Σας αφορά: Άνοιξε νέα τράπεζα στην Ελλάδα και βάζει έξτρα λεφτά στις καταθέσεις

Σχεδόν σιωπηλά άνοιξε η νέα τράπεζα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της τράπεζας είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και να ενισχύσει τους καταθέτες να κάνουν αποταμίευση.

Η νέα τράπεζα που διατηρεί ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη έρχεται από τη Γερμανία. Ονομάζεται ProCredit Bank και αποτελεί μέλος του δυναμικά αναπτυσσόμενου γερμανικού ομίλου που εκτείνεται σε 10 χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Διαθέτει και ένα σταθμό στη Ν. Αφρική.

Για τους Έλληνες μπορεί να μην λέει πολλά το όνομά της, όμως ήδη έχει πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες πελάτες της. Αν βρεθήκατε όμως στην συμπρωτεύουσα ίσως και να την είδατε.

Η τράπεζα διατηρεί έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων πελατών, που έχουν μαζί της μια σχέση κυρίως εξ αποστάσεως, είτε στο πλαίσιο στήριξης των αναγκών μιας ΜμΕ (χώρο που εξειδικεύεται η Procredit) είτε στο πλαίσιο μιας απλής αποταμίευσης.

Το όραμα της ProCredit Bank είναι να συνδυάσει τον παραδοσιακό τρόπο τραπεζικής, πηγαίνοντας η ίδια στον πελάτη, παρέχοντας παράλληλα την ευελιξία των ψηφιακών μέσων.

Εξ ου και το 50% των επιχειρηματιών πελατών της (ΜμΕ) δραστηριοποιούνται πανελλαδικά εκτός περιφέρειας Θεσσαλονίκης, μέσα από μια σχέση χωρίς φυσική παρουσία.

Η Τράπεζα προσεγγίζει τον μέσο ιδιώτη, ενθαρρύνοντας την αποταμίευση, ώστε να έχει έξτρα χρήματα στον λογαριασμό του και να μην τα σπαταλά! Το κάνει μέσα από πολύ απλά προϊόντα, συχνά με εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολόγηση (όπως ήδη συμβαίνει στο μέτωπο των προθεσμιακών καταθέσεων).

Η ProCredit Ελλάδας ανήκει εξ ολοκλήρου στην ProCredit Holding, η οποία με έδρα τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, είναι η «μαμά εταιρεία». Με διεθνή εμπειρία στη στήριξη των ΜμΕ πάνω από 10 χρόνια, ο αναπτυξιακός όμιλος ProCredit διατηρεί εμπορικές τράπεζες στη Γερμανία αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα χωρών της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ουκρανία) καθώς και στη Νότια Αμερική (Εκουαδόρ). Εποπτικά ελέγχεται από τις γερμανικές χρηματοοικονομικές εποπτικές αρχές.

4 ελληνικές τράπεζες το ανακοίνωσαν: Τι κλείνουν

Αλλάζουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε και… μέρισμα.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να γυρίσουν σελίδα, καθώς ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κλείνει.

Από εδώ και πέρα οι τράπεζες περνούν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απομένει αφενός η πώληση του 18% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, αφετέρου ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής.

Και τα καλά νέα για τις τράπεζες συνεχίζονται. Ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μία περίοδο με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας και με υπόσχεση μερίσματος μετά από μία και πλέον δεκαετία.

Το ΤΧΣ ολοκληρώνει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσει προσφορές άνω των 25 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.

Τα placement στην Εθνική και της Πειραιώς συγκέντρωσαν το υψηλό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, δίνοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονoμία γενικότερα.

Στην περίπτωση της Εθνικής , η αποεπένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ συγκέντρωσε 8 δισ. με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο 1,067 δισ.

Ο επιτυχημένος κύκλος των αποπεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε με την Eurobank και την Alpha Bank.

Η Eurobank αγόρασε το 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατ.

Η Αlpha Bank έγινε η δεύτερη τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως, καθώς το ΤΧΣ έκανε αποδεκτή τη μία και μοναδική προσφορά, αυτή της UniCredit για την αγορά του περίπου 9% έναντι 293,48 εκατ.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται και από την έντονη παρουσία τους στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων τους.

Η έξοδος της Εθνικής στις αγορές μέσω έκδοσης 5ετούς senior preferred ομολόγου συγκέντρωσε προσφορές άνω των 2,4 δισ. από περισσότερους από 200 επενδυτές υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Η έκδοση της Πειραιώς (10ετές ομόλογο Tier 2), υπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 145 θεσμικούς επενδυτές.

Με σημαντική υπερκάλυψη, κατά 6 φορές ολοκληρώθηκε και η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου της Eurobank,, ενώ οι προσφορές άγγιξαν τα 1,8 δισ.

Τράπεζα Πειραιώς: Η έκτακτη ανακοίνωση για δωρεάν… χρήματα

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μία νέα ανακοίνωση για τη δωρεάν διάθεση των μετοχών της.

Συγκεκριμένα η συστημική τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε σε δωρεάν διάθεση 205.680 ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 822.720 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει

Η «Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε εφαρμογή της από 27.06.2023 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτής από 19.10.2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της για την έγκριση των όρων του Προγράμματος Διάθεσης Δωρεάν Μετοχών της Εταιρείας σε στελέχη και υπαλλήλους αυτής και συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών, διατέθηκαν δωρεάν από την Εταιρεία σε υλοποίηση εφαρμοζόμενου σχήματος μεταβλητών αποδοχών (Πρόγραμμα Διακράτησης Ανώτατων Στελεχών, εφεξής το «Πρόγραμμα»), μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, συνολικά 205.680 ίδιες, κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Εταιρείας. Η συνολική αξία των ανωτέρω μετοχών ανήλθε σε €822.720, βάσει της τιμής κλεισίματος €4,00 της μετοχής της Εταιρείας στις 14.03.2024.

Οι ως άνω μετοχές αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 27.06.2023 προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της Εταιρείας.

Βάσει του Προγράμματος, υφίσταται υποχρέωση διακράτησης των εν λόγω μετοχών για ένα έτος από την ημερομηνία κτήσης τους. Μετά και την προαναφερόμενη διάθεση στο πλαίσιο του Προγράμματος, η Εταιρεία κατέχει συνολικά 3.769.739 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,30% του συνόλου των μετοχών της.