Σάλος με την απόφαση του Twitter: Το τσάμπα… πέθανε!

Twitter: Δεν ξεκινάει καλά η εποχή Έλον Μασκ στο Twitter καθώς όπως έγινε γνωστό θα αρχίσει να χρεώνει τα «τιτβίσματα» από συγκεκριμένους χρήστες!

ΟΊλον Μασκ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, σε μία ανάρτησή του ότι η πλατφόρμα της Twitter Inc θα είναι πάντα χωρίς χρέωση για τους περιστασιακούς χρήστες, αλλά ίσως η εταιρία χρεώσει μία μικρή συνδρομή για τους εμπορικούς χρήστες και τις κυβερνήσεις, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας προσπαθεί να καταστήσει το Twitter πιο προσβάσιμο για τους περισσότερους Αμερικανούς.

“Το Twitter θα είναι πάντα χωρίς χρέωση για τους περιστασιακούς χρήστες, αλλά ίσως υπάρξει ένα μικρό κόστος για τους εμπορικούς και κυβερνητικούς χρήστες,” ανακοίνωσε ο Μασκ σε μία ανάρτησή του.

Το Twitter δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Ο Μασκ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, ενώ από τον προηγούμενο μήνα προτείνει μία σειρά αλλαγών για το Twitter. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση μιας συμφωνίας εξαγοράς της εταιρίας από τον ίδιο, ο Μάσκ ανακοίνωσε ότι θέλει να ενισχύσει την αναφερόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με νέες δυνατότητες.

Twitter: Πώς να προφυλαχθείτε πριν τη «λαίλαπα» του Έλον Μασκ

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από τους 217 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες του Twitter έχουν πιθανώς ακούσει τα νέα: ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, διευθύνων δύμβουλος της Tesla και της SpaceX και με πλούσια δράση στο Διαδίκτυο, κατέληξε σε συμφωνία να αγοράσει το κοινωνικό δίκτυο για περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τακτικοί χρήστες του Twitter αναρωτιούνται πώς θα μοιάζει μια πλατφόρμα που ανήκει στον Mασκ και τι θα σημαίνει για την διαδικτυακή παρενόχληση, την παραπληροφόρηση, τη δημοκρατία και κυρίως το απόρρητο των δεδομένων τους.

Για εκείνους που ανησυχούν για τον λογαριασμό τους στο Twitter, η Washington Post συγκέντρωσε μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί (και δεν μπορεί) κανείς να κάνει αυτή τη στιγμή για να προστατεύσει το λογαριασμό του.

Ο Μασκ έχει περιγράψει μέρος του οράματός του για το Twitter, αλλά δεν είναι σαφές τι θα σήμαινε για τους τακτικούς χρήστες. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες πριν κλείσει μια συμφωνία και αναλάβει ο Μασκ το Twitter. Αλλά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Twitter ανώνυμα για να κοινοποιήσουν ευαίσθητες πληροφορίες ή που ανησυχούν για διαδικτυακή παρενόχληση, σκέφτονται να αναλάβουν δράση τώρα.

Ο Μασκ έχει επαναλάβει το ενδιαφέρον του να ανοίξει το Twitter στην «ελεύθερη ομιλία», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει χαλαρότερους κανόνες για τον έλεγχο και την επιβολή του περιεχομένου, αφήνοντας τους χρήστες ευάλωτους σε περισσότερη παρενόχληση ή παραπληροφόρηση, λένε οι επικριτές. Η επιθυμία του Μασκ να «ελέγχει την ταυτότητα όλων των πραγματικών ανθρώπων» εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χειρίζεται η πλατφόρμα ανώνυμους λογαριασμούς.

Και ως ιδιοκτήτης του Twitter, ο Musk θα είχε, θεωρητικά, πρόσβαση στον πλούτο δεδομένων που έχει συλλέξει η υπηρεσία για τους χρήστες της όλα αυτά τα χρόνια. Από προεπιλογή, το Twitter αποθηκεύει τα tweets, τα likes, τα DM (άμεσα μηνύματα) και τις λίστες των ακολούθων σας και αυτών που ακολουθείτε.

