Σχέδιο πριμοδότησης και μόνους ετοιμάζει μία μεγάλη τράπεζα. Πώς θα δίνεται το μπόνους.
Ο λόγος είναι η προσέλκυση πολύ πλούσιων πελατών και το μπόνους θα δίνεται στους εργαζόμενους.
Αναφερόμστε στην τράπεζα UBS, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός συστήματος ανταμοιβής για τραπεζίτες που θα προσελκύσουν εύρωστους πελάτες στον τομέα διαχείρισης περιουσίας.
Η Credit Suisse ήδη προσφέρει ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Ο στόχος είναι το ζεστό χρήμα.
Οι πηγές αναφέρουν ότι η ακριβής μορφή των μπόνους εξακολουθεί να συζητείται από κορυφαία στελέχη, και πως ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Εκπρόσωπος της UBS με έδρα τη Ζυρίχη αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι κινήσεις αυτές υπογραμμίζουν τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου Σέρτζιο Ερμότι, ο οποίος αναζητά τρόπους για να επεκτείνει τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και να μειώσει το χάσμα με την Morgan Stanley που εδρεύει στις ΗΠΑ. Η UBS στόχευσε την αύξηση των ιδιωτικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά την αγορά της Credit Suisse πέρυσι.
Εκπλήσσοντας ευχάριστα τους αναλυτές, η UBS ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη καθαρά κέρδη ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Πρόκειται επί της ουσίας για το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού από τότε που ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse τον Ιούνιο του 2023, καθώς συνεχίζει το κολοσσιαίο έργο ολοκλήρωσης για να ενώσει τις επιχειρήσεις.
Τα χαμηλότερα έξοδα μετά την εξαγορά της Credit Suisse βοήθησαν την τράπεζα να σημειώσει καθαρά κέρδη 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, εν όψει της συναινετικής πρόβλεψης σε δημοσκόπηση της LSEG ύψους 721,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μετοχές της UBS εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά 51,7% πέρυσι, αλλά είχαν ένα πιο υποτονικό ξεκίνημα το 2024, σημειώνοντας πτώση 4,6% μέχρι στιγμής.
Τα καθαρά έσοδα που αποδίδονται στους μετόχους της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας ήταν καλύτερα από μια συναινετική εκτίμηση της εταιρείας για 602 εκατομμύρια δολάρια και συγκρίνονται με κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ελληνική τράπεζα δίνει τεράστιο bonus μετρητά: Μήπως είσαι δικαιούχος;
Ανακοίνωση από μεγάλη ελληνική τράπεζα για μεγάλο bonus το επόμενο διάστημα.
Η επιτυχία της περυσινής χρονιάς έκανε τη διοίκηση της τράπεζας να μοιράσει bonus και μετοχές.
Περίπου 4 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 300.000 μετοχές θα δώσει η Optima Bank:ως έκτακτη αμοιβή (bonus) σε μέλη του ΔΣ και σε στελέχη της.
Η έκτακτη παροχή αποτελεί επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων της τράπεζας στη χρήση 2023.
Σχετική πρόταση θα υποβληθεί από ΔΣ προς έγκριση στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα συγκληθεί στις 23 Μαΐου.
Τα 4 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα καθαρά κέρδη χρήσης 2023 και θα κατανεμηθούν σε μέλη του ΔΣ ( εκτός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών) και στο προσωπικό της τράπεζας. Οι δικαιούχοι θα οριστούν με απόφαση του ΔΣ που θα εξουσιοδοτηθεί προς τούτο από τη ΓΣ.
Για τη φετινή χρήση το ΔΣ προτείνει προέγκριση αμοιβών 560 χιλ. ευρώ για τα εκτελεστικά.μέλη του και 580 χιλ. ευρώ για τα μη εκτελεστικά.
Στους μετόχους θα δοθεί μέρισμα 0,44 ευρώ ανά μετοχή, με διανομή συβνολικού ποσού 32,4 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της περυσινής χρήσης
Ασύλληπτη κίνηση από τις τράπεζες: Τι επαναφέρουν από το πουθενά
Το είχαν καταργήσει και ξαφνικά έγινε γνωστό πως μία τράπεζα το επαναφέρει, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις υπόλοιπες. Τι συνέβη;
Ο λόγος για την Goldman Sachs η οποία ενημέρωσε το προσωπικό στα γραφεία της στο Λονδίνο ότι θα καταργήσει τα ανώτατα όρια στα μπόνους των τραπεζιτών.
