Μεγάλη απάτη με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αναστολές εργασίας

Σκάνδαλο: Απίστευτες ιστορίες απάτης με τα προγράμματα στήριξης. Ο φάκελος στη Δικαιοσύνη και πλήρης έλεγχος επιτήδειων που επιχείρησαν να «ξαφρίσουν» το κράτος. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις πιθανής καταστρατήγησης μέτρων στήριξης από εργοδότες και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων συγκεντρώθηκαν στοιχεία ελέγχων, κατά τους οποίους οι αρμόδιοι μηχανισμοί εντόπισαν πιθανά φαινόμενα καταστρατήγησης μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και έστειλαν τις υποθέσεις να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι υποθέσεις αφορούν, κυρίως, την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τις αναστολές σύμβασης εργασίας.

Σκάνδαλο: Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις

  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Πελοπόννησο, που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο κρέατος, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 3.000 ευρώ για το 2019. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
  • ΕΠΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού γραφείου, είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα τέσσερα τρίμηνα του 2019, με τζίρο συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Ξενοδοχείο στη Θεσσαλία είχε υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το 2019 και το 2020. Πριν από την έναρξη του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019 και το 2020, με τζίρο 3 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
  • Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην Αττική, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυτών, είχε δηλώσει συνολικό τζίρο 7.000 ευρώ για το 2019 και το 2020. Υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για το 2019, με τζίρο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα μέτρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε όλη την Ελλάδα – σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ – για την ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ανέδειξαν περιπτώσεις φαινομένων καταστρατήγησης του εν λόγω πλαισίου από «επιτήδειους» εργοδότες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα καφετέριας στη Θεσσαλία, που στεγαζόταν σε κτίριο 25 τ.μ., όπου, κατά τον έλεγχο του κλιμακίου του ΣΕΠΕ, βρέθηκαν εγγεγραμμένοι συνολικά 150 εργαζόμενοι!

Από αυτούς, οι 129 είχαν προσληφθεί με σύμβαση μερικής απασχόλησης – για 4 ώρες εργασίας το μήνα κατά μέσο όρο (!) – και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί από τον Νοέμβριο του 2020 και εφεξής, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown. Οι συμβάσεις και των 150 εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να καταστούν δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Καθώς τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε εικονικές προσλήψεις, συντάσσεται σχετικός φάκελος για να σταλεί στον Εισαγγελέα και να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά.

Κλιμάκια του ΣΕΠΕ ελέγχουν αυτή τη στιγμή και άλλες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες – αδικαιολόγητες – ροές μισθωτής απασχόλησης, οι οποίες εγείρουν υπόνοιες καταστρατήγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα με τους φυσικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, πραγματοποιούνται και ψηφιακοί έλεγχοι των στοιχείων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, για να εντοπιστούν και άλλες πρακτικές που ενδεχομένως υποκρύπτουν καταχρηστική συμπεριφορά, όπως π.χ. η πρόσληψη ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις εν μέσω lockdown.

Για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, τα δύο Υπουργεία δρομολογούν αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ορισμένων μέτρων στήριξης.

Σκάνδαλο: Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές

Στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κυρώσεις σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων.

Εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα καταλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Σκάνδαλο: Αυτό είναι το νέο… παιχνίδι της Εφορίας

Είστε από εκείνους που κάθε μήνα κοιτάζετε τους λαχνούς σας στη φορολοταρία της ΑΑΔΕ; Ξεχάστε την! Έρχεται νέο… φοροπαιχνίδι!

Τα ισχυρά κίνητρα -από συμμετοχή σε κληρώσεις με μεγάλα έπαθλα σε μετρητά μέχρι και «επιστροφή χρημάτων» (στη λογική του να χαρίζεται ο ΦΠΑ) θα θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών για όσους ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για φοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νέα πλατφόρμα (αυτή τη φορά για κινητά) μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις «χάρτινες αποδείξεις».

Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών, είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή μαϊμού.

Και για να επιτύχει αυτό τον σκοπό, είναι πρόθυμο να «αποζημιώσει» τον καταναλωτή προκειμένου να τον κάνει σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής που θα ενταθεί με την επιστροφή στην «κανονικότητα».

Θα κληθούμε να «σκανάρουμε» με το κινητό μας μια προς μια τις αποδείξεις που μας δίνουν οι επιχειρήσεις από τις οποίες προμηθευόμαστε τα διάφορα είδη για να αποφεύγουμε τα πρόστιμα της εφορίας αν οι συναλλαγές αυτές δεν φτάνουν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος;

Θα επρόκειτο για καθαρή γραφειοκρατική τρέλα στην οποία θα εμπλέκονταν εκατομμύρια πολίτες.