Έχει επίσης πληροφορίες για όλες τις επαφές σας από το βιβλίο διευθύνσεων του τηλεφώνου σας, εάν του παραχωρήσατε πρόσβαση, καθώς και λεπτομέρειες για τις διαφημίσεις στις οποίες έχετε κάνει «κλικ».Το Twitter χρησιμοποιείται από ακτιβιστές, πληροφοριοδότες και πολιτικούς αντιφρονούντες, καθώς και κανονικούς ανθρώπους, που φοβούνται ότι ο Μασκ μπορεί να κάνει κατάχρηση ή κακή διαχείριση των πληροφοριών τους.

  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των tweets σας

Εάν σκέφτεστε να φύγετε ή δεν είστε σίγουροι, αλλά θέλετε να είστε έτοιμοι, μπορείτε να ξεκινήσετε με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όλων των παλιών σας tweet. Το Twitter προσφέρει μια επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στις Ρυθμίσεις.

Κάντε κλικ στην ένδειξη «Ο λογαριασμός σας» και μετά στο «Λήψη αρχείου των δεδομένων σας». Αφού περάσετε μερικά σημεία ασφαλείας, θα μπορείτε να κάνετε λήψη των πληροφοριών σας ως αρχείο zip. Τα εργαλεία διαγραφής tweet τρίτων συνήθως προσφέρουν επίσης δυνατότητες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

  • Διαγράψτε τα tweets σας

Αφού δημιουργήσετε με ασφάλεια αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, μπορείτε να διαγράψετε τα tweets σας εάν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο, αλλά να ελαχιστοποιήσετε τα δεδομένα που διαθέτει. Το Twitter σάς επιτρέπει να διαγράφετε μόνο ένα tweet κάθε φορά και δεν διαθέτει ενσωματωμένη δυνατότητα για μαζική διαγραφή ή βάσει χρονοδιαγράμματος. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο τρίτων όπως το Tweetdelete.net.

Μπορείτε να το ρυθμίσετε ώστε να διαγράφει τα tweet που είναι παλαιότερα από μια εβδομάδα έως ένα χρόνο ή μπορείτε να ξεκινήσετε από νέα και να τα διαγράψετε όλα ταυτόχρονα. Μπορεί επίσης να διαγράψει όλα τα παλιά σας likes. Το Twitter λέει ότι τα διαγραμμένα tweets “δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα δημόσια”, αλλά δεν είναι σαφές πόσο καιρό αποθηκεύονται στους διακομιστές του Twitter και ως εκ τούτου είναι προσβάσιμα από την εταιρεία.

  • Διαγράψτε τον λογαριασμό σας

Εάν έχετε τελειώσει πραγματικά με το Twitter, μπορείτε να διαγράψετε τον λογαριασμό σας, αλλά υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις. Εάν διαγράφετε τον λογαριασμό σας για να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία δεν έχει πλέον πρόσβαση στα δεδομένα σας, αυτό δε θα γίνει με ένα «κλικ». Το Twitter θα διατηρήσει τα δεδομένα σας για τουλάχιστον 30 ημέρες σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη και θέλετε να ενεργοποιήσετε ξανά τον λογαριασμό και κάποιο περιεχόμενο θα παραμείνει, όπως τα αποσταλμένα DM.

Για να διαγράψετε τον λογαριασμό σας, μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις και απόρρητο», μετά «Ο λογαριασμός σας» και μετά «Απενεργοποίηση του λογαριασμού σας». Επιλέξτε 30 ημέρες για την περίοδο επανενεργοποίησης και κάντε κλικ στο «Απενεργοποίηση». Μετά από αυτό το σημείο, λέει το Twitter, θα αφαιρέσει τα δεδομένα σας από τα συστήματά του.

