Σκορπίζει «τρόμο» σε ΟΤΕ, Vodafone και Wind: Δείτε τι ετοιμάζει η ΔΕΗ

ΔΕΗ: Δυναμικό μπάσιμο ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ήδη έχει ξεκινήσει την ανάπτυξή της με οπτικές ίνες.

To σχέδιο για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα δώσει έσοδα και από άλλους τομείς πλην της ενέργειας, βάζει σε πλήρη σε εφαρμογή η ΔΕΗ, με στόχο την ανάπτυξη 440.000 συνδέσεων οπτικών ινών στην περιοχή της Αττικής.

Ο διαγωνισμός συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ που προκηρύχθηκε πριν λίγες εβδομάδες είναι μόνο η αρχή καθώς στόχος της ΔΕΗ είναι να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και να εξυπηρετεί 3 εκατομμύρια νοικοκυριά έως το 2026.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δέκα συνολικά ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η Γαλλική Circet Hellas, με διεθνή παρουσία στην ανάπτυξη δικτύων στην Ευρώπη και τη Bόρεια Αφρική, η Intrakat, η Egnatia Group, η EDIL Hellas, η Link, η Phoenix Engineering, η Telcoserv, η Εrgatikat, η Ergomak και η Artemis ATS.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται ότι από τις εταιρείες αυτές μπορούν να επιλεγούν έως έξι.

Η ΔΕΗ θα αναπτύξει ένα δίκτυο πρόσβασης με βάση το μοντέλο της ENEL στην Ιταλία που θα αξιοποιήσει οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο, με σκοπό να αναπτύξει ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ δεν θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες στην λιανική αγορά αλλά θα δραστηριοποιηθεί ως πάροχος χονδρικής.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Παράλληλα θα κατασκευαστούν και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης (dropcable) με κτίρια, σχεδόν το 70% του οποίων θα είναι επίσης εναέριο και το υπόλοιπο υπόγειο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το μεγαλύτερο δίκτυο θα φιλοξενήσουν τα βόρεια προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα η περιοχή της Κηφισιάς στην οποία θα εγκατασταθούν 271 χιλιόμετρα.

Στο Περιστέρι από το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου το πιλοτικό πρόγραμμα θα εγκατασταθούν 268 χιλιόμετρα, στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη 251 χιλιόμετρα και στο Μαρούσι 248 χιλιόμετρα. Η οπτική ίνα της ΔΕΗ θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές όπως ο δήμος Παπάγου-Χολαργού, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Παλλήνη, Χαλάνδρι, Παλλήνη, Φιλοθέη, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη.

Στο ερώτημα με ποιους παρόχους θα συνεργαστεί η ΔΕΗ, η απάντηση είναι με όλους. Ωστόσο στις περιοχές που θα αναπτυχθεί έχει ήδη δίκτυο οπτικών ινών ο ΟΤΕ και λιγότερο οι ιδιώτες τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Επομένως δυνητικά υποψήφιοι πελάτες είναι η Vodafone και η NOVA-Wind. Η τελευταία έχει ανακοινώσει αντίστοιχα ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικού της δικτύου οπτικής ίνας.

Το μεγάλο πρότζεκτ της οπτικής ίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας, το οποίο δουλεύεται εντατικά από την ΔΕΗ την τελευταία διετία και ξεκίνησε να στελεχώνεται με κόσμο που προέρχεται από τον τηλεπικοινωνιακό χώρο.

Η αρχή έγινε από το Περιστέρι όπου ολοκληρώνεται το πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη οπτικής ίνας που θα καλύψει 15.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Επιχείρησης είναι η μεγάλη τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στην διαχείριση υποδομών ενέργειας (στύλους, πυλώνες κ.α.). Το ίδιο δίκτυο θα εκμεταλλευτεί για την εγκατάσταση της οπτικής ίνας και όπου δεν υπάρχει εναέρια υποδομή θα γίνει υπόγεια.

Το γεγονός μάλιστα ότι η ΔΕΗ «πατάει» πάνω στο δικό της δίκτυο, της δίνει μια μεγάλη ευελιξία στην επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδιασμού και στην υλοποίηση του έργου με χαμηλότερο κόστος.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι τα 530 εκατ. θα καλυφθούν με ομολογιακό και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι θα έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες έως το 2030 που χαρακτηρίζεται ένας μάλλον μετριοπαθής στόχος.

