«Σεισμός» στην Alpha Bank – Απολύει άμεσα 800 υπαλλήλους

Alpha Bank: Συνεχίζεται το πογκρόμ απολύσεων στις τράπεζες με την Alpha Bank να προχωρά σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου όπου 800 εργαζόμενοι αναζητούν… στέγη!

Η αποζημίωση και το bonus διαμορφώνονται πάνω από τις 150 χιλιάδες ευρώ, παρέχοντας ελκυστικά κίνητρα αποχώρησης για εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας, αλλά και σε ορισμένους νομούς, όπως της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και κάποιων άλλων περιοχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εθελούσια δεν θα αφορά καθόλου το δίκτυο της Αττικής, καθώς ο αριθμός των καταστημάτων που θα κλείσει εκεί το επόμενο διάστημα η Alpha Bank είναι πολύ μικρός.

Στα τέλη Ιουνίου το σύνολο του προσωπικού στην Ελλάδα ανήλθε τα 6.622 άτομα από 7.321 ένα χρόνο πριν, ενώ ο αριθμός των καταστημάτων της περιορίστηκε στα 318 καταστήματα από 361 τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Έχει προηγηθεί η μεταφορά 800 υπαλλήλων στην εταιρεία διαχείρισης Cepal στο πλαίσιο της συμφωνίας με την DK για την τιτλοποίηση Galaxy.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του project Tomorrow, που έχει ανακοινώσει η τράπεζα και το οποίο αφορά τον μετασχηματισμό της είναι και η μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Η Τράπεζα έχει πάρει πρόβλεψη 97 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους του προγράμματος εθελούσιας εξόδου ήδη από το α’ τρίμηνο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, περίπου 800 εργαζόμενοι της Alpha Bank μεταφέρθηκαν στην εταιρεία διαχείρισης Cepal, η οποία πέρασε στην κυριότητα της Davidson Kempner.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες τράπεζες προγράμματα εθελουσίας εξόδου ολοκλήρωσαν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς, όσο και η Εθνική Τράπεζα.

Από την πρώτη αποχώρησαν 500 άτομα και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus διαμορφώθηκε στις 180.000 ευρώ.

Από την ΕΤΕ αποχώρησαν συνολικά 650 εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης και bonus σε αυτή την περίπτωση διαμορφώθηκε στις 150.000 ευρώ.

Alpha Bank: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλιώς στέρηση μισθού»

Την ίδια ώρα σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει «θύελλα» διαμαρτυριών ετοιμάζεται να προχωρήσει η Alpha Bank καθώς ο Συλλόγου Προσωπικού ζητά να μην πληρώνονται όσοι δεν εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού!

Είναι η πρώτη φορά, που σωματείο, αξιώνει από τον εργοδότη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι και την αυστηρότερη των ποινών, την μη καταβολή μισθού, για όσους δεν πειθαρχήσουν.

Ειδικότερα, στην επιστολή του συλλόγου προς τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σας καλούμε:

Να προτείνετε ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.
Να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους.
Τέλος στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων».

Alpha Bank: Δείτε τι ετοιμάζουν οι τράπεζες

Παράλληλα, έτοιμες για τη… μεγάλη ληστεία εναντίον των πελατών τους είναι οι τράπεζες, οι οποίες θα ζητούν προμήθειες από τις καταθέσεις μας! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στη StockWatch ότι παρόλο που δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω της συσσώρευσης υπερβάλλουσας ρευστότητας και της χρέωσης των καταθέσεων από την ΕΚΤ.

Στο εξωτερικό, τράπεζες ζητούν από νέους πελάτες να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια 0,5%.

Τα στελέχη επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ προχωρεί σε επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε μια προσπάθεια να στρέψει τις επενδύσεις σε άλλους τομείς για τόνωση της οικονομίας θεωρώντας «άχρηστο» περιουσιακό στοιχείο τις καταθέσεις.

«Παρόλο που δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε ιδιώτες, αυτό πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτο στο μέλλον», ανέφερε στη StockWatch στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις ανέρχονται σε €48,7 δισ. και τα δάνεια στα €31,3 δισ. με το πλεόνασμα ρευστότητας να φθάνει τα €17,4 δισ.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρέμεινε το Μάιο αμετάβλητο στο 0,07%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες παρουσίασε μείωση στο 0,04%, σε σύγκριση με 0,09% τον προηγούμενο μήνα.

Alpha Bank: Πώς μας κλέβουν όμως στις καταθέσεις οι τράπεζες

Και αν οι τράπεζες αντί να μας διευκολύνουν, κάνουν τις ζωές μας πιο δύσκολες, δεν πτοούνται να επωφελούνται από τις καταθέσεις μας!

