Σε αφορά αν είσαι κάτοχος iPhone: Έτσι θα καταλάβεις αν το κινητό σου έχει ιό

iPhone: Κάτι δεν σας πάει… καλά με το iPhone σας και αναρωτιέστε τι έχει συμβεί;

Σε περίπτωση που αναρωτιόσουν για αυτό, ναι, είναι πολύ εύκολο να πιάσει ιό το κινητό σου, όπως συμβαίνει και με τους υπολογιστές.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως σε ένα κινητό είναι ότι ο ιός στοχεύει σε αδύναμα σημεία και σε εφαρμογές που μπορεί και να μην διαχειρίζονται σωστά τα προσωπικά σου στοιχεία.

  • Αυξημένη χρήση δεδομένων

Αν υπάρχει ιός που δεν έχει εντοπιστεί, θα αυξήσει τη συνολική χρήση δεδομένων.

  • Εφαρμογές που κολλάνε

Αν και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό, αν έχεις αρκετή χωρητικότητα (και όχι αμέτρητες εφαρμογές) αλλά βλέπεις ότι κολλάνε, ίσως έχει τρυπώσει ιός.

  • Υπερθέρμανση

Είναι φυσιολογικό αν συμβαίνει πού και πού, αλλά η συχνή υπερθέρμανση μπορεί να σημαίνει ότι κακόβουλο λογισμικό καταναλώνει γρήγορα RAM.

  • Spam μηνύματα

Είναι σαν τα spam mail. Αν δέχεσαι παράπονα από φίλους ότι τους στέλνεις επικίνδυνα links, μάλλον πρέπει να το ψάξεις.

Τι πρέπει να κάνεις

  • Καθάρισε το ιστορικό σου μέσα από τα settings.
  • Μείνε στις ρυθμίσεις, μπες στο Apple ID και μετά iCloud. Επίλεξε το πιο πρόσφατο backup.
  • Μπες στα Seetings, επίλεξε το General, μετά Reset και Erase all content. Η επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις είναι η έσχατη λύση.

iPhone: Αν χρησιμοποιείτε AirTags σταματήστε το αμέσως

Απάτη: Ακόμη και τα AirTags μας έχουν βάλει στο… μάτι οι επιτήδειοι!

Με την υπόθεση των γυναικών που μήνυσαν την Apple για παρακολούθηση μέσω AirTags να βρίσκεται στην επικαιρότητα, ο Vladimir Dashchenko, Security Evangelist στην Kaspersky, αναλύει το ευρύτερο τοπίο σχετικά με τα ζητήματα απορρήτου που προκύπτουν από τα wearables και τις έξυπνες συσκευές και μοιράζεται μερικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των χρηστών τους.

Το πρόβλημα του cyber stalking έχει αποκτήσει παγκόσμια διάσταση και επιδεινώνεται κάθε χρόνο, με τα έξυπνα gadget και τα wearables να μετατρέπονται, δυστυχώς, σε μέρος του προβλήματος.

Οι συγκεκριμένες έξυπνες συσκευές δεν σχετίζονται μόνο με την ανησυχητική τάση «φυσικών» απειλών όπως η διπλή χρήση, αλλά και με ψηφιακές απειλές και λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε αυτές για παρακολούθηση ή κατασκοπεία.

Γνωρίζατε ότι τα tags κυκλοφορούν εδώ και κάποιο καιρό στην αγορά;

Συσκευές με παρόμοια λειτουργικότητα όπως τα AirTags υπήρχαν και παλαιότερα, επιτρέποντας στους χρήστες να αναζητούν αντικείμενα σε απόσταση, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί για διάφορους νόμιμους και παράνομους σκοπούς παρακολούθησης.

Για παράδειγμα, διάφορα pet trackers θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί ως stalking gadget, εάν τοποθετούνταν στην τσάντα ή το αυτοκίνητο του θύματος. Ωστόσο τα AirTags φαίνεται να είναι τα πιο δημοφιλή, καθώς καλύπτουν εκατομμύρια iPhones.