  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα DM του Twitter

Οι ειδικοί σε θέματα απορρήτου και ασφάλειας καλούν το Twitter να κάνει τα άμεσα μηνύματά του κρυπτογραφημένα εδώ και χρόνια. Η εταιρεία δεν το έχε κάνει, και το αποτέλεσμα είναι ένας ασυνήθιστα εκτεθειμένος θησαυρός ευαίσθητων επικοινωνιών. Ορισμένοι χρήστες και νομοθέτες, όπως ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν ζήτησαν από το Twitter να προσθέσει αυστηρότερα μέτρα απορρήτου ή επιλογές δεδομένων για DM πριν οριστικοποιηθεί η πώληση.

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει DM Twitter για ιδιωτικές συνομιλίες, μπορείτε να διαγράψετε ένα μεμονωμένο μήνυμα από τον λογαριασμό σας, αλλά θα εξακολουθεί να υπάρχει για τα άλλα άτομα στη συνομιλία. Ωστόσο, το Twitter λέει ότι εάν και τα δύο μέρη διαγράψουν τα ίδια DM, τα μηνύματα διαγράφονται από τα συστήματα του Twitter. Εάν χρησιμοποιείτε το Twitter για οτιδήποτε άλλο εκτός από περιστασιακές συνομιλίες, μεταβείτε σε μια υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως το Signal.

  • Κλειδώστε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Το Twitter υπό τον Μασκ θα μπορούσε να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με την παρενόχληση και τις αναρτήσεις που επιτρέπονται. Η εταιρεία εργάστηκε για χρόνια για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της σχετικά με τον εκφοβισμό, τη ρητορική μίσους και το ακατάλληλο περιεχόμενο με νέες ρυθμίσεις και κανόνες. Οι χρήστες του Twitter που ανησυχούν για το τι θα συμβεί εάν αντιστραφούν όλα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν εφαρμόζοντας τις ισχυρότερες προστασίες που παρέχονται αυτήν τη στιγμή.

Η πιο ακραία επιλογή είναι να ρυθμίσετε τον λογαριασμό σας να προστατεύει τα tweets έτσι ώστε μόνο οι ακόλουθοί σας να μπορούν να τα βλέπουν. Μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις και απόρρητο», μετά «Απόρρητο και ασφάλεια», μετά «Κοινό και επισήμανση» και μετά επιλέξτε «Προστασία των tweets σας».

Για να παραμείνει ο λογαριασμός σας δημόσιος αλλά να ελαχιστοποιήσετε τις προβληματικές απαντήσεις στα tweet σας, μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις και απόρρητο», μετά «Απόρρητο και ασφάλεια», «Σίγαση και αποκλεισμός» και τέλος «Σίγαση ειδοποιήσεων».

Εδώ, έχετε μια λίστα επιλογών για ειδοποιήσεις στις οποίες μπορείτε να κάνετε σίγαση, όπως άτομα που δεν έχουν επιβεβαιώσει το email τους ή νέους λογαριασμούς. Η ενότητα “Σίγαση και αποκλεισμός” συνδέεται επίσης με χρήσιμα εργαλεία τρίτων, όπως το Block Party, το οποίο έχει λίστες λογαριασμών που μπορείτε να αποκλείσετε μαζικά.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την παραπληροφόρηση
Μια άλλη πιθανή παρενέργεια ενός Twitter υπό την ηγεσία του Mασκ θα μπορούσε να είναι η αύξηση της παραπληροφόρησης, λένε οι ειδικοί. Ο ίδιος ο Μασκ ήταν γνωστός ότι ανέβασε παραπλανητικές πληροφορίες στο Twitter, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τα παιδιά έχουν ουσιαστικά ανοσία» στον κορονοϊό.

