«Τρέμουν» Μαρινάκης και Βαρδινογιάννης: Έσκασε η «βόμβα» στο τηλεοπτικό τοπίο

Τηλεόραση: Αλλάζει άρδην το τηλεοπτικό τοπίο καθώς δυο Έλληνες επιχειρηματίες σαρώνουν τα πάντα με την αγορά τριών καναλιών ταυτοχρόνως! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Αν και τα ελληνικά media δεν βγάζουν κέρδη, συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον επιχειρηματιών, που επιδιώκουν να συνδυάσουν την οικονομική τους ισχύ με την απόκτηση επιρροής και δυνατότητας πολιτικής παρέμβασης, ή θέλουν απλώς “εργαλεία” για την προώθηση ποικίλων συμφερόντων τους

Μετά τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Ιβάν Σαββίδη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη – που αρκείται επί του παρόντος στην “Ναυτεμπορική” – στο χώρο των media μπαίνουν δυναμικά οι εφοπλιστές Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης και μεγαλομέτοχοι του κατασκευαστικού κολοσσού Ελλάκτωρ, όπου βρίσκονται σε “πόλεμο” με τον επίσης μεγαλομέτοχο ολλανδικό όμιλο Reggeborgh.

Μέσω κοινών εταιρειών, οι δύο αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες που έχουν βάση των δραστηριοτήτων τους το Ντουμπάι, εξαγοράζουν ταυτόχρονα τρία(!) κανάλια, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν έναν ισχυρό όμιλο ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, ικανό να επιτύχει συνέργειες, να γίνει κερδοφόρος και να έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Η κίνηση αυτή συνδυάζεται με τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στην ελληνική αγορά και μεγάλων επενδύσεων σε πολλούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του μετοχικού ελέγχου του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, χθες και προχθές υπέγραψαν προσύμφωνα για την εξαγορά των καναλιών Action 24 και Kontra Channel, που ανήκουν αντίστοιχα στους Διονύση Παναγιωτάκη και Ανδρέα Κουρή. Η εξαγορά θα ολοκληρωθεί μετά την πραγματοποίηση νομικού και οικονομικού ελέγχου που ανέλαβε να διενεργήσει στις δύο επιχειρήσεις η Deloitte.

Τη Δευτέρα αναμένεται η απάντηση του Ιβάν Σαββίδη στην πρόταση εξαγοράς του καναλιού Open TV. Ο ομογενής επιχειρηματίας έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει να πουλήσει, ενδέχεται όμως να χρειασθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το ύψος του τιμήματος.

Αναμένεται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί τελική συμφωνία, καθώς ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, του Πόρτο Καρράς, του “Μακεδονία Παλλάς”, της “Σάριζα” και πολλών άλλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, βρίσκεται στριμωγμένος εξαιτίας της αντιρωσικής “υστερίας” μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σχεδίαζε άλλωστε να πουλήσει το κανάλι, επιδιώκοντας αφ’ ενός να απεμπλακεί από ζημιογόνες δραστηριότητες και αφ’ ετέρου να πάψει να αποτελεί στόχο ως ιμάντας ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση των τριών deals, οι Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης θα καταστούν οι νέοι “βαρόνοι των media” στην Ελλάδα, ελέγχοντας ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας και δύο περιφερειακά. Θα είναι μάλιστα οι μόνοι καναλάρχες με ΜΜΕ που το καθένα τους εμφανίζεται φίλα προσκείμενο σε διαφορετικό κόμμα εξουσίας: Το Open τηρεί γραμμή ίσων αποστάσεων, το Kontra είναι “φιλο-ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ το Action 24 θεωρείται ότι διάκειται ευνοϊκά προς το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Δημιουργούν αυτό το συγκρότημα χωρίς να χρειασθεί να ξοδέψουν πολλά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό τίμημα των τριών εξαγορών δεν θα υπερβεί τα 23 εκατ. ευρώ – ποσό μηδαμινό σε σχέση με τα περίπου 140 εκατ. ευρώ που έχουν επενδύσει στην “Ελλάκτωρ”. Αναλαμβάνουν βέβαια και χρέη, τα οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Οπως αναφέρεται από αξιόπιστες πηγές, οι συνολικές οφειλές του Open δεν υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη των δύο περιφερειακών καναλιών είναι μικρά.

Στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από εξειδικευμένους συμβούλους, εκτιμάται με την εσωτερική αναδιοργάνωση, την επίτευξη συνεργειών και τη διαπραγματευτική δύναμη που θα αποκτήσουν στη διαφημιστική αγορά, τα τρία κανάλια μπορούν να γίνουν κερδοφόρα.

Εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα από τις οικονομικές προοπτικές που δημιουργεί το “πακετάρισμα” των τριών τηλεοπτικών σταθμών, η εξαγορά τους και η ανανέωση-διαφοροποίηση του προφίλ τους θα αλλάξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με επιπτώσεις που φθάνουν σε πολιτικό επίπεδο.

Πλήγμα θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το μοναδικό φίλα προσκείμενο κανάλι θα αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Στους σχεδιασμούς του επιτελείου που έχει αναλάβει τη συγκρότηση του νέου μιντιακού ομίλου προβλέπεται ότι το Kontra Channel θα αποβάλει σταδιακά τον “φιλο-ΣΥΡΙΖΑ” χαρακτήρα, υιοθετώντας γραμμή “μετριοπάθειας” – αλλά και αποστάσεων από τη ΝΔ, ώστε να μη χάσει το βασικό κοινό του.

Το Action 24 θα διατηρήσει λίγο-πολύ το τωρινό προφίλ του. Στο Open θα γίνει αρχικά προσπάθεια να απαλλαγεί από τη “ρετσινιά” ότι εκφράζει “φιλορωσικές” απόψεις και να πάψει να θεωρείται ως ευνοϊκά διακείμενο προς την αντιπολίτευση.

Αυτό το λίφτινγκ στα κανάλια του νέου μιντιακού συγκροτήματος δεν προμηνύει τίποτε καλό για την ενημέρωση, καθώς οδηγεί σε περαιτέρω περιορισμό της στοιχειώδους πολυφωνίας που υπάρχει ακόμη.

Τηλεόραση: Η πορεία του OPEN

Το Open TV ή Open Beyond είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Ανήκει στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και εδρεύει στον Καρελλά που βρίσκεται στη βιομηχανική ζώνη της Παιανίας.

Ξεκίνησε την λειτουργία του τη Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 από την συχνότητα του Epsilon TV, οπότε και άλλαξε το όνομά του, στο σημερινό Open, μετά την πώλησή του από τον επιχειρηματία και διαφημιστή Φίλιππο Βρυώνη.

Το κανάλι μεταδίδει και διαθέτει πολυποίκιλο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες, όπως ψυχαγωγικές και ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων, ξένες ταινίες, ελληνικές δικής του παραγωγής και ξένες σειρές και εκπομπές ριάλιτι, ενώ έχει εξασφαλίσει δικαιώματα για προβολή ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και του Κόπα Αμέρικα. Παράλληλα είναι το πρώτο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι, που εκπέμπει, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, όλες του τις παραγωγές, αποκλειστικά σε υψηλή ευκρίνεια (HD). Ο σταθμός επίσης πουλάει κάποιες από τις παραγωγές του, στον κυπριακό σταθμό OMEGA, με τον οποίο και συνεργάζεται στα δελτία ειδήσεων τους, ειδικότερα σε θέματα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

2013: Στις 11 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το Epsilon TV, αντικαθιστώντας τον 902 που εξέπεμπε στην ίδια συχνότητα αξιοποιώντας έτσι, την άδεια εθνικής εμβέλειας που διέθετε το κομματικό κανάλι, προβάλλοντας αρχικά μουσικό πρόγραμμα, και μια εκπομπή lifestyle.Από τον επόμενο μήνα (Οκτώβριος), το κανάλι απέκτησε πλήρες πρόγραμμα, ανταγωνίσιμο με τα υπόλοιπα πανελλαδικά κανάλια, που περιελάμβανε δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικές εκπομπές και προγράμματα τηλεμάρκετινγκ, ενώ στο ενεργητικό του, εντάσσει, τον Μένιο Φουρθιώτη,[6] την Ελεονώρα Μελέτη, τον Γιώργο Καραμέρο και τον Ευτύχη Μπλέτσα. Αντίστοιχα, στις 22 Νοεμβρίου, εντάχθηκε και στη συνδρομητική πλατφόρμα της NOVA και στην αντίστοιχη ομόσταβλη Κυπριακή.

