Σάλος με την ΦΑΓΕ: Μαζικές απολύσεις εργαζομένων παρά τα τεράστια κέρδη

ΦΑΓΕ: Σαν «βόμβα» έσκασε στην κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της χώρας η είδηση για απολύσεις προσωπικού, την ώρα μάλιστα που η εταιρεία κατέγραφε θετικά αποτελέσματα. Τι συνέβη στη ΦΑΓΕ; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο των άστοχων επενδυτικών κινήσεων της ΦΑΓΕ, η οποία ήταν από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη χώρα το 2012 μεταφέροντας την έδρα της στο εξωτερικό.

Η διοίκηση προχώρησε σε πλήρη αναθεώρηση του επενδυτικού της σχεδιασμού μετά το αποτυχημένο εγχείρημα για κατασκευή εργοστασίου στο Λουξεμβούργο.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί σε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, ενώ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με προμηθευτές και κατασκευαστές. Από τις συγκεκριμένες συμφωνίες απορρέουν υποχρεώσεις 27.100.000 ευρώ, οι οποίες καθίστανται πληρωτέες στα βάθος πενταετίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της ΦΑΓΕ για το 1ο τρίμηνο του 2021, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων του ομίλου, που διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μειώθηκε κατά 43 εργαζομένους τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 και διαμορφώθηκε στα 838 άτομα από 881 άτομα το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και 1.079 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Δηλαδή, μέσα σε μία πενταετία η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, που το 2012 μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, στο οποίο προσπάθησε ανεπιτυχώς να φτιάξει παραγωγική μονάδα, έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 22,3%, τη στιγμή, μάλιστα, που οι πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αυξήθηκαν κατά 2.800.000 ή 2,1%, στα 134.400.000 δολάρια.

Η συγκεκριμένη επίδοση οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5% και στη θετική επίδραση κατά 3,8% στις πωλήσεις που είχε η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.

Η αύξηση του όγκου πωλήσεων της ΦΑΓΕ στο πρώτο τρίμηνο του έτους αποδίδεται στην ανοδική πορεία που κατέγραψε στην Ελλάδα με +8,6% σε όγκο πωλήσεων, στην Ιταλία με +12,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο με +14,9%, αντισταθμίζοντας τις απώλειες κατά 0,9% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα η αύξηση πωλήσεων σε αξία στην Ελλάδα κινήθηκε στα επίπεδα του 9,5%, στην Ιταλία στο 21,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 21%. Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν πτώση πωλήσεων κατά 8,5%.

ΦΑΓΕ: Τα πήρε όλα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τίναξε την μπάνκα η γαλακτοβιομηχανία Φιλίππου. Aπό την Πατησίων στις ΗΠΑ με «όπλο» το κορυφαίο ελληνικό γιαούρτι. Πώς κατάφερε να κερδίσει Ευρώπη και Αμερική. Σε θέσεις… μάχης και οι υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Όταν το 1926 ο Αθανάσιος Φιλίππου άνοιγε γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο στην οδό Πατησίων, δύσκολα κάποιος θα φανταζόταν ότι 95 χρόνια μετά, αυτό θα είχε εξελιχθεί σε έναν μεγάλο όμιλο με πωλήσεις πάνω από 500 εκατ. δολάρια, με παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, ΗΠΑ και πωλήσεις σε 32 χώρες.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν οι δύο γιοι του ο Ιωάννης και ο Κυριάκος, ο οποίος τη Δευτέρα, 19 Απριλίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ο Ιωάννης, η «καρδιά» της ΦΑΓΕ με έφεση κυρίως στην προώθηση των προϊόντων στην αγορά και ο Κυριάκος, το «μυαλό», ο χημικός μηχανικός ήταν αυτοί που έδωσαν πρώτοι όνομα στο ελληνικό γιαούρτι, λανσάροντας πρώτοι στην αγορά τυποποιημένο επώνυμο γιαούρτι και αυτοί που έκαναν γνωστοί το ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Ο Κυριάκος Φιλίππου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Μαθήτευσε στο 8ο Γυμνάσιο Αθηνών, κοντά στην Πλατεία Κολιάτσου, όπου γρήγορα παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, την φυσική και τη χημεία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σχεδίασε μηχανολογικά τη σύγχρονη μέθοδο βιομηχανικής παραγωγής γιαουρτιού και πήρε για αυτή του την εφεύρεση δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι ξεκίνησε η εκπληκτική εκτόξευση της εταιρίας ΦΑΓΕ, από μικρή οικογενειακή βιοτεχνία, στην γνωστή εταιρεία που είναι σήμερα.

