Ρεύμα: Τρελάθηκαν οι πάροχοι! Ποιοι δίνουν ακόμα και κάτω από 11 ευρώ την κιλοβατόρα

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια. Χαμηλά ο πήχης και για τα κίτρινα τιμολόγια. Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα πράσινα για τον Φεβρουάριο. Ο ρόλος των εκπτώσεων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από το ύψος των εκπτώσεων των προμηθευτών ενέργειας θα καθοριστούν οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, την ίδια ώρα που φουντώνει η μάχη για τα μπλε τιμολόγια μικρής διάρκειας αλλά και για τα κίτρινα λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής της χονδρεμπορικής.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι όπως διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια, θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αγορά ακόμη και τιμολόγια οκτάμηνης διάρκειας κάτω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα (11 λεπτά η κιλοβατώρα) και κάτω από 120 ευρώ η μεγαβατώρα για 12μηνα συμβόλαια (12 λεπτά η κιλοβατώρα).

Σημαντική πτώση αναμένεται και στα κίτρινα τιμολόγια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν πάροχοι που για τον επόμενο μήνα σχεδιάζουν να ρίξουν τις τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά την κιλοβατώρα!

Σήμερα, στα τιμολόγια με σταθερή τιμή για ένα οκτάμηνο την χαμηλότερη χρέωση της αγοράς προσφέρει το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» της «Φυσικό Αέριο», θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας με 12,3 λεπτά η κιλοβατώρα αλλά με πάγιο 9 ευρώ, το οποίο μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει προσελκύσει πάνω από 10.000 καταναλωτές.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από την εταιρεία να αποσύρει το τιμολόγιό της καθώς θεώρησε ότι αντίκειται στους όρους και τους κανόνες της αγοράς που όριζαν το πλαίσιο της σταθερής τιμολόγησης με «κλειδωμένη» τιμή για 12 μήνες.

Η εταιρεία, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας ότι ο Κώδικας Προμήθειας δεν το απαγορεύει εφόσον υπάρχει η συναίνεση του πελάτη.

Την δημόσια αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε τις προηγούμενες μέρες «έσβησε» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να γίνονται αποδεκτά ως σταθερά και τιμολόγια 6 έως 12 μηνών.

Στο θέμα επανήλθε και χθες ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι η υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογράψει διευκολύνει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα προϊόντα, θεσπίζοντας αυτά που θα έχουν μικρότερη διάρκεια.

Ρεύμα: Γιατί σταθερό βραχείας διάρκειας

Έχουν όμως ρίσκο και σε ποιο βαθμό τα μπλε τιμολόγια; Η απάντηση που δίνουν στελέχη εταιρειών είναι ότι έχουν και μάλιστα μεγάλο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εγκλωβιστεί κανείς σε ένα ακριβό τιμολόγιο που για να σπάσει θα χρειαστεί να καταβάλλει ρήτρα αποχώρησης ή να παραμείνει σε αυτό με αντίτιμο να πληρώνει μια τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή.

«Σήμερα δεν είναι σε θέση ένας καταναλωτής να αξιολογήσει αν μία τιμή στα 123 ευρώ η μεγαβατώρα (12,3 λεπτά η κιλοβατώρα) ή στα 140 ευρώ (14 λεπτά η κιλοβατώρα) είναι κάτι που θα τον συμφέρει και τους επόμενους έξι μήνες», λέει παράγοντας του κλάδου της προμήθειας.

Όπως κατρακυλούν οι τιμές στο ρεύμα, ήδη αυτοί που επέλεξαν σταθερό τιμολόγιο τον προηγούμενο μήνα το πληρώνουν ακριβότερα καθώς οι τιμές έχουν πέσει. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή που δόθηκε για τα μπλε ήταν 17,9 λεπτά, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στην πορεία, οι τιμές έπεσαν κατά 30% μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, χωρίς όμως να υπολογίζεται το ύψος του παγίου που στο φθηνότερο μπλε είναι 9 ευρώ και στο ακριβότερο 3,5 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά σε μια πτωτική αγορά τιμών όπως είναι η σημερινή, ενδεχομένως να μην συμφέρει και να γίνει πολύ ακριβό.

