Skill.gov.gr: Με ένα «κλικ» στο skills.gov.gr, άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι θα μπορούν το αμέσως επόμενο διάστημα να δημιουργήσουν ένα «ψηφιακό αρχείο» με το σύνολο των δεξιοτήτων τους. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας αλλά και του «Ατομικού Λογαριασμού Δεξιοτήτων» προβλέπει υπουργική απόφαση που υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακκάκης, σε εφαρμογή του νόμου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Βάσει αυτής, θα δημιουργηθεί άμεσα, για κάθε καταρτιζόμενο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων, στον οποίο θα μπορούν να πιστώνονται δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που αντιστοιχούν σε «πιστωτικές μονάδες» οι οποίες θα εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης ή πιστοποίησης.
Τα δικαιώματα αυτά, θα μπορούν να παρέχονται και μέσω επιταγών κατάρτισης (vouchers).
Στην πράξη, ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων θα λειτουργεί και ως ψηφιακό αρχείο που θα περιέχει ενδεικτικά τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ταυτοποίηση του κατόχου του, κάθε μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει λάβει ο κάτοχος του λογαριασμού, το σύνολο της επιδοτούμενης κατάρτισης που έχει λάβει και τα ποσά της επιδότησης που αντιστοιχούν σε αυτή.
Παράλληλα, θα περιλαμβάνει και τα διαθέσιμα δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του κατόχου του λογαριασμού.
Η διαχείρισή του, θα γίνεται μέσα από ειδική πλατφόρμα στην οποία θα διαθέτουν διαπιστευμένη πρόσβαση οι καταρτιζόμενοι, οι εργοδότες τους στην περίπτωση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ, για λόγους αντιστοίχισης της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας.
Ο ατομικός αυτός λογαριασμός δεξιοτήτων θα αποτελεί για τον ίδιο τον κάτοχο, ένα σημαντικό μέσο απόδειξης κατοχής υφιστάμενων δεξιοτήτων και απόκτησης νέων, ένα «ψηφιακό αρχείο» προκειμένου να διαπιστωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, εάν και πότε ο κάτοχος του λογαριασμού είναι δικαιούχος επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ή για να υποστηριχθεί στην προσπάθειά του να ενταχθεί ή να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Στην νέα ΚΥΑ, καθορίζεται ο τρόπος που θα «διαβάζονται» οι πιστωτικές μονάδες του κάθε δικαιούχου και ξεκαθαρίζεται ότι για τα δύο επόμενα έτη, δικαιούχοι ατομικού λογαριασμού μπορούν να είναι μόνο:
α) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. και
β) απασχολούμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζεται ότι οι «πιστωτικές μονάδες» υπολογίζονται με βάση αυτές που έμειναν αναξιοποίητες, με ένα σταθερό ποσό εφάπαξ πριμοδότησης καθώς και με ένα μεταβλητό ποσό, που υπολογίζεται βάσει διαφορετικών κριτηρίων, όπως το φύλο, η ηλικιακή ομάδα, το επίπεδο εκπαίδευσης, η διάρκεια κατάρτισης, την εργασιακή εμπειρία, η διάρκεια ανεργίας, αλλά και τα προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης που έχουν ήδη παρακολουθήσει την τελευταία διετία πριν τη σχετική πρόσκληση.
Οι δικαιούχοι με βάση τα στοιχεία στον λογαριασμό τους, θα λαμβάνουν πιστωτικές μονάδες που θα μετατρέπονται σε χρήματα τα οποία και θα δαπανούνται για κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους στην αγορά εργασίας.
Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των ατομικών λογαριασμών, ο δικαιούχος θα πρέπει να εξαργυρώσει τις χρηματικές/ πιστωτικές του μονάδες αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και κατάρτισης ή/και πιστοποίησης εντός 6 μηνών από την πίστωση στον λογαριασμό του.
Η επιλογή θα γίνεται μεταξύ παρόχων που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ.
Τα πρώτα δύο χρόνια, που αντιστοιχούν στην πρώτη φάση ανάπτυξης του νέου συστήματος, η λειτουργία θα είναι πιλοτική.
Κατά τη φάση αυτή το σύστημα των ατομικών λογαριασμός δεξιοτήτων θα λειτουργεί, ελέγχεται, δοκιμάζεται και αναπροσαρμόζεται με βάση διαπιστούμενες ανάγκες και έτσι θα οργανώνεται η τροφοδοσία τους με πιστωτικές μονάδες, απαραίτητες για την έναρξη της επόμενης (δεύτερης) φάσης.
Η δεύτερη φάση ανάπτυξης αφορά τη βελτιωμένη έκδοση του συστήματος των ατομικών λογαριασμών σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου δύο χρόνια μετά, να εκπονηθεί μελέτη αξιολόγησης και οικονομικής βιωσιμότητας.
Η τρίτη φάση ανάπτυξης αφορά στην πλήρη παραγωγική λειτουργία των λογαριασμών και στην οριστικοποίηση του μηχανισμού τροφοδότησης του συστήματος.
Skill.gov.gr: Δείτε πόση αποζημίωση δικαιούστε πλέον
Νέος οδηγός για τους εργαζόμενους. Τα «μυστικά» που πρέπει να ξέρετε. Πότε η απόλυση θεωρείται άκυρη και καταχρηστική; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ένα νέο οδηγό με πληροφορίες για το πότε μια απόλυση θεωρείται άκυρη και καταχρηστική δημοσίευσε το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων – Γενική Ομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΚΕΠΕΑ – ΓΣΕΕ).