Ένα iPhone μπορεί να σας ειδοποιήσει για κάποιο τυχόν ανεπιθύμητο AirTag, ενώ οι χρήστες Android μπορούν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές όπως το Apple Tracker Detect που προστατεύουν από την παρακολούθηση.

Ωστόσο, υπάρχουν περαιτέρω μέθοδοι cyber stalking που ενδέχεται να περάσουν απαρατήρητοι.

Αυτές αφορούν έξυπνες συσκευές πέραν των tags – ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι και πώς να παραμείνουμε προστατευμένοι.

Για ποιες απειλές μέσω έξυπνων συσκευών πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι;

Διάφορα IoT/Smart gadget (όπως κάμερες, φωτισμός, ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες) μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο εισόδου στο εσωτερικό δίκτυο από κάποιον κυβερνοεγκληματία ή εργαλείο κατασκοπείας για την παρακολούθηση όλων σχεδόν των δραστηριοτήτων ενός χρήστη.

Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών μας δραστηριοτήτων στην Kaspersky, εντοπίσαμε πολλά σενάρια επίθεσης, όπως αυτό της απομακρυσμένης παρακολούθησης (ή κατασκοπείας) και της πλαστογράφησης καρέ βίντεο.

Με το τελευταίο, τα πλάνα σε μια κάμερα παρακολούθησης μπορούν να αντικατασταθούν με μια εντελώς διαφορετική εικόνα, σενάριο το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από κλέφτες για να διαρρήξουν ένα σπίτι χωρίς να το συνειδητοποιήσουν οι ιδιοκτήτες.

Όσον αφορά στις γενικές απειλές για φορητές συσκευές (ρολόγια, ακουστικά κ.λπ.), θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές αρχές ασφαλείας:

  • Για να προστατευτείτε από τις απειλές που σχετίζονται με έξυπνα gadget, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά έξυπνων συσκευών από δεύτερο χέρι αποτελεί μη ασφαλή πρακτική. Το firmware τους θα μπορούσε να έχει τροποποιηθεί από προηγούμενους κατόχους για να δώσει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα τον πλήρη έλεγχο του έξυπνου σπιτιού σας.
  • Μια άλλη καλή πρακτική είναι να διαβάζετε σχετικές έρευνες αναφορικά με την ασφάλεια των συσκευών πριν την αγορά. Ο κατασκευαστής συνήθως αντιδρά σε ευπάθειες που ανακαλύφθηκαν από διάφορες έρευνες και όταν προχωρούν γρήγορα σε επίλυση των προβλημάτων που αναφέρονται σε αυτές, αυτό αποτελεί θετική ένδειξη.
  • Για να αποφύγετε πιθανές απειλές, είναι καλύτερο να κάνετε λήψη εφαρμογών μόνο από επίσημα καταστήματα όπως το Apple App Store, το Google Play ή το Amazon Appstore. Οι εφαρμογές από αυτές τις αγορές δεν αποκλείουν 100% την πιθανότητα σφάλματος, αλλά τουλάχιστον ελέγχονται από αντιπροσώπους καταστημάτων και υπάρχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος — δεν μπορεί η οποιαδήποτε εφαρμογή να μπει σε αυτά τα καταστήματα.
  • Για να διασφαλίσετε την ψηφιακή σας ασφάλεια συστήνεται η χρήση κάποιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας. Μπορεί να ανιχνεύσει stalkerware και να προειδοποιήσει τους χρήστες για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν, όπως προσπάθειες πρόσβασης στην τοποθεσία τους, τα μηνύματα ή τους λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

iPhone: Μπορεί κυριολεκτικά να σας σώσει τη ζωή – Δείτε πώς

Το νέο iPhone 14 που παρουσίασε η εταιρεία του Στιβ Τζομπς έχει μία πρωτότυπη λειτουργία, η οποία μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές.

Το iPhone 14 όπως και το Apple Watch Series 8 μπορεί να καταλάβει εάν είχατε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και να καλέσει βοήθεια.