Πάντα να κάνετε παύση πριν κάνετε retweet, ειδικά αναρτήσεις που μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματικά φορτισμένη απάντηση. Ακολουθείστε αξιόπιστους οργανισμούς ειδήσεων, τους ρεπόρτερ τους και άλλες αξιόπιστες πηγές στο Twitter. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας λίστα Twitter για αυτούς ή να ακολουθήσετε τη λίστα κάποιου άλλου.

Εάν αναρτηθεί κάτι αμφιλεγόμενο από ένα άτομο, προσπαθήστε να το εντοπίσετε στην αρχική πηγή ειδήσεων ή έρευνας. Μην κάνετε retweet πράγματα που δεν μπορείτε να επιβεβαιώσετε, που δεν εξηγούν ή δεν συνδέονται με την πηγή. Και χρησιμοποιήστε ιστότοπους ελέγχου δεδομένων και αντίστροφες αναζητήσεις εικόνων και — τουλάχιστον προς το παρόν μπορείτε να προσέχετε τις προειδοποιήσεις του Twitter για περιεχόμενο που μπορεί να είναι παραπληροφόρηση

  • Μετακινηθείτε σε διαφορετικό κοινωνικό δίκτυο

Δεν είναι εύκολο να μετακινηθείτε σε άλλο ιστότοπο που μοιάζει με το Twitter. Λίγες υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν τον ίδιο συνδυασμό μεγάλων ονομάτων και ειδησεογραφικών συζητήσεων σε πραγματικό χρόνο. Η εκ νέου δημιουργία των ίδιων κοινοτήτων εκτός Twitter είναι αδύνατη..

Για όσους αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο Twitter για να ξεφύγουν από το όραμα του Μασκ, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές. Θα μπορούσαν να μετακινήσουν τις συνομιλίες στο Facebook, όπου οι ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο δεν αποτελούν προτεραιότητα του αλγόριθμου.

Άλλες δημοφιλείς κύριες επιλογές περιλαμβάνουν το Reddit και κλειστές κοινότητες σε υπηρεσίες όπως το Discord. Υπάρχουν συντηρητικοί ιστότοποι όπως οι Gettr, Gab, Parler και το Truth Social του Τραμπ, αλλά αυτοί ήδη διαφημίζουν την ελευθερία του λόγου ως βασική αρχή και είναι γεμάτες με αμφιλεγόμενη ιδεολογία.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι πιέζουν για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις συνήθεις κερδοσκοπικές εταιρείες τεχνολογίας, όπου οι χρήστες διατηρούν περισσότερη ισχύ. Υπάρχει η «fediverse», η οποία δεν είναι μια ενιαία εταιρεία, αλλά ένας τρόπος ανοιχτού κώδικα με τον οποίο μπορούν να αλληλεπιδρούν μικρότεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης.

Σε διάφορες χώρες, οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων είναι αποκεντρωμένοι και χρησιμοποιούν ένα συνδεδεμένο σύνολο διακομιστών για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για μια κυρίαρχη εταιρεία που κυβερνά το δίκτυο και ορίζει ενιαίες πολιτικές περιεχομένου που οι άλλοι θεωρούν ενοχλητικές.

Η Mastodon εμφανίζεται, για άλλη μια φορά, ως εναλλακτικό κοινωνικό δίκτυο και είδε μια «εισροή» χρηστών στην υπηρεσία αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία στο Twitter. Ξεκίνησε το 2016, είναι μια πλατφόρμα microblogging ανοιχτού κώδικα και αποκεντρωμένη παρόμοια με το Twitter.

Σε ιστότοπους όπως αυτοί, οι κοινότητες μπορούν να αποφασίσουν τι είδους περιεχόμενο θέλουν να επιτρέψουν ή να απορρίψουν. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις mainstream εναλλακτικές είναι να προσελκύσουν αρκετούς ανθρώπους να ενταχθούν και να δημιουργήσουν ξανά μια αίσθηση κοινότητας που οι άνθρωποι βρίσκουν ευχάριστη ή πολύτιμη.