Σχολεία: Ξαφνική άτυπη «αργία» στις 4 Απριλίου – Θα ισχύει κάθε χρόνο – Η ανακοίνωση

Σχολεία: Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα απολαύσουν νέα «αργία» την Πέμπτη 4 Απριλίου. Η ανακοίνωση που ήρθε ξαφνικά από το υπουργείο Παιδείας. Το ΦΕΚ και όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μία νέα «αργία» καθιερώνεται στα σχολεία και θα ισχύει κάθε χρόνο. Στις 4 Απριλίου 2024 αλλά και κάθε χρόνο τέτοια μέρα στο εξής, μαθητές και καθηγητές θα έχουν πιο «ελαφρύ» πρόγραμμα.

Η ημέρα αυτή, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας που πήρε ΦΕΚ, θα είναι αφιερωμένη στη Φιλοζωία και τα σχολεία, υποχρεωτικά, θα κάνουν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν αποσαφηνίζεται καθόλου τι θα ισχύει με τα μαθήματα, επομένως, εάν κάποιος μαθητής λείψει, τότε θα χρεώνεται με απουσίες. Έτσι, δεν μιλάμε για μία καθιερωμένη αργία με κλειστά σχολεία, αλλά για μία μέρα ξεχωριστή, που θα είναι χωρίς τα καθημερινά μαθήματα.

Η μέρα αυτή θα ονομάζεται «Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας».

Τι λέει το ΦΕΚ για τη νέα «αργία» στα σχολεία

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Την 4η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τη εγκύκλιο είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι:

 • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
 • Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
 • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον. Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.

Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες:

 • Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.
 • Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.
 • Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
 • Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.
 • Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
 • Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία
 • Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ. τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα 2024

Λίγες μέρες μάθημα θα έχουν μετά το Πάσχα οι μαθητές, ενώ οι μαθητές του Λυκείου θα πέσουν με τα μούτρα στο διάβασμα στις πασχαλινές διακοπές. Και αυτό γιατί το Πάσχα φέτος πέφτει πολύ αργά, και έτσι θα πάει μέχρι τον Μάιο το δεύτερο μεγάλο διάλειμμα της σχολικής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα πέφτει φέτος στις 5 Μαΐου, που σημαίνει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις 13 Μαΐου!

Πότε όμως θα κλείσουν;

Η τελευταία μέρα μαθημάτων πριν το Πάσχα θα γίνει την Παρασκευή 26 Απριλίου και οι διακοπές θα κρατήσουν δύο εβδομάδες.

Φέτος η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, η Μεγάλη Παρασκευή είναι στις 3 Μαΐου, ενώ η άλλη αργία η Δευτέρα του Πάσχα είναι στις 6 Μαΐου.

Το… «δυσάρεστο» όμως είναι ότι οι μαθητές θα χάσουν μια έξτρα μέρα αργίας και της Πρωτομαγιάς. Αυτό θα γίνει διότι φέτος η αργία της Πρωτομαγιάς πέφτει Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται βέβαια να μεταφερθεί η αργία και να πάει την πρώτη εργάσιμη μετά τη Δευτέρα του Πάσχα. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι για τους μαθητές γιατί θα βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών. Φυσικά όμως η μεταφορά της πρωτομαγιάς κάνει «χαρούμενους» τους εργαζόμενους όπου θα κάτσουν 4ήμερο.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι το 2024

Σύμφωνα με τον νόμο, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλείνουν κανονικά στις 15 Ιουνίου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Αν η 15η Ιουνίου είναι αργία ή πέφτει σε Σάββατο ή Κυριακή, τότε τα μαθήματα τελειώνουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Παραδείγματος χάρη φέτος 15 Ιουνίου πέφτει Σάββατο, όποτε τα σχολεία για καλοκαίρι κλείνουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024. Μάλιστα σε όλα τα σχολεία την τελευταία μέρα δεν γίνεται μάθημα αλλά κάποιου είδους γιορτή με αθλητικές, μουσικές ή χορευτικές δραστηριότητες.

Το παραπάνω ισχύει μόνο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το πότε κλείνουν διότι υπάρχουν και οι εξετάσεις αλλά και οι Πανελλήνιες 2024.

Το πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες 2024 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έχει ήδη βγει. Συγκεκριμένα για τα ΓΕΛ:

 • 31/05/2024, Παρασκευή 08:30 – Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
 • 04/06/2024, Τρίτη 08:30 – Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία
 • 06/06/2024, Πέμπτη 08:30 – Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική
 • 12/06/2024, Τετάρτη 08:30 – Ιστορία, Φυσική, Οικονομία

Για τα ΕΠΑΛ τα μαθήματα είναι περισσότερα, και οι Πανελλήνιες 2024 ξεκινούν στις 30/5 και ολοκληρώνονται στις 17/6.

Τονίζεται ότι μετά γράφουν και τα ειδικά μαθήματα, όπως πχ. Αγγλικά, Σχέδιο κ.α.

Όλες οι αργίες του 2024

Οι αργίες μέχρι το τέλος του 2024:

 • Εργατική Πρωτομαγιά: Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 (Έχει μεταφερθεί για την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024)
 • Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή 5 Μαΐου 2024
 • Δευτέρα του Πάσχα: Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
 • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
 • Κοίμηση της Θεοτόκου: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
 • Επέτειος του «Όχι»: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
 • Χριστούγεννα: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
 • Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024