Τα τιμολόγια επομένως που έχουν τις λιγότερες δεσμεύσεις είναι και αυτά που λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή σε συνδυασμό πάντα και με το ύψος της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι σε μια μικρή κατανάλωση πιθανώς να μην συμφέρει ένα σταθερό συμβόλαιο όσο σε μια μεγάλη.

Η πτωτική πορεία των τιμών πάντως, είναι ευνοϊκή αυτή την περίοδο και για τα κίτρινα τιμολόγια (με τιμολόγηση στο τέλος του μήνα).

Λόγω της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου που πλέον είναι σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα (χθες η τιμή ήταν στα 28,3 ευρώ η μεγαβατώρα), η χονδρική τιμή του ρεύματος εξακολουθεί να ακολουθεί την χαμηλή καμπύλη.

Ο Ιανουάριος «τρέχει» με 93,24 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο Δεκέμβριος έκλεισε με 102,2 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι για τη ΔΕΗ ο μηχανισμός διακύμανσης στο πράσινο τιμολόγιο, με βάση τις παραμέτρους του σχετικού μαθηματικού τύπου ενεργοποιείται, όταν η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 95 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί παρά μόνο εάν στις δυο επόμενες ημέρες υπάρξει μια μεγάλη αύξηση της χονδρικής που θα ανατρέψει τον μέσο όρο.

Πάντως ο μηχανισμός διακύμανσης σε άλλους προμηθευτές ενεργοποιείται σε χαμηλότερη μέση τιμή χονδρικής και σε άλλους σε υψηλότερη.

Αν η μέση τιμή χονδρικής διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο, από αυτή που έχει υπολογίσει ο κάθε προμηθευτής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διακύμανσης, τότε κερδισμένος παραμένει ο προμηθευτής, καθώς δεν επηρεάζει τον μηχανισμό.

Οι τρέχουσες τιμές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ότι σε σχέση με τον Δεκέμβριο θα δούμε ακόμη πιο ανταγωνιστικά προϊόντα καθώς από τις τιμές του τρέχοντα μήνα και τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου θα υπολογιστούν οι χρεώσεις Φεβρουαρίου των πράσινων τιμολογίων, στα οποία έχει μεταπέσει το 95% των νοικοκυριών.

Πρακτικά σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ και περί το 75% των ιδιωτών προμηθευτών καθώς το υπόλοιπο 20% έως 25% έχει μετακινηθεί στα κίτρινα και ένα μικρότερο ποσοστό στα μπλε.

Ρεύμα: Τι θα καθορίσει τις τιμές

Τον προηγούμενο μήνα, τα ποσοστά των εκπτώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινήθηκαν από 10% έως 36% και ήταν αυτά που έριξαν τις τιμές.

Μένει να φανεί αν οι εταιρείες θα συνεχίσουν την πολιτική ή θα θελήσουν να χαμηλώσουν τον πήχη για να αυξήσουν τα περιθώρια του κέρδους τους.

Οι καταναλωτές οφείλουν να εξετάσουν σε βάθος τις τιμές που θα ανακοινωθούν και τους όρους που τις συνοδεύουν καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εκπτώσεις συνοδεύονται με δεσμεύσεις από την πλευρά των καταναλωτών (π.χ, εμπρόθεσμη πληρωμή λογαριασμού ρεύματος) που αν δεν τηρηθούν τότε τα τιμολόγια μπορεί να είναι πολύ ακριβά.

Ωστόσο. λόγω της πτώσης των τιμών, οι εταιρείες υποστηρίζουν, ότι τα πράσινα είναι πιο δύσκολο να τιμολογηθούν για τον επόμενο μήνα καθώς θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη τιμής την 1η του μήνα με αυξημένο ρίσκο.

Μια λάθος εκτίμηση, λένε θα είχε επίπτωση στο περιθώριο κέρδους των παρόχων, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη πελατειακή βάση είναι σήμερα στο πράσινο τιμολόγιο.

Ρεύμα: «Σκοτώνονται» ΔΕΗ και Μυτιληναίος – Δείτε τι έγινε

Ο άγνωστος «πόλεμος» μεταξύ της ΔΕΗ και του πανίσχυρου επιχειρηματία. Στόχος του Μυτιληναίου να πάρει το 30% στην αγορά ηλεκτρισμού έως το 2026. Kοντράρει τη ΔΕΗ στα μερίδια αγοράς για το ρεύμα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

«Σε λίγο καιρό θα δούμε ποια επιλογή είναι επικερδής για το Αλουμίνιο της Ελλάδας. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ ή η ανάληψη της ηλεκτροδότησης από την ίδια την εταιρεία;».

