«Σκοτώνουν» τα πάντα: Απίθανες τιμές από τα Marks & Spencer

Marks & Spencer: Μετά τη «βόμβα» ότι βάζει «λουκέτο» σε 30 καταστήματα, η Marks & Spencer ανακοίνωσε στην Ελλάδα ξεπούλημα των προϊόντων σε τιμές ακόμα και κάτω του κόστους. Τι έχει συμβεί στην εταιρεία; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε ξεστοκάρισμα και πώληση κάτω του κόστους των αποθεμάτων που έμειναν αδιάθετα λόγω των lockdowns προχωρά η Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος.

Η εταιρεία, τα ταμειακά διαθέσιμα της οποίας στις 31/3/2020 ανήλθαν στα 6,613 εκατ. ευρώ από 2,719 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε πρόβλεψη απομείωσης τους ύψους 1,320 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα αποθέματα έχουν επανέλθει προς πώληση αυτή την περίοδο με την εταιρεία να σημειώνει στις οικονομικές της καταστάσεις πως εμπόρευμα της θα πωληθεί κάτω του κόστους κατά τη διάρκεια των φετινών θερινών εκπτώσεων.

Η Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος, που ελέγχεται από τον όμιλο Marks & Spencer PLC ο οποίος κατέχει το 80% των μετοχών της μέσω της Marks and Spencer B.V. και το υπόλοιπο 20% κατέχει η Marinopoulos Holding Sarl, εμφάνισε στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2020 -δηλαδή στην έναρξη της πανδημίας- τζίρο 54,8 εκατ. ευρώ έναντι 55,8 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών επηρεάστηκε από την πανδημία και το υποχρεωτικό κλείσιμο όλων των καταστημάτων της πλην ενός καταστήματος τροφίμων κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου του 2020. Εξαιρουμένου του μηνός Μαρτίου o τζίρος της ανήλθε στα 53,9 εκ. ευρώ έναντι 52,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,1%.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 28,5 εκατ. ευρώ από 30,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 6,10%, που οφείλεται στην πτώση του κύκλου εργασιών και στην αυξημένη πρόβλεψη απομείωσης αποθεμάτων.

Τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν στα 6,8 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) στα 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι 10,5 εκατ. ευρώ.

Marks & Spencer: «Λουκέτο» σε 30 καταστήματα

Η πανδημία αποδεικνύεται καταστροφική για την κορυφαία αλυσίδα ένδυσης και υπόδυσης. Τεράστια η οικονομική ζημιά και αναπόφευκτες πλέον οι περικοπές για τα Marks & Spencer.

Βαρύ το πλήγμα από τα αλλεπάλληλα lockdown – Κάποια από τα καταστήματα της αλυσίδας λιανικής θα μετατραπούν σε σημεία πώλησης τροφίμων αποκλειστικά

Τα σχέδιά της να μειώσει τον αριθμό των φυσικών καταστημάτων της ανακοίνωσε η Marks & Spencer μετά τη ζημία ύψους 201 εκατ. στερλινών εξαιτίας των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή διαθέτει 250 καταστήματα που έχουν όλη τη γκάμα των προϊόντων της (είδη τουρισμού και είδη σπιτιού, καθώς και τρόφιμα) και αναμένεται να μειώσει αυτόν τον αριθμό στα 180. Κάποια από τα καταστήματα θα μετατραπούν σε σημεία πώλησης αποκλειστικά για τρόφιμα ενώ άλλα θα μεταφερθούν σε νέες τοποθεσίες.

Οι ετήσιες ζημίες για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 27 Μαρτίου σημειώνονται μετά από τα κέρδη 67 εκατ. στερλινών έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα με την Telegraph, η M&S ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τουλάχιστον 30 καταστήματα.

Ηδη έχει βάλει λουκέτο ή έχει μεταφέρει 59 καταστήματα πώλησης όλης της γκάμας προϊόντων, 16 καταστήματα πώληση τροφίμων και οκτώ outlets, αλλά ότι η επίδραση της πανδημίας σημαίνει ότι «μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα».

Η M&S σχεδιάζει το άνοιγμα 17 νέων ή την επέκταση καταστημάτων πλήρους γκάμας την επομένη διετία, μεταξύ αυτών κι ενός αριθμού πρώην καταστημάτων της Debenhams.

Ως συνέπεια της πανδημίας, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 31,5%, οι πωλήσεις ρούχων και ειδών σπιτιού κατά 31%, ενώ οι online πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54%.

