Σας αφορά: Τεράστια επιδότηση για ανακαίνιση σπιτιού – Πού κάνετε αίτηση – Όλα τα προγράμματα

Ανακαίνιση σπιτιού: Τώρα μπορείτε να αλλάξετε από κουφώματα, μέχρι πατώματα, να βάλετε ηλιακό και να κάνετε το σπίτι σας smart home με κρατική επιδότηση. Ποιο πρόγραμμα σας αφορά. Δείτε αναλυτικά στο xristika.gr.

«Τρέχουν» τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιού που δίνουν κρατική επιδότηση πολλών χιλιάδων ευρώ για την ανακαίνιση της κατοικίας σας, για διάφορες εισοδηματικές κατηγορίες και με διαφορετικά κριτήρια.

Διαβάστε παρακάτω ποιο πρόγραμμα είναι στα «μέτρα» σας, πού μπορείτε να κάνετε και πώς, αλλά και αν ανήκετε στις κατηγορίες που μπορούν επωφεληθούν αναβαθμίζοντας τους χώρους του σπιτιού σας.

Οι διάφορες επιδοτήσεις που «τρέχουν» αφορούν είτε το να αλλάξετε τέντες, είτε πατώματα, είτε να κάνετε μόνωση, είτε να βάλετε κουφώματα, με στόχο να εξοικονομήσετε χρήματα από την κατανάλωση ενέργειας, ωστόσο, προσφέρουν και τη δυνατότητα να επενδύσετε στην περιουσία σας και να ανεβάσετε την αξία του σπιτιού σας.

Αναλυτικά:

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Επιδότηση έως 20.000 ευρώ

Η πλατφόρμα exoikonomoneon.gov.gr άνοιξε την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 και οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν την αίτησή τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο σκέλη, ενώ δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει μόνο το σκέλος του «Ανακαινίζω», αφού βασική προϋπόθεση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση. Οι δύο υποενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

 • Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
 • Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

 • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
 • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα αλλά και:

 • Να υφίσταται νόμιμα.
 • Να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
 • Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Από τις 12 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους (κλικ εδώ), όσοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023».

Εξοικονομώ 2023: Πώς κάνετε αίτηση για επιδότηση έως 28.000 ευρώ

Πρόκειται για το πρόγραμμα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος το οποίο επιδοτεί συνολικά πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, με στόχο την εξοικονόμιση.

Οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης)

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι οι εξής:

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης
 • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
 • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
 • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης)

Σημειώνεται πως για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Σημειώνεται πως για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων (με ΦΠΑ) ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει:

 • το γινόμενο του 1,10 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α΄ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ),
 • το γινόμενο του 220 ευρώ επί την επιφάνεια κυρίων χώρων όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9,
 • τις 28.000 ευρώ

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

Η επιδότηση φτάνει έως 75% και είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

 • Δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα μικρότερο ή ίσο ων 5.000 ευρώ και οικογενειακό μικρότερο ή ίσο με 10.000 ευρώ η επιχορήγηση αρχίζει από 65%-75% ανάλογα με το αν αφορά ιδιοκατοίκηση ή δωρεάν παραχώρηση
 • Στην επόμενη εισοδηματική κλίμακα εως 10.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 20.000 ευρώ οικογενειακό το ποσοστό επιχορήγησης είναι έως 70%
 • Έως 20.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 30.000 ευρώ οικογενειακό η επιδότηση έχει «ταβάνι» στο 55%
 • Όταν το ατομικό εισόδημα είναι μέχρι 30.000 ευρώ και το οικογενειακό μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης πέφτει στο 45%
 • Τέλος, για ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ και οικογενειακό 40.000 ευρώ το ανώτατο ποσό επιδότησης ανέρχεται σε 40%.

Για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής, τη μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει το ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%), το εισόδημα (14%), οι βαθμοημέρες, οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑμεΑ (7%), η ενεργειακή κλάση (5%), και η παλαιότητα κατασκευής (3%). Οι ωφελούμενοι με εγκεκριμένες αιτήσεις στους οριστικούς πίνακες θα πρέπει να δηλώνουν το χρηματοδοτικό σχήμα (ίδια κεφάλαια, δάνειο), με το οποίο επιθυμούν να υπαχθούν στο Πρόγραμμα.