Σκλαβενίτης: Η κίνηση που τον κάνει κυρίαρχο – «Σεισμός» στην αγορά

Σκλαβενίτης: Απόλυτος κυρίαρχος της αγοράς των σούπερ μάρκετ γίνεται πλέον ο Σκλαβενίτης, μετά από κίνηση-ματ!

Το νέο hypermarket της αλυσίδας Σκλαβενίτης στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας ξεκίνησε τη λειτουργία του και αποτελεί το πρώτο κατάστημα που ανοίγει η επιχείρηση στην Αττική ως ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ.

Πρόκειται για το 33ο συνολικά hypermarket της αλυσίδας, συνολικής έκτασης 16.500 τ.μ., με εκθεσιακούς χώρους 4.700 τ.μ., το οποίο θα απασχολεί περισσότερους από 230 εργαζόμενους.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο που παλιότερα βρισκόταν η Renault, στo 10o χλμ. της εθνικής Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας.

Το νέο κατάστημα διαθέτει όλα τα βασικά τμήματα και επιπλέον Αρτοζαχαροπλαστείο, Ιχθυοπωλείο, Έτοιμα Φαγητά, Τμήμα Beauty, Βιβλιοπωλείο, Παιχνίδια, Είδη σπιτιού και εποχικά είδη, Καφετέρια, Παιδότοπο, Ανθοπωλείο.

Επιπλέον, διαθέτει 2 υπόγεια parking και 1 πάρκινγκ στο δώμα, με συνολικά περισσότερες από 200 θέσεις στάθμευσης.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κατάστημα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, καθώς περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο με πάνω από 500 πάνελ στο στέγαστρο του κτιρίου με σύστημα net metering και συστήματα ενεργειακής διαχείρισης του κτιρίου.

Επίσης διαθέτει φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το άνοιγμα του νέου hypermarket εντάσσεται στο συνολικό επενδυτικό πλάνο της Σκλαβενίτης το οποίο εστιάζει στη αναβάθμιση του δικτύου των καταστημάτων της, τη λειτουργία νέων σημείων καθώς και στην επέκταση του Σκλαβενίτης eMarket.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Σκλαβενίτης το 2021 ανήλθε στα 3,98 δισ. ευρώ (έναντι 3,79 δισ. ευρώ το 2020) με την εταιρεία να διατηρεί τη θετική αναπτυξιακή πορεία καθώς και για δεύτερη συνεχή χρονιά την επιστροφή στην κερδοφορία.

Σκλαβενίτης: Δείτε τι έκανε το 2021 το γνωστό σούπερ μάρκετ

Κέρδη που αγγίζουν το μυθικό από τον Σκλαβενίτη με τα δισεκατομμύρια ευρώ να κάνουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ… κυρίαρχο!

Στο ποσό των 3,98 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Σκλαβενίτης το 2021 έναντι 3,79 δισ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, το 2021 ήταν μία χρονιά που ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου συνέχισε να αντιμετωπίζει προκλήσεις κυρίως λόγω της πανδημίας τους πρώτους τέσσερις μήνες, αλλά και λόγω των υψηλών τιμών που ξεκίνησαν να καταγράφουν οι πρώτες ύλες, τα καύσιμα και η ενέργεια στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, μία τάση που ενισχύθηκε σημαντικά κατά το 2022.

Πάρα τις προκλήσεις, η Σκλαβενίτης κατάφερε να διατηρήσει θετική πορεία και το 2021, καταγράφοντας τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 292,7 εκατ. ευρώ από 261,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 92,5 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,3% επί του συνολικού κύκλου εργασιών

Αναφορικά με τος Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 3,3 δισ. ευρώ από 3,15 δισ. ευρώ το 2020.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 251,2 εκατ. ευρώ έναντι 224,9 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 82,3 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, στην επιστροφή σε κερδοφορία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συνέβαλε το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, που ακολουθεί η επιχείρηση.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 63 εκατ. ευρώ, το 2021 η ΕΥΣ συνέχισε να θέτει σε προτεραιότητα:

– την οργανική ανάπτυξη του δικτύου της, ιδρύοντας 6 νέα καταστήματα σε Σκιάθο, Ρίο, Σπάρτη, Γιαννιτσά, Τρίκαλα και Νάουσα

– την ανακαίνιση σε περισσότερα από 80 καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χωράς

– την ενδυνάμωση της ψηφιακής της παρουσίας, μέσω της επέκτασης του eMarket σε τρεις νέες περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα).