2014-2015: Το Epsilon TV μετά τη Nova εντάσσεται και στον ΟΤΕ TV, ενώ την επόμενη χρονιά εντάσσει στο δυναμικό του μεγάλα ονόματα της ελληνικής τηλεόρασης, όπως η Τατιάνα Στεφανίδου,ο Νίκος Ευαγγελάτος,η Κατερίνα Καινούργιου, η Ναταλία Γερμανού, η Χριστίνα Λαμπίρη,η Φαίη Μαυραγάνη, η Αννίτα Πάνια και η Αμαλία Κάντζου,ενώ αντίστοιχα το κανάλι άρχισε να προβάλλει και τις μεξικανικές σειρές Η Μαρία της Γειτονιάς και Παουλίνα. Το τότε νεοσύστατο Epsilon, αποτέλεσε βίος και πολιτεία, για τα σύγχρονα τηλεοπτικά δεδομένα με τις περισσότερες εκπομπές του να είναι χαμηλής ποιότητας και αισθητικής και να θεωρούνται ως trash tv, αναβιώνοντας το επίπεδο των εκπομπών του άλλοτε πανελλαδικού καναλιού New Channel (το οποίο εξέπεμπε την δεκαετία του 1990), αλλά παρ’ όλα αυτά τα νούμερα τηλεθέασης άρχισαν να ανεβαίνουν, ξεπερνώντας σε τηλεθέαση τόσο το στενόμενο οικονομικά τότε Mega, αλλά και τα κανάλια της επανασυσταθείσας ΕΡΤ.

2016: Στις 8 Μαρτίου το Epsilon TV ξεκινά την πιλοτική σε υψηλή ευκρίνεια μετάδοση του E HD (1080i) μέσω της Digea, το οποίο αρχικά είχε «θολούρα», λόγω της παλαιότητας των μηχανημάτων, και δεν ήταν αληθινό High Definition, ωστόσο το κανάλι αναβαθμίστηκε σταδιακά με καινούργια μηχανήματα, και έβγαλε πραγματικό High Definition.

2017: Στις 11 Αυγούστου, το Epsilon TV, πουλήθηκε από τον πρώην ιδιοκτήτη του Φίλιππο Βρυώνη στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη με τη συμφωνία να ανακοινώνεται επίσημα έντεκα μέρες μετά.

Αρχές 2018: Στις 2 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα του Epsilon εμπλουτίστηκε με την προσθήκη δύο Κυπριακών σειρών του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού Sigma (Καταιγίδα και Βρέχει Έρωτα), ξένων ταινιών κυρίως παραγωγής ΗΠΑ και λιγότερο ελληνικές από ότι πρόβαλλε προηγουμένως και ξένων σειρών (όπως Criminal Minds, CSI: Λας Βέγκας, NCIS) ενώ ελαττώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και οι διαφημίσεις τηλεπωλήσεων. Τον επόμενο μήνα (2 Φεβρουαρίου) άλλαξε το λογότυπό του στιλιζαρισμένο ως epsilontv, σηματοδοτώντας την νέα εποχή στο κανάλι, του οποίου το πρόγραμμα αναβαθμίστηκε ριζικά, με την προσθήκη, περισσότερων ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών, αλλά και ξένων αμερικάνικων ταινιών, σε συνεργασία με μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες, παραδειγματίζοντας τον άλλοτε πρόγονο του Alpha TV, Alpha Sky ο οποίος λειτουργούσε το 1999. Στην πορεία προστίθενται και η σατιρική εκπομπή Circo, με τους Βαγγέλη Περρή, Αθηναΐς Νέγκα και Άννα Μαρία Βέλλη, η οποία ήταν προπομπός της σατιρικής εκπομπής Rodeo, στον ΣΚΑΪ, την σεζόν 2017-2018.
Μέσα του 2018: Τον Μάιο εντάσσονται στο δυναμικό του υπό μετονομασία σταθμού ο Τζώνη Καλημέρης, η Άλκηστις Μαραγκουδάκη και η Κική Σιλβεστριάδου οι οποίοι αναλαμβάνουν τη γενική διεύθυνση (στη θέση του Μένιου Φουρθιώτη), τον συντονισμό του περιεχομένου προγράμματος (chief content officer) και της λειτουργίας της οντότητας (chief operations officer) αντίστοιχα ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου αντικαταστάθηκε το λογότυπο του Epsilon με του σημερινού OPEN προαναγγέλλοντας το λανσάρισμα του. Στην πορεία εμπλουτίζεται περισσότερο το αθλητικό κομμάτι του νέου καναλιού εντάσσοντας τους αθλητικογράφους Γιώργο Τσαντάκη, Χριστίνα Βραχάλη και Μανώλη Σφακάκη, οι οποίοι προέρχονται από τον ΣΚΑΪ.

