SMS στο 13032: Μετά από αναμονή 2 μηνών (!) ο αριθμός 13032 είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα SMS των καταναλωτών σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο με SMS στο 13032, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Οπως ανακοινώθηκε οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους μόνο με ραντεβού και με τη χρήση του συγκεκριμένου κωδικού, αυστηρά για 3 ώρες και μόνο μία φορά ανά 24ωρο. Ο αριθμός 13032 έχει δημιουργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με στόχο να ελέγξει τη μετακίνηση των πολιτών σε καταστήματα λιανεμπορίου. Στον συγκεκριμένο αριθμό μπορεί κάποιος να στέλνει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση και θα λαμβάνει μήνυμα που αναφέρει: «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».
Συγκεκριμένα με το SMS στο 13032 θα επιτρέπεται το click away αλλά και το click in shop στα καταστήματα αλλά όχι στα εμπορικά κέντρα και τα mall, ενώ θα ισχύει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Στα καταστήματα οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις ασφαλείς αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής.
Για ακόμα μία εβδομάδα θα παραμείνουν κλειστά τα outlet και τα Mall καθώς το άνοιγμά τους θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα κορονοϊού που θα υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, τα μαγαζιά που ανοίγουν είναι αυτά στις γειτονιές, αλλά και τα καταστήματα υπόδυσης και ένδυσης, π.χ. στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς δρόμους.
Η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα επιτρέπεται και για το λιανεμπόριο, όπως ακριβώς ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής. Ετσι, αν κάποιος πελάτης μένει στον Πειραιά και θέλει να πάει για ψώνια στην οδό Ερμού θα πρέπει να το κάνει, στέλνοντας μήνυμα στο 13032 και θα πρέπει να έχει γυρίσει στο σπίτι του μέσα σε διάστημα τριών ωρών. Αν αργήσει, δεν μπορεί να στείλει ξανά μήνυμα στο 13032, γιατί υπάρχει «κόφτης» για ένα μόνο μήνυμα την ημέρα.
SMS στο 13032: Πώς λειτουργεί η μέθοδος click away
H μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Το «click away» προβλέπει τα εξής:
- Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος.
- Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
- Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
Ο ΓΓ Εμπορίου επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτό αποφορτίζονται οι μεταφορές ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».
SMS στο 13032: Πότε θα πάψουμε να στέλνουμε SMS
Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να… σφυροκοπά τη χώρα, ωστόσο στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η ιδέα για την κατάργηση των SMS μετακίνησης στο 13033.
Τους τελευταίους μήνες, οι 6 κωδικοί στο 13033 έγιναν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Αν και σε πολλές περιπτώσεις ορισμένοι πολίτες φαίνεται πως… ξέφευγαν με τα SMS που έστελναν καθημερινά προκειμένου να μην κλειστούν στα σπίτια, το μέτρο αυτό φαίνεται πως θα λάβει τέλος μέσα στον Απρίλιο.
Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το τέλος των SMS στο 13033 αναμένεται να αρθεί εντός Απριλίου, αφού ανοίξουν πέρα από το λιανεμπόριο και άλλες επιχειρήσεις, όπως η εστίαση. Το κανάλι μάλιστα έδωσε και ημερομηνία στις 12 ή στις 19 Απριλίου για την κατάργηση των SMS, στη λογική ότι σε μία από αυτές τις ημερομηνίες θα έχει ανοίξει και η εστίαση.
Με το ολικό άνοιγμα της αγοράς η χρήση του SMS θα είναι αχρείαστη, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι το επίσημο για το πότε θα καταργηθεί αυτό το μέτρο. Το SMS και ιδιαίτερα ο κωδικός 6 είχε την… τιμητική του στο διάστημα του lockdown, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του lockdown εστάλησαν 775 εκατομμύρια SMS για μετακίνηση, χωρίς να συνυπολογίζονται οι γραπτές άδειες.
SMS στο 13032: Μας παρακολουθούν με τα SMS
Χιλιάδες συμπολίτες μας αποφεύγουν να στείλουν SMS για τις μετακινήσεις τους στο 13033, φοβούμενοι πως κρατείται αρχείο από τις αρμόδιες Αρχές. Διαβάστε στο xristika.gr τι ισχύει.
Μπορεί κυβερνητικοί κύκλοι να διαψεύδουν με κάθε τρόπο πως διατηρείται αρχείο μηνυμάτων που εστάλησαν στο 13033, ωστόσο φαίνεται πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.
Την αρχή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως την περασμένη Κυριακή περισσότερα από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν από πολίτες που επέλεξαν να αθληθούν μετά τις 9 το βράδυ.
Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος τόνισε πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, θα βάλει κόφτη».
Οι παραπάνω τοποθετήσεις προκάλεσαν και τις άμεσες παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Kυριάκος Πιερρακάκης, έσπευσε σε συνεντεύξεις του να ξεκαθαρίσει πως το 13033 δεν διατηρεί κανένα προσωπικό αρχείο για την αποστολή μηνυμάτων ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα δεν γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες επιλογές.
«Το μόνο που μετριέται είναι το συνολικό πλήθος των μηνυμάτων» είπε.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχουν ορισμένα νομικά «κενά».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Βασίλειος Σωτηρόπουλος, «Μπορεί το κράτος να μην τα διατηρεί (σ.σ. τα SMS των πολιτών στο αρχείο) ωστόσο τα διατηρούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με τον Ν. 3917/2011 ο οποίος βασίζεται όμως στην κοινοτική οδηγία 2006/24 ΕΚ που έχει ήδη ακυρωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αντίθετο στα θεμελιώδη δικαιώματα.
Άρα ο νόμος αυτός έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί από τον νομοθέτη.
Η αυτοματοποιημένη έγκριση (ή μη) του αιτήματος συνιστά επεξεργασία δεδομένων που σημαίνει ότι για να είναι νόμιμη και να μην παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει προηγουμένως να έχει διενεργηθεί εκτίμηση αντικτύπου (άρθρο 35 GDPR)».
SMS στο 13032: Μετακίνηση εκτός νομού – Πότε θα κινούμαστε ελεύθερα
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Το ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν προς τα χωριά τους το Πάσχα. Ωστόσο για να ληφθεί απόφαση για απελευθέρωση των μετακινήσεων θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες. Παράλληλα αναγκαίος όρος είναι να έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.
Για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού υπάρχουν έξι εξαιρέσεις:
- Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
- Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
- Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
- Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
- Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1 Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.