Σας αφορά: Απίθανο «κόλπο» για μικρότερο λογαριασμό στη ΔΕΗ – Και νέες επιδοτήσεις

Ρεύμα: Με τις ενισχύσεις απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά, ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Οι ενισχύσεις αφορούν τους πρώτους δύο μήνες του 2024. Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26€/MWh και για τον Φεβρουάριο σε 18€/MWh, αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, πως με τις παραπάνω ενισχύσεις απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, όπως αυτό προκύπτει από τις προ κρίσεως τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ρεύμα: ΔΕΗ, Protergia, Ζενιθ; Αυτή δίνει το πιο φθηνό τιμολόγιο ρεύματος για τον Φεβρουάριο

Αναμένονται με αγωνία οι νέες τιμές των τιμολογίων ρεύματος για τον Φεβρουάριο, με τις πληροφορίες να δείχνουν ήδη τον πιο φθηνό πάροχο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι καταναλωτές για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, στο οποίο έχει μπει το 95% των καταναλωτών, καθώς πολλοί δεν μπήκαν στον κόπο να επιλέξουν κάποιο άλλο. Όμως, η ανατροπή τον Ιανουάριο ήρθε με το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο αποδείχθηκε και το πιο φθηνό.

Για τον Φεβρουάριο έχουμε ήδη κάποια δεδομένα για το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος.

Η ΔΕΗ προσφέρει το πρόγραμμα ΔΕH myHome 4All. Η τιμή του ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα, όπως στο πράσινο τιμολόγια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρεται με τελική τιμή προμήθειας 0,12653 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις 500 κιλοβατώρες. Η εταιρία PROTERGIA έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα Value Fair, με τελική τιμή προμήθειας 0,13280 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το Helios Value, με τελική τιμή προμήθειας 0,16690 ευρώ ανά κιλοβατώρα, το πρόγραμμα Plus, με πάγιο 1 ευρώ και τελική τιμή προμήθειας 0,16690 ευρώ ανά κιλοβοτώρα και το Value Simple, με 0,14060 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ρεύμα: Τρελάθηκαν οι πάροχοι! Ποιοι δίνουν ακόμα και κάτω από 11 ευρώ την κιλοβατόρα

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια. Χαμηλά ο πήχης και για τα κίτρινα τιμολόγια. Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα πράσινα για τον Φεβρουάριο. Ο ρόλος των εκπτώσεων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από το ύψος των εκπτώσεων των προμηθευτών ενέργειας θα καθοριστούν οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα που φουντώνει η μάχη για τα μπλε τιμολόγια μικρής διάρκειας αλλά και για τα κίτρινα λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής της χονδρεμπορικής.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι όπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια, θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αγορά ακόμη και τιμολόγια οκτάμηνης διάρκειας κάτω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα (11 λεπτά η κιλοβατώρα) και κάτω από 120 ευρώ η μεγαβατώρα για 12μηνα συμβόλαια (12 λεπτά η κιλοβατώρα).

Σημαντική πτώση αναμένεται και στα κίτρινα τιμολόγια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν πάροχοι που για τον επόμενο μήνα σχεδιάζουν να ρίξουν τις τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά την κιλοβατώρα!

Ρεύμα: Γιατί σταθερό βραχείας διάρκειας

Έχουν όμως ρίσκο και σε ποιο βαθμό τα μπλε τιμολόγια; Η απάντηση που δίνουν στελέχη εταιρειών είναι ότι έχουν και μάλιστα μεγάλο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εγκλωβιστεί κανείς σε ένα ακριβό τιμολόγιο που για να σπάσει θα χρειαστεί να καταβάλλει ρήτρα αποχώρησης ή να παραμείνει σε αυτό με αντίτιμο να πληρώνει μια τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή.

«Σήμερα δεν είναι σε θέση ένας καταναλωτής να αξιολογήσει αν μία τιμή στα 123 ευρώ η μεγαβατώρα (12,3 λεπτά η κιλοβατώρα) ή στα 140 ευρώ (14 λεπτά η κιλοβατώρα) είναι κάτι που θα τον συμφέρει και τους επόμενους έξι μήνες», λέει παράγοντας του κλάδου της προμήθειας.