Το έκανε μάλιστα με ένα βίντεο. Μετά από αυτή την απόφαση, είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που εκμεταλλεύεται τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στους κανόνες μισθοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σίγουρο είναι πως θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες το παράδειγμά της
«Αυτή η προσέγγιση μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για τη διαχείριση του σταθερού κόστους κατά τη διάρκεια του κύκλου και τις πληρωμές για τις αποδόσεις», ανέφερε η Goldman σε δήλωσή της: «Φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά σε άλλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, και υποστηρίζει τη χώρα ως ελκυστικό χώρο για ταλέντα».
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2023, η Βρετανία ακύρωσε το ανώτατο όριο στα μπόνους τραπεζιτών που κληρονόμησε από την περίοδο της ένταξής του στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit για την ενίσχυση του Σίτι, αν και αρκετοί σύμβουλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή στις αμοιβές.
«Είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία και στο μέτρο του δυνατού υιοθετούμε μια συνεπή παγκόσμια προσέγγιση σε ό,τι κάνουμε», δήλωσε ο Richard Gnodde, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς θυγατρικής της Goldman Sachs, κατά τη διάρκεια του βίντεο προς το προσωπικό, αποσπάσματα του οποίου είδαν οι Financial Times.
«Οι κανόνες του ανώτατου ορίου μπόνους ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που μας εμπόδισε να είμαστε συνεπείς στον τομέα της απολαβών».
Η ΕΕ εισήγαγε το ανώτατο όριο το 2014 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, περιορίζοντας τα μπόνους στο διπλάσιο του βασικού μισθού ενός υπαλλήλου.
Οι επικριτές της άρσης του ανώτατου ορίου υποστηρίζουν ότι η σταθερή αμοιβή έχει ήδη αυξηθεί την τελευταία δεκαετία για να αποζημιώσει τους τραπεζίτες για τα μικρότερα μπόνους τους. Το να επιτραπεί η αύξηση των μπόνους, λένε, θα οδηγήσει σε πληθωρισμό των μισθών.
Ωστόσο, τα στελέχη των τραπεζών αντέδρασαν λέγοντας ότι τα μπόνους θα αυξηθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε κίνητρα που είναι πιο ευθυγραμμισμένα με την απόδοση της τράπεζας.
Η απόφαση της Goldman, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Sky News, αναμένεται να οδηγήσει σε παρόμοιες αλλαγές και από άλλες παγκόσμιες τράπεζες. Η Barclays έχει ήδη δηλώσει ότι συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από το ανώτατο όριο , αλλά «θα το εξετάσει περαιτέρω» για το επόμενο οικονομικό έτος.
Θέλεις δάνειο και δεν στο δίνει η τράπεζα; Αποκαλύφθηκε ο τρόπος για να το πάρεις
Εγγυημένα δάνεια για χιλιάδες δικαιούχους το επόμενο διάστημα από τις τράπεζες. Έγιναν οι επίσημες ανακοινώσεις. Πώς θα το πάρεις;
Συγκεκριμένα, αν έχετε μεσαία, μικρή ή ακόμα και πολύ μικρή επιχείρηση, θα τρέξουν αμέσως μετά το Πάσχα δύο προγράμματα για εγγυημένα ή και επιδοτούμενα δάνεια, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ. Σκοπός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι να βελτιώσει την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα με το capital, στόχος του ΥΠΕΘΟ, που έχει τεθεί από το 2022, είναι να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ, άρα πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα, παρότι δεν είναι υπερδανεισμένες, αδυνατούν να παρέχουν τις υψηλές εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούν οι εμπορικές τράπεζες.
Το πρώτο είναι η από καιρό αναμενόμενη 3η φάση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) και θα τρέξει μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το αρχικό κεφάλαιο θα είναι κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ είναι δυνατό, μέσω της μόχλευσης από εμπορικές τράπεζες, να προκύψουν δάνεια ύψους 2,25 δισ. ευρώ σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ακόμα και για κεφάλαιο κίνησης. Από την αρχική κατανομή του προγράμματος διατίθενται 300 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις νέων δανείων, που θα μετασχηματιστούν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ νέα δάνεια, και 200 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση δανείων που μπορούν να φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Οι άξονες του προγράμματος για τα εγγυημένα δάνεια των τραπεζών
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δύο άξονες:
Ο πρώτος θα αφορά την παροχή εγγυήσεων μέχρι και το 80% για επενδυτικά δάνεια από 20.000 ευρώ μέχρι και 1.500.000 ευρώ, και δάνεια από 20.000 έως 500.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Το πρόγραμμα αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και σταδίου λειτουργίας (ακόμα και νεοσύστατες), που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και εμφανίζουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά δάνεια θα έχει δυνατότητα αποπληρωμής από 5 έως 12 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.
– Στον δεύτερο άξονα το πρόγραμμα θα παρέχει συγχρηματοδότηση, με συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, κατά 40% των τόκων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και κατά 60% από τις συμμετέχουσες τράπεζες.