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,06%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,01%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,15%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 14,48%.

«Όχι, δεν χρειαζόμαστε άλλη ρευστότητα» είναι η απάντηση των τραπεζών σε όλους όσους παζαρεύουν τα επιτόκια τα οποία κινούνται πέριξ του 0%-0,02% ακόμη και για υψηλά ποσά καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ).

Την ίδια στιγμή η ψαλίδα σε ότι αφορά τις χορηγήσεις παραμένει υψηλή αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 4%.

Σε ανιούσα βρίσκονται και οι προμήθειες παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για υποχώρησή τους.

Μόνον στις συνεταιριστικές τράπεζες και στην Optima Bank μπορεί κάποιος να αναζητήσει επιτόκιο που θα καταγράφεται σε πρώτο δεκαδικό ψηφίο υψηλότερα το μηδενός ήτοι 0,20% – 0,30% μολονότι και εκεί η ανάγκη για καταθέσεις δεν είναι μεγάλη.

Ωστόσο είναι η ενισχυμένη η ανάγκη χτισίματος ενός διευρυμένου και υγιούς πελατολογίου και στο πλαίσιο αυτό δίδονται κάποιες αποδόσεις.

Τα επιτόκια τείνουν να μηδενίσουν και εκτιμάται πως αυτό θα συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα πριν οι συστημικές τράπεζες αρχίσουν να σκέφτονται και να συζητούν ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια.

Βέβαια η κουλτούρα της αποταμίευσης στη χώρα δεν αντέχει στην παρούσα φάση αρνητικά επιτόκια κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αντιδράσεις απέναντι στις τράπεζες ακόμη και σε αναλήψεις καταθέσεων και τοποθέτηση στο στρώμα των κεφαλαίων των αποταμιευτών.

Νωπές άλλωστε είναι ακόμη οι μνήμες από τα capital controls που οδήγησαν σε παρόμοιες ενέργειες.

Επομένως θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και με κόστος θα αποφύγουν να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια στην παρούσα τουλάχιστον φάση αν και κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για αργότερα.

Άλλωστε οι αποταμιευτές με τις μεγαλύτερες αποταμιεύσεις είναι και μεγαλύτερης ηλικίας και επομένως δυσπροσάρμοστοι σε ό,τι αφορά τα αρνητικά επιτόκια.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δεν πλειοδοτούν σε αποδόσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν, διώχνουν με άνεση καταθέσεις.

Τα stress tests και οι αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν μικρότερες τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν στα tests αυτά είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές αλλάζονται λίγο την ισορροπία του τραπεζικού χάρτη μιας και το 97% του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται συγκεντρωμένο στα 4 συστημικά τραπεζικά ιδρύματα και στην 5η μικρότερη τράπεζα την AtticaBank, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος.

Alpha Bank: Θρίλερ με τα ΑΤΜ

Παράλληλα σε μυστήριο έχει εξελιχθεί η ιστορία με τον ATM καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας εξαφανίζονται! Δείτε στο xristika.gr το σχέδιο των τραπεζών…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα γίνονται στο Δήμο Ξηρόμερου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε και επιστολή διαμαρτυρίας προς τις διοικήσεις των Τραπεζών Εθνικής και Πειραιώς, έπειτα από παράπονα για τα μηχανήματα των ΑΤΜ και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και γίνεται λόγος για απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για τους πολλούς μόνιμους κατοίκους, μόνιμους, ετεροδημότες αλλά και πολλούς επισκέπτες του Αστακού και γενικότερα του δήμου, όταν τα ΑΤΜ δεν είχαν τροφοδοτηθεί με μετρητά!

Το γεγονός αυτό μάλιστα, όπως σημειώνει η «Πελοπόννησος» ήρθε μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών για κλείσιμο των υποκαταστημάτων στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου και έτσι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση γίνεται από τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές.

Αντίστοιχα, πριν λίγο καιρό υπήρξε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και του δημάρχου Ικαρίας προς Τράπεζα Πειραιώς, Alpha κι Εθνική Τράπεζα για δυσλειτουργία ΑΤΜ στο νησί και το οριστικό κλείσιμο του καταστήματος της Alpha Bank στον Εύδηλο.

«Πώς θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;». Το ερώτημα αυτό έθεσε προς κάθε αρμόδιο, πριν λίγο καιρό και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, αφού ενημερώθηκε για το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε πολλούς Δήμους.

Σε ορισμένους δε εξ αυτών (Ανωγείων, Σκύδρας, Μουζακίου, Νεμέας, Αμφίπολης, Ληξουρίου κ.α.) αφορά το κλείσιμο του μοναδικού υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην περιοχή!