Με αυτό το ρητορικό ερώτημα απάντησε χθες στους αναλυτές ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επιβεβαιώνοντας το τέλος της πολύχρονης συνεργασίας του με τη ΔΕΗ και την απόφαση για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ενεργοβόρας βιομηχανίας του Αλουμινίου από την Protergia.

Ο επικεφαλής του ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου που ανακοίνωσε χθες λειτουργικά EBITDA πάνω από 1 δισ. για το 2023, δήλωσε ότι η ΔΕΗ οφείλει να μειώσει –με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό -το μερίδιό της κάτω από 50%. Για αυτό όπως σημείωσε και ανακοίνωσε στο Investor Day στόχο για μερίδιο 45% το 2026.

Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι στόχος της Protergia είναι να φτάσει στο 30% ως το 2026, σημειώνοντας ότι στο εξής οι δύο κορυφαίοι όμιλοι, από το στάδιο της μακροχρόνιας εξάρτησης, θα βρεθούν απέναντι για τα μερίδια στην ελληνική αγορά ενέργειας. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μια φιλική συνύπαρξη» σημείωσε με νόημα ο κ. Μυτιληναίος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε ότι σήμερα το μερίδιο αγοράς της Protergia είναι στο 15% στην ελληνική αγορά, και θα φτάσει στο 20% μέσα στο 2024 εκπροσωπώντας την Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Η Μυτιληναίος έχει ενσωματώσει ήδη την Watt&Volt και πριν λίγους μήνες στο δυναμικό του ομίλου προστέθηκε και η Volterra.

Για το retail, o κ. Μυτιληναίος προέβλεψε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, θα είναι αδύνατο για εταιρείες που δεν είναι καθετοποιημένες να «σταθούν» στην αγορά και να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη επόμενη ενεργειακή κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί ‘ότι θα υπάρξει και νέος κύκλος συγκέντρωσης.

Ρεύμα: Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία συνιστά ο τομέας των δικτύων. Ο Πρόεδρος της εταιρείας τόνισε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη το ενδιαφέρον που αναπτύσσει η εταιρεία στον τομέα των διεθνών διασυνδέσεων, που όπως επισήμανε θα είναι η επόμενη επιτυχία για την δραστηριότητα της MRenewables που είναι ο «πράσινος» βραχίονας της Μυτιληναίος.

Όπως εξήγησε, η ενεργειακή μετάβαση εξαρτάται λιγότερο από τις ΑΠΕ και περισσότερο από την ανάπτυξη των διασυνδέσεων και σε αυτές θα διατεθούν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια σε όλο τον κόσμο.

Μόνο στη Βρετανία προγραμματίζονται επενδύσεις 26 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια ενώ η Ευρώπη προγραμματίζει επενδύσεις 400 δισ. μέχρι το 2030.

Για τον όμιλο πρόκειται να αποτελέσει τη νέα μεγάλη πηγή εσόδων, στην οποία όπως τόνισε θα δώσει ειδική έμφαση αναλαμβάνοντας και νέα έργα.

Παράλληλα ο όμιλος θα διατηρήσει την δυναμική που αναπτύσσει στην διεθνή αγορά με το άνοιγμα και νέων γραφείων σε μια νέα αγορά της Δυτικής Ευρώπης που δεν κατονομάστηκε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Στις ΑΠΕ, η εταιρεία διαθέτει ήδη 845 MW σε λειτουργία και 1,538 GW σε φάση κατασκευής τα οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31/12/2024.

Στο τέλος του 2024 η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία έργα ισχύος 2,38 GW, από τα οποία κάποια θα πουλήσει στην αγορά και κάποια θα κρατήσει, ανάλογα με τις τιμές που θα της προσφερθούν.

Από τα 500 εκατ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024 τα 400 εκ. θα αφορούν την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ρεύμα: Dual Listing

Σχετικά με τα σχέδια διαπραγμάτευσης σε ξένο Χρηματιστήριο, σημείωσε ότι ο όμιλος διαθέτει ήδη τα θεμελιώδη μεγέθη και πλέον είναι θέμα λήψης της τελικής απόφασης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το 2022 τα θεμελιώδη μεγέθη της Mytilineos ήταν αντίστοιχα με τις εταιρείες του FTSE στις θέσεις 48-52 ενώ η κεφαλαιοποίηση αντιστοιχούσε στη θέση 152.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και στην κεφαλαιοποίηση είναι στη θέση 80. Ωστόσο, τόνισε ότι για να γίνει η διαπραγμάτευση σε ένα ξένο Χρηματιστήριο χρειάζεται πολύ δουλειά και προετοιμασία.