Οκτώβριος 2018: Στις 1 Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, για τις τηλεοπτικές άδειες, το Epsilon TV, σταματάει το ζωντανό πρόγραμμα του, λόγω εργασιών μετεγκατάστασης και μετά από τρεις εβδομάδες και έξι ημέρες ξεκινάει και επίσημα με την νέα και τωρινή ονομασία του ως Open Beyond στις 19:00 με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει η Έλλη Στάη, η οποία δέχτηκε σφοδρή επίθεση, όσο και το νεοσύστατο κανάλι, επειδή πρόβαλλε πρώτο θέμα στο δελτίο την υπόθεση Κατσίφα ενώ την επόμενη ημέρα, μπαίνει δυναμικά στον ανταγωνισμό, εμπλουτίζοντας το με πρωινές ενημερωτικές (Ώρα Ελλάδος) και ψυχαγωγικές εκπομπές (Ευτυχείτε), τέσσερις σειρές μυθοπλασίας (Ο Πρίγκιπας της φωτιάς, Ου φονεύσεις (η οποία σειρά ήταν sequel της σειράς του Alpha, 10η εντολή), Για Πάντα Παιδιά και Ελεύθερη Σχέση, οι οποίες δεν αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό με αποτέλεσμα οι τρεις σειρές να ολοκληρώσουν γρήγορα την ιστορία τους και της πρώτης να μείνει ανολοκλήρωτη), reality shows, ψυχαγωγικές εκπομπές κ.ά.[24] ενώ εντάσσει στο δυναμικό του, την Κατερίνα Ζαρίφη, την Ευαγγελία Αραβανή, τον Νίκο Κοκλώνη, τον Ντέμη Νικολαΐδη και την Δέσποινα Βανδή.Το νεοσύστατο κανάλι, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, στο δυναμικό του, και πολλούς δημοσιογράφους του Mega Channel (τότε ακόμη ιδιοκτησία της Τηλέτυπος Α.Ε. – το οποίο έκλεισε τέσσερις ημέρες αργότερα), ενώ ο σημερινός ιδιοκτήτης του σταθμού Ιβάν Σαββίδης, φιλοδοξούσε να το μετατρέψει στο «νέο Mega», προκαλώντας την οργή, στους απολυμένους και απλήρωτους εργαζομένους, του άλλοτε μεγάλου σταθμού, στο οποίο ήταν και μέτοχος, ενώ εξέπεμπε για 29 χρόνια από τις εγκαταστάσεις της χρεωμένης και πτωχευμένης από το καλοκαίρι του 2016 TVE-Studio Παιανίας από όπου εκπέμπει τώρα το Open μέχρι και τον πλειστηριασμό, του 2019. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού, ωστόσο, ήθελε περισσότερο, το αρχείο του Mega, επειδή ο σταθμός του δεν είχε μεγάλο αρχείο, αλλά τελικά το απέκτησε εξ ολοκλήρου η Alter Ego.

