4 ελληνικές τράπεζες το ανακοίνωσαν: Τι κλείνουν

Αλλάζουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες και για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια έχουμε και… μέρισμα.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να γυρίσουν σελίδα, καθώς ο κύκλος των ανακεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κλείνει.

Από εδώ και πέρα οι τράπεζες περνούν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς απομένει αφενός η πώληση του 18% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, αφετέρου ποσοστό της τάξης του 70% στην Τράπεζα Αττικής.

Και τα καλά νέα για τις τράπεζες συνεχίζονται. Ο τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε μία περίοδο με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας και με υπόσχεση μερίσματος μετά από μία και πλέον δεκαετία.

Το ΤΧΣ ολοκληρώνει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσει προσφορές άνω των 25 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.

Τα placement στην Εθνική και της Πειραιώς συγκέντρωσαν το υψηλό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, δίνοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονoμία γενικότερα.

Στην περίπτωση της Εθνικής , η αποεπένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ συγκέντρωσε 8 δισ. με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο 1,067 δισ.

Ο επιτυχημένος κύκλος των αποπεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε με την Eurobank και την Alpha Bank.

Η Eurobank αγόρασε το 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατ.

Η Αlpha Bank έγινε η δεύτερη τράπεζα που ιδιωτικοποιείται πλήρως, καθώς το ΤΧΣ έκανε αποδεκτή τη μία και μοναδική προσφορά, αυτή της UniCredit για την αγορά του περίπου 9% έναντι 293,48 εκατ.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται και από την έντονη παρουσία τους στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων τους.

Η έξοδος της Εθνικής στις αγορές μέσω έκδοσης 5ετούς senior preferred ομολόγου συγκέντρωσε προσφορές άνω των 2,4 δισ. από περισσότερους από 200 επενδυτές υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Η έκδοση της Πειραιώς (10ετές ομόλογο Tier 2), υπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 145 θεσμικούς επενδυτές.

Με σημαντική υπερκάλυψη, κατά 6 φορές ολοκληρώθηκε και η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου της Eurobank,, ενώ οι προσφορές άγγιξαν τα 1,8 δισ.

Τράπεζα Πειραιώς: Η έκτακτη ανακοίνωση για δωρεάν… χρήματα

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μία νέα ανακοίνωση για τη δωρεάν διάθεση των μετοχών της.

Συγκεκριμένα η συστημική τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε σε δωρεάν διάθεση 205.680 ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 822.720 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει:

Η «Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, σε εφαρμογή της από 27.06.2023 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτής από 19.10.2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της για την έγκριση των όρων του Προγράμματος Διάθεσης Δωρεάν Μετοχών της Εταιρείας σε στελέχη και υπαλλήλους αυτής και συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών, διατέθηκαν δωρεάν από την Εταιρεία σε υλοποίηση εφαρμοζόμενου σχήματος μεταβλητών αποδοχών (Πρόγραμμα Διακράτησης Ανώτατων Στελεχών, εφεξής το «Πρόγραμμα»), μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, συνολικά 205.680 ίδιες, κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Εταιρείας. Η συνολική αξία των ανωτέρω μετοχών ανήλθε σε €822.720, βάσει της τιμής κλεισίματος €4,00 της μετοχής της Εταιρείας στις 14.03.2024.

Οι ως άνω μετοχές αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 27.06.2023 προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών της Εταιρείας.

Βάσει του Προγράμματος, υφίσταται υποχρέωση διακράτησης των εν λόγω μετοχών για ένα έτος από την ημερομηνία κτήσης τους. Μετά και την προαναφερόμενη διάθεση στο πλαίσιο του Προγράμματος, η Εταιρεία κατέχει συνολικά 3.769.739 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 0,30% του συνόλου των μετοχών της.

«Ξηλώνεται» η Τράπεζα Πειραιώς: Τι συνέβη

Μετακομίζει η Τράπεζα Πειραιώς και αυτό που θα γίνει στην καρδιά της Αθήνας θα τους αφήσει όλους άφωνους.

Πηγές του capital αναφέρουν πως η συστημική τράπεζα ετοιμάζει να αλλάξει στέγη, να «ξηλώσει» τα παλιά γραφεία και να μετακομίσει στο κέντρο της Αθήνας.