Τα έσοδα από τον τομέα τροφίμων αυξηθηκαν κατά 1,3%, χωρίς να συμπεριληφθεί και η συνεισφορά της συνεργασίας με την εταιρεία online delivery, Ocado, που τώρα πουλά προϊόντα της M&S.

Marks & Spencer: Τα 30+1 χρόνια στην Ελλάδα και οι Μαρινόπουλοι

Ήταν 25 Οκτωβρίου 1990 όταν το πρώτο κατάστημα της φημισμένης βρετανικής αλυσίδας Marks & Spencer στην Ελλάδα άνοιγε τις πύλες του. Αυτό βρισκόταν στην Κηφισιά και σε λιγότερο από έναν μήνα, στις 15 Νοεμβρίου, ακολούθησε το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας και στους δύο χώρους, είδη ένδυσης και σπιτιού-deco.

Ήταν η εποχή που η οικογένεια Μαρινόπουλου κυριαρχούσε στο επιχειρηματικό σκηνικό, τόσο στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, όσο και των φαρμακευτικών προϊόντων (μέσω της Φαμάρ), ενώ άνοιγε το βηματισμό της προς νέα πεδία της αγοράς.

Η σχέση της οικογένειας με τον μητρικό όμιλο μετρούσε ήδη μια 12ετία, καθώς οι εξαγωγές για το γνωστό fashion brand στη χώρα μας, είχαν ξεκινήσει από το 1978 μέσα από την αποκλειστική franchise συνεργασία με τον όμιλο Μαρινόπουλου.

Από το 1990, όμως, οι Μαρινόπουλοι έχοντας το πάνω χέρι, -μετοχικά και διοικητικά-, στον θυγατρικό βραχίονα, άρχισαν να αναπτύσσουν το brand στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μέσω της Marks & Spencer Marinopoulos BV. Έτσι, το 1993 άνοιξε το μεγαλύτερο Marks & Spencer κατάστημα στην Ελλάδα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 33-35, που είναι μέχρι και σήμερα το flagship store.

Ο ίδιος χώρος ανακαινίσθηκε το 2019, με επίκεντρο το ανανεωμένο M&S Cafe στον 6ο όροφο, με θέα την Ακρόπολη.

Στην πορεία η εταιρεία διεύρυνε το δίκτυό της σε όλες τις σημαντικές retail αγορές της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα, Κρήτη, Πάτρα), ενώ υπήρξαν σε αρκετές περιπτώσεις λουκέτα και νέα ανοίγματα.

Marks & Spencer: Η σταδιακή ανατροπή του μετοχικού status

To 2008, δηλαδή την περίοδο που η Ελλάδα εισερχόταν στη μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, ο βρετανικός όμιλος απέκτησε το 50% στη Marks & Spencer Marinopoulos BV, με τον όμιλο Μαρινόπουλου να διατηρεί το υπόλοιπο 50%. Η κίνηση αυτή εντασσόταν τότε στη γενικότερη στρατηγική της μητρικής για επενδύσεις σε εταιρείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόταν σε επίπεδο franchise, με στόχο να πετύχει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερη λειτουργική απόδοση.

Όταν όμως η κρίση άρχισε να κλυδωνίζει το οικοδόμημα της Marks & Spencer στη χώρα μας και γενικότερα, ο βρετανικός όμιλος προχώρησε στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και μείωσε τη συμμετοχή του εταίρου της στο 20% – κι αυτό μόνο για τις δραστηριότητες στην ελληνική αγορά.

Έτσι, από την 1η Απριλίου 2012 έως και σήμερα η εταιρεία Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος Α.Β.Ε.Τ.Ε. ελέγχεται από τον όμιλο Marks & Spencer PLC που κατέχει το 80% των μετοχών της έμμεσα μέσω της Marks and Spencer B.V, ενώ το υπόλοιπο 20% κατέχει η Marinopoulos Holding Sarl. Κάτι που αποτυπώνεται και στη διοίκηση της εταιρείας, όπου πρόεδρος είναι ο Jonathan Glenister, αντιπρόεδρος ο Jurgen Kriebel, με την οικογένεια Μαρινόπουλου να εκπροσωπείται από τον Στέφανο Μαρινόπουλο (του Ιωάννη), που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Marks & Spencer: Η κεφαλαιακή «ένεση» των 26,1 εκατ. και η τωρινή κατάσταση

Κατά τη σκοτεινή περίοδο της κρίσης η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα, ωστόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κεφαλαιακή «ένεση» από τη μητρική, ύψους 26,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016.