2019: Το Open κάνει μια πολύ μεγάλη επένδυση, στον χώρο της μυθοπλασίας (ένα φαινόμενο πολύ σπάνιο για καινούργιο κανάλι, το οποίο δεν κάνει μεγάλες τηλεθεάσεις, δεν λειτουργεί πάνω από ένα χρόνο, και μάλιστα σε εποχές ανάκαμψης οικονομικής κρίσης, και ύφεσης πανδημίας κορονοϊού), και την μεγάλη ανατροπή εντάσσοντας στο πρόγραμμα του και την δραματική σειρά εποχής Το Κόκκινο Ποτάμι, βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και αφορά πραγματικά γεγονότα γύρω από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού η οποία έκανε πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου, σημειώνοντας τηλεθέαση 29,8% στο γενικό σύνολο και 31,6% στο νεανικό κοινό ενώ η τηλεθέαση στα επόμενα επεισόδια ανέβηκε ακόμα περισσότερο. Πρόκειται για μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ελληνική τηλεόραση με συνολικό κόστος περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Η σειρά έχει δεχθεί σωρεία εγκωμιαστικών σχολίων. Μάλιστα πολλοί τηλεθεατές την έχουν χαρακτηρίσει ως την καλύτερη σειρά που έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην ελληνική τηλεόραση,ενώ αντίστοιχα η σειρά τιμήθηκε και βραβεύθηκε, από τους Πόντιους του Εξωτερικού, στην Σουηδία.

2020: Το κανάλι για να γίνει ανταγωνίσιμο στα υπόλοιπα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια μετακινεί από τον Σεπτέμβριο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 18:50 κάτι που έπραξαν στην πορεία ο ΑΝΤ1 και ο ALPHA. Παράλληλα ενδυναμώνει περισσότερο το ενημερωτικό κομμάτι του, ενώ στο δυναμικό του εντάσσονται ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέλαβε τα δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου, επιστρέφοντας, μετά από πολλά χρόνια αποχής από την τηλεόραση, ενώ αναμορφώνει πλήρως το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του, εντάσσοντας καθημερινά τις μεσημεριανές ώρες, την εκπομπή μόδας Style Me Up, με την Μαρία Μπακοδήμου, και την εκπομπή μαγειρικής Κάθε μέρα Chef, με τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα. Τα Σαββατοκύριακα, επαναφέρεται μετά από πολλά χρόνια αποχής από την τηλεόραση, η ταξιδιωτική εκπομπή Εικόνες με τον Τάσο Δούση, η οποία από την πρώτη προβολή της, κάνει εξαιρετικά νούμερα τηλεθέασης στον σταθμό, ενώ αργότερα στις αρχές του 2021, το κανάλι εντάσσει καθημερινά στο πρόγραμμα του και τον Αντώνη Κανάκη με την ομάδα του, με το Ράδιο Αρβύλα και το Βινύλιο, προερχόμενοι μετά από ένα έτος απουσίας, από τον ΣΚΑΪ,οι οποίοι αργότερα το καλοκαίρι αποχώρησαν, από το δυναμικό του σταθμού, και ξαναπήγαν, μετά από μερικά χρόνια απουσίας, στον ANT1.

2021: Το Open, αποφασίζει να επιστρέψει δυναμικά, στον χώρο της μυθοπλασίας, μετά από ένα έτος αποχής, με την κωμική σειρά Σ’ αγαπάω μεν, αλλά…, και την δραματική σειρά Η τελευταία ώρα, ενώ προβάλλει αντίστοιχα και ξένες σειρές, όπως το Narcos και το The Mallorca Files. Παράλληλα, προστίθεται και το τηλεπαιχνίδι γνώσεων, ΤΑΞΙ, με τον Διονύση Ατζαράκη. Στις 4 Αυγούστου, το Open, για πρώτη φορά στην τρίχρονη ιστορία του είχε πρόβλημα με την ροή του προγράμματος, βγαίνοντας εκτός αέρα (επίγεια, συνδρομητικά και διαδικτυακά), για πολλές ώρες, καθότι υπήρξε πρόβλημα, με το ρεύμα στις εγκαταστάσεις του, στην Παιανία, λόγω των ισχυρών πυρκαγιών στην Αττική.

2022: Τον Μάρτιο το Open μετατρέπει το πρόγραμμά του σε αμιγώς ενημερωτικό και με 20ωρη συνεχής ενημέρωση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Με τον καιρό άρχισε να επανέρχεται στο πρόγραμμά του αρχίζοντας να προβάλει ξένες ταινίες το βράδυ καθώς και την πρεμιέρα της Μάριον Μιχελιδάκη στο μεσημεριανό πρόγραμμα του σταθμού. Οι υπόλοιπες ψυχαγωγικές εκπομπές επέστρεψαν στα τέλη Μαρτίου.