Εξοικονομώ – Ανακαινίζω 2023: Οδηγός για αίτηση στο gov.gr – Οι δήμοι με έξτρα επιδότηση

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Το 2023 ένα ακόμα πρόγραμμα στέγασης έρχεται για τους νέους που καλύπτουν συγκεκριμένα κριτήρια, με ευνοϊκούς όρους. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για να φτιάξετε το σπίτι σας καινούριο στο xristika.gr.

Οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» ξεκινούν από την Πέμπτη 18 Μαΐου, και είναι πάρα πολλοί εκείνοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να μπορέσουν να ανακαινίσουν την κατοικία που έχουν με «γενναία» επιδότηση πάνω από 30.000 ευρώ συνολικά.

Το πρόγραμμα «σπάει» στα δύο, και μπορείτε να επιλέξετε είτε μόνο το «Εξοικονομώ», είτε το «Εξοικονομώ» και το «Ανακαινίζω». Δεν προβλέπεται από μόνη της η επιδότηση για ανακαίνιση, χωρίς την απαραίτητη ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, στην οποία και στοχεύει κυρίως το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα «μυστικά» που αναφέρονται στον πλήρη οδηγό του προγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα ανά υποενότητα:

 • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.
 • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ. Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Δείτε παρακάτω, όσα χρειάζεται να ξέρετε προτού μπείτε να κάνετε την αίτησή σας στο gov.gr:

Πότε ξεκινά το Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους – Πού κάνετε αίτηση

Από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 ξεκινούν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» που προβλέπει επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών. Το πρόγραμμα επιδότησης απευθύνεται σε νέους 18 έως 39 ετών, ενώ η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Αίτηση ΚΑΝΕΤΕ ΕΔΩ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις του υπουργείου κάνουν λόγο για 20.000 νέους δικαιούχους που μπορούν να ανακαινίσουν μία κύρια κατοικία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα για νέους χωρίζεται σε δύο υποενότητες που είναι αλληλένδετες. Συγκεκριμένα:

 • Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.
 • Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Για να ενταχθεί κάποιος δικαιούχος στην υποενότητα «Ανακαινίζω» πρέπει πρώτα υποχρεωτικά να ενταχθεί στην υποενότητα «Εξοικονομώ».

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους 2023: Ποιοι δήμοι έχουν 15% επιπλέον επιδότηση

Με ένα κλικ ΕΔΩ, θα δείτε ολόκληρη τη λίστα με τις δημοτικές ενότητες της Ελλάδας, στις οποίες το πρόγραμμα προβλέπει ότι μπορούν οι δικαιούχοι να έχουν έξτρα επιδότηση της τάξης του 15%.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Ποιοι είναι δικαιούχοι της επιδότησης

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ». Επίσης θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω» (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Τα κριτήρια για την κατοικία που θα ανακαινιστεί

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να:

 • Υφίσταται νόμιμα.
 • Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
 • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
 • Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Επιδότηση έως 32.500 ευρώ συνολικά

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα ανά υποενότητα:

 • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.
 • Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: έως 10.000 ευρώ. Καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν το κόστος των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα, την παλαιότητα της κατασκευής, το αν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή, πολύτεκνη ή έχει μέλος ΑΜΕΑ κ.α.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Οι εισοδηματικές κατηγορίες που παίρνουν επιδότηση

 • 1η εισοδηματική κατηγορία: ≤5.000 (Ατομικό Εισόδημα), ≤10.000 (Οικογενειακό Εισόδημα)
 • 2η εισοδηματική κατηγορία: >5.000 – 10.000 (Ατομικό Εισόδημα), >10.000 – 20.000 (Οικογενειακό Εισόδημα)
 • 3η εισοδηματική κατηγορία: >10.000 – 20.000 (Ατομικό Εισόδημα), >20.000 – 30.000 (Οικογενειακό Εισόδημα)
 • 4η εισοδηματική κατηγορία: >20.000 – 30.000 (Ατομικό Εισόδημα), >30.000 – 50.000 (Οικογενειακό Εισόδημα)

Τα άνω εισοδήματα προκύπτουν από την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογικού έτους 2021. Ειδικά στην περίπτωση που δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και αυτή τεκμηριώνεται με αντίγραφο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης (βλ. & κεφ 5.5 Ειδικές Περιπτώσεις αιτήσεων), το εισόδημα θεωρείται ΜΗΔΕΝ.