Σχολεία: Ποιοι χάνουν μαθήματα πριν κλείσουν για Πάσχα 2024 – Μία εβδομάδα «off»

Σχολεία: Ευχάριστα είναι τα νέα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού το υπουργείο Παιδείας φέρνει ένα πρόγραμμα που «κλείνει» τα σχολεία για μία εβδομάδα. Η επίσημη ανακοίνωση και όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Χαρές και ανακούφιση για τους μαθητές που θα κατεβάσουν μολύβια και στυλό, μία εβδομάδα πριν κλείσουν κανονικά για τις γιορτές του Πάσχα 2024. Ωστόσο, τα νέα δεν είναι καλά για όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Πιο συγκεκριμένα, σε Δημοτικά και Γυμνάσια θα διεξαχθεί η Ολυμπιακή Εβδομάδα από τις 22 μέχρι τις 26 Απριλίου με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2024.

Τα Λύκεια μένουν εκτός αυτής της δράσης και θα κάνουν κανονικά τα μαθήματά τους, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όσο πιο κοντά πλησιάζουν οι Πανελλήνιες 2024.

Σημειώνεται ότι η Δράση απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της χώρας και συγκεκριμένα σε τρείς ηλικιακές κατηγορίες μαθητών/τριών: 6-8 ετών (Δημοτικό), 9-12 ετών (Δημοτικό), 13-15 ετών (Γυμνάσιο) και τα σχολεία μπορούν να συμμετέχουν αν δηλώσουν συμμετοχή μέχρι 17 Απριλίου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνει στα σχολεία μία εβδομάδα πριν το Πάσχα λέγεται «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία» και ήδη η εγκύκλιος έχει υπογραφεί από την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών μέσα από το πρόγραμμα αυτό είναι οι εξής:

 • Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004
 • Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα

Με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες το βασικό σύνθημα της Ολυμπιακής Εβδομάδας για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Σχολεία: Η εγκύκλιος για την Ολυμπιακή Εβδομάδα

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, θα πραγματοποιηθεί υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» για μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους, 2023-2024

Σας ενημερώνουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία», για το σχολικό έτος 2023-2024 θα υλοποιηθεί από τις 22 έως τις 26 Απριλίου 2024.

Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία, έχει ως βασικό σκοπό να προσεγγίσει και να συμπεριλάβει όλους όσοι εμπλέκονται με την αγωγή και την εκπαίδευση, να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους/τις μαθητές/τριες στη διαμόρφωση συμπεριφορών και δεξιοτήτων, οι οποίες εκπορεύονται από το πνεύμα του Ολυμπισμού.

Απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της χώρας και συγκεκριμένα σε τρείς ηλικιακές κατηγορίες μαθητών/τριών: 6-8 ετών (Δημοτικό), 9-12 ετών (Δημοτικό), 13-15 ετών (Γυμνάσιο). Οι βασικοί άξονες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών είναι:

 • Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
 • Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004
 • Ολυμπιακά Ιδεώδη – ηθικά ζητήματα

Με βάση τις παραπάνω θεματικές ενότητες το βασικό σύνθημα της Ολυμπιακής Εβδομάδας για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία» θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπό στοιχεία 140963/Δ5/08-12-2023 έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. «Χρονική επέκταση έγκρισης υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία”, για το σχολικό έτος 2023- 2024» (σχετικό α) και περιλαμβάνει:

Α) Διαδικτυακές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας zoom:

 • Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.
 • Ζωντανή σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία.
 • Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.
 • Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
 • Διαδικτυακές συζητήσεις με Ολυμπιονίκες και διακριθέντες αθλητές.
 • Ολυμπιακές αξίες – Αθλητική ακεραιότητα.
 • Παρίσι 2024 – Καινοτομίες, μνημεία/πολιτισμός και νέα αθλήματα.
 • Ζωντανή σύνδεση με το βιωματικό Εργαστήρι Ζωγραφικής.