ΔΕΗ: Δείτε τι κάνει τώρα που γύρισαν όλοι οι πελάτες πίσω

Αλλάζουν 500.000 τιμολόγια από τη ΔΕΗ την ώρα που οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης μοιάζουν… ανήμπορες να βοηθήσουν τους καταναλωτές!

Ενώ πάνω από 6 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το περασμένο φθινόπωρο βρέθηκαν παγιδευμένα στη περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» και τις εξωφρενικές χρεώσεις στις τιμές του ρεύματος από ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους, περίπου 500.000 καταναλωτές είχαν κάθε λόγο να αισθάνονται τυχεροί.

Ο λόγος για όσους είχαν επιλέξει από τις αρχές του 2021 τα προγράμματα σταθερής χρέωσης που λανσάρισε τότε η ΔΕΗ myHomeEnter και myHomeEnter+, με χρέωση μόλις 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα για την ημερήσια, 0,78 για τη νυχτερινή κατανάλωση και πάγιο 1,60 ευρώ.

Αντίστοιχα προγράμματα σταθερής χρέωσης είχαν και οι ιδιώτες πάροχοι, αλλά έσπευσαν μονομερώς να τα καταργήσουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά προκαλώντας αντιδράσεις και προσφυγές των πελατών τους στη ΡΑΕ, στον Συνήγορο του Καταναλωτή ή στα δικαστήρια.

Οταν έγινε αντιληπτό τι εστί… ρήτρα, τα προγράμματα σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ προσέλκυσαν κύμα νέων πελατών, το οποίο η «δημόσια» επιχείρηση έσπευσε να αποθαρρύνει -δηλαδή να διώξει πελάτες- με τρεις διαδοχικές αυξήσεις στη χρέωση ανά κιλοβατώρα και στα πάγια.

Ετσι από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα το 2021, η χρέωση για όσους μπαίνουν τώρα στα προγράμματα myHomeEnter έχει φτάσει στα 56 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 3 ευρώ/μήνα.

Το διάλειμμα όμως τελείωσε για τους 500.000 τυχερούς πελάτες της ΔΕΗ.

Οσοι είχαν συμβόλαια 24μηνης ή 12μηνης διάρκειας, που σταδιακά λήγουν, λαμβάνουν προειδοποιητική επιστολή που τους ενημερώνει με αρκετή ασάφεια ότι η εταιρεία «δεν πρόκειται να μεταβάλει τις χρεώσεις και τους όρους τιμολόγησης όσο διαρκούν τα συμβόλαια», αλλά μετά τη λήξη τους οι καταναλωτές «πρόκειται να μεταβούν στο νέο προϊόν κυμαινόμενης τιμής ΔΕΗ myHomeOpen με εφαρμογή των αντίστοιχων όρων και χρεώσεων».

Ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι;

Αγνωστο αφού οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΗ, στο οποίο απευθύνονται οι απορημένοι καταναλωτές, δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν αν θα υπάρχουν στο εξής προγράμματα σταθερής χρέωσης ή όχι, παραπέμπουν σε ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο και υπόσχονται ότι υπάλληλος της ΔΕΗ θα επικοινωνήσει μαζί τους «για να επιλέξουν το κατάλληλο για κάθε νοικοκυριό πρόγραμμα».

Αυτό που υπονοείται από την αμήχανη επικοινωνία καταναλωτών και υπαλλήλων της ΔΕΗ είναι ότι «με την κρατική επιδότηση δεν έχει νόημα να μένει κανείς στα πολύ ακριβότερα πλέον προγράμματα σταθερής χρέωσης».

Κι αν το… αφεντικό τρελαθεί και σταματήσει την επιδότηση ή το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στερέψει από πόρους και η επιδότηση μειωθεί δραστικά; Σ’ αυτό δεν υπάρχει απάντηση.

Αυτό που είναι σαφές από την επιστολή της ΔΕΗ στους πελάτες της είναι ότι όπως τον περασμένο Αύγουστο πέρασε εκατομμύρια νοικοκυριά με τιμολόγια Γ1 στη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής εν αγνοία τους, έτσι και τώρα αλλάζει μονομερώς τους όρους της σύμβασης.

Αναφέρει μάλιστα ότι αυτή θα ανανεώνεται αυτόματα με ετήσια διάρκεια αν ο καταναλωτής δεν ενημερώσει ότι «επιθυμεί ανανέωση με ένα από τα άλλα διαθέσιμα προϊόντα».

Τα οποία δεν ξέρουμε αν και σε ποια εκδοχή θα υπάρχουν τον επόμενο μήνα.