Το 1954 ο αδερφός του Κυριάκου, Ιωάννης, εισήλθε στην οικογενειακή επιχείρηση που είχε ιδρύσει ο πατέρας τους και συνέβαλε στο να δημιουργηθεί η πρώτη αλυσίδα χονδρικής πώλησης γιαουρτιού.

Το 1964 ο Κυριάκος Φιλίππου μαζί με τον αδερφό του Ιωάννη ίδρυσαν στο Γαλάτσι βιοτεχνία παραγωγής γιαουρτιού, ενώ το 1975 η εταιρεία μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ήταν η χρονιά που η ΦΑΓΕ λάνσαρε πρώτη στην ελληνική αγορά τυποποιημένο επώνυμο γιαούρτι, το οποίο έως τότε πωλούνταν χύμα.

Το 1983 η ΦΑΓΕ ξεκινά τις εξαγωγές γιαουρτιού σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, ενώ το 1998 ξεκινά τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, βάζοντας στην ουσία τις βάσεις για τη δημιουργία 10 χρόνια αργότερα παραγωγικής μονάδας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Με τις εξαγωγές στις ΗΠΑ να φτάνουν το 2004 τους 2.146 τόνους, η εταιρεία είδε σημαντική προοπτική στην αμερικανική αγορά και αποφάσισε τότε να επενδύσει σε παραγωγική μονάδα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2005 ιδρύθηκε η FAGE USA Dairy Industry Inc. με στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού στο Τζονστάουν, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αν και αρχικός στόχος ήταν να επενδυθούν 33 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία μονάδας με παραγωγική ικανότητα 6.000 τόνων, η μεγάλη απήχηση που είχε το γιαούρτι ΦΑΓΕ στην αμερικανική αγορά, οδήγησε τη διοίκηση της εταιρείας στο να δώσει εντολή στους μηχανικούς να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα σε 12.000 τόνους και σταδιακά να φτάσει στους 160.000 τόνους που είναι σήμερα. Η λειτουργία του εργοστασίου ξεκίνησε το 2008.

Η επιτυχία της ΦΑΓΕ και του στραγγιστού της γιαουρτιού, το γνωστό μας Total, άνοιξε την όρεξη σε πολλούς ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ, οι οποίες λάνσαραν στην αγορά γιαούρτι «ελληνικού τύπου» με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το Chobani, το Yoplait της General Mills, το Dannon του ομίλου Danone, το Oikos, το Stonyfield.

Το ίδιο συνέβη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου, πάντως, το 2014 έληξε οριστικά με νίκη της ΦΑΓΕ η διαμάχη της με την Chobani για τη χρήση του χαρακτηρισμού «greek yoghurt» (ελληνικό γιαούρτι). Βεβαίως, ο δρόμος για την επιτυχία δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το 2005 η ΦΑΓΕ σημαδεύτηκε από το γεγονός ότι είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά σημαντικές ποσότητες μουχλιασμένων γιαουρτιών, λόγω κάποιου προβλήματος στη γραμμή παραγωγής.

Την ίδια χρονιά είχε ξεκινήσει να λειτουργεί και το εργοστάσιο παραγωγής φρέσκου γάλακτος στο Αμύνταιο, με την εταιρεία ωστόσο ενάμιση περίπου χρόνο μετά, να αποχωρεί από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος και να συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς και στο σοκολατούχο γάλα.

Το 2015 αποφάσισε να αποχωρήσει εντελώς από την αγορά του γάλακτος θεωρώντας την εν λόγω δραστηριότητα εξαιρετικά μη κερδοφόρα.

Τρία χρόνια πριν, το 2012, όταν η ελληνική οικονομία ήταν στην πιο βαθιά κρίση η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Εκεί ανακοίνωσε το 2016 ότι πρόκειται να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής γιαουρτιού, σχέδιο, ωστόσο, που τελικώς «ναυάγησε».

Φέτος, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα για την οικονομική χρήση του 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στη Δυτική Ευρώπη.

Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 170 εκατ. δολαρίων και αναμένεται να προσθέσει στην παραγωγική ικανότητα της ΦΑΓΕ περί τους 40.000 τόνους ετησίως.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘2000 τα ηνία της ΦΑΓΕ κρατούν οι γιοι του Ιωάννη και του Κυριάκου Φιλίππου, Αθανάσιος Φιλίππου και Αθανάσιος – Κύρος Φιλίππου.