Και στο υπουργείο Οικονομικών, η διάθεση που υπάρχει είναι να κινηθούμε προς την εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: της όσο το δυνατόν λιγότερης γραφειοκρατίας. Άρα θέμα να γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση χάρτινων αποδείξεων -κάτι που θα φόρτωνε με άγχος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένους- για την αποφυγή προστίμων δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει είναι μια υπό διαμόρφωση «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τους καταναλωτές προκειμένου όλοι εμείς να γίνουμε «σύμμαχοι» στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Πώς; Σκανάροντας μια απόδειξη και στέλνοντας τον ειδικό μοναδικό αριθμό στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ, οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν ένα πολύ ισχυρό όπλο.

Θα διασταυρώνουν αυτόματα αν ο μοναδικός αριθμός της απόδειξης που θα στέλνει ο καταναλωτής θα «ταιριάζει» με τον αριθμό της απόδειξης που θα πρέπει να στέλνει αυτόματα η ταμειακή μηχανή του επιχειρηματία επίσης προς την ΑΑΔΕ. Α

ν η διασταύρωση δεν γίνεται, τότε αυτομάτως θα διατάσσεται έλεγχος για την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ταμειακή είναι «χακαρισμένη» ώστε ναι μεν να τυπώνει αποδείξεις αλλά αυτές να μην αποστέλλονται και στις φορολογικές αρχές.

Τα έπαθλα

Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια φορολόγησης των συναλλαγών που πληρώνονται με μετρητά, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει κίνητρα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά: να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σενάριο δεύτερο: οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται.

Και σενάριο 3ο: Να επιστρέφεται στον καταναλωτή ένα μέρος από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην συναλλαγή. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: Με την θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών εκτινάχθηκαν.

Τώρα, επιδιώκεται να γίνει το επόμενο βήμα: με την βοήθεια των καταναλωτών να εντοπιστούν οι επιτήδειοι με τις φορολογικές μηχανές μαϊμού καθώς η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες «μάστιγες».

Όπως λέει και αρμόδια κυβερνητική πηγή όποιος έχει πειράξει την ταμειακή του μηχανή, θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί ενώ δεν θα γνωρίζει ποιος είναι αυτός που έδωσε την κρίσιμη πληροφορία στις φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό του.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι αν περιοριστεί το λεγόμενο κενό στον ΦΠΑ (vat gap) θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη πηγή φορολογικών εσόδων.

Το κενό του ΦΠΑ ανέρχεται στα 3 δις. ευρώ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση και ο περιορισμός του μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Έρχονται και σπίτια!

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις επόμενες φορολοταρίες καθώς το έπαθλο των 1.000 ευρώ δεν θα είναι το μοναδικό, όπως μελετά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Το σχέδιο προβλέπει “υπερ-κληρώσεις” με πολύ πλούσια έπαθλα –τόσο χρηματικά όσο και σε είδος όπως αυτοκίνητα ή ακόμη και σπίτι- με τους λαχνούς να εξασφαλίζονται από τους καταναλωτές κάθε φορά που θα πληρώνουν με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Τα κέρδη μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 ευρώ. Παράλληλα τα 1.000 ευρώ μετρητά σε 1.000 τυχερούς μία φορά τον μήνα θεωρείται ξεπερασμένο ενώ ως κίνητρο για ηλεκτρονικές αγορές έχει ατονήσει.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 45 κληρώσεις καθώς το μέτρο ξεκίνησε μεν να εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο του 2017 αλλά οι κληρώσεις αφορούσαν ακόμη και στις συναλλαγές που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά.

Επιπλέον η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών συνεπώς αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για το κράτος να τονώσει τα κρατικά ταμεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να τονώσουν τις ηλεκτρονικές αγορές και να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα ηλεκτρονικών πληρωμών η οποία θα αποφέρει και στο κράτος περισσότερα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους.

Ήδη, στο νέο επίδομα θέρμανσης, ακόμη και αυτοί που θα αγοράζουν ξύλα θα πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους εμπόρους (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα.

Αυτό που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει περισσότερη ώθηση είναι το να γίνει ένα γενναίο “ρεκτιφιέ” στις φορολοταρίες. Δηλαδή, να διαφημιστεί εκ νέου το εγχείρημα αυτή τη φορά μέσα από την προβολή πλούσιων δώρων.

Οι κληρώσεις μπορεί να παραμείνουν 12 (μια κάθε μήνα) αλλά τα έπαθλα θα είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς λιγότεροι θα είναι και οι τυχεροί. Αντί δηλαδή να κερδίζουν 1000 από 1000 ευρώ, θα κερδίζουν 10 από 100.000 ευρώ. Επίσης, σχεδιάζονται και “σούπερ κληρώσεις” με έπαθλα αυτοκίνητα, ή ακόμη και σπίτια!