενο είναι ακόμη μία ένδειξη που δείχνει πόσο προσανατολισμένοι είμαστε στην ανάπτυξη των αγορών της Ελλάδας, της Κύπρου και των χωρών της περιοχής της Αδριατικής, τις οποίες βλέπουμε ως μέρος της στρατηγικής τοποθέτησης της United Group”, ανέφερε σχετικά ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της United Group.

NOVA: «Χοντρό» παιχνίδι

Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό σκηνικό καθώς μια απόφαση φέρνει τις συνδρομητικές πλατφόρμες στις ελεύθερες συχνότητες!

Τη δυνατότητα σε εταιρείες λειτουργίας συνδρομητικών πλατφόρμων τηλεόρασης, όπως NOVA, COSMOTE και η VODAFONE, να αναπτύξουν δραστηριότητες ελεύθερης τηλεόρασης δίνει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυµίζεται πως πριν από ένα έτος η Nova είχε κάνει σχετική προσφυγή στις αρµόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να προσαρµοστεί το ελληνικό ρυθµιστικό πλαίσιο στο ευρωπαϊκό, που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, Τεκµαίρεται έτσι από κύκλους της αγοράς πως η Nova θα εκµεταλλευθεί τη σχετική αλλαγή στο ελληνικό νοµικό καθεστώς που διέπει τα τηλεοπτικά δίκτυα, πληροφορία που επιβεβαιώνουν πηγές της µητρικής εταιρείας της.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στα µέσα του 2022 επενδυτικό σχήµα, που σύµφωνα µε πληροφορίες της αγοράς συνδέεται µε τον Σέρβο επιχειρηµατία Ντράγκαν Σόλακ, απέκτησε από τη Motor Oil το 50% του µετοχικού κεφαλαίου της Alpha ∆ορυφορική Τηλεόραση, η οποία ελέγχει το οµώνυµο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Ντράγκαν Σόλακ είναι ιδρυτής και µέτοχος µειοψηφίας του οµίλου United Group (την πλειοψηφία ελέγχει η BC Partner), ο οποίος είναι η µητρική εταιρεία της Nova.

Γι’ αυτόν τον λόγο πιθανολογείται πως σύντοµα, και µετά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, η εν λόγω συµµετοχή στην Alpha ∆ορυφορική Τηλεόραση θα περάσει στη United Group.

Σηµειώνεται πάντως ότι άριστα ενηµερωµένες πηγές πληροφορούν την «Καθημερινή» πως ο όµιλος της Motor Oil δεν έχει σχέδια για περαιτέρω µεταβίβαση ποσοστού του στην Alpha ∆ορυφορική.

Σύµφωνα µε την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, «η προτεινόµενη ρύθµιση αποσκοπεί στην άρση των υφιστάµενων περιορισµών της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2644/1998 (Α΄ 233) ως προς την απόκτηση άδειας παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχοµένου µέσων επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης από κατόχους άδειας συνδροµητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών µέσω δορυφόρου.

Οι υφιστάµενοι περιορισµοί συνιστούν, ουσιαστικά, απόλυτη απαγόρευση συµµετοχής σε επιχείρηση παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχοµένου µέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης συνδροµητικής λήψης, η οποία θέτει ζήτηµα συµβατότητας µε την οικονοµική και επιχειρηµατική ελευθερία των νοµικών προσώπων που προστατεύεται συνταγµατικά».

Προσθέτει, δε, ότι αν και «παραµένει ο κανόνας ότι ανώνυµη εταιρεία που κατέχει άδεια παροχής συνδροµητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών δεν µπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού περιεχοµένου µέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης, ωστόσο τίθενται αυστηρές, πλην όµως αναγκαίες και αναλογικές προϋποθέσεις, συµβατές µε το άρθρο 65 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), η συνδροµή των οποίων επιτρέπει τη συµµετοχή των εν λόγω εταιρειών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθµού ελεύθερης λήψης».

Οι προϋποθέσεις για τη συµµετοχή εταιρείας συνδροµητικής τηλεόρασης σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθµού ελεύθερης λήψης «είναι δυνατή, εφόσον µε τη συµµετοχή της δεν παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισµού, δεν γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει αποκτήσει στην αγορά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, και δεν θίγεται η αντικειµενική, πλουραλιστική και µε ίσους όρους µετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης», αναφέρει η τροπολογία.