Ο στόχος της τράπεζας είναι η διοίκηση να βρεθεί σε ενιαίες κτηριακές εγκαταστάσεις που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες κτηριακές προδιαγραφές και θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της.\Η τράπεζα θέλει το ιστορικό κτήριο επί της οδού Κοραή 4, συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ., το οποίο μέχρι πρότινος ανήκε στην Εθνική Ασφαλιστική. 

Στα υπόγεια του ίδιου κτηρίου στεγάζεται ο Ιστορικός Χώρος Μνήμης “Κοραή 4” -χώρος βασανιστηρίων κατά τη ναζιστική κατοχή- ο οποίος δωρίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Εθνική Ασφαλιστική στα τέλη του 2023.

Το project της ανακαίνησης θα είναι σύνθετο τεχνικό, αφού πρόκειται για ένα κτήριο με πολλές ιδιαιτερότητες. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και ο κινηματογράφος Άστυ.

Ισχυρό κίνητρο για την επενδυτική απόφαση εκ μέρους της τράπεζας αποτελεί η δυνατότητα συνένωσης του κτηρίου με το Μέγαρο Σερπιέρη -το ιδιόκτητο κτήριο της Πειραιώς που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω.

Πρόκειται για ένα για ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχοντικά της Αθήνας του 19ου αιώνα. Κκατασκευάστηκε το 1884 από τον βιομήχανο και επιχειρηματία Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη για να λειτουργήσει ως οικία. Το 1929 αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα για τη νεοσύστατη τότε Αγροτική Τράπεζα επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 2013, το Μέγαρο Σερπιέρη περιήλθε στην ιδιοκτησία της Πειραιώς κατά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και έκτοτε δεν χρησιμοποιείται.

Σήμερα, οι κεντρικές υπηρεσίες της Πειραιώς είναι κατακερματισμένες σε διάφορα κτήρια στο ιστορικό κέντρο, γεγονός που δημιουργεί προσκόμματα στην εργασιακή καθημερινότητα των στελεχών της τράπεζας.

Το ανακοίνωσαν οι τράπεζες: Κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς – Δεσμεύουν τα λεφτά

Το Δημόσιο κάθε χρόνο κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς σε τράπεζες που είναι αδρανείς. Αν έχετε ένα λογιαριασμό σε μία από τις συστημικές τράπεζες και δεν το χρησιμοποιείτε για χρόνια κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή να σας κατασχέσουν τα λεφτά και αυτά να πάνε υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο κερδίζει από αυτούς 10 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και λίγα…

Πρόκειται για λογαριασμούς σε τράπεζες που δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Πότε είναι ένας λογαριασμός αδρανής

Ένας λογαριασμός χαρακτηρίζεται αδρανής όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν υπάρξει συναλλαγή. Ωστόσο, η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τον επαναφέρει σε κατάσταση ενεργή.

Αν περάσουν όμως άλλα 18 χρόνια χωρίς καμία κίνηση προκειμένου τότε μόνο το περιεχόμενο θα αποδοθεί στο Δημόσιο.

Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται: Οι λογαριασμοί με αποκλειστική χρήση την παροχή εγγύησης (ενεχύρου) και οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων.

Κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής ώστε να μη χαρακτηριστεί ο λογαριασμός του αδρανής είναι μεταξύ άλλων:

Πληρωμή ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. ή αγορά online ή σε επιχείρηση με μηχάνημα POS εμπορεύματος ή υπηρεσίας και χρέωση του εν λόγω λογαριασμού, ανάληψη από τα ΑΤΜ μιας τράπεζας κ.ά. Οι περισσότερες αδρανείς καταθέσεις βρίσκονται στις τράπεζες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών καταθετών και βέβαια όσο πιο ιστορική είναι μια τράπεζα τόσο περισσότεροι είναι οι αντίστοιχοι λογαριασμοί. Πάνω από το 1/3 των αδρανών καταθέσεων βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ αδρανείς έχει και η Alpha Bank λόγω ιστορικότητας, αλλά και η Πειραιώς λόγω της συγχώνευσής της κυρίως με την Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του προϋπολογισμού, αυτός ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία πενταετία από αδρανείς καταθέσεις.