Ποια φορολοταρία; Αυτό είναι το νέο… παιχνίδι της Εφορίας – Πώς θα κερδίσεις χιλιάδες ευρώ

Φορολοταρία: Είστε από εκείνους που κάθε μήνα κοιτάζετε τους λαχνούς σας στη φορολοταρία της ΑΑΔΕ; Ξεχάστε την! Έρχεται νέο… φοροπαιχνίδι!

Τα ισχυρά κίνητρα -από συμμετοχή σε κληρώσεις με μεγάλα έπαθλα σε μετρητά μέχρι και «επιστροφή χρημάτων» (στη λογική του να χαρίζεται ο ΦΠΑ) θα θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών για όσους ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για φοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νέα πλατφόρμα (αυτή τη φορά για κινητά) μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις «χάρτινες αποδείξεις».

Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών, είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή μαϊμού.

Και για να επιτύχει αυτό τον σκοπό, είναι πρόθυμο να «αποζημιώσει» τον καταναλωτή προκειμένου να τον κάνει σύμμαχο στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής που θα ενταθεί με την επιστροφή στην «κανονικότητα».

Θα κληθούμε να «σκανάρουμε» με το κινητό μας μια προς μια τις αποδείξεις που μας δίνουν οι επιχειρήσεις από τις οποίες προμηθευόμαστε τα διάφορα είδη για να αποφεύγουμε τα πρόστιμα της εφορίας αν οι συναλλαγές αυτές δεν φτάνουν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος;

Θα επρόκειτο για καθαρή γραφειοκρατική τρέλα στην οποία θα εμπλέκονταν εκατομμύρια πολίτες.

Και στο υπουργείο Οικονομικών, η διάθεση που υπάρχει είναι να κινηθούμε προς την εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: της όσο το δυνατόν λιγότερης γραφειοκρατίας. Άρα θέμα να γίνεται ηλεκτρονική καταχώρηση χάρτινων αποδείξεων -κάτι που θα φόρτωνε με άγχος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένους- για την αποφυγή προστίμων δεν υπάρχει.

Αυτό που υπάρχει είναι μια υπό διαμόρφωση «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στις φορολογικές αρχές και τους καταναλωτές προκειμένου όλοι εμείς να γίνουμε «σύμμαχοι» στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Πώς; Σκανάροντας μια απόδειξη και στέλνοντας τον ειδικό μοναδικό αριθμό στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ, οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν ένα πολύ ισχυρό όπλο.

Θα διασταυρώνουν αυτόματα αν ο μοναδικός αριθμός της απόδειξης που θα στέλνει ο καταναλωτής θα «ταιριάζει» με τον αριθμό της απόδειξης που θα πρέπει να στέλνει αυτόματα η ταμειακή μηχανή του επιχειρηματία επίσης προς την ΑΑΔΕ. Α

ν η διασταύρωση δεν γίνεται, τότε αυτομάτως θα διατάσσεται έλεγχος για την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ταμειακή είναι «χακαρισμένη» ώστε ναι μεν να τυπώνει αποδείξεις αλλά αυτές να μην αποστέλλονται και στις φορολογικές αρχές.

Τα έπαθλα

Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια φορολόγησης των συναλλαγών που πληρώνονται με μετρητά, το οικονομικό επιτελείο θα δώσει κίνητρα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά: να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Σενάριο δεύτερο: οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται.

Και σενάριο 3ο: Να επιστρέφεται στον καταναλωτή ένα μέρος από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην συναλλαγή. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: Με την θέσπιση της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών εκτινάχθηκαν.

Τώρα, επιδιώκεται να γίνει το επόμενο βήμα: με την βοήθεια των καταναλωτών να εντοπιστούν οι επιτήδειοι με τις φορολογικές μηχανές μαϊμού καθώς η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις μεγαλύτερες «μάστιγες».

Όπως λέει και αρμόδια κυβερνητική πηγή όποιος έχει πειράξει την ταμειακή του μηχανή, θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να εντοπιστεί ενώ δεν θα γνωρίζει ποιος είναι αυτός που έδωσε την κρίσιμη πληροφορία στις φορολογικές αρχές για τον εντοπισμό του.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι αν περιοριστεί το λεγόμενο κενό στον ΦΠΑ (vat gap) θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη πηγή φορολογικών εσόδων.