Αυτό έγινε μέσω ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και την έκδοση μιας προνομιούχου μετοχής χωρίς δικαίωμα ψήφου, αλλά με προτεραιότητα όσον αφορά το προϊόν τυχόν εκκαθάρισης και με μερίσματα κατ έτος 678.600 ευρώ μέχρι τη χρήση 2020 και 1,35 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2022.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 1/4/2019-31/3/2020), η εταιρεία είχε τζίρο 54,78 εκατ. ευρώ (από 55,75 εκατ. την προηγούμενη χρήση), με τα καθαρά κέρδη να κάνουν βουτιά στα 2,81 εκατ., από 10,47 εκατ. Αντίθετα τα ταμειακά διαθέσιμα εμφανίζονται αυξημένα σε 6,61 εκατ. (από 2,71 εκατ.), το σύνολο των υποχρεώσεων φτάνει τα 40,3 εκατ., ενώ ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται στα 19,45 εκατ. (από 23,78 εκατ.).

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις,-πρόσφατα άνοιξε σημείο πώλησης και στο εμπορικό πάρκο Smart Park-, προσωπικό 548 ατόμων, ενώ από τον Μάιο του 2019 έχει δημιουργήσει διαδικτυακό κανάλι μέσω του online shop ένδυσης που εμπλουτίστηκε από πέρυσι τον Σεπτέμβριο και με το online shop τροφίμων.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας αυτές αναμένεται να φανούν στην επόμενη χρήση. Ωστόσο, η διοίκηση διενήργησε λεπτομερή έλεγχο των αποθεμάτων της και προχώρησε σε πρόβλεψη απομείωσης αποθεμάτων ύψους 1,32 εκατ., η οποία αφορά κυρίως εμπόρευμα που αποθηκεύτηκε προκειμένου να επανέλθει στα καταστήματα προς πώληση φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς και εμπόρευμα που αναμένεται να πωληθεί κάτω του κόστους κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων.

Παράλληλα, προχώρησε στο τέλος της χρήσης σε επιπλέον πρόβλεψη ύψους 1,32 εκατ. λόγω των εκτιμήσεων της επίπτωσης της πανδημίας στην εμπορική της δραστηριότητα.

Marks & Spencer: Η ιστορία, η κρίση και οι «αναταράξεις» στον μητρικό όμιλο

Η αφετηρία του μητρικού βρετανικού ομίλου βρίσκεται πριν 137 χρόνια, όταν συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν ο Michael Marks και ο Thomas Spencer. Ο Michael Marks έψαχνε για δουλειά και γνώρισε τον Jowitt Dewhirst, ο οποίος του δάνεισε λίγα χρήματα για να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα στο Kirkgate Market. Ταμίας του Dewhirst ήταν ο λογιστής Thomas Spencer. Το 1894, ο Marks αποφάσισε να αναβαθμίσει την επιχείρησή του και ζήτησε από τον Spencer να γίνει συνέταιρός του.

Εγκαταστάθηκαν στο Birkenhead market όπου και παρέμειναν μέχρι το 1923. Λίγο αργότερα έγιναν γνωστοί για την πολιτική τους να πωλούν μόνο προϊόντα (ρούχα και τρόφιμα) κατασκευασμένα στη Βρετανία, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση είχε κάνει το γεγονός ότι πρόσφεραν τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων για οποιαδήποτε αγορά, χωρίς χρονικό περιορισμό, με την επίδειξη της απόδειξης, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για την εποχή.

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η Marks & Spencer εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία brands του λιανεμπορίου.

Η πανδημία του κορωνοιού, ωστόσο, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στον βρετανικό όμιλο. Έτσι, πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε ζημιές ύψους 201 εκατ. στερλινών, από κέρδη 67 εκατ. έναν χρόνο πριν, αλλά και σχεδιασμό για τη μείωση και την αναδιάταξη των φυσικών καταστημάτων στο Ην. Βασίλειο.

Σήμερα η M&S διαθέτει 250 καταστήματα με όλη τη γκάμα των προϊόντων της (ρούχα, είδη σπιτιού, τρόφιμα κ.α.) και αναμένεται να τα μειώσει στα 180, ενώ έχει ήδη βάλει λουκέτο ή έχει μεταφέρει 59 καταστήματα.

Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο αυτές οι «αναταράξεις» θα επηρεάσουν και τον ελληνικό βραχίονα…