Με βάση τις σχετικές διατάξεις για την καταγγελία συμβάσεως και την πλούσια νομολογία, όπως έχει διαμορφωθεί ενδεικτικά αναφέρει τις παρακάτω περιπτώσεις ακυρότητας της απόλυσης:
α. Μη καταβολή της αποζημίωσης
Μη καταβολή της αποζημίωσης μαζί με έγγραφο της απόλυσης: Σε περίπτωση παράλειψης καταβολής αποζημίωσης έστω και μίας (1) δόσης επέρχεται ακυρότητα της απόλυσης.
β. Καταχρηστική απόλυση
Όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας ασκείται καταχρηστικά, όταν δηλαδή υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος.
Πολλές περιπτώσεις απόλυσης έχουν κριθεί από τα Δικαστήρια σαν καταχρηστικές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Απόλυση που γίνεται για την ικανοποίηση από τον εργοδότη αισθήματος εκδίκησης προς τον εργαζόμενο που είναι άσχετο με την εκτέλεση της σύμβασης εργασίας.
Καταχρηστικές είναι και οι απολύσεις που γίνονται λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου, ή λόγω δικαστικής διεκδίκησης των αξιώσεών του, ή λόγω αρνήσεώς του να δεχθεί παράνομη απαίτηση του εργοδότη, ή για πολιτικούς λόγους κλπ.
Καταχρηστική έχει κριθεί επίσης η προσφυγή από τον εργοδότη στο δυσμενέστερο για τον εργαζόμενο μέσο, την απόλυση, για πειθαρχική παράβαση ενώ ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με ηπιότερα μέτρα, όπως με τις προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της επιχείρησης ποινές.
Γενικά καταχρηστική είναι κάθε απόλυση που δεν δικαιολογείται από το καλώς εννοούμενο συμφέρον του εργοδότη ή από άλλες αντισυμβατικές ενέργειες του εργαζόμενου, από τις οποίες επηρεάζεται ο κανονικός ρυθμός της εργασίας.
γ. Απόλυση αντίθετη με απαγορευτικές διατάξεις
Σε ορισμένες περιπτώσεις η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απόλυση. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίως οι εξής:
Συνδικαλιστικά στελέχη: Απαγορεύεται η απόλυση των συνδικαλιστικών στελεχών χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής.
Έγκυες εργαζόμενες:
1. Η παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) αντικαθίσταται ως εξής: «1.
Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.
Η προστασία από την καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας ισχύει τόσο έναντι του εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται, χωρίς να έχει προηγουμένως απασχοληθεί αλλού, πριν συμπληρώσει δεκαοκτώ (18) μήνες από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρόνο που προβλέπεται στην παρούσα, όσο και έναντι του νέου εργοδότη, στον οποίο η τεκούσα προσλαμβάνεται και μέχρι τη συμπλήρωση των ανωτέρω χρόνων.
Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης στην εργασία της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.» άρθρο 36, Ν.3996/2011
Αντίστοιχη προστασία προβλέφθηκε και για τον πατέρα εργαζόμενο, δυνάμει του άρθρου 48 του Ν. 4808/2021, σύμφωνα με το οποίο η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενου πατέρα από τον εργοδότη για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τον τοκετό απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία.
Αδειούχοι εργαζόμενοι: Είναι άκυρη η απόλυση εργαζομένου που έγινε κατά την διάρκεια της ετήσιας άδειας αναπαύσεως που του χορηγήθηκε.
Στρατευμένοι μισθωτοί:
Δεν αποτελεί λόγο λύσης σύμβασης εργασίας, η στράτευσή τους. Υπάρχουν προστατευτικές διατάξεις γι’ αυτούς που στρατεύονται ή αποστρατεύονται και δεν επιτρέπεται να απολυθούν, ακόμα και για ένα χρόνο μετά την αποστράτευσή τους.
Η κύρωση για το μη σεβασμό των διατάξεων, είναι η ειδική πρόσθετη αποζημίωση, ίση με μισθούς 6 μηνών επιπλέον της αποζημίωσης για την απόλυση.
Οι προσληφθέντες αναγκαστικά με τις διατάξεις για ην προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, πολεμιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κλπ, δεν επιτρέπεται να απολυθούν χωρίς απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής
Ενέργειες Εργαζόμενου σε περίπτωση Άκυρης Απόλυσης: Ο εργαζόμενος που απολύεται από την εργασία του με άκυρη καταγγελία μπορεί να προσφύγει στα Δικαστήρια και να ζητήσει να αναγνωρισθεί η ακυρότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του και να του καταβληθούν οι μισθοί υπερημερίας από τον εργοδότη που δεν αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του.
Skill.gov.gr: Ποιες είναι οι προθεσμίες
Η σχετική αγωγή πρέπει να γίνει μέσα σε διάστημα 3 μηνών από την κοινοποίηση του εγγράφου της απόλυσης, αλλιώς το δικαίωμα παραγράφεται και η αγωγή απορρίπτεται ως απαράδεκτη.
Αν η ακυρότητα της απόλυσης οφείλεται στη μη κοινοποίηση εγγράφου, η 3μηνη προθεσμία αρχίζει από την ημέρα που ο εργοδότης σταμάτησε να αποδέχεται τις υπηρεσίες του εργαζόμενου.
Πάντως, η με επιφύλαξη είσπραξη της αποζημίωσης δεν αποτελεί παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα ακυρότητας της απόλυσης ή της επιδίωξης μεγαλύτερης αποζημίωσης.