Το κενό του ΦΠΑ ανέρχεται στα 3 δις. ευρώ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση και ο περιορισμός του μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Φορολοταρία: Έρχονται και σπίτια!

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις επόμενες φορολοταρίες καθώς το έπαθλο των 1.000 ευρώ δεν θα είναι το μοναδικό, όπως μελετά το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Το σχέδιο προβλέπει “υπερ-κληρώσεις” με πολύ πλούσια έπαθλα –τόσο χρηματικά όσο και σε είδος όπως αυτοκίνητα ή ακόμη και σπίτι- με τους λαχνούς να εξασφαλίζονται από τους καταναλωτές κάθε φορά που θα πληρώνουν με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Τα κέρδη μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 ευρώ. Παράλληλα τα 1.000 ευρώ μετρητά σε 1.000 τυχερούς μία φορά τον μήνα θεωρείται ξεπερασμένο ενώ ως κίνητρο για ηλεκτρονικές αγορές έχει ατονήσει.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 45 κληρώσεις καθώς το μέτρο ξεκίνησε μεν να εφαρμόζεται από τον Νοέμβριο του 2017 αλλά οι κληρώσεις αφορούσαν ακόμη και στις συναλλαγές που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά.

Επιπλέον η πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών συνεπώς αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για το κράτος να τονώσει τα κρατικά ταμεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να τονώσουν τις ηλεκτρονικές αγορές και να καλλιεργηθεί ακόμη περισσότερο μια κουλτούρα ηλεκτρονικών πληρωμών η οποία θα αποφέρει και στο κράτος περισσότερα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους.

Ήδη, στο νέο επίδομα θέρμανσης, ακόμη και αυτοί που θα αγοράζουν ξύλα θα πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους εμπόρους (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα.

Αυτό που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει περισσότερη ώθηση είναι το να γίνει ένα γενναίο “ρεκτιφιέ” στις φορολοταρίες. Δηλαδή, να διαφημιστεί εκ νέου το εγχείρημα αυτή τη φορά μέσα από την προβολή πλούσιων δώρων.

Οι κληρώσεις μπορεί να παραμείνουν 12 (μια κάθε μήνα) αλλά τα έπαθλα θα είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς λιγότεροι θα είναι και οι τυχεροί. Αντί δηλαδή να κερδίζουν 1000 από 1000 ευρώ, θα κερδίζουν 10 από 100.000 ευρώ. Επίσης, σχεδιάζονται και “σούπερ κληρώσεις” με έπαθλα αυτοκίνητα, ή ακόμη και σπίτια!

Φορολοταρία: Πώς θα δείτε αν έχετε κερδίσει

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi, για να δουν αν είναι ανάμεσα στους τυχερούς.

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet - www.aade.gr)
Εναλλακτικά, μπορούν να ελέγξουν αν τους έχει έρθει το… πολυπόθητο μήνυμα στον προσωπικό τους λογαριασμό στο TAXISnet, εισάγοντας τους κωδικούς τους.

Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος στο TΑΧΙSnet.

Αν οι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, θα έχουν ένα περιθώριο 3 μηνών μετά την αποστολή του σχετικού μηνύματος. Αν δεν δηλωθεί λογαριασμός μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τότε σειρά παίρνουν οι αναπληρωματικοί δικαιούχοι.

Φορολοταρία: Πώς υπολογίζεται ο αριθμός των λαχνών

Κάθε ΑΦΜ μετέχει στη λοταρία αποδείξεων ανάλογα με τον αριθμό των λαχνών που συγκεντρώνει, με βάση την κλίμακα που έχει οριστεί και το ύψος των μηνιαίων συναλλαγών του.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

  • Για συνολικό άθροισμα συναλλαγών έως 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
  • Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
  • Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
  • Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Φορολοταρία: Ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με τις κληρώσεις

Χρηστικές ερωτήσεις και απαντήσεις, προκειμένου να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

1. Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια των κληρώσεων;

Αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των δημοσίων κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.