Β) Αθλητικές – κινητικές δραστηριότητες: Στο πλαίσιο της 4ης Ολυμπιακής Εβδομάδας στα Σχολεία, καλούνται οι σχολικές μονάδες, την τελευταία ημέρα του προγράμματος, να προβούν στην οργάνωση και υλοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που υλοποιούνται σε ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με σύνθημα: «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στο δρόμο για το Παρίσι 2024».

Γ) Δημιουργικές Καλλιτεχνικές Εργασίες Έκφρασης: Σκοπός είναι, μέσω της καλλιτεχνικής – εκπαιδευτικής ενασχόλησης, να εμπνευστούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στη διαμόρφωση συμπεριφορών, δεξιοτήτων και αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Ολυμπιακή παράδοση. Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι οδηγίες υλοποίησης της Ολυμπιακής Εβδομάδας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας www.hoa.org.gr, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024.

Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, μέχρι την Τετάρτη 17 Απριλίου και ώρα 15:00, στην ιστοσελίδα της ΕΘΝΟΑ www.hoa.org.gr ακολουθώντας τις οδηγίες.

Στη δήλωση θα αναφέρεται το σχολείο, η βαθμίδα εκπαίδευσης, το ονοματεπώνυμο του υπευθύνου εκπαιδευτικού για επικοινωνία, το τηλέφωνο, η ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου και ο αριθμός των μαθητών/τριών.

Πότε κλείνουν για Πάσχα τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα πέφτει φέτος στις 5 Μαΐου, που σημαίνει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις 13 Μαΐου!

Η τελευταία μέρα μαθημάτων πριν το Πάσχα θα γίνει την Παρασκευή 26 Απριλίου και οι διακοπές θα κρατήσουν δύο εβδομάδες.

Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, η Μεγάλη Παρασκευή είναι στις 3 Μαΐου, ενώ η άλλη αργία η Δευτέρα του Πάσχα είναι στις 6 Μαΐου.

Ποια αργία χάνουν τα σχολεία το 2024

Το… «δυσάρεστο» όμως είναι ότι οι μαθητές θα χάσουν μια έξτρα μέρα αργίας και της Πρωτομαγιάς. Αυτό θα γίνει διότι φέτος η αργία της Πρωτομαγιάς πέφτει Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται βέβαια να μεταφερθεί η αργία και να πάει την πρώτη εργάσιμη μετά τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι για τους μαθητές γιατί θα βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών. Φυσικά όμως η μεταφορά της πρωτομαγιάς κάνει «χαρούμενους» τους εργαζόμενους όπου θα κάτσουν 4ήμερο.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι το 2024

Σύμφωνα με τον νόμο, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλείνουν κανονικά στις 15 Ιουνίου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αν η 15η Ιουνίου είναι αργία ή πέφτει σε Σάββατο ή Κυριακή, τότε τα μαθήματα τελειώνουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Παραδείγματος χάρη φέτος 15 Ιουνίου πέφτει Σάββατο, όποτε τα σχολεία για καλοκαίρι κλείνουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024. Μάλιστα σε όλα τα σχολεία την τελευταία μέρα δεν γίνεται μάθημα αλλά κάποιου είδους γιορτή με αθλητικές, μουσικές ή χορευτικές δραστηριότητες.

Το παραπάνω ισχύει μόνο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το πότε κλείνουν διότι υπάρχουν και οι εξετάσεις αλλά και οι Πανελλήνιες 2024.

Το πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2024 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έχει ήδη βγει. Συγκεκριμένα για τα ΓΕΛ:

 • 31/05/2024, Παρασκευή 08:30 – Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
 • 04/06/2024, Τρίτη 08:30 – Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία
 • 06/06/2024, Πέμπτη 08:30 – Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική
 • 12/06/2024, Τετάρτη 08:30 – Ιστορία, Φυσική, Οικονομία

Για τα ΕΠΑΛ τα μαθήματα είναι περισσότερα, και οι Πανελλήνιες 2024 ξεκινούν στις 30/5 και ολοκληρώνονται στις 17/6.

Τονίζεται ότι μετά γράφουν και τα ειδικά μαθήματα, όπως πχ. Αγγλικά, Σχέδιο κ.α.