Επιπλέον, στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται πως µε τη ρύθµιση αυτή «επιτυγχάνεται η µη νόθευση αντικειµενικής, πλουραλιστικής και µε ίσους όρους µετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, η διασφάλιση ισότιµων όρων ανταγωνισµού µεταξύ παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται µε διαφορετικούς όρους στην ελληνική επικράτεια, σύµφωνα και µε τις επιταγές της ενωσιακής νοµοθεσίας και, τέλος, προστατεύεται η επιχειρηµατική και οικονοµική ελευθερία των νοµικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται, των µέσων µαζικής ενηµέρωσης».

NOVA: Η νέα της στρατηγική

Την ίδια στιγμή, η United – Nova κρατάει σημαντικές διοργανώσεις, έχοντας βέβαια χάσει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η απόφαση να μειώσει την παρουσία της στο ελληνικό πρωτάθλημα αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη καθώς η η United – Nova στο περυσινό πρωτάθλημα είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για όλες της ομάδες της Super League, όμως ούτε μεγάλη αύξηση συνδρομητών είδε, ούτε κέρδος έβγαλε.

Ως αποτέλεσμα, η νέα πρόταση που έκανε στις ΠΑΕ για το πρωτάθλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη ήταν χαμηλότερη, αφήνοντας χώρο στην COSMOTE TV.

Στο μεσοδιάστημα η United δαπάνησε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει τη WIND και πλέον έχει μπροστά της το μεγάλο έργο του integration των δύο εταιρειών, αλλά και την υλοποίηση των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές ώστε να μη μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ακόμη και έτσι, όμως, από την επόμενη σεζόν η Nova θα συνεχίσει να προβάλλει τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου La Liga Santander (Ισπανία), Bundesliga (Γερμανία), Ligue 1 (Γαλλία) και Eredivisie (Ολλανδία) αλλά και τις μεγάλες διοργανώσεις στο μπάσκετ (EuroLeague, EuroCup, FIBA, Lega Serie A).

Οι επικεφαλής της United Group θεωρούν πως μαζί με το αγγλικό πρωτάθλημα διαθέτουν ένα ελκυστικό ποδοσφαιρικό «πακέτο» που θα υποστηρίξει περαιτέρω τη νέα πλατφόρμα ΕΟΝ.

Κατά συνέπεια, το ζητούμενο είναι πόσους συνδρομητές θα προσελκύσει η Premier League και στον αντίποδα, πόσοι θα ακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στην Cosmote TV εφόσον κλείσει και επίσημα η συμφωνία.

Βεβαίως το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο και έχει να κάνει με την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι δύο μεγαλύτερες συνδρομητικές πλατφόρμες της χώρας, τι θα περιέχουν τα νέα συνδυασμένα πακέτα που θα λανσάρουν και ποια τιμολογιακή πολιτική θα εφαρμόσουν.

Επί του παρόντος φαίνεται πως η τιμή δεν είναι ο μόνος παράγοντας επιλογής για τους συνδρομητές…

Με βάση, πάντως, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η πελατειακή βάση της Cosmote TV έφθασε στο τέλος του 2021 τους 624 χιλιάδες πελάτες, πετυχαίνοντας αύξηση πελατών 8,5% σε σχέση με το 2020.

Αντίστοιχα, οι συνδρομητές της NOVA μαζί με τους αυτούς της Wind Vision υπολογίζονται στους 400 χιλιάδες.

Σημειωτέον πως με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της United Group για το 2021, η Nova είχε κύκλο εργασιών 243,5 εκατ. ευρώ και EBITDAal (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, μείον τις μισθώσεις εξοπλισμού) 69,6 εκατ. ευρώ.

Αμφότερες εταιρείες, πάντως, αντιμετωπίζουν το οξύτατο ζήτημα των πειρατικών συνδέσεων, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται πως ξεπερνά τις 300 χιλιάδες, ενώ ορισμένοι μιλούν και για 400 χιλιάδες (!) στην Ελλάδα.

Η πειρατεία σαφέστατα αποτελεί πληγή για τους παρόχους και τεράστια «τρύπα» διαφυγόντων κερδών αλλά και φόρων για το κράτος, σε μια αγορά που το 2021 υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,6 μοναδικοί κωδικοί συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, στους οποίους συνυπολογίζονται και οι ξένες πλατφόρμες τύπου Netflix.