2. Ποιοι συμμετέχουν στις κληρώσεις;

Στις δημόσιες κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

3. Με ποιο τρόπο συμμετέχω στο Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων της ΑΑΔΕ;

Για να διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε από τις δημόσιες κληρώσεις του προγράμματος, πρέπει απλώς να έχετε πραγματοποιήσει (και να έχει εκκαθαριστεί) έστω και μία συναλλαγή με τη χρήση κάρτας ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο, κατά τον προηγούμενο μήνα ή άλλη χρονική περίοδο στην οποία αφορά η κλήρωση.

4. Πώς γνωστοποιώ τις ηλεκτρονικές μου συναλλαγές για να συμμετάσχω στην κλήρωση;

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Η ΔΗΛΕΔ συγκεντρώνει τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, που αποστέλλονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του εκάστοτε επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς.

5. Πώς προσδιορίζεται το πλήθος των λαχνών μου που συμμετέχουν στην κλήρωση;

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

– Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

– Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

– Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

– Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

6. Πώς ενημερώνομαι για τους λαχνούς που εξασφάλισα σε κάθε κλήρωση;

Επισκέπτεσθε τη σχετική εφαρμογή (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΛΗΡΩΣΕΩΝ) στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, με χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης στο TAXISnet.

7. Πόσοι λαχνοί κληρώνονται ανά κλήρωση;

Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι (1.000) τυχεροί λαχνοί και χίλιοι (1.000) αναπληρωματικοί που αριθμούνται σε 1ο, 2ο έως 1000ό.

8. Πόσοι από τους λαχνούς μου μπορούν να κερδίσουν σε κάθε κλήρωση;

Σε περίπτωση που περιλαμβάνονται στους λαχνούς σας περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί, δικαιούστε το έπαθλο μόνο μία φορά για κάθε κλήρωση. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή, αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κοκ από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

9. Ποιο είναι το έπαθλο της κλήρωσης;

Οι τυχεροί του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα. Στην περίπτωση των χρηματικών επάθλων κάθε δικαιούχος κερδίζει χίλια ευρώ.

10. Πώς ενημερώνομαι για τα αποτελέσματα της κλήρωσης;

Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Σε περίπτωση που κάποιος από τους λαχνούς σας περιλαμβάνεται στους τυχερούς, θα ενημερωθείτε μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο TAXISnet.

11. Πώς θα δηλώσω τον τραπεζικό μου λογαριασμό;

Σε περίπτωση που κερδίσετε για πρώτη φορά ή κερδίσετε και δεν έχετε δηλώσει σε κάποια προγενέστερη κλήρωση τραπεζικό λογαριασμό, θα σας δοθεί προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο TAXISnet, προκειμένου να δηλώσετε τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Στον λογαριασμό απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος.

Η δήλωση του λογαριασμού γίνεται στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κοκ δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κοκ αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

12. Πώς παραλαμβάνω το έπαθλο σε περίπτωση που περιλαμβάνομαι στους τυχερούς;

Το χρηματικό έπαθλο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσετε για το σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος.

Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό θα αποσταλεί στη φορολογική σας κατοικία ή θα σας παραδοθεί ιδιοχείρως, μετά από σχετική συνεννόηση.

13. Έχω το δικαίωμα να εξαιρεθώ από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων της ΑΑΔΕ;

Έχετε το δικαίωμα, οποτεδήποτε, να ζητήσετε να εξαιρεθείτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων. Μπορείτε επίσης να αποποιηθείτε το έπαθλο που κερδίσατε σε συγκεκριμένη κλήρωση, εντός τριών μηνών από τη διενέργειά της, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη ΔΗΛΕΔ. Σε περίπτωση τέτοιας αποποίησης, το έπαθλο διατίθεται στον 1ο, 2ο κοκ δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχου αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

  • Για να δείτε αν είστε από τους τυχερούς πατήστε εδώ
  • Για να δείτε τους τυχερούς λαχνούς πατήστε εδώ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τη λοταρία αποδείξεων