Σεισμός στην αγορά: Τέλος η Wind – Δείτε τι θα γίνει με την εταιρεία

Wind: Νέα εποχή για την Wind καθώς μπαίνει δυναμικά στην αγορά με νέο όνομα! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Η Nova και η Wind Ελλάς, μέλη της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποφάσισαν να δώσουν το όνομα Nova στην νέα εταιρική οντότητα που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών.

Το τεχνικά και λειτουργικά απαιτητικό έργο της συγχώνευσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Έχοντας ήδη ενοποιηθεί κάτω από μια κοινή διοικητική ομάδα, η υλοποίηση της συγχώνευσης συνεχίζεται με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η νέα εταιρική οντότητα, υπό το όνομα Nova, θα αποτελέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, καθώς και ηγετική δύναμη στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η νέα εποχή για τη Νova θα κορυφωθεί μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Το επενδυτικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (Fiber to the Home) και την πανελλαδική κάλυψη του δικτύου 5G.

Η “Nova” συνδυάζοντας την εμπειρία και τη γνώση της αγοράς των δύο εταιρειών, με την τεχνογνωσία της United Group και με απόλυτα πελατοκεντρική φιλοσοφία, θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Η “Nova” θα δράσει καταλυτικά στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία, θα αναβαθμίσει την τηλεοπτική εμπειρία των πελατών της μέσω του περιεχομένου της EON – της κορυφαίας πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα παρέχει στους συνδρομητές αποκλειστικά «εισιτήριο διαρκείας» για όλους τους αγώνες της Premier League, για τις επόμενες 6 σεζόν.

Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova – Wind δήλωσε: «Η Nova και η Wind βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη συγχώνευσή τους σε μια εταιρική οντότητα, υπό το όνομα Nova. Με πολυετή και πολυσχιδή εμπειρία στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και του τηλεοπτικού θεάματος, με σημαντικές επενδύσεις, αλλά και με πελατοκεντρική φιλοσοφία, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε καινοτόμες υπηρεσίες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Wind: Γιατί την ανησυχεί η ΔΕΗ

Σε μια κίνηση που αλλάζει τις ισορροπίες στις τηλεπικοινωνίες προχωρά η ΔΕΗ καθώς ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στο χώρο! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Σε τρία εκατομμύρια σπίτια μέσα σε πέντε χρόνια σχεδιάζει να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες μέσω οπτικής ίνας η ΔΕH, σε συνεργασία, κατά πάσα πιθανότατα, με τη NOVA – Wind, όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε όλη την επικράτεια, ενώ η έναρξη θα γίνει από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας από το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πατεράκης μιλώντας στο Συνέδριο Υποδομές – Μεταφορές, η ΔΕH θα παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ θα ξεκινήσει από 1 Gbps. Πρόκειται για επένδυση 800 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 530 εκατ. ευρώ είναι από ομολογιακή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 270 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια.

Όπως ανακοίνωσε, οι οπτικές ίνες θα περνάνε πάνω από τα καλώδια και θα αναπτυχθούν και υπόγεια, όπου δεν υπάρχουν καλώδια.

Ειδικότερα τόνισε ότι ήδη η ΔEΗ είναι σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με τη Nova – Wind: «Εχουμε συμφωνήσει στα βασικά σημεία» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο αποκάλυψε ότι και άλλοι πάροχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αρχικά θα τελειώσει το πιλοτικό σε ένα δήμο της Αθήνας και κατόπιν θα ξεκινήσουν οι πιλοτικές εφαρμογές.

«Φέρνουμε ταχύτητα στην κατασκευή οπτικών ινών. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε τρεις φορές πιο γρήγοροι στην ανάπτυξη του δικτύου, κάτι που οδηγεί και σε χαμηλότερο κόστος», υποστήριξε ο κ. Πατεράκης.

Αναφερόμενος στον Δήμο Περιστερίου, είπε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί 25 χλμ. σε 5.000 σπίτια, τα οποία από το τέλος Ιουνίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες. Στόχος είναι το πιλοτικό πρόγραμμα να φτάσει στις 15.000 σπίτια και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει καλυφθεί ολόκληρος ο Δήμος Περιστερίου.

Μέσα στον Ιούνιο θα προχωρήσει η ολοκλήρωση της επόμενης φάσης της ανάπτυξης του δικτύου. Στόχος είναι να έχουν καλυφθεί 10 δήμοι και 450.000 σπίτια μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες.

Wind: Και νέος παίκτης

Οι ταχύτητες του ίντερνετ στην Ελλάδα είναι μια… πονεμένη ιστορία, ωστόσο το σκηνικό αλλάζει με τη νέα εταιρεία που έρχεται και δίνει απίστευτα νούμερα! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις

Μέσα στα επόμενα 24ώρα αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα “ξεκλειδώνει” την υπηρεσία δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα είναι έτοιμα για την δημοσίευση της ΚΥΑ που έχει λάβει ήδη τις απαραίτητες υπογραφές και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών. Στη συνέχεια, και εντός του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία.

Η ΚΥΑ θεωρείται απαραίτητη για να μπορεί να γίνεται νόμιμα η εγκατάσταση των “δορυφορικών πιάτων” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

Ακόμη η σχετική απόφαση, που βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ρυθμίζει και τα θέματα εξοπλισμού, ο οποίος δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Ειδικότερα μένει να λυθεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες συνδέσεις από την Ελλάδα θα δοθούν σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων και αργότερα, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να στέλνονται και τα κουτιά σου όσους προχώρησαν τους προηγούμενους μήνες σε προπαραγγελία. Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια μπορεί να ανατραπεί, καθώς η έλλειψη επεξεργαστών προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.

Το επόμενο στοίχημα για τη Starlink είναι να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένας επίγειος σταθμός ο οποίος θα στέλνει τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας που θα βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Στην αρχή θα χρησιμοποιηθούν επίγειοι σταθμοί που ήδη έχει αναπτύξει η εταιρεία σε γειτονικές χώρες, αλλά στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αναπτυχθεί επίγειος σταθμός και στην Ελλάδα, πιθανότατα εντός του 2022.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Όπως έχει σημειώσει ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Starlink “είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές” είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. “Στην πραγματικότητα θέλουμε να καλύψουμε τα τμήματα του πλανήτη που είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς, ένα 3% με 5% συνολικά”.