Όπως κατρακυλούν οι τιμές στο ρεύμα, ήδη αυτοί που επέλεξαν σταθερό τιμολόγιο τον προηγούμενο μήνα το πληρώνουν ακριβότερα καθώς οι τιμές έχουν πέσει. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή που δόθηκε για τα μπλε ήταν 17,9 λεπτά, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στην πορεία, οι τιμές έπεσαν κατά 30% μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, χωρίς όμως να υπολογίζεται το ύψος του παγίου που στο φθηνότερο μπλε είναι 9 ευρώ και στο ακριβότερο 3,5 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά σε μια πτωτική αγορά τιμών όπως είναι η σημερινή, ενδεχομένως να μην συμφέρει και να γίνει πολύ ακριβό.

Τα τιμολόγια επομένως που έχουν τις λιγότερες δεσμεύσεις είναι και αυτά που λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή σε συνδυασμό πάντα και με το ύψος της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι σε μια μικρή κατανάλωση πιθανώς να μην συμφέρει ένα σταθερό συμβόλαιο όσο σε μια μεγάλη.

Η πτωτική πορεία των τιμών πάντως, είναι ευνοϊκή αυτή την περίοδο και για τα κίτρινα τιμολόγια (με τιμολόγηση στο τέλος του μήνα).

Λόγω της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον είναι σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα (χθες η τιμή ήταν στα 28,3 ευρώ η μεγαβατώρα), η χονδρική τιμή του ρεύματος εξακολουθεί να ακολουθεί την χαμηλή καμπύλη.

Ο Ιανουάριος «τρέχει» με 93,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο Δεκέμβριος έκλεισε με 102,2 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι για τη ΔΕΗ ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο, με βάση τις παραμέτρους του σχετικού μαθηματικού τύπου ενεργοποιείται, όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 95 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν στις δυο επόμενες ημέρες υπάρξει μια μεγάλη αύξηση της χονδρικής που θα ανατρέψει τον μέσο όρο.

Πάντως ο μηχανισμός διακύμανσης σε άλλους προμηθευτές ενεργοποιείται σε χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής και σε άλλους σε υψηλότερη.

Αν η μέση τιμή χονδρικής διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο, από αυτή που έχει υπολογίσει ο κάθε προμηθευτής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης, τότε κερδισμένος παραμένει ο προμηθευτής, καθώς δεν επηρεάζει τον μηχανισμό.

Οι τρέχουσες τιμές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο θα δούμε ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα καθώς από τις τιμές του τρέχοντα μήνα και τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου θα υπολογιστούν οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει μεταπέσει το 95% των νοικοκυριών.

Πρακτικά σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και περί το 75% των ιδιωτών προμηθευτών καθώς το υπόλοιπο 20% έως 25% έχει μετακινηθεί στα κίτρινα και ένα μικρότερο ποσοστό στα μπλε.

Ρεύμα: Τι θα καθορίσει τις τιμές

Τον προηγούμενο μήνα, τα ποσοστά των εκπτώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινήθηκαν από 10% έως 36% και ήταν αυτά που έριξαν τις τιμές.

Μένει να φανεί αν οι εταιρείες θα συνεχίσουν την πολιτική ή θα θελήσουν να χαμηλώσουν τον πήχη για να αυξήσουν τα περιθώρια του κέρδους τους.

Οι καταναλωτές οφείλουν να εξετάσουν σε βάθος τις τιμές που θα ανακοινωθούν και τους όρους που τις συνοδεύουν καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εκπτώσεις συνοδεύονται με δεσμεύσεις από την πλευρά των καταναλωτών (π.χ, εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμού ρεύματος) που αν δεν τηρηθούν τότε τα τιμολόγια μπορεί να είναι πολύ ακριβά.

Ωστόσο. λόγω της πτώσης των τιμών, οι εταιρείες υποστηρίζουν, ότι τα πράσινα είναι πιο δύσκολο να τιμολογηθούν για τον επόμενο μήνα καθώς θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη τιμής την 1η του μήνα με αυξημένο ρίσκο.

Μια λάθος εκτίμηση, λένε θα είχε επίπτωση στο περιθώριο κέρδους των παρόχων, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πελατειακή βάση είναι σήμερα στο πράσινο τιμολόγιο.