Για τον όμιλο, όπως είπε, στόχος είναι να δοθεί έμφαση στα κέρδη και τα μερίσματα γιατί, όπως δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, «οι μέτοχοι όπως και οι εργαζόμενοι είναι η δική μου προσωπική προτεραιότητα. Τα EBITDA είναι σημαντικά για τις τράπεζες και τους ομολογιούχους».

Υπογράμμισε ότι εν μέσω συνεχών και μεγάλων επενδύσεων, ο όμιλος συνεχίζει να δίνει υψηλά μερίσματα, από σεβασμό στους μετόχους του που είναι αφοσιωμένοι στην εταιρεία και σημείωσε ότι οι μικρομέτοχοι που έχουν επενδύσει στην Μυτιληναίος έχουν παραμείνει, σταθερά μέτοχοι στην εταιρεία κάτι που αυξάνει την ευθύνη της εταιρείας απέναντί τους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι το προτεινόμενο μέρισμα θα ανέλθει στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Ρεύμα: Ισχυρή παρουσία στην αγορά του Λονδίνου

Το διεθνές εκτόπισμα της Μυτιληναίος ακόμη και σε ώριμες και απαιτητικές αγορές, επιβεβαιώνει η δεκάχρονη παρουσία της στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 82 έργα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα ο όμιλος έχει κατασκευάσει 82 ηλιακά έργα ισχύος 1,2 GW (γιγαβάτ) και μονάδες αποθήκευσης χωρητικότητας 1,1 GWh (γιγαβατώρες) που αντιστοιχούν με 650 MW.

Μάλιστα, τα έργα αποθήκευσης μεταφράζονται περίπου στο 33% της αγοράς της Αγγλίας, μια επίδοση η οποία, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάπτυξης της Mytilineos Renewables στη Δυτική Ευρώπη, κ. Λευτέρη Πλιάκο, επετεύχθη με έργα που αναπτύχθηκαν για πολλούς πελάτες, αλλά κυρίως με την Gresham House.

Στα ηλιακά συστήματα, οι μεγαλύτεροι πελάτες του ελληνικού ομίλου είναι η Lightsource BP (η συνεργασία αφορά περισσότερα από 30 projects την τελευταία δεκαετία) και η Quinbrook για την οποία κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο ένα έργο 373 MW (μεγαβάτ).

Όπως αναφέρει ο κ. Πλιάκος, «είναι με διαφορά το μεγαλύτερο έργο στην Αγγλία και κατά πάσα πιθανότητα και το μεγαλύτερο που θα κατασκευαστεί ποτέ στη χώρα, καθώς πλέον είναι δύσκολο να αδειοδοτηθούν projects αυτού του μεγέθους».

Η κατασκευή του, η οποία ξεκίνησε προ τριών μηνών στο North Kent, είναι προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων λιρών. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο υπογράφηκαν και οι πρώτες διμερής συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPA) με τη Vodafone και τη Centrica.

Πέρα από τα μεγάλα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης, η εταιρεία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τέσσερις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1,2 GW (γιγαβάτ), οι τρεις για λογαριασμό της Drax οι οποίες θα τεθούν σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο και η μία της Vitol τέλος 2025.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της M Power Projects της Mytilineos κ. Κώστα Χωρινό, οι μονάδες θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες αιχμής του ηλεκτρικού συστήματος (περίπου 1.500 ώρες/έτος).

Η Μυτιληναίος είναι επίσης υπεύθυνη για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σύγχρονου πυκνωτή, για την RWE Generation UK, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα, ισχύος 50 MW και ετήσιας δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων αστικών, εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων.

Ναυρχίδα όμως των συμβάσεων αποτελεί η συμφωνία για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεσης Αγγλίας – Σκωτίας, σε κοινοπραξία με τη GE Vernova, η υπογραφή της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών ήταν και η αφορμή για μια μεγάλη εκδήλωση την περασμένη Τρίτη στο Λονδίνο.

Η κατασκευή του καλωδίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2025.