Η λειτουργία «crash detection» χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες για να αναγνωρίσει τις συγκρούσεις.

Όταν συμβεί αυτό, συνδέει αυτόματα τον χρήστη της συσκευής με τις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, γνωστοποιώντας μάλιστα στην αστυνομία και τους διασώστες την ακριβή τοποθεσία του.

Επίσης, ειδοποιεί τα άτομα που έχει ορίσει ο χρήστης ως επαφές για περίπτωση ανάγκης.

Η Apple είπε ότι πέρασε χρόνια μελετώντας τις συγκρούσεις αυτοκινήτων σε εργαστήρια crash test και εστίασε κυρίως στους τέσσερις βασικούς τύπους των ατυχημάτων:

Μετωπική σύγκρουση, πλευρική σύγκρουση, σύγκρουση από πίσω και ατυχήματα με ανατροπή του οχήματος.

Τεχνολογία machine learning, που έχει «εκπαιδευτεί» με περισσότερες από 1 δισ. ώρες στους δρόμους, παίρνει την πληροφορία από τους αισθητήρες, από το GPS και το μικρόφωνο του smartphone για να διαπιστώσει εάν πράγματι υπήρξε ατύχημα.

Η Apple διαβεβαιώνει ότι όλα αυτά τα στοιχεία παραμένουν στο τηλέφωνο του χρήστη και άρα δεν τίθεται θέμα παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων και παρακολούθησης.

iPhone: Το κουμπί που ελάχιστοι γνωρίζουν τι κάνει

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους iPhone ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη ενός μυστικού κουμπιού. 

Χάρη σε ένα βίντεο που έγινε viral στα social media, οι κάτοχοι iPhone ανακάλυψαν ότι η συσκευή τους έχει ένα «μυστικό κουμπί» που τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν διάφορες λειτουργίες στο κινητό τους, που μπορεί να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

«Δεν χρησιμοποιείτε σωστά το iPhone σας εάν δεν χρησιμοποιείται το μυστικό κουμπί στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας» λέει η TikToker «ellyawesometech», η οποία αφιερώνει τα βίντεο που ανεβάζει στο να ανακαλύπτει άγνωστες λειτουργίες σε διάφορες συσκευές τεχνολογίας.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, η TikToker μιλά για τη λειτουργία «Touch Back» στο iPhone, που είναι διαθέσιμη σε κάθε συσκευή που «τρέχει» τουλάχιστον το λειτουργικό σύστημα Ios 14.

Η λειτουργία επιτρέπει στους κατόχους iPhone απλά να αγγίξουν το πίσω μέρος του κινητού τους, κοντά στο σημείο όπου υπάρχει το σήμα της Apple, και να κάνουν το smartphone τους να ξεκινήσει όποια εφαρμογή έχουν προγραμματίσει μέσω του μενού των ρυθμίσεων (settings).

Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε το «μυστικό κουμπί» (Touch Back) να ανοίγει την κάμερα, να τραβάει ένα screenshot, να ανάβει τον φακό ή ακόμα και να ανεβοκατεβάζει τον ήχο.

Στο βίντεό της η TikToker χρησιμοποιεί τη λειτουργία «Touch Back» για να ανοίγει εύκολα την εφαρμογή Shazam, για να βρίσκει ποιο τραγούδι ή μελωδία ακούγεται.

Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία, πρέπει να πας στα «Settings», να σκρολάρεις προς τα κάτω και να πατήσεις το «Accessibility» και μετά να κλικάρεις «Touch».

Μετά κάνε ξανά scroll down στο «Play back». Θα έχεις την επιλογή να ενεργοποιήσεις είτε το «Double tap» είτε το «Triple tap», αναλόγως εάν θέλετε διπλό ή τριπλό χτύπημα.

Κάνε κλικ για να δείτε ποιες λειτουργίες μπορείτε να κοντρολάρετε με ένα διπλό ή τριπλό tap στο πίσω μέρος του κινητού σας τηλεφώνου iPhone.

https://www.youtube.com/watch?v=11C2ppHbPjg