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η επιχείρηση προχώρησε σε υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης για την περίοδο 2021-2023 με αυξήσεις αποδοχών και παροχές άνω των 15,7 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς δημιουργήθηκαν πάνω από 1.300 νέες θέσεις εργασίας, με τον όμιλο να απασχολεί περισσότερους από 31.700 εργαζομένους στο τέλος του 2021 (από 30.251 το 2020) και την ΕΥΣ περισσότερους από 27.400 (από 26.051 το 2020).

Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία με την ΣΕΠ Παπαδόπουλος στα Ιωάννινα για την απορρόφηση 9 καταστημάτων και στη δημιουργία νέου e-hub στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 και για το 2023, στον στρατηγικό σχεδιασμό της Σκλαβενίτης περιλαμβάνεται η δημιουργία 3 νέων καταστημάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Μυτιλήνη και στη Γλυφάδα, οι επενδύσεις για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας μέσω νέου εξοπλισμού στα καταστήματά της.

Επίσης, περιλαμβάνονται η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών, μέσω νέου Κέντρου Μαναβικής και Παρασκευαστηρίου Ετοίμων Φαγητών στην περιοχή της Αττικής καθώς και η επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος, το οποίο είναι διαθέσιμο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο όμιλος Σκλαβενίτης απασχολεί περισσότερους από 33.000 εργαζόμενους και το δίκτυο του ομίλου απαρτίζεται από τις εταιρείες Ε.Υ.Σ. (440 Καταστήματα και 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket), Σκλαβενίτης Κύπρου (18 Καταστήματα), Χαλκιαδάκης (40 Καταστήματα) και The MART (13 Καταστήματα).

Σκλαβενίτης: Σάλος με τις καταγγελίες των εργαζόμενων

Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Σκλαβενίτη καθώς ανέφεραν πως μετά το 8ώρο συνεχίζουν να εργάζονται ενώ έχουν χτυπήσει κάρτα!

«Εργαζόμενοι χτυπάνε την κάρτα τους στις οκτώ ώρες εργασίας και συνεχίζουν να εργάζονται», καταγγέλλει συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα, σε ανακοίνωσή του για τον πρώτο μήνα εφαρμογής της «ψηφιακής κάρτας εργασίας».

Σύμφωνα με το σωματείο, που παρουσιάζει συνοπτικά «λίγα μόνο από τα περιστατικά που αναφέρονται καθημερινά», «εργαζόμενοι έχουν κληθεί να εργαστούν στο ρεπό τους με την επισήμανση “Δε θα χτυπήσεις κάρτα”», ενώ στο κατάστημα για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, ζητάνε από τους οδηγούς «να εργαστούν πέραν του ωραρίου τους, αφού χτυπήσουν πρώτα την κάρτα τους».

Το ίδιο έχει παρατηρηθεί «στους εργαζόμενους που ετοιμάζουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, να “χτυπάνε” την κάρτα τους, είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία, είτε όχι και να συνεχίζουν μετά».

«Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για το τι γίνεται στην πράξη. Αποτελούν όμως άλλη μια απόδειξη ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα από αυτούς, τωρινούς και προηγούμενους που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή τη μαυρίλα, σε αυτή την ασυδοσία», υπογραμμίζει, σχολιάζοντας τις μεγαλοστομίες του υπουργείου Εργασίας για «επανάσταση στην αγορά εργασίας» για «μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο», για «εγγύηση και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου».

«Και τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας», επισημαίνει το Σωματείο και καταλήγει:

«Μονόδρομος για εμάς είναι η οργάνωση μας στο Σωματείο, η συμμετοχή μας στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για να έχουμε κατακτήσεις. Τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μείωση του εργάσιμου χρόνου, κατάργηση της εξαήμερης εργασίας, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας».